Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-10-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κατατέθηκε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

  • [01] Κατατέθηκε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

    Κατατέθηκε στη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, με στόχο, όπως σημειώνεται στην εισηγητική έκθεση, να ρυθμιστούν θεσμικά θέματα που εκκρεμούν δεκαετίες, να αρθούν αδικίες και να επιλυθούν προβλήματα σχετικά με την λειτουργία των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.

    Στο νομοσχέδιο προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι:

    - Παρέχεται η δυνατότητα καταβολής των οφειλών είτε εφάπαξ, με έκπτωση 80% επί των πρόσθετων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων και προσαυξήσεων, είτε τμηματικά, μέχρι 96 μηνιαίες δόσεις, με έκπτωση 50% .

    Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, για τους μεγαλοοφειλέτες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με συνολικό ποσό οφειλής άνω του 1.000.000, 01 ευρώ, παρέχεται εναλλακτικά, η δυνατότητα να ρυθμίσουν με τον προηγούμενο τρόπο το ποσό μέχρι του 1.000.000 ευρώ και για το πέραν αυτού αναστέλλεται επί 18μηνο η οποιαδήποτε καταβολή με την προϋπόθεση της καταβολής του 8% του υπερβάλλοντος το 1.000.000 ευρώ ποσού. Μετά το τέλος της αναστολής το οφειλόμενο ποσό επιμερίζεται σε 78 δόσεις.

    Επίσης, με άλλη ρύθμιση, «παρατείνεται μέχρι 12/2/2009 η δυνατότητα χορήγησης μειωμένης σύνταξης στους ανέργους χωρίς την προϋπόθεση της πραγματοποίησης 100 ημερών ασφάλισης κατ΄ έτος την προηγούμενη της αιτήσεως συνταξιοδότησης 5ετία».

    Ακόμη, αναδιαρθρώνονται οι κλάδοι του ΤΣΜΕΔΕ ενώ προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι «η κύρια σύνταξη μαζί με την ειδική προσαύξηση διαμορφώνεται, για τους παλαιούς ασφαλισμένους μονοσυνταξιούχους στα 1.901,00 ευρώ με 35 χρόνια ασφάλισης αντί του ποσού των 1.416,00 ευρώ που έπαιρναν σήμερα. Το ποσό των 1.901,00 ευρώ θα χορηγηθεί και στους ήδη μονοσυνταξιούχους του ταμείου ενώ τα οφέλη της ειδικής προσαύξησης καρπώνονται και οι νέοι ασφαλισμένοι από 1//1/1993 και μετά.

    Με το ίδιο νομοσχέδιο, ρυθμίζονται επίσης θέματα φορέων ελεύθερων επαγγελματιών ενώ δίνεται η δυνατότητα αυτή και στους ασφαλισμένους των οργανισμών ασφάλισης ελευθέρων επαγγελματιών και ανεξάρτητα απασχολούμενων, εφόσον είναι ήδη 65 ετών, να εξαγοράσουν μέχρι 150 μέρες ή 6 μήνες προκειμένου να συμπληρώσουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος.

    Προβλέπεται ακόμα ότι:

    -Ασφαλίζονται πλέον στον ΟΓΑ όχι μόνο οι συστηματικά απασχολούμενοι αλλά και οι ευκαιριακά με μόνο κριτήριο την απασχόληση τους στην αγροτική οικονομία.

    - Παρέχεται η δυνατότητα συνταξιοδότησης από τον ΟΓΑ στον επιζώντα σύζυγο ακόμα και στην περίπτωση που αυτός εργάζεται σε οποιαδήποτε εργασία.

    - Αυξάνεται το ύψος του χορηγούμενου επιδόματος απολύτου αναπηρίας στους δικαιούχους - συνταξιούχους του ΙΚΑ ΕΤΑΜ.

    - Καθορίζεται μηδενική συμμετοχή στην αγορά φαρμάκων για την αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων όπως άνοια, Alzheimer, χρόνια ηπατίτιδα Β και C και άλλες σοβαρές πολυδάπανες παθήσεις.

    - Υποχρεούνται οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης για σύνταξη και υποβολή αναλογιστικών μελετών, ισολογισμών και επιχειρησιακών σχεδίων δράσης στο Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

    - Καλύπτονται για παροχές ασθένειας οι εργαζόμενοι στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος με μειωμένες προϋποθέσεις.

