Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-10-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Αγιον Ορος ο Οικουμενικός Πατριάρχης

  • [01] Στο Αγιον Ορος ο Οικουμενικός Πατριάρχης

    Ως «αδαπάνητο ορυχείο ποικίλων όσων πολύτιμων μετάλλων, που όσο περισσότερο το εξερευνείς, τόσο αποκαλύπτεται ο κρυμμένος πνευματικός θησαυρός του», χαρακτήρισε το Άγιο Όρος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κηρύττοντας την έναρξη του συνεδρίου «Άγιον Όρος -Το μεγαλείο του Πρωτάτου. Η σωτηρία του μοναδικού μνημείου και η διαχρονική συμβολή των Καρυών», που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη η Αγιορείτικη Εστία.

    Ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε και στην επίσκεψή του στην Κούβα, όπου συνάντησε το Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος, όπως είπε, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ορθοδοξία και το Άγιο Όρος. «Ίσως φαίνεται περίεργο, αλλά συμβαίνουν πολλά περίεργα στην εποχή μας, που θα μπορούσαμε να τα χαρακτηρίσουμε σύγχρονα θαύματα», σχολίασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

    Από την πλευρά του, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν βλέπει αλλαγή στη συμπεριφορά της Τουρκίας, δήλωσε ότι αυτό είναι ένα αίτημα που προέρχεται από πάρα πολλές πλευρές και από διεθνές επίπεδο αφού η ΕΕ και οι ΗΠΑ επιμένουν για το σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στη Τουρκία, με πρώτο το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο, όπως είπε, έχει και δύο μεγάλα προβλήματα.

    «Το ένα είναι το πρόβλημα της λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και το άλλο των Βακουφείων. Δηλαδή, των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας του πατριαρχείου επί εκκλησιαστικών κτημάτων. Εάν αυτά ρυθμιστούν από την Τουρκία, θα είναι προς όφελος πάντων και επιβεβαίωση, έστω για μια φορά, της καλής θελήσεως, της συνεργασίας και συνυπάρξεως με τη γειτονική χώρα», ανέφερε ο κ. Άνθιμος.

    Οι εργασίες του συνεδρίου, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο Κέντρο Ιστορίας της Θεσσαλονίκης, θα ολοκληρωθούν την ερχόμενη Τρίτη.

    Επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στο ΥΜΑ-Θ

    Τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, υποδέχτηκε στο Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης ο υπουργός Γιώργος Καλαντζής, σε ανταπόδοση της δικής του υποδοχής στο Φανάρι, με την ανάληψη των καθηκόντων του. Το γεγονός υπογράμμισε ο ίδιος ο κ. Βαρθολομαίος, θυμίζοντας πως η επίσκεψη του κ. Καλαντζή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, είχε πραγματοποιηθεί κατά τον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας.

    «Παναγιότατε, η τεράστια πλειοψηφία του ελληνικού λαού, όποιο κόμμα κι αν ψηφίζει, ένα στόχο έχει. Να πάει μπροστά η Ελλάδα. Και προσωπικά έχω την άποψη, που σας έχω καταθέσει, πως καλοί και κακοί υπάρχουν παντού. Και όταν το γνωρίζεις αυτό, μπορείς να συνεργαστείς με τους άξιους. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την τιμή που μου κάνατε», επεσήμανε, προσφωνώντας τον Πατριάρχη, ο υπουργός.

    Από την πλευρά του, ο κ. Βαρθολομαίος υπογράμμισε τη χαρά και την ικανοποίηση του από την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη και υπογράμμισε ότι «οι ιστορικοί δεσμοί της Πόλεώς μας με τη Θεσσαλονίκη, είναι πάντα ζωντανοί και ακατάλυτοι και όταν δίνεται η ευκαιρία να επικοινωνούμε, είτε εδώ, είτε στην Πόλη, χαιρόμεθα ιδιαιτέρως και αισθανόμεθα να ζωντανεύουν και να ενισχύονται αυτοί οι δεσμοί».

    Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, προσέφερε στον Οικουμενικό Πατριάρχη, τρία αναμνηστικά με αφορμή τη χθεσινή επίσκεψή του στο υπουργείο. Αντίγραφο του χρυσού στεφανιού με το λόγο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έναν ασημένιο δίσκο με εγχάρακτη επιγραφή, καθώς κι ένα προσωπικό δώρο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 21 October 2006 - 12:30:21 UTC