Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-10-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής:"Οι εκπαιδευτικοί να ακολουθήσουν το δρόμο της ευθύνης"

  • [01] Κ.Καραμανλής:"Οι εκπαιδευτικοί να ακολουθήσουν το δρόμο της ευθύνης"

    Οι αντοχές της οικονομίας δεν επιτρέπουν την ικανοποίηση των αιτημάτων των εκπαιδευτικών, για τον τρέχοντα χρόνο, δήλωσε ο πρωθυπουργός, μετά τη συνάντηση που είχε χθες το πρωί με εκπροσώπους της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ.

    Ο κ.Κ.Καραμανλής αφού επεσήμανε οτι η συμβολή των εκπαιδευτικών είναι σημαντική για το μέλλον των παιδιών, διαβεβαίωσε ότι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης παραμένουν. Πρότεινε το επίδομα το 2008 και το 2009 να δοθεί σε δύο ετήσιες, αντί σε τέσσερις εξαμηνιαίες δόσεις.

    Παράλληλα, αποδέχθηκε το αίτημα για θεσμοθέτηση προσχολικής αγωγής και έως το τέλος του έτους, όπως είπε η υπουργός Παιδείας, κα Γιαννάκου, η οποία ήταν παρούσα στη συνάντηση, θα καταθέσει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση. Ανυποχώρητος όμως εμφανίσθηκε στην αλλαγή της βάσης του 10, για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.

    Επίσης ο πρωθυπουργός πρότεινε να γίνεται ετησίως συνάντηση με τους δασκάλους και τους καθηγητές πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ώστε να συζητώνται τα προβλήματα. "Κάλεσα τους εκπαιδευτικούς να ακολουθήσουν τον δρόμο της ευθύνης απέναντι στους γονείς και τους μαθητές", είπε, σημειώνοντας ότι ο ρόλος του εκπαιδευτικού εμπεριέχει το αίσθημα της ευθύνης.

    Κατ΄αρχήν θετική, χαρακτήρισαν οι εκπρόσωποι της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ τη συνάντηση.Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Δημήτρης Μπράτης, δήλωσε ότι δεν υπήρξε μια ολοκληρωμένη πρόταση σε όσα τους είπε ο πρωθυπουργός, ωστόσο αναγνώρισε τις δυσκολίες στην οικονομία και τις δυσκολίες να επιτευχθεί ο στόχος για δαπάνες 5% για την παιδεία.

    Το ΔΣ της ΔΟΕ θα συνεδριάσει σήμερα το πρωί, ενώ η απόφαση εάν θα συνεχιστεί ή όχι η απεργία, θα ληφθεί κατά τη γενική συνέλευση των προέδρων την ερχόμενη Παρασκευή.Το ίδιο θα συμβεί και με την ΟΛΜΕ. Στο μεταξύ, κανονικά θα πραγματοποιηθεί σήμερα το νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, ενώ οι δάσκαλοι απεργούν έως και την Πέμπτη.

    Την κήρυξη ως παράνομης και καταχρηστικής της απεργίας των δασκάλων ζητά γονέας, με αίτηση που κατέθεσε χθες με την διαδικασία της λήψης Ασφαλιστικών μέτρων, ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου.

    Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ.Θοδωρής Ρουσόπουλος, σε ερώτηση περί της πιθανότητας αναπλήρωσης των χαμένων ωρών διδασκαλίας και της καταβολής των ημερομισθίων των ωρών απεργίας, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση και οι δάσκαλοι θέλουμε να αναπληρωθούν οι ώρες διδασκαλίας και αν γίνει αυτό, ασφαλώς δεν θα είναι δωρεάν. Οι τεχνικές λεπτομέρειες θα ρυθμιστούν από το Υπουργείο Παιδείας».

    Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

    Ο πρωθυπουργός πρέπει πρώτα να αναλαμβάνει εκείνος τις ευθύνες του και ύστερα να ζητεί από τους άλλους να αναλάβουν τις δικές τους,σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης. Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι ενώ είχε δεσμευτεί να αυξήσει τις δαπάνες για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ, τώρα ο κ. Ρουσόπουλος δηλώνει ότι είναι δύσκολο οι δαπάνες να φτάσουν στο 5% μέχρι το τελος της τετραετίας

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε πως το κόμμα απορρίπτει «όλα όσα εξάγγειλε και υποσχέθηκε στους εκπαιδευτικούς» ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. «Αυτή η συνάντηση συνιστά μια προσπάθεια άσκησης εκβιασμού για να σταματήσουν οι αγώνες των εκπαιδευτικών μέσα από μια συγκεκριμένη αποκλιμάκωση και με πρόσχημα μάλιστα τις χαμένες ώρες», πρόσθεσε.

    Ο πρωθυπουργός, μετά από έξι εβδομάδες απεργιακών κινητοποιήσεων στο χώρο της εκπαίδευσης, εμφανίστηκε με αδιάλλακτη στάση (την ίδια με της κ. Γιαννάκου) προς τους εκπαιδευτικούς. Έσπειρε την απογοήτευση σε όσους είχαν ελπίσει ότι σ΄ αυτή τη συνάντηση θα δώσει κάποιες λύσεις στα οικονομικά αλλά και στα θεσμικά αιτήματα που θα συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης στη χώρα μας, ανεφέρεται σε ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 25 October 2006 - 4:30:16 UTC