Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-10-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο 2,9% ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβιο

  • [01] Στο 2,9% ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβιο

    Σημαντική υποχώρηση στο 2,9% παρουσίασε ο πληθωρισμός το Σεπτέμβριο έναντι 3,5% που ήταν τον Αύγουστο και 3,8% τον Ιούλιο. Παράλληλα και ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή παρουσίασε πτώση στο 3,1% από 3,4% τον Αύγουστο.

    Η υποχώρηση του ρυθμού αύξησης των τιμών το Σεπτέμβριο προκύπτει και από τα στοιχεία για την πορεία του δομικού πληθωρισμού (δεν περιλαμβάνει τις τιμές των καυσίμων και των οπωροκηπευτικών), ο οποίος διαμορφώθηκε το Σεπτέμβριο στο 2,4% από 2,6% που ήταν τον Αύγουστο.

    Ο κύριος λόγος για την υποχώρηση του πληθωρισμού κάτω από το φράγμα του 3% το Σεπτέμβριο ήταν η μεγάλη πτώση της τιμής της βενζίνης, η οποία διαμορφώθηκε σε επίπεδα χαμηλότερα κατά 11,2% σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά.

    Παράλληλα, οι τιμές των οπωροκηπευτικών διαμορφώθηκαν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Η εκτίμηση του γενικού γραμματέα της ΕΣΥΕ κ. Μανώλη Κοντοπυράκη είναι ότι τον Οκτώβριο μπορεί να υπάρξει περαιτέρω υποχώρηση του πληθωρισμού, ενώ αν οι τιμές του πετρελαίου συνεχίσουν την καθοδική τους πορεία, ο μέσος πληθωρισμός για το 2006 μπορεί να διαμορφωθεί στο επίπεδο του 3,2%.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος η μείωση του πληθωρισμού το Σεπτέμβριο οφείλεται στις ακόλουθες μεταβολές:

    - Στη μείωση κατά 3,5% των τιμών στις μεταφορές, λόγω μείωσης των τιμών της βενζίνης και των ναύλων των πλοίων.

    - Στην αύξηση κατά 0,8% των τιμών στα είδη διατροφής και στα μη αλκοολούχα ποτά.

    - Στην αύξηση κατά 16,2% των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης, λόγω επαναφοράς τους στα επίπεδα πριν από τις εκπτώσεις.

    - Στην αύξηση κατά 0,2% των υπηρεσιών στέγασης, λόγω αύξησης των ενοικίων και των τιμών στις υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης κατοικίας.

    - Στην αύξηση κατά 3,5% των διδάκτρων των ιδιωτικών σχολείων

    - Στην αύξηση κατά 0,2% των τιμών στο φαγητό εκτός οικίας και κατά 1% σε άλλα αγαθά και υπηρεσίες.

    Ο ΟΠΕΚ μειώνει την παραγωγή πετρελαίου

    Ο προεδρεύων κατά το τρέχον διάστημα του ΟΠΕΚ, νιγηριανός υπουργός Πετρελαίου Έντμοντ Ντοκόρου, καλεί με επιστολή του τα μέλη του καρτέλ να μειώσουν άμεσα την παραγωγή πετρελαίου, προκειμένου να προστατεύσουν την τιμή του από τις πτωτικές τάσεις, τονίζει στη σημερινή της έκδοση η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

    Κατά την βρετανική οικονομική εφημερίδα, ο Ντοκόρου συμβουλεύει τα μέλη να μειώσουν την παραγωγή κατά ένα εκατ. βαρέλια ημερησίως. Σήμερα, η ημερήσια παραγωγή πετρελαίου των δώδεκα μελών του καρτέλ φθάνει τα 28 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με το ποσοστό που συμφωνήθηκε κι ισχύει από τον Ιούνιο του 2005.

    Η Σαουδική Αραβία, η Βενεζουέλα και το Ιράν τάσσονται υπέρ της σύγκλησης μίας συνόδου κατά την ερχόμενη εβδομάδα στη Βιέννη, στην οποία θα συνομολογηθεί συμφωνία για τη μείωση, ωστόσο ορισμένα άλλα μέλη, όπως η Νιγηρία, κρίνουν πως ένα απλό ανακοινωθέν είναι αρκετό.

    Πάντως η εφημερίδα, επικαλούμενη μη κατονομαζόμενη πηγή του ΟΠΕΚ, υποστηρίζει πως μία σύνοδος του Οργανισμού είναι πιθανόν να πραγματοποιηθεί στις 18 και 19 Οκτωβρίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 9 October 2006 - 12:30:22 UTC