Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-11-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χορήγηση ελληνικής υπηκοότητας σε ομογενείς από τη Βόρειο Ηπειρο
  • [02] Σοσιαλιστική Διεθνής: Βιώσιμη παγκοσμιοποίηση
  • [03] «Αναγνωρίζεται η δημοσιονομική προσπάθεια»
  • [04] Εθνικά Βραβεία Ψηφιακής Δημιουργίας Mobius

  • [01] Χορήγηση ελληνικής υπηκοότητας σε ομογενείς από τη Βόρειο Ηπειρο

    O πρωθυπουργός κ.Κώστας Καραμανλής θα συναντηθεί στις 9.30 το πρωί με τον πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

    Στις 10.30, ο Κ. Καραμανλής θα συναντηθεί με τον Ρουμάνο Υπουργό των Εξωτερικών Μ. Ρασβάν Ουνγκουρεάνου,στις 11.00 με εκπροσώπους της ΑΧΕΠΑ και στις 11.30 με τον υπουργό Οικονομικών και Οικονομίας κ.Γιώργο Αλογοσκούφη.

    Το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για την Μπρατισλάβα,όπου θα λάβει μέρος σε εκδήλωση για τον Διάλογο της Ορθόδοξης Εκκλησίας με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

    Τη χορήγηση ελληνικής υπηκοότητας σε ομογενείς από τη Βόρειο Ηπειρο που διαθέτουν κάρτα ομογενούς, αποφάσισε χθές η Κυβερνητική Επιτροπή, μετά από εισήγηση των υπουργών Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλου και Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή.

    Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι το πρόβλημα αυτό υπήρχε εδώ και πολλά χρόνια, σημειώνοντας ότι η καθυστέρηση οφειλόταν στο γεγονός ότι έπρεπε να εξασφαλιστούν οι εγγυήσεις, ώστε η απόκτηση της ελληνικής υπηκοότητας να μην έχει οποιεσδήποτε επιπτώσεις στις περιουσίες και τα λοιπά δικαιώματα των ομογενών από τη Βόρειο Ηπειρο.

    Υστερα από τις συζητήσεις που έγιναν και τη συνταγματική ρύθμιση που επήλθε στην Αλβανία και με βάση τα μέσα που έχουμε ως χώρα, μπορεί να δοθεί η ελληνική υπηκοότητα σε όσους έχουν κάρτα ομογενούς, υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

    Η διαδικασία θα ξεκινήσει είπε ο κ. Παυλόπουλος άμεσα και ανάλογα με το χρόνο απόκτησης της κάρτας ομογενούς.

    Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι πρόκειται για πάγιο αίτημα των ομογενών, στο οποίο ανταποκρίνεται η κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι υπάρχει ευρύτερη συμφωνία.

    Η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε ακόμη πως στο αλβανικό Σύνταγμα κατοχυρώνεται πλέον το δικαίωμα διπλής υπηκοότητας, ενώ υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι η Αλβανία προετοιμάζεται για την ευρωπαϊκή της προοπτική και στο πλαίσιο αυτό θα ακολουθήσει και τις προϋποθέσεις που θέτει η ΕΕ.

    Η υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε "πολύ σατανική" την παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η απόφαση αυτή μπορεί να συσχετίζεται με εκλογικούς λόγους.

    Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός, είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά και συζήτησαν εφ` όλης της ύλης.

    Αθανασάκης: «Η εφαρμογή της απόφασης να γίνει με διαφάνεια»

    «Θετική» χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης με την οποία χορηγείται η ελληνική υπηκοότητα σε ομογενείς από την Βόρειο Ηπειρο, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης.

    Ο κ. Αθανασάκης δήλωσε ότι «θα περιμένουμε τις επιμέρους ανακοινώσεις για τις οποίες μιλησε ο κ. Παυλόπουλος, ούτως ώστε να δούμε πως εξειδικεύεται η απόφαση αυτή» και υπογράμμισε ότι «η εφαρμογή της απόφασης πρέπει να είναι απλή, να γίνει με διαφάνεια, χωρίς να προστίθενται εμπόδια στους ομογενείς και βεβαίως πρέπει να γίνει χωρίς κομματικά παιχνίδια».

