Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-10-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ ο πρωθυπουργός

  • [01] Στην άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ ο πρωθυπουργός

    Η ενεργειακή πολιτική και η καινοτομία κυριάρχησαν στη σημερινή άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε δηλώσεις του.

    «Είναι προφανές ότι η διασφάλιση των ενεργειακών προμηθειών της ΕΕ αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξή της, ενώ η επένδυση στη καινοτομία αποτελεί μονόδρομο για την ΕΕ»,σημείωσε ο κ. Καραμανλής λίγο πριν αρχίσει το δείπνο των "25", με τη συμμετοχή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

    Και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «είναι η μόνη επιλογή που μπορεί να εξασφαλίσει στην ΕΕ ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για να συνεχίσει να αποτελεί ένα χώρο ευημερίας και απασχόλησης για τους πολίτες της,μέσα σε ένα παγκοσμιοποιημένο και διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον».

    Ο κ.Καραμανλής ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια του γεύματος η συζήτηση εστιάστηκε στην εξασφάλιση της απρόσκοπτης ροής ενεργειακών προμηθειών,αλλά και στην καταπολέμηση του φαινομένου των κλιματικών αλλαγών μέσω της βιώσιμης χρήσης της ενέργειας.

    «Η Ελλάδα στηρίζει την ανάπτυξη μιας πολυδιάστατης εξωτερικής ενεργειακής πολιτικής, εναρμονισμένης με τις εθνικές πολιτικές των κρατών-μελών. Πιστεύουμε ότι η χρονική συγκυρία είναι κατάλληλη για την προώθηση της επέκτασης της εσωτερικής ενεργειακής αγοράς, μέσω της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Κοινότητα,η οποία υπεγράφη πρόσφατα στην Αθήνα. Η τελευταία αποτελεί, κατά τη γνώμη μας, την καλύτερη πλατφόρμα για την ανάπτυξη της Εξωτερικής Ενεργειακής Πολιτικής», τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ.Καραμανλής ανέφερε επίσης ότι «η Ρωσία αποτελεί προνομιακό εταίρο της ΕΕ και η συνεργασία μας στο τομέα της ενέργειας, αλλά και σε άλλους τομείς, όπως οι επενδύσεις, έχει στρατηγική σημασία. Η Ελλάδα, ως γνωστόν, έχει ήδη αναπτύξει σε σημαντικό βαθμό τις σχέσεις της με τη Ρωσία και εργάζεται από κοινού μαζί της για την περαιτέρω εμβάθυνσή τους με σχέδια όπως ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης.Το σχέδιο αυτό θα συνεισφέρει στην διαφοροποίηση των οδών μεταφοράς και προμηθειών ενέργειας της ΕΕ».

    Ως προς το θέμα της καινοτομίας, ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι«ανταλλάξαμε απόψεις πάνω στη δημιουργία των πολιτικών, που θα επιτρέψουν την αποτελεσματική επένδυση στη γνώση» και «τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τα πνευματικά δικαιώματα και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων και φορέων έρευνας και ανάπτυξης».

    Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την πρόταση της Επιτροπής για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Ινστιτούτου.

    Ακόμη έθεσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας από τη λαθρομετανάστευση,επαναφέροντας την πρόταση για σχηματισμό μονάδων κοινών περιπολιών και τη δημιουργία, εν καιρώ, μιας Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής.

    Το θέμα είχαν ζητήσει να συζητηθεί επτά χώρες μαζί με την Ελλάδα και, όπως είπε ο κ.Καραμανλής «αυτό παραμένει σταθερά μεταξύ των προτεραιοτήτων της Ελλάδας και διαρκώς αναβαθμίζεται στους κόλπους της ΕΕ, στα πλαίσια και των σχετικών αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Δεκεμβρίου».

    Στη Σύνοδο στο Λάχτι έγινε σύντομη αναφορά στην ανησυχητική κατάσταση στο Σουδάν.

    Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις δηλώσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου στο Ελσινκι δήλωσε ότι «σταθερή μου θέση είναι ότι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και η εθνική υπόθεση είναι πέρα και πάνω από κόμματα».

    Το πρωί, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, πριν απο την έναρξη των εργασιών της Συνόδου.

    Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και κυριάρχησε το θέμα της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, ενόψει της αναμενόμενης στις 8 Νοεμβρίου έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία.

    Ο κ. Καραμανλής μετά τη συνάντηση δεν έκανε δηλώσεις, ενώ ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι ήταν "μια συνηθισμένη επαφή που έχω με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας κάθε φορά που βρισκόμαστε στο ίδιο μέρος".

    Απαντώντας σε ερώτηση αν υπήρξε κατανόηση από την ελληνική πλευρά, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απάντησε "ποτέ δεν έλειψε η κατανόηση από την ελληνική πλευρά, εκτός μόνο στον Τύπο, στην πράξη είναι αγαστή η συνεργασία".

    Οπως είναι γνωστό η φιλανδική προεδρία συνεχίζει τις διαβουλεύσεις για την πρόταση που έχει καταθέσει ώστε να βρεθεί συμβιβαστική λύση και να μην "εκτροχιαστεί το τουρκικό τρένο".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 20 October 2006 - 16:30:19 UTC