    Εξάλλου, με το νομοσχέδιο ρυθμίζονται θέματα ταμείων Τύπου και Ταμείων λοιπών Μισθωτών και προβλέπεται ότι:

    - Επεκτείνεται σε όλους τους ασφαλισμένους των Ταμείων Τύπου η προϋπόθεση συνταξιοδότησης με 37 χρόνια πραγματικής ασφάλισης, ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας.

    - Παρέχεται η δυνατότητα στους ασφαλισμένους των κλάδων φωτοειδησεογραφικών και εικονοληπτών επικαίρων τηλεόρασης και ανταποκριτών ξένου τύπου του ΤΑΙΣΥΤ, να αναγνωρίσουν μέχρι πέντε χρόνια απασχόλησης για την οποία δεν είχαν ασφαλιστεί.

    - Προβλέπεται η καταβολή μειωμένων εργοδοτικών εισφορών στο ΤΣΠΕΑΘ από τους εκδότες των ημερήσιων επαρχιακών εφημερίδων ενώ καθιερώνεται και για τους ιδιοκτήτες των ημερήσιων εφημερίδων της Θεσσαλονίκης.

    Δηλώσεις του υπουργού Απασχόλησης

    Κάλεσμα στις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις να συμβάλλουν στην προσπάθεια της κυβέρνησης και να αποτρέψουν τη δημιουργία κλίματος φοβίας σχετικά με το ασφαλιστικό, απηύθυνε ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Σάββας Τσιτουρίδης. «Αυτοί που θα χάσουν είναι όσοι παρασυρθούν από το κλίμα αυτό και οδηγηθούν σε πρόωρη συνταξιοδότηση», είπε ο Υπουργός, στη διάρκεια συναντήσεων που είχε με τις διοικήσεις του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ).

    Υπογράμμισε πως «στην ατζέντα της κυβέρνησης, στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, δεν υπάρχουν αυξήσεις ορίων ηλικίας, μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις εισφορών». Ο υπουργός τόνισε πως η περιουσία των ταμείων, η οποία καταγράφηκε για πρώτη φορά το 2005 ανέρχεται σε περίπου 26-27 δισ. ευρώ, όταν το αντίστοιχο χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας της Ελλάδος ανέρχεται σε 20 δισ. ευρώ.

    Αναφερόμενος στο αναλογιστικό έλλειμμα των ταμείων είπε πως «εικάζεται ότι ανέρχεται στα 400 δισ. ευρώ, δύο φορές πάνω από το ΑΕΠ».

    Ο υπουργός επισήμανε πως από τον Ιανουάριο του 2007 τίθεται σε λειτουργία ο νέος Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και διαβεβαίωσε πως το κράτος θα αναλάβει τη χρηματοδότηση του ενιαίου φορέα. Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι κανείς από αυτούς που θα ενταχθούν στο νέο ταμείο (τον ΟΑΕΕ) δεν πρόκειται να δει τη σύνταξή του να μειώνεται, καθώς και ότι με την τροποποίηση του ΠΔ 258/2005 διασφαλίζεται ότι οι συντάξεις του ΤΕΒΕ δεν θα μειωθούν για κανέναν. Ερωτηθείς αν θα προκύψει αύξηση εισφορών είπε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα σε σχέση με τα ισχύοντα.

    Αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ

    "Το «μίνι-ασφαλιστικό» που κατατέθηκε στη Βουλή, αποδεικνύει την πελατειακή και χωρίς κανένα όραμα λογική αυτής της κυβέρνησης, επειδή χαρακτηρίζεται από τη σκανδαλώδη εύνοια ομάδων συμφερόντων που οδηγεί σε στρέβλωση του ανταγωνισμού, επιβράβευση της επιχειρηματικής ασυνέπειας και περαιτέρω επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων", δήλωσε η συντονίστρια του Τομέα Απασχόλησης και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου, σχετικά με την κατάθεση του «μίνι-ασφαλιστικού» και την ρύθμιση χρεών των εργοδοτών προς το ΙΚΑ. "Με την κατάθεση του «μίνι-ασφαλιστικού» στη Βουλή, αναφέρει η κ.Χριστοφιλοπούλου, "αποδεικνύεται πως η κυβέρνηση της ΝΔ χαρακτηρίζεται όχι απλά από ασυνέπεια αλλά και σκόπιμη παραπλάνηση του ελληνικού λαού με στόχο την εξαργύρωση μικροκομματικών επιταγών, εις βάρος του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας", πρόσθεσε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 30 October 2006 - 21:30:21 UTC