Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-11-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΚΕ και ΣΥΝ για την Εξωτερική Πολιτική
  • [02] Παγκόσμιο Φόρουμ για τo διαδίκτυο
  • [03] Τα ανθρώπινα δικαιώματα... μιας ζωντανής θεάς

  • [01] ΚΚΕ και ΣΥΝ για την Εξωτερική Πολιτική

    Είμαστε υπερ μιας ειρηνικής συμβίωσης όχι μόνο στο επίπεδο των λαών αλλά και των κυβερνήσεων και των κρατών. Δεν έχουμε κανένα λόγο να οξύνουμε τις αντιθέσεις μας, υπάρχουν όμως και όρια, όπως η επέκταση των 12 μιλίων που είναι αναφαίρετο δικαίωμα μας. Αυτό τόνισε η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στην ομιλία της στη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως στη Βουλή για την εξωτερική πολιτική και πρόσθεσε ότι «εμείς απορρίπτουμε την τεχνική συμφωνία στο Αιγαίο».

    Παράλληλα, η κ.Αλ. Παπαρήγα, αφού κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα ότι στην εξωτερική τους πολιτική έχουν μόνο παραλλαγές και αποχρώσεις και δεν διαφωνούν επί της ουσίας, έδωσε έμφαση και στις πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη λύση του Κυπριακού προβλήματος, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση της φινλανδικής προεδρίας είναι μία παραλλαγή του σχεδίου Ανάν.

    «Οι προτάσεις που κάνει η φινλανδική προεδρία με λείανση των γωνιών είναι παραλλαγή του σχεδίου Ανάν. Και δεν είμαι βέβαιη ότι θα αντιδρούσε η ελληνική κυβέρνηση αν δεν υπήρχε η συγκεκριμένη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς», σημείωσε η κα Παπαρήγα και συμπλήρωσε: «Αν η ΕΕ πάρει τη σωστή απόφαση θα είναι από σπόντα και όχι από θέση αρχών», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «εμείς απορρίπτουμε και δεν αναγνωρίζουμε την μεταβίβαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας ούτε στο ΝΑΤΟ ούτε στην ΕΕ. Ποίες θέσεις έγιναν δεκτές από την ΕΕ και πού εφαρμόστηκε το κοινοτικό κεκτημένο; Το ΝΑΤΟ χρόνια δεν αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα μας;», είπε η κα Παπαρήγα.

    Σχολιάζοντας, τέλος, το δημοψήφισμα στο Μαυροβούνιο,έκανε λόγο για ένα ακόμα επικίνδυνο βήμα και εκτίμησε ότι το θέμα του Κοσσυφοπεδίου θα ανοιχτεί λόγω πιέσεων και εκβιασμών που γίνονται στη Σερβία.

    Α.Αλαβάνος: «Η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει το πρωτόκολλο της Άγκυρας»

    «Είμαστε υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, οφείλει όμως η γειτονική χώρα να εφαρμόσει τις νομικές της υποχρεώσεις και το πρωτόκολλο της Άγκυρας. Η ενταξιακή της πορεία πρέπει να συνοδεύεται από συγκεκριμένα βήματα και όχι να γίνεται ανέξοδα η αναβάθμιση της», τόνισε στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος.

    Θα ήταν παράλογο να ξεκινούσαν οι διαπραγματεύσεις της ΕΕ με μία χώρα όταν αυτή δεν αναγνώριζε όλα τα κράτη - μέλη της Ένωσης. Η Άγκυρα οφείλει να εφαρμόσει τις νομικές της υποχρεώσεις και μία βασική από αυτές είναι εφαρμογή του πρωτοκόλλου. Αυτό δεν συνδέεται με καμία άλλη εξέλιξη και άλλο ζήτημα αλλά είναι αυτοτελής της υποχρέωση», σημείωσε ο κ Αλαβάνος.

    Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία της φινλανδικής προεδρίας, ο κ. Αλαβάνος τόνισε ότι «είναι πρόωρο να προδικάσουμε το αποτέλεσμα, χρειάζεται όμως να δούμε με προσοχή τις εξελίξεις γιατί υπάρχουν παγίδες και μία από αυτές είναι η σύνδεση του με την εφαρμογή του πρωτοκόλλου σύνδεσης". Παράλληλα τόνισε ότι είναι άμεση ανάγκη να συγκληθεί το πολιτικό συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής.

