Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-10-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυβερνητική επιτροπή για την εξωτερική πολιτική και τον πολιτισμό
  • [02] Συνεδριάζει η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ

  • [01] Κυβερνητική επιτροπή για την εξωτερική πολιτική και τον πολιτισμό

    Για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτισμού συνεδριάζει στις 11.00, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, η κυβερνητική επιτροπή. Νωρίτερα, ο κ. Κ.Καραμανλής θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γ.Σουφλιά.

    Τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το ρόλο της Ελλάδας στις διεθνείς εξελίξεις ζήτησε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Στη σχετική επιστολή του, προς την πρόεδρο του σώματος Α. Μπενάκη, ο κ. Καραμανλής σημειώνει ότι «οι εξελίξεις που συντελέσθηκαν το τελευταίο διάστημα στις ευρωπαϊκές υποθέσεις, τη διεθνή κοινότητα και τη Μέση Ανατολή, είναι πολλές και σημαντικές. Ενεργό και, πολλές φορές, πρωταγωνιστικό ρόλο ανέλαβε και έφερε σε πέρας η χώρα μας. Προς την ίδια κατεύθυνση συνέβαλε, σε μεγάλο βαθμό, η ανάληψη και άσκηση από τη Χώρα μας της Προεδρείας του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

    Το επόμενο διάστημα σχεδιάζεται να αναληφθούν περαιτέρω πρωτοβουλίες προς όλες τις παραπάνω κατευθύνσεις. Επιδιώκεται, παράλληλα, η συνεχής βελτίωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, με την ανάπτυξη Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και την επιδίωξη βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού.

    Με τα δεδομένα αυτά και σύμφωνα με το άρθρο 143 παρ. 2 του Κανονισμού της Βουλής, ζητούμε τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων, ώστε να ενημερωθεί σχετικά η Εθνική Αντιπροσωπεία»

    Συνάντηση Κ.Καραμανλή με Ντ.Μπακογιάννη

    Συνεργασία με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη είχε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός και ενημερώθηκε για την ελληνική Προεδρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας που ολοκληρώθηκε χθες, καθώς και για τις διμερείς επαφές που είχε η κ. Μπακογιάννη με την αμερικανική πολιτική ηγεσία.

    Η υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι θα γίνει και ενημέρωση της ελληνικής Βουλής για το θέμα.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις για τη στάση της Τουρκίας και τους υψηλούς τόνους που χρησιμοποιεί η πολιτική της ηγεσία, η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι το φθινόπωρο είναι μια περίοδος όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας και θα φανεί αν θα τιμήσει την υπογραφή της στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει. Μαζί με τους εταίρους μας θα αξιολογήσουμε αυτές τις αποφάσεις, πρόσθεσε η κ. Μπακογιάννη.

    Η υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο "για ένταση και ρητορικές εξάρσεις τις οποίες η Ελλάδα δεν έχει λόγο να παρακολουθήσει καθώς έχει εκφράσει με σταθερότητα, συνέπεια και αποφασιστικότητα τις απόψεις της. Παρακολουθούμε με ψυχραιμία την κατάσταση και θα την αξιολογήσουμε".

    Η υπουργός Εξωτερικών απέδωσε τη ρητορική αυτή στις αποφάσεις που πρέπει να λάβει η Τουρκία αλλά και στο προεκλογικό κλίμα που υπάρχει στη γειτονική χώρα.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την σε εκκρεμότητα επίσκεψη του κ. Καραμανλή στην Αγκυρα, είπε "όπως ξέρετε βρισκόμαστε στη διαδικασία προσπάθειας ανεύρεσης ημερομηνιών. Δεν έχω συγκεκριμένη ημερομηνία για το χρόνο επίσκεψης του κ. Γκιούλ στην Αθήνα, όπως και για τον πρωθυπουργό στην Αγκυρα".

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, η κ. Μπακογιάννη ήταν κατηγορηματική "δεν βλέπω πρόωρες εκλογές, και δεν βλέπω το λόγο να γίνουν πρόωρες εκλογές".

    Σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, η κ. Μπακογιάννη είπε ότι για τη ΝΔ θα είναι νίκη η νίκη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ευχόμενη να εκλεγούν υποψήφιοι με πρόγραμμα και σαφή προσανατολισμό για το καλό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι κάθε εκλογή έχει πολιτικά μηνύματα, σημειώνοντας πως θα αναλυθούν το βράδυ των εκλογών.

    [02] Συνεδριάζει η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ

    Υπό την προεδρία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ συνεδριάζει, στις 12.00πμ, η Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος.

    Χθες ο κ. Γ.Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Σιγκέο Κατσού, Αντιπρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

    Στην συνάντηση συζητήθηκαν οι οικονομικές εξελίξεις και οι αναπτυξιακές προοπτικές για τις χώρες της ευρύτερης περιοχής. Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η επιτάχυνση της πορείας ένταξης των χωρών αυτών στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, δίνοντας όμως έμφαση στη σημασία που αποδίδει η Σοσιαλιστική Διεθνής, οι οικονομικές προσαρμογές να δίνουν ευκαιρίες σε όλους, και να συμβαδίζουν με την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την μείωση των ανισοτήτων.

    Συζητήθηκαν επίσης, τα θέματα διαφάνειας και καταπολέμησης της διαφθοράς, στα οποία η Διεθνής Τράπεζα δίνει όλο και περισσότερη έμφαση. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε στην ανάγκη η χώρα μας να υιοθετήσει πολιτικές και πρακτικές που αντιμετωπίζουν το έλλειμμα αξιοπιστίας το οποίο παρουσιάζει η Ελλάδα στον τομέα αυτόν τα τελευταία χρόνια απέναντι στη διεθνή κοινότητα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 3 October 2006 - 4:30:20 UTC