Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-11-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία πρωθυπουργού με Δημήτρη Σιούφα και Μιλτιάδη Εβερτ
  • [02] Γ.Παπανδρέου:Προγραμματικό συνέδριο το Μάρτιο
  • [03] Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΟΣΑ
  • [04] Αλαβάνος:Νέα πρόσωπα στις εθνικές εκλογές
  • [05] Απεβίωσε ο Μπουλέντ Ετσεβίτ

  • [01] Συνεργασία πρωθυπουργού με Δημήτρη Σιούφα και Μιλτιάδη Εβερτ

    Συνεργασία με τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Απ. Σταύρου,θα έχει στις 10 το πρωί ο πρωθυπουργός κ.Κώστας Καραμανλής. Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφα. Στις 12πμ ο κ.Κ.Καραμανλής θα συναντηθεί με τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ κ. Μ. Έβερτ.

    O πρωθυπουργός στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την εξωτερική πολιτική, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων στη βουλή τόνισε οτι δεν μπορεί να παρατείνεται επβ αόριστον «η πολιτική παραδοξότητα της μη αναγνώρισης ενός κράτους-μέλους από ένα υποψήφιο προς ένταξη κράτος».

    Παράλληλα, έστειλε μήνυμα προς την Αγκυρα ότι από την ίδια εξαρτώνται, «τόσο ο ρυθμός, όσο και η τελική κατάληξη της ευρωπαϊκής πορείας της».

    «Η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Τελωνειακής Ένωσης, για το άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων της γείτονος στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, αποτελεί ρητή συμβατική υποχρέωση της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και προς το σύνολο των μελών της» είπε ο κ. Καραμανλής, υπογραμμίζοντας ότι «η υποχρέωση αυτή, είναι αυτοτελής και δεν μπορεί να συνδέεται με ζητήματα, που αφορούν την εσωτερική λειτουργία της Ένωσης».

    Διευκρίνισε συγκεκριμένα ότι ο Κανονισμός Εμπορίου μεταξύ της Ε.Ε. και της τουρκοκυπριακής κοινότητας είναι εσωτερικό ζήτημα της Ένωσης». Δήλωσε μάλιστα ότι η Αθήνα υποστηρίζει την εν εξελίξει προσπάθεια της φιλανδικής Προεδρίας, «συμμεριζόμενοι την προσέγγιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την επίτευξη του καλύτερου αποτελέσματος».

    Για το θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας προς την ΕΕ, ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι ναι μεν η Ευρώπη έχει τοποθετήσει «και τις ράγες και τη σηματοδότηση, που οδηγούν στην ένταξη, μηχανοδηγός, όμως, στη δική της πορεία είναι η ίδια η Αγκυρα. Από αυτήν εξαρτώνται, τόσο ο ρυθμός, όσο και η τελική κατάληξη της ευρωπαϊκής πορείας της. Η άρνηση στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, είναι έξω από το πνεύμα που διέπει τη λειτουργία της Ε.Ε.. Γι αυτό, η άρνηση δεν είναι δυνατό να διαρκεί στο διηνεκές».

    Στο μεταξύ σε συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ.Αλογοσκούφης περιγράφει τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου για τη νέα τετραετία, αν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές.

    Ο κ.Αλογοσκούφης τονίζει, οτι έχουν μειωθεί σε σημαντικό βαθμό τα δημοσιονομικά ελλείματα ώστε να βρεθεί κάτω απο το 3%το ΑΕΠ, ενω η κυβέρνηση προσθέτει οτι έχει κατορθώσει να διατηρήσει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.Το επόμενο βήμα υπογραμμίζει ο υπουργός, είναι "να έχουμε ισοσκελισμένους η ελαφρά πλεονασματικούς προϋπολογισμούς". Ο κ.Αλογοσκούφης τονίζει οτι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης αν κερδίσει τις εκλογές θα είναι το ασφαλιστικό, οι μεταρρυθμίσει στην Παιδεία και η επανίδρυση του κράτους.Για την εισοδηματική πολιτική το 2007 ο κ.Αλογοσκούφης δηλώνει οτι οι αυξήσεις θα είναι καλύτερες απο αυτές του 2006.

    [02] Γ.Παπανδρέου:Προγραμματικό συνέδριο το Μάρτιο

    Επίσκεψη στον χώρο τον οποίο χρησιμοποιούσε το δικτατορικό καθεστώς του Αουγκούστο Πινοσέτ (τηρουμένων των αναλογιών κάτι ανάλογο με το ημέτερο ΕΤΑΤ-ΕΣΑ) πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου, λίγο μετά την άφιξή του, στο Σαντιάγκο της Χιλής, όπου θα προεδρεύσει στη σύνοδο του Συμβουλίου της Διεθνούς.

