Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-10-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ.Παπανδρέου: «Η Ελλάδα αδικείται»

  • [01] Γ.Παπανδρέου: «Η Ελλάδα αδικείται»

    Πρόωρες εκλογές και νίκη του ΠΑΣΟΚ προέβλεψε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας σήμερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση είναι ο τελευταίος της και τον χαρακτήρισε αναξιόπιστο, αδιαφανή, με πρόσθετους φόρους, εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων, ανισότητα και κοινωνική πόλωση.

    Επίσης ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι στο τέλος Οκτωβρίου, μετά τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, τις οποίες χαρακτήρισε κρίσιμη εκλογική μάχη, "θα είμαστε σε μια νέα αφετηρία απέναντι σε μία κυβέρνηση που ήδη έχει κλείσει τον κύκλο της".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καταλόγισε στη Νέα Δημοκρατία ότι προσπαθεί να κρύψει το παρελθόν της, ενώ αντίθετα εμείς, τόνισε, είμαστε υπερήφανοι για το δικό μας παρελθόν και το έργο μας. Το σημείο αυτό της ομιλίας του κ. Παπανδρέου, ήταν εκείνο που χειροκροτήθηκε με μεγαλύτερη θέρμη από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και είχε τη μεγαλύτερη διάρκεια.

    Ο κ. Παπανδρέου άσκησε πάλι σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη βαθύτατη ανησυχία του για την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα στη χώρα . Και τόνισε ότι η Ελλάδα αδικείται από την εικόνα που υπάρχει γι΄αυτήν διεθνώς.

    Ειδικότερα αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο μεγάλης κυκλοφορίας ξένες εφημερίδες σχολίασαν την αύξηση του ΑΕΠ κατά 25%, αναφέροντας ότι το αρχαιότερο επάγγελμα σώζει την ελληνική οικονομία. Με αυτό τον τρόπο, υπογράμμισε, λοιδωρείται η Ελλάδα.

    Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον κ. Καραμανλή ότι δεν σεβάστηκαν την εντολή του ελληνικού λαού καθώς και ότι η πολιτική τους χαρακτηρίζεται από απόλυτη υποκρισία, εμπαιγμό και άρνηση κάθε συνεννόησης.

    Αναφερόμενος εξάλλου στα θέματα της διαφθοράς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι ο κ. Καραμανλής και οι πολιτικές του δημιουργούν τη διαφθορά και πρόσθεσε ότι τα σκάνδαλα που εμφανίστηκαν το τελευταίο διάστημα αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου.

    Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι αγνόησε όλες τις προτάσεις της αντιπολίτευσης προκειμένου να υπάρξει διακομματική συνεννόηση για την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Η κυβέρνηση, ανέφερε, απάντησε με εκκωφαντική σιωπή διότι δεν έχει την πολιτική βούληση να αντιμετωπίσει τη διαφθορά.

    Στο σημείο αυτό ο κ. Παπανδρέου απευθυνόμενος προς τους Ελληνες πολίτες ζήτησε την στήριξή τους "για να πάμε μπροστά" , όπως είπε, και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει προτάσεις αλλά και την πολιτική βούληση να κάνει τις προτάσεις πράξεις. Ανέφερε επίσης ορισμένα στοιχεία της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ για την πάταξη της διαφθοράς.

    Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι δεν θα τοποθετείται κανένας σε Διοικητικό Συμβούλιο δημόσιου φορέα, χωρίς δημόσια διαβούλευση και αξιοκρατική επιλογή. Θα απαγορευτεί η κατάθεση τροπολογιών στη Βουλή μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή.

    Επίσης οι αμυντικές δαπάνες θα τεθούν στον έλεγχο της Βουλής, ενώ με ανεξάρτητο τρόπο θα αξιολογούνται οι έρευνες της κοινής γνώμης καθώς και η χρηματοδότηση των μέσων ενημέρωσης μέσω των κρατικών διαφημίσεων.

    Επίσης ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα δημιουργηθεί Εθνικό Συμβούλιο Διαφάνειας.

    Αναφερόμενος στην οικονομία, ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πουλά φθηνά και αγοράζει ακριβά, χωρίς σχέδιο και αυτό που μένει είναι ο αφελληνισμός της οικονομίας για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων.

    Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι πιστεύει περισσότερο στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος και όχι στο δημόσιο χαρακτήρα των επιχειρήσεων. Επίσης τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας με ξένες εταιρίες, αλλά εναντίον συνεργασιών οι οποίες οδηγούν τις ελληνικές επιχειρήσεις να καταντούν απλά παραρτήματα μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων.

    Χαρακτήρισε σκανδαλώδεις τις εξαγορές της FINASBANK και άλλες εξαγορές και αναρωτήθηκε τί γίνεται με τις επενδύσεις υψηλού ρίσκου της Αγροτικής Τράπεζας και το σχετικό πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος.

    Επίσης ανέφερε ότι από τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ θα είναι η εγγύηση της ανεξαρτησίας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας υπογραμμίζοντας ότι κανένας δεν έχει δικαίωμα να παίζει με την υπόληψη της χώρας, αναφερόμενος στην κατά 25% αύξηση του ΑΕΠ, για την οποία ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι κανένας Ελληνας δεν έγινε πλουσιότερος ούτε κατά ένα ευρώ, αντίθετα έγιναν πλουσιότεροι περισσότερο από 25% κάποιοι λίγοι, "οι κουμπάροι και οι Πανάγοι".

    Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προβαίνει σε δεύτερη απογραφή γιατί δεν μπόρεσε να νοικοκυρέψει την οικονομία.

    Επίσης ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο θέμα των πρόωρων εκλογών το οποίο, όπως είπε, ανακινήθηκε από την πλευρά της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι κάθε τόσο θυμούνται τις πρόωρες εκλογές και πρόσθεσε ότι με τον τρόπο αυτό απειλούν τους εαυτούς τους. Επίσης ανέφερε ότι και το θέμα των εκλογών η ΝΔ το αντιμετωπίζει στο πλαίσιο της γενικότερης ευκαιριακής της αντίληψης.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απηύθυνε συγκαλυμμένη απειλή προς την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι όλες οι αδιαφανείς πρακτικές, οι συνδιαλλαγές κλπ. θα αποκαλυφθούν και ο λαός θα μάθει την αλήθεια.

    Κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή ότι είναι εκείνος που προκαλεί την πόλωση, καθώς και ότι περιπαίζει και χλευάζει τους δασκάλους και διχάζει την κοινωνία. Ανέφερε επίσης ότι οι δάσκαλοι αντί κατανόησης αντιμετωπίζουν την σιδηρογροθιά της εξουσίας.

    Ο κ. Παπανδρέου απέρριψε κάθε ιδέα συμψηφισμού και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πολύ μεγάλες διαφορές με την ηγεσία της ΝΔ, την οποία ξεχώρισε από τους απλούς ψηφοφόρους του κόμματος, με τους οποίους, όπως είπε, έχουμε πολλά κοινά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 3 October 2006 - 14:30:19 UTC