Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-10-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • [02] "Συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων"
  • [03] Λευκό ή άκυρο ψηφίζει στον β γύρο το ΚΚΕ
  • [04] ΣΥΝ: Θα αποφασίσουν οι δημοτικές κινήσεις
  • [05] Με ΟΛΜΕ και ΔΟΕ συναντάται η Μ.Γιαννάκου

  • [01] Συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και πρόεδρου της ΝΔ, θα συνεδριάζει, στις 11.00 το πρωί, το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, με θέμα τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

    Η κυβέρνηση θα συνεχίσει την πολιτική των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων, τόνισε ο κ.Κ.Καραμανλής σε δηλώσεις του για το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών.

    Η στρατηγική μας, είπε, οδηγεί τη χώρα εξω από την κρίση που της κληροδότησε το παρελθόν, σημειώνοντας ότι "δεν θα υποθηκεύσω το μέλλον της χώρας με το να γίνομαι πρόσκαιρα ευχάριστος. Θέλω να είμαι χρήσιμος για τη χώρα. Ο φαύλος κύκλος των παροχών προεκλογικά και των θυσιών μετεκλογικά θα σπάσει οριστικά, όποιο και αν είναι το κομματικό κόστος".

    Ο Κ. Καραμανλής είπε ότι δεν αρνείται ότι έχουν γίνει λάθη, αλλά υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι δεν είναι προσηλωμένος σε ιδεοληψίες και δογματισμούς. Επίσης ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την στρατηγική της και έτσι θα πορευθεί μέχρι τις εθνικές εκλογές του 2008.

    Ο πρωθυπουργός μίλησε για απτά αποτελέσματα στην οικονομία, τα οποία, όπως σημείωσε, αναγνωρίζονται από την Ευρωπαίκή Ενωση και τους διεθνείς Οργανισμούς, ενώ αναφέρθηκε στην ανάπτυξη της περιφέρειας και στην αύξηση του κοινωνικού μερίσματος στα οποία αποσκοπεί η πολιτική του.

    Ο Κ. Καραμανλής αφησε αιχμές εναντίον του κόμματος της αξιωματικής αντιπολιτευσης, σημειώνοντας ότι οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση δεν προσφέρονται για εκμετάλλευση και για παιχνίδι εντυπώσεων, οι πολίτες, είπε, ψηφίζουν όλο και πιο αυτοδιοικητικά και πρόσθεσε ότι οι φανατισμοί έχουν υποχωρήσει. Και αυτό είναι θετική εξέλιξη, είπε. Πρόκληση για τα κόμματα είναι η ουσιαστική ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τόνισε.

    Δημοσκοπήσεις

    Προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ, από 2 έως 4 μονάδες καταγράφουν δύο νέες δημοσκοπήσεις που παρουσιάστηκαν χθες.

    Συγκεκριμένα, το βαρόμετρο της VPRC και του ΣΚΑΙ που διενεργήθηκε την τελευταία προεκλογική εβδομάδα, δείχνει ότι στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με τέσσερεις ποσοστιαίες μονάδες. Οπως δείχνουν τα αποτελέσματα η ΝΔ συγκεντρώνει 42,5%, το ΠΑΣΟΚ 38,5%, το ΚΚΕ 8%, ο ΣΥΝ 4% και ο ΛΑΟΣ 4%.Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο κ. Κ.Καραμανλής προηγείται με 30 μονάδες, αφού λαμβάνει 54%, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φτάνει στο 24%.

    Η δεύτερη δημοσκόπηση, της GPO για λογαριασμό της εκπομπής "Ανατροπή" του MEGA, δείχνει ότι η ΝΔ προηγείται με 1,9%. Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 35,3%, το ΠΑΣΟΚ 33,4%, το ΚΚΕ 7,5%, ο ΣΥΝ 4,1% και ο ΛΑΟΣ 4,1%. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της GPO ο πρωθυπουργός ήταν και παραμένει ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, αφού θετικά γι΄αυτόν εκφράζεται το 53,6%, ενώ το 56,3% κρίνει αρνητικά τον κ. Γ.Παπανδρέου.

