Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-09-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής: "Είμαστε σε διαρκή σύγκρουση με τη διαπλοκή"
  • [02] Τη Γερμανία επισκέπτεται ο Κ.Παπούλιας
  • [03] "Η Τουρκία οφείλει να αναγνωρίσει την Κύπρο"

  • [01] Κ.Καραμανλής: "Είμαστε σε διαρκή σύγκρουση με τη διαπλοκή"

    "Το έμβλημα της κυβέρνησης είναι όλα στο φως και μηδενική ανοχή στη διαφθορά", υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Πρ. Παυλόπουλος, μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή που είχε το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο κ. Παυλόπουλος απαντώντας σε ερώτηση εάν οι τρεις προφυλακισθέντες ήταν επικίνδυνοι και έπρεπε να εμφανιστούν με χειροπέδες, είπε ότι "αυτά είναι θέμα της δικαιοσύνης και της αστυνομίας και δεν καθορίζονται από την επικαιρότητα".

    Σε άλλη ερώτηση αν θα ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και τη θωράκιση της πολιτείας, ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό ότι εντατικοποιούνται οι έλεγχοι, πως οι πολίτες εμπιστεύονται το κράτος και τους θεσμούς όπως το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και κάνουν καταγγελίες, ενώ σημείωσε πως είναι σημαντική η συμβολή των πολιτών στο να καταγγέλουν γεγονότα, όπως είναι και ευπρόσδεκτη η συμβολή του Τύπου στην αποκάλυψη τέτοιων φαινομένων.

    Ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι η συζήτησε με τον πρωθυπουργό θέματα που αφορούν την καλή προετοιμασία των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών για τη συμμετοχή τους, αλλά και για διαδικαστικά θέματα που αφορούν τη διενέργεια των εκλογών.

    Οι εκλογές, είπε ο κ. Παυλόπουλος, είναι πολύ σημαντικό γεγονός και θα πρέπει να γίνουν με τον πιο άψογο τρόπο.

    «Είμαστε σε διαρκή σύγκρουση με τη διαπλοκή»

    "Θα είμαστε σκληροί, άτεγκτοι και αμείλικτοι με κάθε φαινόμενο διαφθοράς και παρανομίας. Το κόστος θα είναι δυσβάσταχτο για τους ενόχους", διεμήνυσε για άλλη μια φορά ο κ. Κ.Καραμανλής, στην ομιλία του χθες στην Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ.

    "Είμαστε ιδιαίτερα αυστηροί προς κάθε κατεύθυνση. Είμαστε σε διαρκή σύγκρουση με τη διαφθορά, δεν ανεχόμαστε καμία απόκλιση από τη νομιμότητα, δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανένα, εξαίρεση δεν γίνεται για κανέναν. Οι εποχές της ανοχής , της συγκάλυψης , της ατιμωρησίας έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Αυταπάτες ας μην τρέφει κανένας, η εντολή της κοινωνίας είναι για μηδενική ανοχή στη διαφθορά και στην παρανομία, δύναμή μας είναι η πλατιά κοινωνική συμμαχία", τόνισε με έμφαση ο πρωθυπουργός.

    Πρόσθεσε αναφερόμενος πάντα στο θέμα των ημερών ότι "η πολιτική ηγεσία οφείλει να δίνει το καλό παράδειγμα, δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν όποιος κι αν είναι, όπου κι αν βρίσκεται, απ΄όπου και αν προέρχεται, όποιες κι αν είναι οι πολιτικές του πεποιθήσεις , ό,τι κι αν ψηφίζει".