    Ο Αλέκος Αλαβάνος αναφέρθηκε και στο δραματικό, όπως το χαρακτήρισε, θέμα ρατσισμού στον Αμάρυνθο, εκφράζοντας την συμπαράσταση του προς την μαθήτρια αλλά και την αγανάκτηση και λύπη του για το πώς αντιμετωπίστηκε από την τοπική κοινωνία.

    Στο σημείο αυτό, ο κ.Αλαβάνος συνεχάρη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για την πρωτοβουλία του να συναντηθεί ο διευθυντής του ιδιαίτερου του γραφείου Κώνσταντίνος Μπίκας με τη 16χρονη μαθήτρια.

    Και χαρακτήρισε θετική την αντιμετώπιση της νεαρής μετανάστριας από την Υπουργό Παιδείας.

    [02] Παγκόσμιο Φόρουμ για τo διαδίκτυο

    Την προσπάθεια που πρέπει να καταβάλει η Ελλάδα προκειμένου να επεκταθούν τα ευρυζωνικά δίκτυα και στην περιφέρεια της χώρας, αλλά και την επιτυχία που σημειώθηκε, όσον αφορά την ευαισθητοποίηση του κόσμου για τη χρήση του διαδικτύου, τόνισε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλης Λιάπης, σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την ολοκλήρωση των εργασιών του 1ου Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου (IGF), που πραγματοποιήθηκε στο Καβούρι.

    Όπως σημείωσε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, η Ελλάδα έχει κάνει πολλά τα τελευταία χρόνια προς την κατεύθυνση αυτή, προκειμένου να μειωθεί το χάσμα μεταξύ περιφέρειας και αστικών περιοχών σε ό,τι αφορά τη χρήση του διαδικτύου. Το πρόβλημα, όπως είπε, εστιάζεται στο ότι θέλουμε να δώσουμε και κίνητρα για παροχή υπηρεσιών μέσω του διαδικτύου, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ευρύτερα. Ο Μ.Λιάπης τόνισε ότι, με αφορμή τη διεξαγωγή του IGF στην Αθήνα, "την τελευταία εβδομάδα οι Ελληνες έμαθαν πιο πολλά για το Ιντερνετ και ευαισθητοποιήθηκαν σχετικά με τη χρήση του".

    Σε ό,τι αφορά τον ανοιχτό χαρακτήρα του διαδικτύου (openness), ο Μ.Λιάπης ανέφερε ότι "δεχόμαστε πως πρέπει να υπάρχει ελευθερία έκφρασης στο Ιντερνετ αλλά, από την άλλη, θα πρέπει να υπάρχουν αρχές και κανόνες που θα εξασφαλίζουν την ασφάλεια". Όπως είπε, είναι ένα ζητούμενο που πρέπει να συζητήσουμε τα επόμενα χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο προκειμένου να διαχειριστούμε το Ιντερνετ προς όφελος της δημοκρατίας.

    Ο κ.Λιάπης σημείωσε ότι "εμείς θέλουμε να διαμορφώσουμε αρχές, είναι όμως ένα σύνθετο θέμα και δεν είναι εύκολο να γίνει μια συννενόηση σε παγκόσμιο επίπεδο". Όπως τόνισε όμως, "δεν είναι ουτοπία, αν υπάρχει πολιτική βούληση μπορεί να γίνει και αυτές τις μέρες είχαμε θετικά μηνύματα προς αυτήν την κατεύθυνση, από πολλές πλευρές του πλανήτη".

    Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών ρωτήθηκε αν σκοπεύει να ανταποκριθεί στο αίτημα της αντιπροσωπείας της Διεθνούς Αμνηστίας (η οποία συμμετέχει στις εργασίες του Φόρουμ) για συνάντηση μαζί του. Ο Μ.Λιάπης απάντησε ότι δεν είχε ενημερωθεί για το σχετικό αίτημα. Όπως είπε, έχοντας διατελέσει 20 χρόνια βουλευτής, είναι ανοιχτός στην αντίθετη άποψη και δήλωσε κατηγορηματικά ότι είτε ο ίδιος είτε κάποιος άλλος από το υπουργείο θα δεχτεί την αντιπροσωπεία της Διεθνούς Αμνηστίας.

