Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-10-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ο πρωθυπουργός βρίσκεται αλλού"
  • [02] Κατατίθεται στη Βουλή ο προϋπολογισμός
  • [03] Περιοδεία Αλαβάνου στη Χαλκίδα
  • [04] Αλλαγή πολιτικού σκηνικού στην Αυστρία

  • [01] "Ο πρωθυπουργός βρίσκεται αλλού"

    Με τον Αντιπρόεδρο της Διεθνούς Τράπεζας, Σιγκέο Κατσού, συναντάται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στις 10.00 το πρωί. Στη συνέχεια, θα δεχθεί τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή, Νικηφόρο Διαμαντούρο.

    "Με τη δήλωσή του ο κ. Καραμανλής απέδειξε για άλλη μια φορά ότι βρίσκεται αλλού", δήλωσε χθες ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, από τη Δράμα, αναφέρομενος στη δήλωση του πρωθυπουργού ότι δεν "συμπράττει στην οξύτητα και την πόλωση".

    Ο πρωθυπουργός κρύβεται από την πραγματικότητα που ζει ο ελληνικός λαός και θέλει να κρύβει την αλήθεια. Εμείς εκπροσωπούμε την παραγωγική Ελλάδα, όπως σε αυτό το εργοστάσιο, την Ελλάδα της παραγωγής και των ποιοτικών προϊόντων που μπορούν να σταθούν σε παγκόσμιο επίπεδο. Εκπροσωπούμε μια Ελλάδα των αξιών, μια δίκαιη κοινωνία.Ο κ.Κ.Καραμανλής εκπροσωπεί μια κυβέρνηση ρουσφετολογική, μία κυβέρνηση διευθετήσεων, μία κυβέρνηση πελατειακών και συγγενικών σχέσεων, μία κυβέρνηση που βλέπει το κράτος ως λάφυρο, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    "Γι' αυτό έχει αγανακτήσει και ξεσηκωθεί ο κόσμος, ο ελληνικός λαός έχει προβλήματα από τα οποία ο κ. Καραμανλής κρύβεται και προσπαθεί να κρύψει αυτή την αλήθεια", κατέληξε."Ανατροπή του πολιτικού σκηνικού"

    "Ο μήνας θα τελειώσει με ανατροπή του πολιτικού σκηνικού", ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο λαό της Δράμας από το εκλογικό κέντρο του υποψήφιου νομάρχη Χριστόφορου Κορυφίδη, χθες το πρωί, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι το μήνυμα απ' όλη την Ελλάδα την οποία επισκέπτεται, είναι ότι ο κύκλος της Νέας Δημοκρατίας έκλεισε.

    Αναφερόμενος σε θέματα παιδείας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για απαράδεκτη ταξική πολιτική εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, η οποία με την αυθαίρετη και χωρίς σχέδιο εισαγωγή της βάσης του "10" αποκληρώνει μια ολόκληρη γενιά.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η δεξιά προκειμένου να κάμψει το φρόνημα του ελληνικού λαού λέει "ότι είναι όλοι ίδιοι και τόνισε με έμφαση ότι εμείς αντιστεκόμαστε στην ηττοπάθεια και τη λογική της ισοπέδωσης , προσθέτοντας ότι τα έργα των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου, του Κώστα Σημίτη αλλά και το ΠΑΣΟΚ στη νέα του τρίτη φάση δείχνουν ότι υπάρχει άλλος δρόμος.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέρριψε σαφώς τις ευθύνες για την απεργία των δασκάλων στη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας ότι κοροϊδεύει τους εκπαιδευτικούς, καθώς δεν τους δίνει αυτά που τους είχε υποσχεθεί προεκλογικά.

    Μιλώντας για την οικονομία έκανε λόγο για έγκλημα με δύο απογραφές, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τη δυσφήμιση της χώρας.

    Αναφερόμενος στα ιδιαίτερα προβλήματα του νομού Δράμας, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το βασικό για το νομό είναι η ανάπτυξη των υποδομών και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσεις προτάσεις για την οικονομική ανασυγκρότηση των περιοχών που βρίσκονται σε κρίση, ενώ μιλώντας γενικότερα είπε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα ταμείο, το οποίο "θα αναγκάσει τις τράπεζες να επενδύσουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις".

    Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε σε ενότητα και αγώνα τους φίλους και τα μέλη του κόμματος και εξέφρασε τη βεβαιότητά του για νίκη των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά και για περίτρανη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά, εμείς θα έχουμε και πάλι την ευθύνη για να ανοίξουμε νέους δρόμους στον ελληνικό λαό.

    Απάντηση κυβερνητικού εκπροσώπου

    Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας στις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι ο κ. Παπανδρέου "έχει επιλέξει εδώ και καιρό το δρόμο της οξύτητας και της πόλωσης, του λαϊκισμού και του μηδενισμού". Σβ αυτό το δρόμο βαδίζει μόνος. Ούτε η κυβέρνηση, ούτε οι πολίτες τον ακολουθούν", πρόσθεσε ο κ. Ρουσόπουλος.

    [02] Κατατίθεται στη Βουλή ο προϋπολογισμός

    Κατατίθεται το πρωί στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2007. Το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομίας θα παρουσιάσει το προσχέδιο σε συνέντευξη Τύπου.

    Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Γ.Αλογοσκούφης ο προϋπολογισμός θα κατατεθεί με τα υπάρχοντα στοιχεία, και όχι τα αναθεωρημένα που έχουν σταλεία από τη Στατιστική Υπηρεσία στην ΕΕ. Ο υπουργός έχει τονίσει οτι η αναθεώρηση του ΑΕΠ σε καμία περίπτωση δεν θα περιορίσει την προσπάθεια που έγινε για την εξυγίανση του προϋπολογισμού.

    Με τον προυπολογισμό του 2007,την εκπλήρωση των υποσχέσεων για ΕΚΑΣ-ΟΓΑ και την επικείμενη μεταρρύθμιση της φορολογίας φυσικών προσώπων, η κυβέρνηση ολοκληρώνει το έργο της για την οικονομία αυτή την τετραετία, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, σε συνέντευξη στον "Κόσμο του Επενδυτή".

    [03] Περιοδεία Αλαβάνου στη Χαλκίδα

    Περιοδεία στη Χαλκίδα πραγματοποιεί σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    Θα συναντηθεί με το Σωματείο Εργαζομένων στο Δήμο Χαλκίδας και με τον Σύλλογο δασκάλων και νηπιαγωγών της πόλης.

    Το βράδυ, ο κ. Αλέκος Αλαβάνος θα παραστεί στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του νομαρχιακού συνδυασμού «Πρώτα η Εύβοια» με επικεφαλή τον Γιώργο Βλαχογιώργο

    [04] Αλλαγή πολιτικού σκηνικού στην Αυστρία

    Μια εντυπωσιακή αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό της Αυστρίας έφεραν οι χθες βουλευτικές εκλογές.

    Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Αυστρίας, που βρισκόταν τα τελευταία επτά χρόνια στην αντιπολίτευση, είναι ο νικητής των εκλογών, ενώ μεγάλη ήττα υπέστη το μέχρι τώρα κυβερνών συντηρητικό Λαικό Κόμμα του καγκελάριου Βόλφγκανγκ Σιούσελ, όχι μόνον χάνοντας την πρώτη θέση αλλά και μειώνοντας το ποσοστό του κατά οκτώ μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, το Νοέμβριο του 2002.

    Σύμφωνα με αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από το αυστριακό Υπουργείο Εσωτερικών αργά χθες το βράδυ, οι Σοσιαλδημοκράτες κατέκτησαν ποσοστό 35,7 % και 68 έδρες (στο σύνολο των 183 εδρών της αυστριακής Βουλής), το Λαικό Κόμμα βρέθηκε στο 34,2 % αντί του 42,3 % το 2002 διαθέτοντας πλέον μόνον 66 έδρες αντί των 79.

    Τρίτο κόμμα αναδείχθηκε το νέο Κόμμα των Ελευθέρων - που είχε προκύψει πέρσι μετά τη διάσπαση του αρχικού ακροδεξιών και εθνικιστικών θέσεων Κόμματος των Ελευθέρων του γνωστού λαικιστή Γιεργκ Χάιντερ - με ποσοστό 11,2 % και 21 έδρες.

