Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-11-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για την Εξωτερική Πολιτική

  • [01] Συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για την Εξωτερική Πολιτική

    Συζήτηση προ Ημερήσιας Διατάξεως θα διεξαχθεί στις 11.00 το πρωί στη Βουλή, με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων με θέμα "Εξωτερική Πολιτική".

    Στόχος της κυβέρνησης είναι η εισαγωγή του πολιτισμού σε όλες τις δομές της παιδείας και ταυτόχρονα, η προώθηση της ελληνικής γλώσσας, δήλωσε η υπουργός Παιδείας, κα Μαριέττα Γιαννάκου, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, υπό τον πρωθυπουργό για θέματα Παιδείας και Πολιτισμού.

    Η υπουργός πρόσθεσε οτι το πλαίσιο είναι καλυμμένο και οικονομικά με 22 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2007, και 2008 και 168 εκατ. ευρώ μέχρι το 2013. Οι δράσεις αυτές, τόνισε, θα αρχίσουν με την ειδική κάρτα για ελεύθερη πρόσβαση μαθητών και εκπαιδευτικών σε πολιτιστικούς χώρους, και θα καταλήγουν σε ένα παγκόσμιο συνέδριο για την ελληνική γλώσσα.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Πολιτισμού, κ.Γιώργος Βουλγαράκης, είπε οτι για πρώτη φορά αντιμετωπίζεται συστηματικά το θέμα της σύνδεσης πολιτισμού - εκπαίδευσης, με στόχο την διάχυση του πολιτισμού σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα.

    Η κ.Μ. Γιαννάκου απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις καταλήψεις στα σχολεία, δήλωσε ότι η κυβέρνηση προβληματίζεται με την κατάσταση, αλλά δεν πρόκειται να παρέμβει σε καμία κατάσταση με βίαια μέτρα.

    Εξάλλου, ο γγ του υπουργείου Παιδείας, κ.Ανδρέας Καραμάνος, σχολιάζοντας την πρόθεση της εκκλησίας να δημιουργήσει εκκλησιαστικά σχολεία, είπε οτι δεν έχει τεθεί επίσημα θέμα στο υπουργείο Παιδείας.

    Αλλάζει ο Πολιτιστικός Χάρτης της Αθήνας

    Ο Πολιτιστικός Χάρτης της Αθήνας αλλάζει τα επόμενα χρόνια με μια σειρά έργων ανάπλασης, αποπεράτωσης, ακόμα και αγοράς νέων κτιριακών χώρων που σκοπό έχουν να συνδέσουν νοητά την περιοχή του Τατοϊου με το Δέλτα του Φαλήρου, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις να φιλοξενούνται πολιτιστικές δράσεις και γεγονότα ακόμα και σε χώρους με μεγάλη ιστορική αξία.

    Ο υπουργός Πολιτισμού κ.. Γ. Βουλγαράκης μετά το πέρας της Κυβερνητικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού ανακοίνωσε την αποπεράτωση του Ιστορικού Κτιρίου του Ακροπόλ επί των οδών Πατησίων (αρ.51), Αβέρωφ και Μάρνη μέχρι το τέλος του 2010 και την μετονομασία του σε «Πολιτισμού Μέλαθρον».

    Το κτίριο, συνολικής έκτασης 6.600τ.μ., θα διατηρήσει τα αρχιτεκτονικά και δομικά του στοιχεία και θα στεγάσει φορείς Πολιτισμού, ενώ πρόκειται να ενταχθεί στο Δίκτυο Χώρων Πολιτισμού της Πρωτεύουσας, με απόλυτα ελεύθερη προσβασιμότητα των πολιτών σε αυτό.

    Το υπουργείο Πολιτισμού είναι σήμερα ο μοναδικός κύριος του ακινήτου.

    Στο δώμα του κτιρίου ( έκτασης 100 τ.μ) έχει προταθεί η δημιουργία χώρου με πλήρη εξοπλισμό για φιλοξενία προσωπικοτήτων από τον χώρο του Πολιτισμού, που όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο σήμερα σε όλη τη χώρα.

    Στους άλλους έξι ορόφους θα στεγάζονται το Συμβούλιο Πολιτισμού, το Συμβούλιο Χορηγών, το ΕΚΕΒΙ ( Κέντρο Βιβλίου ) το ΕΚΕΘΕΧ ( Κέντρο Χορού), υπηρεσίες του Εθνικού αρχαιολογικού Μουσείου και του ΥΠΠΟ.

    Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 15 εκατ. ευρώ, από το Δ. ΚΠΣ.

    Μέχρι τον Ιανουάριο του 2007 θα υποβληθούν οι αιτήσεις ενδιαφέροντος και τον Μάρτιο του 2007 θα γίνει η ανάθεση και η υπογραφή της σύμβασης.

    Από την Κυβερνητική Επιτροπή αποφασίστηκε, εξάλλου, η καθιέρωση των Θεωρικών ( και της Αντίστοιχης Κάρτας), ενός τρόπου δηλαδή για να έχουν μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό την δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης σε όλους τους Πολιτιστικούς χώρους , τα μνημεία, τα Μουσεία, και στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται από την Πολιτεία.

    Επίσης, αποφασίστηκε να ξεκινήσει μεγάλη συζήτηση για την Ελληνική Γλώσσα, μια συζήτηση με τελικό στόχο την προώθηση και την ενίσχυση της με την πραγματοποίηση μεγάλου Συνεδρίου.

    «Εξαιρετικά θετική εξέλιξη» χαρακτήρισε , μεταξύ άλλων ο κ. Βουλγαράκης , την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, για την πλήρη φοροαπαλλαγή των χορηγών ( με ποσοστό 100%, ) στο 30% των κερδών της επιχείρησης.

    Επίσης , ο υπουργός Πολιτισμού , επισημοποίησε σήμερα την «προίκα» της Λυρικής, από το Ιδρυμα Στ. Νιάρχου, με διαδικασίες που πολύ σύντομα θα αποτυπωθούν και νομικά , ώστε η χώρα, να αποκτήσει την πρώτη της Οπερα-(Λυρική Σκηνή).

    Σε σχετική συζήτηση, που προκλήθηκε από αυτή την ανακοίνωση , κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, σχετικά με το όνομα που θα φέρει η Οπερα( αν θα φέρει το όνομα Νιάρχος) ο κ. Βουλγαράκης τόνισε : " είμαι ευχαριστημένος γιατί γίνεται δωρεά εκατομμυρίων ευρώ. Πολλά κτίρια υπάρχουν σήμερα, γιατί υπήρξαν ευεργέτες".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 2 November 2006 - 5:30:21 UTC