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι πιο δύσκολες μάχες είναι εκείνες που αφορούν βαθιά ριζωμένες παθογένειες και ανέφερε χαρακτηριστικά τη φοροδιαφυγή , την εισφοροδιαφυγή, τη διαφθορά, προβλήματα που δεν αντιμετωπίζονται από τη μία μέρα στην άλλη. "Η θέση μας είναι σαφής , δεν κρύβουμε τα προβλήματα, τα αναδεικνύουμε και τα αντιμετωπίζουμε", είπε ο κ. Καραμανλής και συνέχισε ότι η κυβέρνηση ενισχύει το θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της διαφθοράς , της φοροδιαφυγής , της εισφοροδιαφυγής και ανέφερε μία σειρά μέτρων που έχει ήδη πάρει η κυβέρνηση όπως η μετατροπή της απιστίας περί την υπηρεσία από πλημμέλημα σε κακούργημα, η θεσμοθέτηση του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων συνεχίζεται και έκανε ειδική αναφορά στις μεταρρυθμίσεις στο κράτος , στην οικονομία, στην υγεία και στην Παιδεία. "Επιτακτική ανάγκη και πρώτος στόχος στο διάστημα που ακολουθεί είναι οι μεταρρυθμίσεις που οδηγούν στην Παιδεία του μέλλοντος. Είναι η αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου, τα μισόλογα δεν ωφελούν κανέναν. Οι λαϊκιστικές παλινδρομήσεις ζημιώνουν ολόκληρη την κοινωνία", είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε ακολούθως στο διάλογο λέγοντας: "κάναμε διάλογο, συνεχίζουμε το διάλογο, θέλουμε τις απόψεις όλων, η άρνηση στο διάλογο είναι ακατανόητη επικοινωνία, προδίδει νοοτροπία βαθιά αντιδημοκρατική, παρωχημένη και αντιδραστική".

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε επίσης στο διάλογο για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που θα συνεχιστούν μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές, την συνταγματική αναθεώρηση, τη μεταρρύθμιση και την αποκέντρωση της διοικητικής δομής, την αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος για να είναι δίκαιο και βιώσιμο. Μίλησε εκτεταμένα για την πολιτική που έχει ακολουθήσει στην οικονομία, σημειώνοντας ότι οι κασσάνδρες διαψεύστηκαν, η κυβέρνηση πέτυχε στην επιλογή της ήπιας προσαρμογής παρά την αρνητική διεθνή συγκυρία από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου.Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας το πρώτο εξάμηνο του 2006 ήταν 4,1%, σχεδόν διπλάσιος από το μέσο όρο της ευρωζώνης, το έλλειμμα θα μειωθεί κάτω από το 3% στο τέλος του χρόνου , η ανεργία μειώθηκε ήδη κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα. "Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της πολιτικής μας δείχνουν ότι είμαστε στο σωστό δρόμο", τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι στην κατεύθυνση αυτή θα συνεχίσει να κινείται με συνέπεια και χωρίς λαϊκισμούς. "Κλιμακώνουμε τις μεταρρυθμίσεις με τολμηρές τομές στις δομές του κράτους και της οικονομίας", είπε και ακολούθως έκανε ειδική αναφορά στην φορολογική μεταρρύθμιση που θα ολοκληρωθεί με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών , που ελαφρύνει τις χαμηλότερες εισοδηματικές τάξεις και με την αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τα φυσικά πρόσωπα. Οι αποκρατικοποιήσεις θα συνεχιστούν , είπε και αναφέρθηκε στον ΟΤΕ λέγοντας ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε αναζήτηση στρατηγικού εταίρου με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικής λειτουργίας του Οργανισμού, ποιοτικές και φθηνότερες υπηρεσίες στους πολίτες με παράλληλη διασφάλιση του εθνικού συμφέροντος.

    Στα μεταρρυθμιστικά μέτρα ανέφερε την αναθεώρηση του αναπτυξιακού νόμου με την απλοποίηση των διαδικασιών για συναδειοδότηση των επιχειρήσεων, το εθνικό χωροταξικό σχέδιο και τα ειδικά χωροταξικά σχέδια, την αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου στη βελτίωση των λειτουργιών του Δημοσίου με τη δημιουργία διεύθυνσης δημοσιονομικών ελέγχων, το σχέδιο για την κατάργηση και συγχώνευση δημοσίων υπηρεσιών.