    Ο κ. Παπανδρέου ξεναγήθηκε στους χώρους όπου βασανίσθηκαν 5.000 Χιλιανοί, την περίοδο 1973-1978, από τους οποίους, πολύ μεγάλος αριθμός έχασε τη ζωή του είτε στο ίδιο το στρατόπεδο, είτε σε άλλα μέρη, ενώ ελάχιστοι είναι εκείνοι που επέζησαν.

    Μεταξύ των επιζησάντων είναι και η σημερινή Πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπατσελέ, η οποία κρατήθηκε μαζί με τη μητέρα της.

    Σε δήλωση που έκανε μετά τη επίσκεψή του, ο κ. Παπανδρέου, ενθυμούμενος το δικτατορικό παρελθόν Ελλάδας και Χιλής, τόνισε ότι ο δύο χώρες αγωνίσθηκαν και αγωνίζονται για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο χώρος, πρόσθεσε, "μας θυμίζει το χρέος μας να παλεύουμε ενάντια σε τέτοιες πρακτικές, σε μια τέτοια βαρβαρότητα, αυτή των βασανιστηρίων", η οποία υφίσταται και στις μέρες μας. Και με αφορμή πρόσφατη δήλωση του Ντικ Τσένι, τόνισε ότι "δυστυχώς και σήμερα βλέπουμε σε πολλές περιοχές του κόσμου να συνεχίζεται η βαρβαρότητα των βασανιστηρίων, αλά και ακόμα περισσότερο και ακόμα χειρότερα, να ευνοείται από πολιτικούς και δημοκρατικών χωρών".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την πλήρη αντίθεση των σοσιαλιστών σε τέτοιες πρακτικές και την προσήλωσή τους στους αγώνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, "σε κάθε γωνιά της γης".

    Ο χώρος των βασανιστηρίων, υπήρξε παλαιότερα ο χώρος βίλας της Ιταλικής οικογένειας Γκριμάλντι και φέρει την ονομασία "βίλα Γκριμάλντι". Σήμερα έχει μετατραπεί σε ένα πανέμορφο πάρκο, το οποίο επισκέπτονται, καθημερινά, μαθητές που μαθαίνουν την πρόσφατη ιστορία της χώρας τους. ΄Εχει ονομαστεί "Πάρκο Ειρήνης"

    Το βράδυ της Κυριακής η κ. Μπατσελέ παρέθεσε δείπνο προς τιμή του Προέδρου και των άλλων μελών του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Από το πρωί της Δευτέρας (τοπική ώρα) διεξάγονται οι εργασίες του Συμβουλίου της Διεθνούς, υπό την προεδρία του κ. Παπανδρέου, η παρέμβαση το οποίου αναμένεται το μεσημέρι (τοπική ώρα).

    Μετά τη λήξη των εργασιών, ο κ. Παπανδρέου θα έχει κατ΄ ιδίαν συνάντηση με την Πρόεδρο της Χιλής, η οποία στη συνέχεια θα δώσει δεξίωση προς τιμή όλων των μελών του Συμβουλίου της Διεθνούς.

    Ο Πρόεδρος το ΠΑΣΟΚ ενδέχεται να έχει και άλλες διμερείς επαφές, στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου.

    Συνέντευξη Παπανδρέου στα "ΝΕΑ"

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε συνέντευξή του στα «Νέα» προαναγγέλλει τη διεξαγωγή προγραμματικού Συνεδρίου του Κινήματος για την προσεχή άνοιξη και αποσαφηνίζει πως τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και η Γραμματέας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου έχουν την εμπιστοσύνη του.

    Αναφορικά με τη διεξαγωγή του Συνεδρίου, ο κ. Παπανδρέου δηλώνει πως «ένας λογικός προγραμματισμός τον οποίο έχουμε κάνει, είναι μέχρι το πρώτο τρίμηνο- τετράμηνο το πολύ της επόμενης χρονιάς. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα τους επόμενους μήνες να δώσουμε βάρος στην προεκλογική μας προετοιμασία, στον προγραμματικό μας λόγο, όχι στην εσωστρέφεια, αλλά αντιθέτως στην επαφή μας με τον πολίτη».

    Ερωτηθείς για τα αναγραφέντα περί αλλαγών στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ και της Γραμματέως, ο Γ. Παπανδρέου απαντά πως «και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και βεβαίως και η γραμματέας έχουν την εμπιστοσύνη μου».