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι για την απόφαση αυτή είχε «εργασθεί πολύ η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ήταν ένα θέμα που έπρεπε να λυθεί (και) το ΠΑΣΟΚ είχε καταθέσει τροπολογία τον Ιούλιο του 2005, η οποία δεν είχε γίνει τότε δεκτή από την κυβέρνηση, ενώ είχε καταθέσει και σχετική πρόταση νόμου τον Δεκέμβριο του 2005».

    Ο κ. Αθανασάκης, σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή της απόφασης, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει τα κείμενα της τροπολογίας και της πρότασης νόμου και «πιστεύουμε ότι δίνει ένα απλό διαφανές πλαίσιο, που δεν δημιουργεί πρόσθετα εμπόδια και το οποίο μπορεί να ακολουθηθεί».

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι ο κ. Γιώργος Παπανδρέου είχε θέσει επανειλλημένα το θέμα, όπως και στην τελευταία συνάντησή του με τον πρόεδρο της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα.

    Ο κ. Αθανασάκης πρόσθεσε ότι έχουν ενδιαφέρον τα Πρακτικά της Βουλής της 4ης Αυγούστου 2005, οπότε και συζητήθηκε η σχετική τροπολογία του ΠΑΣΟΚ (καθώς) «το σημερινό επιχείρημα για την συνταγματική ρύθμιση στην Αλβανία, που επιτρέπει στην κυβέρνηση σήμερα να προχωρήσει στην σχετική ρύθμιση, ίσχυε και τότε όταν η κυβέρνηση απέρριπτε την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ».

    [02] Σοσιαλιστική Διεθνής: Βιώσιμη παγκοσμιοποίηση

    Τον όρο "βιώσιμη παγκοσμιοποίηση" καθιερώνει η Σοσιαλιστική Διεθνής, το Συμβούλιο της οποίας αποφάσισε στο Σαντιάγκο της Χιλής τη σύσταση ειδικής επιτροπής, η οποία θα μελετήσει τρόπους για το πώς οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν με καλύτερους όρους μέσα σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία και κοινωνία.

    Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Διεθνούς και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στην παρέμβαση του μεταξύ των θεμάτων τα οποία θα προωθήσει η Σοσιαλιστική Διεθνής για την επίτευξη της βιώσιμης παγκοσμιοποίησης είναι ο εκδημοκρατισμός των διεθνών οργανισμών, η καθιέρωση δημοκρατικότερων διαδικασιών για τη λήψη και τον έλεγχο των αποφάσεων, η επίτευξη μεγαλύτερης ισορροπίας μεταξύ αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών, η ισότητα στην πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες και η αντιμετώπιση φαινομένων όπως το οργανωμένο έγκλημα ή τα τεράστια προβλήματα υγείας.

    Υπάρχει μεγάλη αναγκαιότητα, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, να ασχοληθούμε με το θέμα αυτό, το οποίο άλλωστε, όπως είπε, θα αποτελέσει και το κύριο θέμα του συνεδρίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που θα διεξαχθεί σε περίπου ένα χρόνο.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία που έχει αναλάβει στη Μέση Ανατολή, η οποία, όπως τόνισε, θα συνεχισθεί, ενώ εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Διεθνούς στην κυβέρνηση Σινιόρα.

    Αναφερόμενος στην καταδίκη του Σαντάμ Χουσεϊν, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι οι σοσιαλιστές πιστεύουν ότι πρέπει να αποδίδεται δικαιοσύνη, αλλά είναι αντίθετοι στην θανατική ποινή, για να εισπράξει τα θερμά χειροκροτήματα των μελών του συμβουλίου της Διεθνούς.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στη Διεθνή, ενώ έκανε και έκκληση στα κόμματα μέλη της Διεθνούς να έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή στις διαδικασίες της οργάνωσης.

    Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ο κ. Παπανδρέου είχε πολλές διμερείς συναντήσεις. Ειδικότερα, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κόστα Ρίκα, βραβευμένο με το Νόμπελ Ειρήνης, Οσκαρ Αρίας, τον πρώην πρόεδρο της Χιλής Ρικάρντο Λάγκος, το γενικό γραμματέα του Κόμματος Δημοκρατίας της Αριστεράς της Ιταλίας Πιέρο Φασίνο, τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Βελγίου Ελιο ντι Ρούπο, την πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς των Γυναικών Πία Λοκατέλι. Επίσης, είχε συνάντηση με την κόρη του δολοφονηθέντος προέδρου της Χιλής Ιζαμπέλ Αλιέντε, τους υπουργούς Δικαιοσύνης Ισιντόρο Σόλις και Συντονισμού Πολίνα Βελόσο.