    Ο κ. Καραμανλής έκλεισε την ομιλία του δίνοντας το πλαίσιο της πολιτικής του για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. "Η στρατηγική μας είναι αταλάντευτη, είναι η στρατηγική του σύγχρονου κοινωνικού κέντρου, απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες, δεν πρόκειται να θυσιάσουμε το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών στο βωμό της οξύτητας , του ακατανόητου φανατισμού , του ανέξοδου λαϊκισμού, αποδεικνύουμε στην πράξη ότι είμαστε δύναμη ευθύνης", τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Ομιλίες κατά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ

    Η φράση "μηδενική ανοχή" συμπυκνώνει την ουσία και τη στάση μας απέναντι στο ζήτημα της διαφθοράς, δήλωσε ο Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Ζαγορίτης, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

    Η θέση μας είναι ξεκάθαρη , πρόσθεσε, οι λέξεις σιωπή - ανοχή - συγκάλυψη δεν μας εκφράζουν, η λογική που ακούγεται τις τελευταίες ημέρες και λέει ότι αυτά συμβαίνουν και θα συμβαίνουν προέρχεται από το παρελθόν και ανήκει στο παρελθόν. Εμείς πολιτευόμαστε με αρχές και αξίες. Η αντιμετώπιση της διαφθοράς έγινε προτεραιότητα , τόνισε ο κ. Ζαγορίτης και πρόσθεσε ότι τα νοσηρά φαινόμενα αποκαλύπτονται και τιμωρούνται και αυτό είναι αποτέλεσμα της δικής μας προσπάθειας, δεν θα επιτρέψουμε και δεν θα ανεχθούμε οι υπόλογοι του χθες να γίνουν τιμητές του σήμερα.

    Ο κ. Ζαγορίτης αναφέρθηκε στη μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών λέγοντας ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή της Νέας Δημοκρατίας η εκλογική αναμέτρηση να γίνει στη βάση των προβλημάτων των τοπικών κοινωνιών, με την σύγκριση των δυνατοτήτων των υποψηφίων, των συνδυασμών τους και των προγραμματικών τους θέσεων. Είναι εκλογές της τοπικής κοινωνίας και ως τέτοιες τις αντιμετωπίζουμε, στηρίζουμε τους ικανότερους, τους καλύτερους υποψηφίους, πρόσωπα άξια με γνώση, σχέδιο, δυνατότητα προσφοράς στην τοπική κοινωνία, ανέφερε ο κ. Ζαγορίτης.

    [02] Τη Γερμανία επισκέπτεται ο Κ.Παπούλιας

    Πενθήμερη επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία πραγματοποιεί από σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας ύστερα από πρόσκληση του Γερμανού Προέδρου Χορστ Κέλερ, κατά τη διάρκεια της οποίας θα έχει συναντήσεις και συνομιλίες με το σύνολο σχεδόν της γερμανικής πολιτικής ηγεσίας αλλά και τους βασικούς εκπροσώπους της ελληνικής παροικίας που ξεπερνά τις 300.000.

    Η σύσφιξη των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας αποτελεί το αυτονόητο πλαίσιο των αμοιβαίων επιδιώξεων, που αναμένεται ότι θα συγκεκριμενοποιηθεί περισσότερο ενόψει του ότι η Γερμανία θα αναλάβει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης το πρώτο εξάμηνο του επόμενου χρόνου επωμιζόμενη το δύσκολο έργο του να «ξεκολλήσει» το θέμα του Ευρωπαϊκού Συντάγματος διατηρώντας τη συνοχή των «25», αλλά και να αντιμετωπίσει τη σωρεία των πολιτικών «εκκρεμοτήτων» που συνδέονται με τον ρόλο και την ταυτότητα της ΕΕ στη διεθνή πολιτική σκηνή.

    Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung» (FAS) ο κ. Παπούλιας έδωσε μία «πρόγευση» πολιτικού στίγματος εκφράζοντας μεταξύ άλλων την εμπιστοσύνη του προς τη Γερμανία και το πρόσωπο της καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ, ότι μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά στην ανασυγκρότηση της Ευρώπης, εμμένοντας στη διατήρηση του κοινωνικού κράτους και στο σεβασμό των δημοκρατικών και ουμανιστικών αξιών, διαφοροποιούμενη από τα αμερικανικά πρότυπα.