    Προσθέτει δε ότι «το θέμα δεν είναι το να ψάξουμε για κάποιο πρόσωπο το οποίο θα αλλάξει. Δεν είναι θέμα πολιτικής, είναι θέμα δύο πραγμάτων: να δούμε κάποιες γενικές οργανωτικές λειτουργίες και βεβαίως να συνεχίσουμε αναδεικνύοντας τα πολιτικά προβλήματα της εποχής».

    Στη συνέντευξή του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνει την εκτίμησή του πως το αποτέλεσμα των εκλογών για τους ΟΤΑ «δείχνει την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, την ανατροπή θα την κάνουμε στις εθνικές εκλογές, αλλά η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού είναι σαφές ότι έχει γίνει».

    Στο ερώτημα γιατί δεν ζητά εκλογές, ο Γιώργος Παπανδρέου απαντά πως «υπάρχει ανάγκη η χώρα να φύγει από το τέλμα της Νέας Δημοκρατίας. Εμείς θα κερδίσουμε τις εκλογές όχι βάσει της δυσαρέσκειας προς τη Νέα Δημοκρατία, αλλά βάσει της νέας εμπιστοσύνης που κατακτούμε. Είμαστε έτοιμοι όποτε και αν γίνουν οι εκλογές και θεωρούμε ότι το νωρίτερο είναι το καλύτερο για τη χώρα, επειδή σε όλους τους τομείς έχει πάει πίσω».

    Και στο ερώτημα αν συμφωνεί με την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση «θα πάει σε πρόωρες εκλογές», απαντά πως πιστεύει ότι «ο προϋπολογισμός αυτός είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός της Νέας Δημοκρατίας».

    Στη συνέντευξή του στα «Νέα», ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επικρίνει την πολιτική της ΝΔ, λέει ότι η σημερινή κυβέρνηση στα προβλήματα που υπάρχουν «σφυρίζει κλέφτικα» και δηλώνει πως «εμείς δεν θέλουμε να αξιοποιήσουμε απλά τη δυσαρέσκεια, θέλουμε να κερδίσουμε τις εκλογές και να κυβερνήσουμε τη χώρα, όχι όπως η Νέα Δημοκρατία με τη θεωρία του ώριμου φρούτου, αλλά με μία ψήφο θετική για το ΠΑΣΟΚ».

    Αναφορικά με την Παιδεία, ο Γ. Παπανδρέου κάνει λόγο για μια συνολική πρόταση που θα διατυπώσει «την οποία βεβαίως σύντομα θα καταθέσουμε και θα το συνδυάσουμε πιθανώς και με την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή».

    Ερωτηθείς για τα αναγραφόμενα περί αλλαγών στο ΠΑΣΟΚ σε συνδυασμό με την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των εκλογών για τους ΟΤΕ, σημειώνει πως θα περιμένει την αξιολόγηση «για να πάρω τις αποφάσεις μου, αλλά είναι σαφές ότι υπάρχουν και μερικές αδυναμίες, τις οποίες πρέπει να διορθώσουμε. Με παρρησία, χωρίς να ψάξουμε σε μια εύκολη λογική ανθρωποθυσιών, να πάμε σε αλλαγές οι οποίες θα βοηθήσουν στη λειτουργία του Κινήματός μας».

    Στην ερώτηση αν στο πλαίσιο μίας πανστρατιάς της δημοκρατικής παράταξης είναι διατεθειμένος να χρησιμοποιήσει στελέχη που σήμερα είναι αποστασιοποιημένα, όπως ο Κώστας Λαλιώτης, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρει πως «η πανστρατιά της δημοκρατικής παράταξης σίγουρα αγκαλιάζει τέτοια στελέχη και οπωσδήποτε θα έχουν πολλά να προσφέρουν».

    Τέλος όταν ερωτάται τι απαντά στην κυβέρνηση που τον κατηγορεί συνεχώς ότι οξύνει σκόπιμα το πολιτικό κλίμα για να καλύψει τα εσωτερικά του προβλήματα, δηλώνει πως το κλίμα «το οξύνει η κυβέρνηση, σε όλα τα μέτωπα».

    Και προσθέτει ότι «ο δικός μου λόγος είναι ένας λόγος που θα είναι επιθετικός, που θα είναι υπεύθυνος και που θα είναι και ειλικρινής. Το αν η ειλικρίνεια πονάει τη Νέα Δημοκρατία, ας το βαφτίσει ό,τι θέλει. Ας το βαφτίσει όξυνση, ας το βαφτίσει λαϊκισμό. Αλλά δεν είναι ούτε όξυνση, ούτε λαϊκισμός, είναι συγκεκριμένες πολιτικές, αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις για την ελληνική κοινωνία, που θεωρώ ότι είναι απαραίτητα για να φύγουμε από αυτό το τέλμα».

