Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-11-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Να δείξουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο»
  • [02] Βουλγαράκης: Επιστροφή των Μαρμάρων

  • [01] «Να δείξουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο»

    Πρέπει να δείξουμε στους πολίτες και ιδιαίτερα στους νέους ότι μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο, ότι μπορούμε να κάνουμε την παγκοσμιοποίηση δίκαιη, δημοκρατική και ανθρώπινη, τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας σήμερα στο Σαντιάγο της Χιλής κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου της Διεθνούς.

    Το Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς συνεδριάζει στην πρωτεύουσα της Χιλής με θέμα "Από την Εθνική στην Παγκόσμια Διακυβέρνηση- Προτεραιότητα για ένα σίγουρο μέλλον".

    Ο Γ. Παπανδρέου έκανε ιδιαίτερη και εκτεταμένη αναφορά στους νέους.

    Για τα προβλήματα και το ρόλο της νεολαίας σε παγκόσμιο επίπεδο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συζήτησε και χθες το βράδυ, σε συνάντηση που είχε κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου με την πρόεδρο της Χιλής Μισέλ Μπατσελέ, από την οποία, όπως ανέφερε, πληροφορήθηκε ότι και στη Χιλή τα προβλήματα εκπαίδευσης είναι περίπου τα ίδια.

    Στην ομιλία του στη Σύνοδο, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι νέοι βλέπουν ότι υπάρχουν δυνατότητες να εξαλειφθεί η φτώχεια, αλλά αυτή συνεχίζει να υπάρχει , ότι ο κόσμος έχει δυνατότητα να αποκτήσει πλούτο, να εξαλείψει τις ασθένειες αλλά αυτές υπάρχουν, ότι υπάρχουν δυνατότητες συνεργασίας και στον ενεργειακό τομέα, αλλά η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να συμφωνήσει ούτε στην υπογραφή των πρωτοκόλλων, όπως εκείνο του Κιότο.

    Αναφέρθηκε επίσης στην κυριαρχία της οικονομίας και των ΜΜΕ που συγκεντρώνουν όλο και μεγαλύτερη δύναμη και επηρεάζουν όλο και περισσότερο την πολιτική.

    Οι νέοι βλέπουν, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, ότι υπάρχουν πολιτικοί που δεν μπορούν να ξεφύγουν από αυτή την επιρροή. Βλέπουν να επενδύονται περισσότερα χρήματα για όπλα ενώ μπορούμε να σταματήσουμε τον πόλεμο. Επίσης βλέπουν ότι χτίζονται τείχη και εμποδίζουν την ελευθερία της κίνησης μεταξύ των χωρών.

    Αυτόν τον κόσμο, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, πρέπει να δείξουμε ότι μπορούμε να τον αλλάξουμε, αυτός είναι ο στόχος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Ανέφερε, πάντως, ότι μια τέτοια αλλαγή δεν μπορεί να γίνει μόνο τοπικά ή μόνο εθνικά, αλλά πρέπει να υπάρξει δράση περιφερειακά και παγκόσμια.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε σειρά ερωτημάτων που αφορούν τα μεγάλα ζητήματα της παγκοσμιοποίησης. Μεταξύ των ερωτημάτων ανέφερε το ποιός παίρνει τις αποφάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο και ποιά συμφέροντα εξυπηρετεί. Ποιές είναι οι αξίες που προωθούνται με αυτές τις αποφάσεις, ποιός κερδίζει και ποιός ελέγχει τους παγκόσμιους θεσμούς.

    Ειδικότερα για τους παγκόσμιους θεσμούς ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια να εκδημοκρατιστούν.

    Οι Σοσιαλιστές, πρόσθεσε, πρέπει να δείξουμε ότι έχουμε την εναλλακτική λύση, γιατί εμείς μιλάμε για δίκαιο κόσμο, αλληλεγγύη, ελευθερία, δικαιώματα, ισότητα. Φέρνουμε νέες ιδέες και είχαμε πάντα τη δύναμη των ιδεών και όχι αυτή του κεφαλαίου,τόνισε και πρόσθεσε ότι οι σοσιαλιστές δεν είναι δογματικοί απέναντι στην οικονομία και την αγορά που πρέπει, όμως, να δουλεύουν με κανόνες. Πρέπει οι αγορές να δουλεύουν για τον πολίτη καιι όχι το αντίστροφο, σημείωσε.

    Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη εκπαίδευσης μέσα στα κόμματα, αλλά και στη Σοσιαλιστική Διεθνή ως ένα εργαλείο ενδυνάμωσης των στόχων.

    Και τόνισε ότι οι Σοσιαλιστές φέρνουν τη διαφορετική δημοκρατική άποψη στην πολιτική, είναι εναντίον του απολυταρχισμού, του λαϊκισμού και του φονταμενταλισμού, ενώ αναφερόμενος στη θρησκεία τόνισε ότι οι σοσιαλιστές την βλέπουν ως επιλογή που ενδυναμώνει παρά ως καθήκον που καταπιέζει.

    Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στη χθεσινή του εμπειρία, την επίσκεψη στην βίλα Γκριμάλντι, όπου είχε μετατραπεί σε χώρο βασανιστηρίων από τη χούντα του Πινοσέτ και θυμήθηκε τους κοινούς αγώνες ελλήνων και χιλιανών που έχουν ζήσει την εμπειρία της δικτατορίας. Οι δύο λαοί, τόνισε, στάθηκαν αλληλέγγυοι ο ένας στον άλλον και σημείωσε ότι Χιλιανοί διαδήλωναν εναντίον της ελληνικής δικτατορίας καθώς και Έλληνες εναντίον της Χιλιανής δικτατορίας.

    Αναφέρθηκε επίσης στις συναυλίες που έδωσε ο Μίκης Θεοδωράκης στη Χιλή εναντίον της χούντας της Αθήνας, πριν επιβληθεί η χούντα του Πινοσέτ και την εν συνεχεία συναυλία του μεγάλου μουσικοσυνθέτη στην Αθήνα εναντίον της δικτατορίας στη Χιλή, αμέσως μετά την πτώση της ελληνικής χούντας.

    Με αφορμή την επίσκεψή του στη βίλα Γκριμάλντι, ο κ. Παπανδρέου ανέφέρθηκε και σήμερα στην ύπαρξη της μεθόδου των βασανιστηρίων όπως στο Γκουαντάναμο. Τόνισε επίσης ότι η Χιλιανή πρόεδρος ήταν κρατούμενη και βασανίστηκε στη βίλα Γκριμάλντι, ενώ χαρακτήρισε ιστορική στιγμή για τη Χιλή και τη Λαντινική Αμερική την εκλογή της κας Μπατσελέ στο προεδρικό αξίωμα.

    [02] Βουλγαράκης: Επιστροφή των Μαρμάρων

    Την ιδιαίτερη βαρύτητα που έχει το αίτημα της επιστροφής και επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, μια και αυτά έχουν αποσπαστεί από τον ιστορικό τους χώρο και ως εκ τούτου το κορυφαίο αυτό μνημείο-σύμβολο του ευρωπαϊκού πνεύματος παραμένει ακρωτηριασμένο, τόνισε σε συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση ο υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης.

    Στη συνέντευξή του που μεταδόθηκε χθες βράδυ στο πλαίσιο της ειδικής εκπομπής της Αυστριακής Τηλεόρασης για την επιστροφή των πολιτιστικών θησαυρών στις χώρες προέλευσής τους, ο κ. Βουλγαράκης παρέπεμψε στον αγώνα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα της Μελίνας Μερκούρη, η οποία, όπως τόνισε ο Ελληνας υπουργός, με την ευαισθησία, το ταμπεραμέντο και τη δυναμικότητά της, αφύπνισε τη Διεθνή Κοινότητα για το μεγάλο αυτό ζήτημα.

    Όπως σημείωσε ο υπουργός Πολιτισμού, η Ελλάδα θέλει να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα για να αποκατασταθεί μια ορισμένη ηθική τάξη στον Πολιτισμό που αφορά τους πάντες και όχι μόνον τους Ελληνες.

    Σύμφωνα με τον κ. Βουλγαράκη, το αίτημα της επιστροφής των Γλυπτών το επιβάλλει αποκλειστικά η λογική των πραγμάτων και όχι οι οποιουδήποτε είδους εθνοκεντρικές εμμονές, και αυτό εννοούσε και η Μελίνα Μερκούρη όταν έλεγε «θέλουμε να πάρουμε πίσω την ψυχή μας».

    Ο υπουργός Πολιτισμού ανέφερε στη συνέντευξη πως για την έκθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα θα υπάρχει ο κατάλληλος χώρος στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, του οποίου οι ειδικά διαμορφωμένες προθήκες θα παραμείνουν κενές, περιμένοντας την επιστροφή των Γλυπτών από τη Βρετανία. Ο ίδιος, όπως είπε, είναι αποφασισμένος να λάβει σοβαρά υπόψη το θέμα της ανταπόδοσης, δηλαδή να ανταποκριθεί στο αίτημα δανεισμού αρχαιοτήτων και περιοδικών εκθέσεών τους σε μεγάλα μουσεία του εξωτερικού.

    Η χθεσινοβραδινή εκπομπή της Αυστριακής Τηλεόρασης για την επιστροφή πολιτιστικών θησαυρών στις χώρες προέλευσής τους, συνέπεσε χρονικά με την πρόσφατη κατάθεση από την Ελλάδα σχεδίου ψηφίσματος στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών με τίτλο «Επιστροφή ή αποκατάσταση πολιτιστικής ιδιοκτησίας στις χώρες προέλευσής της».

    Το σχέδιο ψηφίσματος, που κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή ο Ελληνας μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης, αναμένεται να ψηφιστεί τις προσεχείς ημέρες με την υποστήριξη από περισσότερες από 80 χώρες-μέλη του Διεθνούς Οργανισμού.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 6 November 2006 - 17:30:32 UTC