    Συναντήσεις είχε, επίσης, με το γενικό γραμματέα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών Μιγκέλ Ινσούλζα, με αντιπροσωπεία της Πατριωτικής Ένωσης Κουρδιστάν του Ιράκ, με αντιπροσωπεία του Τουρκοκυπριακού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, με τον πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της Τουρκίας Ντενίζ Μπεϊκάλ, με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος της Χιλής Σέρτζιο Μπιτάρ, την πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Χιλής Καμίλ Εσκλόνα, τον πρόεδρο του Ριζοσπαστικού Κόμματος Χιλής Χοσέ Αντόνιο Γκομέζ, τον αντιπρόεδρο του Προοδευτικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Λιβάνου Ντουράιτ Γιαγκί και την πρόεδρο των γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζ. Γκουρμάι.

    Το βράδυ της Δευτέρας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς παραβρέθηκε στη δεξίωση, την οποία έδωσε προς τιμή των μελών του Συμβουλίου της Διεθνούς η πρόεδρος της χώρας Μισέλ Μπατσελέ, η οποία καλωσόρισε τον κ. Παπανδρέου με τον ελληνικό χαιρετισμό "καλησπέρα" και τον πληροφόρησε ότι από τις μέχρι τώρα αναζητήσεις που έχει κάνει θεωρεί ότι έχει ελληνική καταγωγή εκ μητρός και επιθυμεί να επισκεφθεί την Ελλάδα για να συνεχίσει τις έρευνές της.

    [03] «Αναγνωρίζεται η δημοσιονομική προσπάθεια»

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης,θα παρουσιάσει το μεσημερί σε συνέντευξη Τύπου τα αποτελέσματα των Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin.

    Ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των συνεδριάσεων των χωρών μελών της ευρωζώνης (Eurogroup) και του Συμβουλίου υπουργών Οικονομίας της ΕΕ (Ecofin) στις Βρυξέλλες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, εμφανίστηκε χθές ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.

    Σε δηλώσεις του, ο κ.Αλογοσκούφης είπε ότι οι φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής είναι ιδιαίτερα θετικές, καθώς αναγνωρίζεται η σημαντική αναπτυξιακή δυναμική που χαρακτηρίζει την ελληνική οικονομία, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη άνοδος των επενδύσεων, αύξηση της απασχόλησης και μείωση της ανεργίας. Ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι αναγνωρίζεται επίσης η σημαντική δημοσιονομική προσπάθεια που έγινε τα τελευταία χρόνια και η οποία οδηγεί τα ελλείμματα κάτω από το 3% του ΑΕΠ τόσο φέτος όσο και για τα επόμενα χρόνια.

    Ωστόσο, ο υπουργός σημείωσε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η δημοσιονομική προσπάθεια στη χώρα μας, επισημαίνοντας ότι «βρισκόμαστε στο κρίσιμο τελευταίο στάδιο για να πετύχουμε τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% το 2006». «Το γεγονός ότι βρισκόμαστε κάτω από το 3%, δεν σημαίνει και το τέλος της δημοσιονομικής προσπάθειας», είπε ο Γ.Αλογοσκούφης, τονίζοντας παράλληλα ότι «η υποχρέωση που έχουμε στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, είναι να βρεθούμε το συντομότερο δυνατό με ισοσκελισμένους ή και ελαφρά πλεονασματικούς προϋπολογισμούς».

    Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, η Ελλάδα έχει σημαντικά δημοσιονομικά προβλήματα, όπως το υψηλό δημόσιο χρέος, και για το λόγο αυτό θα πρέπει να συνεχίσει τη δημοσιονομική προσπάθεια, με πιο ήπιους βέβαια ρυθμούς από ό,τι μέχρι σήμερα, ώστε να υπάρξει δημοσιονομική σταθεροποίηση.

    Τέλος, ο κ.Αλογοσκούφης είπε ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, αλλά και οι προσπάθειες στο δημοσιονομικό τομέα, όπου «πρέπει να συνεχιστεί με συνέπεια, συνέχεια και αξιοπιστία η προσπάθεια την οποία ξεκινήσαμε πριν από δύο χρόνια».