    Σε δημοσκόπηση της ALCO για λογαριασμό του ALTER, η ΝΔ προηγείται με 2,5%. Συγκεκριμένα, η ΝΔ λαμβάνει 42,75% και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 40,21%.

    [02] "Συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων"

    Επ ωφελεία της αυτοδιοίκησης, των τοπικών κοινωνιών και ενός προοδευτικού προγράμματος, θα λειτουργήσουν ευρύτερες τοπικές συσπειρώσεις και συνεργασίες, στο β΄ γύρο των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, δήλωσε η Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

    Ο χώρος της Αυτοδιοίκησης και των μαζικών κινημάτων, πρόσθεσε η κ. Ξενογιαννακοπούλου, είναι προνομιακός χώρος για τη συνεύρεση και τη συνεργασία ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων.

    Σε ερωτήσεις σχετικά με το αν υπάρχουν ευθύνες για τις επιλογές προσώπων, η Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου απάντησε ότι οι τελικές εκτιμήσεις θα γίνουν μετά τον β΄ γύρο των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών.

    Ερωτηθείσα αν αποδοκιμάστηκαν προσωπικές επιλογές του Προέδρου του κόμματος, απάντησε εξηγώντας τις διαδικασίες και τον τρόπο επιλογής των υποψηφίων που υποστήριξε το ΠΑΣΟΚ. «Δεν υπάρχουν κάποιες επιλογές του Προέδρου και κάποιες που δεν είναι», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως ανέφερε το ΠΑΣΟΚ ακολούθησε τον δρόμο της επιλογής των υποψηφίων μέσα από αποκεντρωμένες διαδικασίες και οι επιλογές επικυρώθηκαν σε δύο συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επιλογή της κ. Καραχασάν, η κ. Ξενογιαννακοπούλου έκανε λόγο για επιλογή η οποία «ξεπερνάει τη στενή εκλογική αναμέτρηση». Και πρόσθεσε ότι η κ. Καραχασάν «όχι μόνο στάθηκε επάξια σε όλη τη μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, αλλά έφερε και ένα καλό αποτέλεσμα, το οποίο είναι ανάλογο των αποτελεσμάτων που φέρει το ΠΑΣΟΚ σε δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές στην υπερνομαρχία».

    Αναφορικά με τον β΄ γύρο των εκλογών στο Δήμο Θεσσαλονίκης, η κ. Ξενογιαννακοπούλου, απαντώντας σε ερωτήσεις, δήλωσε ότι η μεγάλη ελπίδα είναι ότι η Θεσσαλονίκη θα μπορέσει να γυρίσει σελίδα και ότι για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, χρειάζεται «μια μεγάλη προσπάθεια όλων των πολιτών που μπορούν και θέλουν να συμβάλουν για να γυρίσει επιτέλους σελίδα η Θεσσαλονίκη».

    Σε ερώτηση γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν καρπώνεται τη φθορά της ΝΔ, η Γραμματέας του Κινήματος απάντησε τονίζοντας ότι σύμφωνα με τα «καθαρά» αποτελέσματα των νομαρχιακών εκλογών, όπου, δηλαδή, δεν υπάρχουν αντάρτες, η διαφορά με τη ΝΔ εξαφανίζεται. Και ότι η μάχη ενόψει των επόμενων βουλευτικών εκλογών ξεκινάει από μηδενική βάση.

    Επισήμανε επίσης ότι στην υπερνομαρχία Αθήνας Πειραιά, την οποία κέρδισε το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη Κυριακή, με άνοδο των ποσοστών του, ψηφίζει το ένα τέταρτο του εκλογικού σώματος.

