Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-10-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τα αποτελέσματα των εκλογών του πρώτου γύρου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

  • [01] Τα αποτελέσματα των εκλογών του πρώτου γύρου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

    Ομαλά διεξήχθησαν κατά τον πρώτο γύρο οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές σε ολόκληρη τη χώρα. Από τον πρώτο γύρο εκλέγονται δήμαρχος Αθηναίων ο Νικήτας Κακλαμάνης και δήμαρχος Πειραιώς ο Παναγιώτης Φασούλας. Επίσης εκλέγονται στην Υπερνομαρχία Αθηνών - Πειραιώς η Φώφη Γεννηματά και στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης ο Παναγιώτης Ψωμιάδης.

    Οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ επικράτησαν και στην Υπερνομαρχία Έβρου - Ροδόπης, ενώ στην Υπερνομαρχία Δράμας - Καβάλας - Ξάνθης, επικράτησαν οι υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας. Στην Υπερνομαρχία Αθηνών ο συνδυασμός της Φώφης Γεννηματά, με καταμετρημένο το 96,42% των ψήφων, λαμβάνει 43,40%. Στη Θεσσαλονίκη επανεξελέγη Νομάρχης ο Παναγιώτης Ψωμιάδης με 48,20% και καταμετρημένο το 99,94%.

    Στο δήμο της Αθήνας με καταμετρημένο το 92,45%% των ψήφων ο Νικήτας Κακλαμάνης λαμβάνει ποσοστό 46,12%. Ακολουθούν ο κ. Σκανδαλίδης 28,73%, ο κ. Τσίπρας 10,52% και ο κ. Χαλβατζής 8,79%. Από την πρώτη Κυριακή εκλέγεται επίσης με 45,13% ο Παναγιώτης Φασούλας στον Πειραιά. Ακολουθούν ο κ. Αγραπίδης με 31,99%, ο κ. Δρίτσας με 6,46%, η κυρία Παντελάκη με 6,13% και ο κ. Μελάς με 5,60%.

    Στο δεύτερο γύρο θα κριθεί η εκλογή δημάρχου στη Θεσσαλονίκη. Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων ο κ. Παπαγεωργόπουλος λαμβάνει 41,43% και η κυρία Αράπογλου 21,60%. Ακολουθούν ο κ. Μπουτάρης με 15.97%, ο κ. Καρατζαφέρης με 7,5% , ο κ. Σαχίνης με 7,43%, ο κ. Κουράκης με 5,06% και ο κ. Αγαπητός με 1%.

    Δεύτερος γύρος εκλογών θα διεξαχθεί και στην Πάτρα όπου με καταμετρημένο το 99,68% προηγείται ο κ. Φούρας με 34,69% έναντι 34,07% του κ. Φλωράτου. Ακολουθεί ο κ. Δημαράς με 18,49% και ο κ. Πελετίδης με 10,12%.

    Από τις 54 νομαρχίες εξελέγησαν νικητές από τον πρώτο γύρο στις 47. Μόνο σε 7 νομαρχίες θα γίνουν εκλογές την επόμενη Κυριακή 22 Οκτωβρίου. Αυτές είναι η Αρκαδία, η Καρδίτσα, η Κεφαλληνία, η Λευκάδα, η Μαγνησία, οι Σέρρες και τα Χανιά.

    Από τις 47 νομαρχίες που κρίθηκαν από τον πρώτο γύρο, 28 νομάρχες εκλέχθηκαν με την υποστήριξη της ΝΔ, 17 νομάρχες εκλέχθηκαν με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ και δύο νομάρχες εκλέχθηκαν με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού.

    Η ΝΔ κέρδισε τις παρακάτω νομαρχίες: Ανατολικής Αττικής, Αργολίδος, Αρτας, Γρεβενών, Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Ημαθίας, Θεσπρωτίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κέρκυρας, Κιλκίς, Κοζάνης, Κορινθίας, Λακωνίας, Λάρισας, Λέσβου, Μεσσηνίας, Πιερίας, Τρικάλων, Φθιώτιδας, Φλώρινας, Φωκίδας και Χαλκιδικής.

    Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις νομαρχίες: Αθηνών-Πειραιώς, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Δυτικής Αττικής, Δωδεκανήσου, Εβρου-Ροδόπης, Εύβοιας, Ηλείας, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασηθίου, Πέλλας, Ρεθύμνης και Χίου. Επίσης οι νομάρχες Πρέβεζας και Σάμου εκλέχθηκαν με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού.

    Από τις 52 πρωτεύουσες νομών, στις 31 εκλέχθηκαν δήμαρχοι από τον πρώτο γύρο. Στις υπόλοιπες 21, η αναμέτρηση θα διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή. Ο δεύτερος γύρος για την ανάδειξη δημάρχου θα γίνει στις παρακάτω πρωτεύουσες νομών: Αλεξανδρούπολη, Αρτα, Θεσσαλονίκη, Μεσολόγγι, Καβάλα, Καλαμάτα, Καρδίτσα, Καστοριά, Κέρκυρα, Κομοτηνή, Κόρινθο, Λειβαδιά, Λευκάδα, Μυτιλήνη, Πάτρα, Πέλλα, Πρέβεζα, Ρόδο, Σέρρες, Φλώρινα και Χίο.

    Από τις 31 πρωτεύουσες νομών, η ΝΔ κέρδισε με δικούς της υποψήφιους δημάρχους τις 13. Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε 9 δημάρχους σε πρωτεύουσες νομών. Επίσης αναδείχθηκαν τέσσερις δήμαρχοι ανεξάρτητοι προερχόμενοι από τη ΝΔ και 4 δήμαρχοι που υποστηρίχθηκαν από το ΠΑΣΟΚ και το Συνασπισμό. Τέλος, ένας δήμαρχος, στο Πυθαγόρειο, δεν είχε σαφή κομματική υποστήριξη.

    Συνολικά, από τον πρώτο γύρω των δημοτικών εκλογών εκλέχτηκαν 690 δήμαρχοι, ενώ επαναληπτικές εκλογές θα διεξαχθούν σε 244 δήμους.

    Η συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές ανέρχεται σε ποσοστό 70,01% έναντι 72,61% που ήταν η συμμετοχή στις εκλογές του 2002, όπως προκύπτει από την καταμέτρηση στο 30% των εκλογικών τμημάτων. Αντιθέτως, άνοδος παρατηρήθηκε στις νομαρχιακές εκλογές, αφού η συμμετοχή έφτασε το 76,51% έναντι 72,64% του 2002. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι το ποσοστό της αποχής στο δήμο της Αθήνας έφτασε το 42,3%.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 16 October 2006 - 12:30:32 UTC