    Δηλώσεις Χοακίν Αλμούνια

    Εάν οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2006 επιβεβαιωθούν τότε την άνοιξη του 2007, η Επιτροπή με την ευκαιρία των εαρινών οικονομικών εκτιμήσεών της θα προτείνει παράλληλα την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος.

    Αυτό δήλωσε, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup ο αρμόδιος επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Χοακίν Αλμούνια.

    Ερωτηθείς εξάλλου ως προς το πότε θα εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα επικαιροποιημένα στοιχεία για το ελληνικό ΑΕΠ, ο ισπανός επίτροπος ανέφερε ότι η Επιτροπή αναμένει την επαλήθευση αυτών των στοιχείων από τη Eurostat, η οποία τα μελετά σε συνεργασία με τις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες.

    Δήλωση Π. Λαφαζάνη

    "Οι δηλώσεις αυτοϊκανοποίησης του κ. Αλογοσκούφη για τις δημοσιονομικές εξελίξεις και την πορεία της οικονομίας, του κ. Μπέζα για δήθεν φοροελαφρύνσεις, αλλά και οι συντεχνιακές διευθετήσεις μεταξύ υπουργών μπορεί να δίνουν τροφή στα σενάρια για πρόωρες εκλογές, αλλά υποτιμούν τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού, διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και κυρίως δεν απαντούν στα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα των εργαζομένων", δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, αναφερόμενος στις σημερινές δηλώσεις των κ.κ. Αλογοσκόυφη και Μπέζα.

    "Η τυχόν διακοπή της επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας δεν σημαίνει και ανακοπή της επιτήρησης του ελληνικού λαού με τις πολιτικές σκληρής μονόπλευρης λιτότητας, οι οποίες αποτυπώνονται στον προϋπολογισμού του 2007 και θα συνεχιστούν, στο όνομα των ισοσκελισμένων και πλεονασματικών προϋπολογισμών", αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο κ.Λαφαζάνης.

    [04] Εθνικά Βραβεία Ψηφιακής Δημιουργίας Mobius

    Με την τελετή απονομής των βραβείων, που έγινε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, ολοκληρώθηκε ο 6ος Διαγωνισμός Ψηφιακής Δημιουργίας Mobius (Μέμπιους). Στη φετινή διοργάνωση απονεμήθηκε για πρώτη φορά, με πρωτοβουλία της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, το Βραβείο Γαλλοφωνίας Mobius. Το βραβείο έλαβε ο ειδικός γραμματέας της Κοινωνίας της Πληροφορίας Βασίλης Ασημακόπουλος από τον διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Αλέν Φορ.

    Τα υπόλοιπα βραβεία απονεμήθηκαν ως εξής: Το βραβείο Mobius «Πολιτισμός» έλαβε το έργο Acropolis of Athens της εταιρίας CYBERVIEW. Το βραβείο παρέλαβε ο Ελευθέριος Ξυδάς από τον πρόεδρο της ελληνικής επιτροπής Mobius, καθηγητή Μιχάλη Μεϊμάρη.

    Στην κατηγορία «Εκπαίδευση» βραβεύτηκε το έργο «Ιστορία και Αρχαιολογία της Κύπρου: Από τη Νεολιθική ως και τη Ρωμαϊκή Εποχή»,της εταιρίας CYBERTECHNICS. Το βραβείο παρέλαβαν οι κ.κ. Ιάσωνας Φουκαλάς και Σπύρος Άνθης από την γενική γραμματέα Ενημέρωσης Μαργαρίτα Παπαδά-Χειμώνα.

    Το βραβείο «Μυθοπλασίας» απονεμήθηκε στο έργο «Καλαμιώτου 2» της ομάδας Mamai του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το βραβείο παρέλαβαν οι φοιτητές Αλέκος Δούρος και Κατερίνα Κλαρκ από τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων Ροδόλφο Μορώνη.

    Επιπλέον επιδόθηκαν ένα Ειδικό Βραβείο και μία Ειδική Μνεία. Το Ειδικό Βραβείο Mobius επιδόθηκε στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού για τη συνολική προσφορά του στην ψηφιακή δημιουργία. Το βραβείο παρέλαβε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Λάζαρος Εφραίμογλου από τον αναπληρωτή πρόεδρο του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Στέλιο Παπαθανασόπουλο.