    Απαντώντας, εξάλλου, σε ερώτηση για τον αριθμό των νομαρχιών που κερδίζουν τα δύο κόμματα, από τον α΄ γύρο, η κ. Ξενογιαννακοπούλου ανέφερε ότι η ΝΔ κέρδισε στο νήμα, με μόλις 1000 ψήφους συνολικά, πέντε νομαρχίες, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι ο αριθμός των νομαρχιών δεν δίνει την πραγματική εικόνα της δύναμης κάθε κόμματος.

    [03] Λευκό ή άκυρο ψηφίζει στον β γύρο το ΚΚΕ

    Λευκό ή άκυρο σε δήμους και νομαρχίες όπου αναμετρώνται συνδυασμοί των δύο μεγάλων κομμάτων αλλά και συνδυασμός που υποστηρίζεται από το Συνασπισμό, θα ψηφίσει το ΚΚΕ σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ που εξέδωσε μετά τη συνεδρίασή της όπου έγινε μια πρώτη εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

    Η επιλογή αυτή , προστίθεται στην ανακοίνωση, «βασίζεται στην ανάγκη να ξεκινήσει πιο μαζικά ο απεγκλωβισμός των λαϊκών στρωμάτων από το δόκανο του δικομματικού πολιτικού συστήματος, όπου, δύο κόμματα που εκφράζουν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, διαδέχονται το ένα το άλλο με το παραπλανητικό δίλημμα του μεγαλύτερου η μικρότερου κακού. Η επιλογή μας αυτή ανταποκρίνεται πλήρως και στην τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς οι εκπρόσωποι του δικομματισμού ανεξάρτητα από την μορφή που εμφανίζονται δούλεψαν όλα τα προηγούμενα χρόνια ώστε να περάσουν οι αντιλαϊκές επιλογές με όργανο το θεσμό αυτό, είτε όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων είτε την εμπορευματοποίηση της κοινωνικής πολιτικής».

    Η ΚΕ εκτιμά ότι σε σύγκριση με τις προηγούμενες τοπικές εκλογές όλο το Κόμμα έδωσε από καλύτερες θέσεις την μάχη των τοπικών εκλογών, κόντρα στο ρεύμα που κυριαρχούσε με ευθύνη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΣΥΝ, που προσπαθούσαν, όπως υποστηρίζει το ΚΚΕ, να αλλοιώσουν την πολιτική βαρύτητα της μάχης ή να την αναδείξουν μέσα από ορισμένα μόνο επιλεκτικά τοπικά ζητήματα προκειμένου να μην εισπράξουν πολιτικό κόστος, να ψαρέψουν σε θολά νερά ώστε να μείνουν στο απυρόβλητο οι ευθύνες τους για την όξυνση των γενικών και τοπικών προβλημάτων.

    Το ΚΚΕ εκφράζει ικανοποίηση γιατί «μια πρώτη εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος που κάνει η ΚΕ είναι ότι περικλείει σημαντική δυναμική η σαφής άνοδος των αγωνιστικών ψηφοδελτίων που στήριξε το ΚΚΕ από κοινού με το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση, την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών, στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, σε πολλές άλλες νομαρχίες, σε δήμους όπως στην Αθήνα, και σε άλλες πόλεις. Ως αποτέλεσμα είναι η αύξηση των εκλεγμένων νομαρχιακών και δημοτικών συμβούλων, σε ορισμένες περιπτώσεις και εκεί που δεν υπήρχε εκπροσώπηση».

    [04] ΣΥΝ: Θα αποφασίσουν οι δημοτικές κινήσεις

    Ικανοποίηση εκφράζουν κορυφαία στελέχη του ΣΥΝ για τα αποτελέσματα των εκλογών γεγονός που αποτυπώνεται και στην ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας που εκδόθηκε χθες.

    Ο ΣΥΝ δεν πρόκειται να λάβει κεντρική πολιτική απόφαση για τη στάση του κόμματος στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Τις κατά τόπους αποφάσεις θα λάβουν οι δημοτικές κινήσεις, ωστόσο στελέχη του ΣΥΝ κάνουν λόγο «για προοδευτική και αντιδεξιά ψήφο».