    Λίγο αργότερα, μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας ανήρτησαν πανό μέσα στο χώρο διεξαγωγής του IGF διαμαρτυρόμενοι για το ότι πολλοί άνθρωποι στον κόσμο αντιμετωπίζουν προβλήματα σε ό,τι αφορά την ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο.

    Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου, Νιτίν Ντεσάι, τόνισε ότι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (υπό την αιγίδα του οποίου τελεί το Φόρουμ) έχει ως στόχο όλο και περισσότεροι άνθρωποι να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Όπως σημείωσε, "αν και το IGF δεν έχει νομοθετική εξουσία, μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία συμμαχιών, οι οποίες θα επηρεάσουν τους αρμόδιους που λαμβάνουν τις αποφάσεις".

    Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι το επόμενο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου θα διεξαχθεί το Νοέμβριο του 2007 στο Ρίο της Βραζιλίας, ενώ τα δύο επόμενα έτη θα το φιλοξενήσουν η Ινδία και η Αίγυπτος.

    [03] Τα ανθρώπινα δικαιώματα... μιας ζωντανής θεάς

    Προθεσμία τριών μηνών για να απαντήσει αν το Κουμαρί, το προαιώνιο έθιμο της λατρείας μίας νεαρής παρθένας ως «ζωντανής θεάς», παραβιάζει τα δικαιώματα του συγκεκριμένου παιδιού, έδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο του Νεπάλ στην κυβέρνηση της χώρας.

    Σύμφωνα με την παράδοση που ακολουθείται για αιώνες στην κοιλάδα της Κατμαντού, ένα νεαρό κορίτσι από τη βουδιστική οικογένεια Σάκια, από όπου κατάγεται και ο Βούδας, επιλέγεται με μία αυστηρή διαδικασία να υπηρετήσει ως Κουμαρί, η ζωντανή θεά. Το κορίτσι εγκαταλείπει την οικογένεια του και ζει στο ναό του Μπασανταπούρ, στην Κατμαντού, γνωστό για τα αρχαία μνημεία του. Πολλοί νεπαλέζοι ινδουϊστες και βουδιστές θεωρούν την Κουμαρί ως ενσάρκωση της Ταλεζου Μπαβανί, της θέας της δύναμης.

    Κατά τη διάρκεια των γιορτών, το κορίτσι ντύνεται σε χρυσά πολύχρωμα κοστούμια, έχει ένα τρίτο μάτι ζωγραφισμένο στο μέτωπο της και περιφέρεται στους δρόμους της πόλης εν πομπή.

    Οι ξένοι επισκέπτες δεν έχουν τη δυνατότητα να τη συναντήσουν αλλά τους χαιρετά από το μπαλκόνι, από όπου εμφανίζεται.

    Η θεϊκή ιδιότητα διατηρείται έως ότου το κορίτσι επιστρέψει στο σπίτι της και αντικατασταθεί από ένα άλλο παιδί.

    "Μια τέτοια έρευνα θα είναι καλό για το έθιμο Κουμαρί. Πρόκειται για ένα μοναδικό στοιχείο της κουλτούρας μας και αποτελεί συστατικό της ταυτότητάς μας", δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Πολιτισμού.

    Δεν απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο να εφαρμόζονται πρακτικές που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι οποίες να πρέπει να βελτιωθούν.

    Οι επικριτές του θεσμού υποστηρίζουν ότι το παιδί αποστερείται της κανονικής του ζωής και ότι η πρακτική παραβιάζει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα γιατί «απαιτεί από το παιδί να ζήσει μακριά από την οικογένεια του, του περιορίζει τις επαφές, του αποστερεί την κανονική κοινωνική ζωή και την παρακολούθηση του σχολείου».

    Οι υποστηρικτές του θεσμού τονίζουν όμως ότι «αυτό ανεβάζει το επίπεδο του παιδιού στο θείο», και προσθέτουν ότι το παιδί δέχεται κανονική φροντίδα, εκπαίδευση και ζεί με αξιοπρέπεια και λαμβάνει επίδομα συντήρησης αφότου επιστρέψει στο σπίτι της.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ιδιαίτερος ανταγωνισμός ανάμεσα στις οικογένειες για την επιλογή της Κουμαρί.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 3 November 2006 - 7:30:27 UTC