    Η Ειδική Μνεία δόθηκε στο έργο «Bees» του Κώστα Κουτσούκου. Την ειδική Μνεία παρέλαβε εκ μέρους του δημιουργού, ο κ. Γεωργακόπουλος, από τον Διευθυντή Σύνταξης του ΑΠΕ-ΜΠΕ Νικόλα Βουλέλη.

    Στη φετινή διοργάνωση συμμετείχαν 20 έργα. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Μεϊμάρης, σε κανένα από αυτά δεν υπήρξε «το άλμα στην καινοτομία», με αποτέλεσμα να μην δοθεί το Μεγάλο Βραβείο Mobius.

    Ο διαγωνισμός Mobius είναι διεθνής θεσμός που εγκαινιάστηκε το 1992, με πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Paris 8 και έχει στόχο την ανάδειξη και ενδυνάμωση της ψηφιακής δημιουργίας.

    Στην εκδήλωση της βράβευσης παρούσα ήταν η πρόεδρος του Mobius, Ζιζλέν Αζεμάρ, η οποία τόνισε ότι τα έργα που συμμετείχαν στον ελληνικό διαγωνισμό ήταν υψηλού αισθητικού επιπέδου και αναφέρθηκε σε παλιότερες ελληνικές συμμετοχές που βραβεύτηκαν στον διεθνή διαγωνισμό και συγκεκριμένα στα έργα: «Ακρόπολη», «Μελίνα Μερκούρη» και «Freedom is your ball».

    Νωρίτερα στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα έργα που συμμετείχαν στις κατηγορίες «Πολιτισμός», «Επιστήμη» και «Μυθοπλασία». Συγκεκριμένα στην κατηγορία «Πολιτισμός» πήραν μέρος τα έργα:

    www.hridanos.gr», που δημιούργησαν ο Παρασκευάς Καρασούλος και η Μικρή Άρκτος,

    «The Monk Beer Land» που δημιούργησαν οι: Αλεξάνδρα Γούδα, Πανταζής Κοντάκης, Χάρης Σπυρόπουλος, Δημήτρης Καγιάς, Σταύρος Δάγλας, Σωτήρης Γυφτόπουλος σε συνεργασία με τον Τομέα Εκπαίδευσης Δήμου Αμαρουσίου - AMSAT,

    «Δικτυακός Τόπος για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του δήμου Αμαρουσίου», που δημιούργησαν οι: Αλέξανδρος Θεοδοσίου, Έφη Σπυροπούλου, Φίλιππος Κοστούδης, Παύλος Καπασσάς, Θεοφανώ Λέκκα σε συνεργασία με τον Τομέα Εκπαίδευσης Δήμου Αμαρουσίου - AMSAT,

    «Music Album Jukebox Internet Application» που δημιούργησε ο Τάκης Τσαγκρώνης και η εταιρία ΝΟΥΣ ΑΕ και

    «Acropolis of Athens, Ακρόπολη των Αθηνών» που δημιούργησε ο Ελευθέριος Ξυδάς και η εταιρία CYBERVIEW.

    Στην κατηγορία «Επιστήμη» συμμετείχε το έργο «Bees» του Κώστα Κουτσούκου και στην κατηγορία «Μυθοπλασίας» το έργο «Καλαμιώτου 2» της ομάδας φοιτητών «Mamai» του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οποία συμμετείχαν οι φοιτητές: Αλέκος Δούρος, Κατερίνα Κλαρκ, Ηλέκτρα Γαλάνη, Βασίλης Δοράκης και Ευγενία Δημοπούλου.

    Στη συζήτηση που έγινε στο πλαίσιο της δεύτερης ημέρας του διαγωνισμού με θέμα τον πολιτισμό, καθηγητές πανεπιστημιακών σχολών και εκπρόσωποι φορέων πολιτισμού αναφέρθηκαν στο πώς η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει τον πολιτισμό με τη δημιουργία εικονικών αναπαραστάσεων αρχαίων χώρων και με την ψηφιακή καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς. Παράλληλα συζήτησαν κατά πόσο η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να δημιουργήσει πολιτισμό.

    Την οργάνωση του διαγωνισμού είχε το Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών στην Επικοινωνία, την Εκπαίδευση και τα ΜΜΕ του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών με υπεύθυνο τον καθηγητή Μιχάλη Μεϊμάρη, και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας - Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και του ΑΠΕ-ΜΠΕ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 8 November 2006 - 7:30:30 UTC