    «Η μάχη των ψηφοδελτίων μας τη δεύτερη Κυριακή συνεχίζεται. Όλες μας οι δυνάμεις βρίσκονται σε εγρήγορση για τη στήριξή τους», τονίζεται στην ανακοίνωση.

    Σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα του ΣΥΝ τα κυρίαρχα στοιχεία στην επιτυχημένη εμφάνιση του κόμματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι κατά βάση:

    Πρώτον, η αποδοχή του ψηφοδελτίου, του οποίου ηγήθηκε ο Αλ. Τσίπρας στον Δήμο της Αθήνας.

    Δεύτερον, η αυξημένη παρουσία των αυτόνομων ψηφοδελτίων στις Νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις (π.χ. Νομοί Καρδίτσας που τα ποσοστά έφτασαν στο 19,16 και Κεφαλονιάς 12,38 αντιστοίχως) και των ανεξάρτητων ψηφοδελτίων στους μεγάλους Δήμους στην περιφέρεια. (π.χ. Δήμο Άρτας με ποσοστό 23,89 ή τον Δήμο Καρπενησίου όπου το ποσοστό έφτασε 9,27).

    Σημειώνουν επίσης ότι στους 42 νομούς όπου υπήρξε αυτόνομη κάθοδος, ο Συνασπισμός είχε ποσοστά πολύ μεγαλύτερα από τα αντίστοιχα των βουλευτικών εκλογών και μόνο σε 5 Νομούς παρέμεινε στα ίδια επίπεδα.

    Ιδιαίτερα στη Ββ Αθηνών, εκτός των ψηφοδελτίων που εκλέχθηκαν από την πρώτη Κυριακή (π.χ. Δήμοι Ρέντη, Ελευσίνας, Καλυβίων, Πετρούπολης, Λυκόβρυσης) μπήκαν στον 2ο γύρο με αυξημένες, όπως εκτιμούν πηγές του ΣΥΝ, δυνατότητες να εκλεγούν 14 ψηφοδέλτια (Ενδεικτικά: Δήμοι Βάρης, Καισαριανής, Ν. Σμύρνης, Φιλαδέλφειας, Κερατέας, Ελληνικού).

    [05] Με ΟΛΜΕ και ΔΟΕ συναντάται η Μ.Γιαννάκου

    Με τα προεδρεία των δύο εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών, ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, συναντάται στις δύο το μεσημέρι η υπουργός Παιδείας Μαριέτα Γιαννάκου. Ωστόσο από σήμερα και μέχρι 19 Οκτωβρίου, έχει εξαγγελθεί απεργία, τόσο για τους δασκάλους και νηπιαγωγούς, όσο και για τους καθηγητές.

    Η ΟΛΜΕ σε επιστολή της προς τους γονείς, αναφέρεται στα αιτήματα του κλάδου, ζητώντας την αλληλεγγύη τους, τονίζοντας ιδιαίτερα «τις συνέπειες από τις δραματικά χαμηλές δημόσιες δαπάνες για την Παιδεία, τα σχολεία της γκρίζας ζώνης χωρίς υποδομές και θέρμανση» κλπ. Τονίζουν δε ιδιαίτερα ότι ζητούν αυξήσεις στις μηνιαίες αποδοχές τους για να ζήσουν, όπως λένε, «με αξιοπρέπεια από το μισθό τους».

    Οι εκπαιδευτικοί επιμένουν να δοθεί το 5% του ΑΕΠ για την Παιδεία, 1.400 ευρώ καθαρά στο νεοδιόριστο, πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας κλπ.

    Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις προγραμματίζουν νέο συλλαλητήριο για αύριο το μεσημέρι στο Σύνταγμα, ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις προγραμματίζονται σε όλες τις μεγάλες πόλεις


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 17 October 2006 - 6:30:29 UTC