    [03] Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΟΣΑ

    Ο υπουργός Ανάπτυξης κ.Δημήτρης Σιούφας θα κηρύξει σήμερα στον Αστέρα Βουλιαγμένης την έναρξη εργασιών της Παγκόσμιας Διάσκεψης του ΟΟΣΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην οποία θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από 62 χώρες.

    Στο μεταξύ την επιτάχυνση των ρυθμών ώστε να υπογραφεί μέχρι το τέλος του 2006 η Διακρατική Συμφωνία για την κατασκευή και λειτουργία του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης συμφώνησαν ελληνική και ρωσική πλευρά κατά τη συνάντηση που είχε στη Μόσχα ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας με τον τον υπουργό Βιομηχανίας και Ενέργειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βίκτωρα Χριστένκο.

    Μετά τη Μόσχα ο κ. Σιούφας ταξίδεψε στη Σόφια, όπου είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Γκεόργκι Παρβάνοφ, με το Βούλγαρο υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας Ρούμεν Οφτσάροφ και το Βούλγαρο υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης Άσεν Γκαγκαούζοφ.

    Σε δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις στη Βουλγαρία ο κ. Σιούφας δήλωσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη της συμφωνίας. Κατά τις συναντήσεις, όπως είπε ο κ. Σιούφας εξετάστηκε, επίσης, το ζήτημα της ευρύτερης συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου και η Ελλάδα αναμένει ειδικότερη πρόταση για τη διεύρυνση της ήδη υπάρχουσας συνεργασίας -η Ελλάδα προμηθεύεται φυσικό αέριο από τον αγωγό, ο οποίος διέρχεται από τη Βουλγαρία- και από τη βουλγαρική και από την τουρκική πλευρά. Την πρόταση αυτή, όπως εξήγησε ο κ. Σιούφας, θα την αντιμετωπίσουμε με τον πλέον θετικό τρόπο στη βάση των σχέσεων καλής γειτονίας και οικονομικής συνεργασίας που έχουμε θεμελιώσει το τελευταίο χρονικό διάστημα, τόσο με τη Βουλγαρία όσο και με την Τουρκία.

    Από την πλευρά του ο Βούλγαρος υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Άσεν Γκαγκαούζοφ επεσήμανε, ότι πρόθεση και των δύο πλευρών είναι ο αγωγός να γίνει και να υπογραφεί η συμφωνία για τον αγωγό έως το τέλος του έτους.

    Οσον αφορά τη συνάντηση στη Μόσχα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης αυτή έγινε «σε εξαιρετικά θερμό κλίμα και που απηχεί την απόφαση και των δύο πλευρών για την υλοποίηση της διακρατικής συμφωνίας».

    [04] Αλαβάνος:Νέα πρόσωπα στις εθνικές εκλογές

    Ο Συνασπισμός επιταχύνει την οργανωτική και πολιτική προετοιμασία για τις εθνικές εκλογές με πρωτοβουλία του προέδρου του κόμματος Α. Αλαβάνου, ο οποίος κλείνοντας χθές το απόγευμα την διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, έθεσε τις βάσεις της συζήτησης για νέα πρόσωπα και αλλαγές ώστε το θετικό, όπως είπε, αποτέλεσμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών να έχει συνέχεια στις εθνικές εκλογές.

    Η συζήτηση για τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών χθες και σήμερα στην ΚΠΕ, ήταν αναλυτική. Δεκάδες μέλη του οργάνου στις τοποθετήσεις τους ανέδειξαν τα θετικά και τα αρνητικά της εκλογικής προσπάθειας του ΣΥΝ, σημείωσαν οργανωτικές αδυναμίες και τόνισαν την κατά τόπους έλλειψη συμμαχιών. Ωστόσο σε πολλούς διάχυτη ήταν η εκτίμηση ότι ο ΣΥΝ, αν εργαστεί σκληρά μπορεί να κεφαλοποιήσει τα οφέλη των τοπικών εκλογών στις εθνικές εκλογές.

