Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-09-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιπολεμικό μήνυμα από την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία

  • [01] Αντιπολεμικό μήνυμα από την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία

    Συνεργασία με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ευάγγελο Μεϊμαράκη έχει ο πρωθυπουργός, στις 10.00 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνέχεια, θα συναντηθεί με τον κ.Μιλτιάδη Εβερτ.

    Ενα ηχηρό αντιπολεμικό μήνυμα εξέπεμψε η Ελλάδα απο το Μέγαρο Μουσικής. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε, χθες το βράδυ, με πρωτοβουλία της Προεδρίας της Δημοκρατίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Αμυνας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης. Μία εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε "για να ακουσθεί ένα αντιπολεμικό μήνυμα δυνατά και καθαρά απο μια χώρα που έχει δώσει μεγάλες μάχες και έχει γεννήσει συγκλονιστικές ιδέες για την υπόθεση της ειρήνης", τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    "Όταν αποφασίσαμε αυτή την πρωτοβουλία, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που έχει το δικό της ιδιαίτερο συμβολισμό, δεν είχε ξεσπάσει ακόμη ο πόλεμος στο Λίβανο, τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, που συγκλόνισαν την διεθνή κοινή γνώμη, κάνουν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη να αφυπνιστούν οι ηγεσίες και να κινητοποιηθούν οι κοινωνίες για να δοθεί ένα τέλος.

    Ο εορτασμός της παγκόσμιας ημέρας ειρήνης, τόνισε σε χαιρετισμό που απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής υπογραμμίζει το χρέος κάθε δημοκρατικής πολιτείας και το χρέος κάθε πολίτη να συμμετέχει ενεργά στο διαρκή αγώνα για την ειρήνη, καθώς η εμπέδωση μιας μεγάλης "συμμαχίας για την ειρήνη" είναι ο μόνος τρόπος να απαντήσουμε στις προκλήσεις της νέας εποχής".

    Οπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, "Η ελληνική σκέψη δίνει ευρύ περιεχόμενο στην έννοια της ειρήνης. Την ορίζει όχι ως απουσία συγκρούσεων, αλλά ως την κατάσταση εκείνη όπου η δικαιοσύνη επικρατεί και παράγει απτά αποτελέσματα για τα έθνη και τους ανθρώπους. Βάσει αυτού του ορισμού, η Ελλάδα ακολουθεί, τόσο στις σχέσεις της με τους γείτονες, όσο και ως ενεργό μέλος των διεθνών οργανισμών, μια σταθερή στρατηγική ειρήνης και συνεργασίας. Μια στρατηγική που έχει ως θεμέλιο και προϋπόθεση τον απαρέγκλιτο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των συνθηκών.

    Αυτή η πάγια εθνική στρατηγική για την ειρήνη, που ενώνει τις Ελληνίδες και τους Έλληνες ανεξαρτήτως ιδεολογικής προέλευσης και κομματικών προτιμήσεων, είναι μονόδρομος για μια χώρα όπως η δική μας, για έναν λαό όπως τον ελληνικό, που έχει, στο πρόσφατο ιστορικό παρελθόν, πληρώσει δυσανάλογα βαρύ φόρο αίματος σε πολεμικές συγκρούσεις, αλλά και κατά την διάρκεια της εμφύλιας διαμάχης.

    Με τις παρακαταθήκες της ιστορίας και του Πολιτισμού μας, η σταθερή ελληνική θέση, που υποστηρίξαμε με συνέπεια και από τη θέση του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, είναι ότι ο διάλογος και η διπλωματία είναι η μόνη ασφαλής οδός προς την κατεύθυνση της διευθέτησης των διενέξεων.

    Οι πρόσφατες πρωτοβουλίες που ανέλαβε η ελληνική προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας βασίζονται πάνω στην αναγνώριση ότι η προσπάθεια για την ειρήνη περνά μέσα από τη βήμα προς βήμα αλλαγή των στερεοτύπων και των στρεβλών πεποιθήσεων για τον άλλο. Περνά μέσα από τη εμπέδωση δομών συνεργασίας, δομών που εγγυούνται την παραγωγή κοινού οφέλους".

    Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο Λίβανο και στο Παλαιστινιακό και πρόσθεσε: "Οι πρόσφατες πρωτοβουλίες της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας απέσπασαν την εκτίμηση των μελών του Συμβουλίου, των Ευρωπαίων εταίρων μας και των εμπλεκόμενων στο μεσανατολικό ζήτημα χωρών. Η έκτακτη Σύνοδος της 21ης Σεπτεμβρίου ήταν ένα δύσκολο στοίχημα για την ελληνική προεδρία που τελικά κερδήθηκε. Ήταν αποτέλεσμα μεθοδικής και εντατικής δουλειάς. Επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα είναι δύναμη ειρήνης, ένας σοβαρός και αξιόπιστος εταίρος και συνομιλητής ευρύτερης αποδοχής. Αυτό είναι ένα πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο, που καθημερινά το ενισχύουμε και το αξιοποιούμε περισσότερο.

    "Με τη σημερινή εκδήλωση στέλνουμε το μήνυμα οτι η Ελλάδα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή, η οποία είναι το ύψιστο αγαθό", υπογράμμισε στο χαιρετισμό του ο υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Μειμαράκης. Οι ελληνικές δυνάμεις, είπε, όχι μόνο αποτελούν εγγύηση αλλά ταυτόχρονα αποτελούν και ισχυρό παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας. Ο κ.Μειμαράκης επισήμανε τη σημασία της ενεργούς παρουσίας μας στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, τονίζοντας οτι αποτελεί μεγάλη συνεισφορά στο κύρος της χώρας μας διεθνώς.

    Η ειρήνη συνδέεται άμεσα με τις δημοκρατικές αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, τόνισε η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου στο χαιρετισμό που απηύθυνε, εξηγώντας οτι το υπουργείο Παιδείας αγκάλιασε με πολλή αγάπη και ενθουσιασμό την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, γιατί, όπως είπε,ρέπει να στηρίζουμε διαχρονικά αυτή την υπόθεση.

    Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή ντοκιμαντέρ με τίτλο "Φιλάνθρωπος Ειρήνη" το οποίο σκηνοθέτησε η Μαρία Χατζημιχάλη-Παπαλιού και προβλήθηκε την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης στα σχολεία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 25 September 2006 - 4:30:22 UTC