Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-10-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντήσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη
  • [02] Βρήκε τον πατέρα του μετά από 60 χρόνια

  • [01] Συναντήσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη

    Επαφές με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία θα έχει σήμερα ο Οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος. Θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τις υπουργούς Εξωτερικών και Παιδείας.

    Το Σαββατοκύριακο ο κ.κ. Βαρθολομαίος θα πραγματοποιήσει διήμερη προσκυνηματική επίσκεψη στο Άγιο Όρος.

    Κατά την παραμονή του στην Αθωνική Χερσόνησο θα γίνει δεκτός με τιμές από την Ιερά Κοινότητα, ενώ στο πρόγραμμά του προβλέπεται επίσκεψη σε τρία τουλάχιστον μοναστήρια.

    Ο κ. Βαρθολομαίος θα φτάσει την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, όπου μεταξύ άλλων θα παραστεί σε τιμητική προς το πρόσωπο του εκδήλωση, που οργανώνει το Αθλητικό Σωματείο ΠΑΟΚ. Μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης θα επισκεφθεί το Κέντρο Απεξάρτησης Ιθάκη και θα παρακαθίσει σε δείπνο που πρόκειται να παραθέσει προς τιμήν του ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, κ. Γιώργος Καλαντζής.

    [02] Βρήκε τον πατέρα του μετά από 60 χρόνια

    Ένα απρόσμενα αίσιο όσο και χαρμόσυνο τέλος είχε η Οδύσσεια ενός Αυστριακού ο οποίος έπειτα από έξι δεκαετίες αναζήτησης βρήκε και γνώρισε τώρα για πρώτη φορά τον Ελληνα πατέρα του, που ως αιχμάλωτος των ναζιστών κατακτητών στην Ελλάδα στις αρχές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου είχε μεταφερθεί τότε σε καταναγκαστικά έργα στην Αυστρία.

    Πρόκειται για τον 62 χρονο σήμερα Φόλκμαρ Χάρβανεγκ, βουλευτή της τοπικής Βουλής του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης και δημοτικό σύμβουλο του δήμου της αυστριακής πρωτεύουσας, που στα 1944 υπήρξε ο καρπός της σχέσης του νεαρού Ελληνα εργάτη καταναγκαστικών έργων στη Βιέννη Γιώργου Πιτένη, τον οποίο είχαν ξεριζώσει στα 1942 από την πατρίδα του την Κοζάνη οι Γερμανοί κατακτητές μαζί με χιλιάδες άλλους Ελληνες αντιστασιακούς.

    Μετά τον όλεθρο του πολέμου και στη δίνη των πρώτων ημερών της απελευθέρωσης, ο Γιώργος Πιτένης στάλθηκε μέσα του 1945 μαζί με άλλους ελάχιστους επιζώντες των στρατοπέδων συγκέντρωσης πίσω στην Ελλάδα, από όπου ο ίδιος, όπως αποδεικνύεται σήμερα, κατέβαλε ανεπιτυχώς επανειλημμένα προσπάθειες να βρει την Αυστριακή σύντροφο και τον μικρό γιό του, βρέφος ακόμη.

    Στη δεκαετία του 1950 ο νεαρός Φόλκμαρ αναζητεί επίσης τις οικογενειακές του ρίζες και να μάθει για τον πατέρα του, χωρίς να έχει επιτυχία. Μόλις στις 2 Ιουλίου του 2005, μετά το θάνατο της μητέρας του και έπειτα από μαρτυρία της θείας του ότι ο πατέρας του ήταν Ελληνας, ανακαλύπτει στα υπάρχοντά της μητέρας του, όπως διηγείται σήμερα ο ίδιος, έναν κιτρινισμένο φάκελο χωρίς επιστολή αλλά με το όνομα και τη διεύθυνση του αποστολέα «Γιώργος Μιλ. Πιτένης, Κοζάνη, Ελλάδα», και με ημερομηνία της ταχυδρομικής σφραγίδας 29.7.1957.

    Νέες αναζητήσεις για τα ίχνη του πατέρα του αποτυγχάνουν και ο Φόλκμαρ Χάρβανεκ απευθύνεται στα αρχεία της πόλης της Βιέννης, στα Αρχεία Τεκμηρίωσης της Αυστριακής Αντίστασης και στα Αρχεία της Ενωσης Δήμων, απ΄ όπου προκύπτουν αρκετά στοιχεία για τον Ελληνα των καταναγκαστικών έργων των ναζιστών, Γεώργιο Πιτένη.

    Με συντονισμένες έρευνες και με τη συνεργασία του προξενείου της ελληνικής πρεσβείας στη Βιέννη, η χαρμόσυνη είδηση για τον εντοπισμό του 87 χρονου σήμερα Γιώργου Πιτένη, βρίσκει πριν μερικές εβδομάδες τον γιό του στις διακοπές που περνά με τη σύζυγό του - όπως εδώ και πολλά χρόνια - στην Κέρκυρα. Αμέσως με μισθωμένο αυτοκίνητο που ο οδηγός του μιλά γερμανικά και έπειτα από πολύωρη διαδρομή στους δρόμους της Ηπείρου, οι δύο τους φθάνουν στη Σαμαρίνα των Γρεβενών, όπου ο γηραιός Γιώργος Πιτένης - που βρίσκεται εκεί για θεραπεία και έχει επίσης ειδοποιηθεί - παρουσία όλου του χωριού σφίγγει, έπειτα από πάνω από έξι δεκαετίες, στην αγκαλιά του τον άγνωστο 62 χρονο γιό του.

    Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ο Φόλκμαρ Χάρβανεκ, έχοντας μαζί τη σύζυγό του, θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για να ξαναγκαλιάσει και να περάσει μερικές ημέρες με τον τρισευτυχισμένο - που «απέκτησε» ξανά στα γεράματά του τον γιό του - πατέρα του?


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 18 October 2006 - 6:30:34 UTC