    Ο κ. Αλαβάνος υπογράμμισε με έμφαση ότι ο Συνασπισμός , μετά τις τοπικές εκλογές δεν είναι πλέον ο ίδιος, αλλά όπως είπε, βρίσκεται σε φάση μετάβασης με δυνατότητες και δυσκολίες, για να τονίσει την ανάγκη έγκαιρης προετοιμασίας του κόμματος για τις βουλευτικές εκλογές.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε ότι το κόμμα πρέπει να προχωρήσει με τόλμη και συνοχή και με συμμαχίες με οικολογικές και ριζοσπαστικές δυνάμεις της Αριστεράς προς τις εθνικές εκλογές, υποστηρίζοντας ότι ο Συνασπισμός μπορεί να γίνει η δύναμη που θα αμφισβητήσει την κυριαρχία του δικομματισμού.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ επαναφέροντας το θέμα της ανανέωσης, διευκρίνισε σήμερα ότι η αξιοποίηση νέων στελεχών δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι θα απαξιωθούν ή θα περιθωριοποιηθούν τα παλιά και δοκιμασμένα στελέχη των οποίων έπλεξε το εγκώμιο λέγοντας ότι έχουν προσφέρει πολλά στον Συνασπισμό.

    Αναφερόμενος τέλος στις πολιτικές εξελίξεις ο κ. Αλαβάνος είπε ότι η κυβέρνηση θα διαπιστώσει σύντομα ότι όσα έγιναν το τελευταίο διάστημα με τις κινητοποιήσεις των μαθητών, των δασκάλων και των καθηγητών, δεν ήταν τίποτα μπροστά σε αυτά που θα γίνουν ενόψει της συζήτησης στη Βουλή για τον προϋπολογισμό και τη συζήτηση για το άρθρο 16 του Συντάγματος.

    [05] Απεβίωσε ο Μπουλέντ Ετσεβίτ

    Απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 81 ετών σε στρατιωτικό νοσοκομείο της Αγκυρας ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας,Μπουλέντ Ετσεβίτ.Ο Ετσεβίτ νοσηλευόταν από τις 18 Μαίου σε κωματώδη κατάσταση μετά από εγκεφαλική αιμορραγία,την οποία είχε υποστεί μετά την κηδεία ενός ανωτάτου δικαστικού ,που είχε δολοφονηθεί από έναν Ισλαμιστή.

    Ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας,διέταξε την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο το 1974.Ο Ετσεβίτ γεννήθηκε στις 28 Μαίου 1925 και σπόύδασε στο Λονδίνο και στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.Πριν γίνει βουλευτής το 1957 ,ήταν γνωστός ως συγγραφέας και ποιητής.

    Αριστερός εθνικιστής και ποιητής ,που βρέθηκε στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής της Τουρκίας σχεδόν επί μισό αιώνα ο Ετσεβίτ ,είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο στις 18 Μαίου ,αφού είχε παραστεί σε κηδεία ενός ανωτάτου δικαστικού που είχε δολοφονηθεί από Ισλαμιστή.

    Υπέρμαχος του λαϊκού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους,ο Ετσεβίτ είχε υποστηρίξει σε μιά από τις τελευταίες του συνεντεύξεις στις αρχές του χρόνου στην αγγλόφωνη εφημερίδα "Νέα Ανατολή" ότι το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνιστά απειλή για το καθεστώς. "Πιστεύω ότι το καθεστώς μας βρίσκεται υπό σοβαρή απειλή" είχε υποστηρίξει ο Ετσεβίτ.

    "Η κυβέρνηση ενθαρρύνει ανοικτά τους ισλαμιστές τρομοκράτες" είχε πει ο Ετσεβίτ μετά τη δολοφονία του τούρκου δικαστικού μέσα σε δικαστικό μέγαρο."Η δολοφονική επίθεση αποδεικνύει ότι η Τουρκία θα αντιμετωπισει μια πολύ σοβαρή κατάσταση αν η κυβένηση δεν αλλάξει νοοτροπία" είχε πει ο πρών πρωθυπουργός.

    Ο Ετσεβίτ ηγείτο του τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού που έχασε την εξουσία τον Νοέμβριο του 2002 μετά την νίκη του κόμματος του Ερντογάν στις εκλογές.

    "Ο Ετσεβίτ λειτουργούσε λες και ζούσε ακόμη στη δεκαετία του 70 ή του 80" είχε πεί τότε ο τούρκος δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ.

    Ο Μπουλέντ Ετσεβιτ είχε φυλακιστεί επί μήνες μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980 του στρατηγού Κενάν Εβρέν και είχε απαγορευτεί στη συνέχεια επί χρόνια η πολιτική του δράση.Είχε συγκροτήσει το Δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς από την ηγεσία του οποίου αποχώρησε το 2004.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 6 November 2006 - 7:30:28 UTC