    Την τέταρτη θέση, καταλαμβάνει το Κόμμα των Πρασίνων με ποσοστό 10,5% (κατά μία μονάδα αυξημένο) όπως αυξημένες κατά τρεις είναι και οι -20- έδρες που θα διαθέτουν στη νέα Βουλή.

    Την είσοδό του στη Βουλή, πετυχαίνοντας το εκλογικό μέτρο του 4%, εξασφάλισε και το υπόλοιπο τμήμα του διασπασθέντος κόμματος του Χάιντερ, ο Συνασπισμός ''Μέλλον της Αυστρίας'' με ποσοστό 4,2% και οκτώ έδρες.

    Στις βουλευτικές εκλογές, 6,1 εκατομμύρια Αυστριακοί ψηφοφόροι καλέσθησαν να εκλέξουν από τους υποψήφιους επτά κομμάτων, τα 183 μέλη της νέας Βουλής.

    Ο καγκελάριος και αρχηγός του Λαικού Κόμματος Βόλφγκανγκ Σιούσελ, στην τηλεοπτική συζήτηση των πολιτικών αρχηγών, παραδέχθηκε την ήττα του κάνοντας λόγο για απογοήτευση και για ανάγκη περισυλλογής, ενώ συνεχάρη τον νικητή των εκλογών Αλφρεντ Γκούζενμπαουερ. Ο κ. Σιούσελ απέρριψε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί από την αρχηγία του Λαικού Κόμματος.

    Μιλώντας για τη νίκη των Σοσιαλδημοκρατών του ο κ. Γκούζενμπαουερ τόνισε ως λόγο την ανάγκη των Αυστριακών ψηφοφόρων για αλλαγή και διόρθωση της πολιτικής στους τομείς συντάξεων, υγείας, παδείας και δίκαιης κατανομής της ευμάρειας. Επισήμανε πως σε κανένα σημείο του προεκλογικού αγώνα οι Σοσιαλδημοκράτες δεν εγκατέλειψαν την ελπίδα για νίκη τους στις εκλογές, παρά τις αντιξοότητες που είχαν να αντιμετωπίσουν.

    Ο κ. Γκούζενμπαουερ ως αρχηγός του πρώτου κόμματος, αναμένει πλέον την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ, και στη συνέχεια θα προχωρήσει σε εντατικές διαβουλεύσεις με τα άλλα κόμματα για έναν κυβερνητικό συνασπισμό. Ο ίδιος επιθυμεί η νέα αυστριακή κυβέρνηση να είναι έτοιμη πριν τα Χριστούγεννα.

    Ως πιθανότερη μορφή της μελλοντικής αυστριακής κυβέρνησης θεωρείται ένας "μεγάλος Συνασπισμός" ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα κόμματα, Σοσιαλδημοκρατικό και Λαικό, που βρισκόταν ήδη στην κυβέρνηση στο διάστημα 1986 μέχρι 1999.

    Οι σημερινές εκλογές θεωρούνταν από τις σημαντικότερες εκλογικές αναμετρήσεις μετά το 1970 στην Αυστρία, μια και αναμένονταν να επιφέρουν την απομάκρυνση από την εξουσία, του συγκυβερνώντος με το Λαικό Κόμμα, ξενοφοβικού κόμματος του γνωστού λαικιστή Γιεργκ Χάιντερ, που η είσοδός του σε αυστριακή κυβέρνηση τον Φεβρουάριο του 2000 είχε προκαλέσει τη διεθνή κατακραυγή και την επί μήνες διπλωματική απομόνωση της χώρας.

    Η υπεροχή του Λαικού Κόμματος στις δημοσκοπήσεις έφθανε, μέχρι και πριν λίγες εβδομάδες, τις πέντε μονάδες, εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετώπιζαν οι Σοσιαλδημοκράτες μετά το ξέσπασμα πριν ένα εξάμηνο ενός οικονομικού σκανδάλου στην τράπεζα των Αυστριακής Ομοσπονδίας Συνδικάτων η οποία πρόσκειται σε αυτούς. Πριν το σκάνδαλο, και εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, οι Σοσιαλδημοκράτες προηγούνταν σταθερά του Λαικού Κόμματος σε όλες τις δημοσκοπήσεις και το κόμμα τους θεωρούνταν σίγουρος νικητής των σημερινών εκλογών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 2 October 2006 - 6:30:28 UTC