    Για τον Κ. Παπούλια πρόκειται για μία επίσκεψη σε «πολύ γνώριμα εδάφη» - τόσο λόγω της δεκατετραετούς παραμονής του στη Γερμανία ως φοιτητή και εργαζόμενου την περίοδο πριν και κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών στην Ελλάδα, όσο και λόγω των συχνών επισκέψεών του στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της τριακονταετούς πολιτικής του θητείας και ως υπουργού Εξωτερικών και, κυρίως, λόγω του ότι η οικογένειά του ζούσε στην Κολωνία - αλλά για την πρώτη του με την ιδιότητα του προέδρου της Δημοκρατίας.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας - ο οποίος συνοδεύεται από τη σύζυγό του Μαίη, την υπουργό Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, τον υφυπουργό Εξωτερικών Ευρυπίδη Στυλιανίδη και τους συνεργάτες του - φθάνει το πρωί στη γερμανική πρωτεύουσα και θα συναντηθεί το μεσημέρι με τον Γερμανό ομόλογό του Χορστ Κέλερ στην έδρα της Προεδρίας, το ανάκτορο «Bellevue», ενώ την Τρίτη το μεσημέρι είναι προγραμματισμένο γεύμα προς τιμή του κ. Παπούλια που θα παραθέσει σε στενό κύκλο η καγκελάριος Μέρκελ, με ενδεχόμενο να υπάρξει και μία ιδιαίτερη συνομιλία Παπούλια - Μέρκελ.

    Νωρίτερα την Τρίτη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί διαδοχικά με τους ηγέτες των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης, τον πρόεδρο των Φιλελευθέρων (FDP), Γκίντο Βέστερβέλε, τον συμπρόεδρο του Κόμματος της Αριστεράς (Linkspartei.PDS) - πρώην πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και παλιό του γνώριμο - Οσκαρ Λαφοντέν και τον συμπρόεδρο του κόμματος των Πρασίνων, Ράινχαρντ Μπύτικόφερ.

    Το εξαιρετικά πυκνό πρόγραμμα του προέδρου της Δημοκρατίας στο Βερολίνο περιλαμβάνει - πέραν του εθιμοτυπικού σκέλους, ξεναγήσεων σε μουσεία και πολιτιστικές εκδηλώσεις - συναντήσεις με τον πρόεδρο του γερμανικού Κοινοβουλίου Νόρμπερτ Λάμερτ, τον κυβερνήτη - δήμαρχο του Βερολίνου Κλάους Βόβεράιτ - που αναμένεται μετά βεβαιότητας ότι θα επανεκλεγεί στο αξίωμα αυτό από τις σημερινές εκλογές που διεξάγονται στο Βερολίνο. Από την Τετάρτη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας «εγκαταλείπει» το Βερολίνο μεταβαίνοντας κατβ αρχήν στο Πότνταμ, την πρωτεύουσα του κρατιδίου του Βραδεμβούργου, όπου θα συναντηθεί με τον σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό Ματίας Πλάτσεκ και στη συνέχεια θα μεταβεί στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, όπου θα παραμείνει μέχρι την Παρασκευή κινούμενος στο γνώριμο του «τρίγωνο» μεταξύ Ντύσελντορφ, Βόννης και Κολωνίας, με κέντρο βάρους σε αυτό το τμήμα της επίσκεψής του συναντήσεις με φορείς και εκπροσώπους της ομογένειας.

    [03] "Η Τουρκία οφείλει να αναγνωρίσει την Κύπρο"

    Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη ξεκινά σήμερα το πρόγραμμα των επαφών της στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της 61ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Η κ. Μπακογιάννη θα συναντηθεί στις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) με τον Τούρκο ομόλογό της Αμπντουλάχ Γκιουλ, στα γραφεία της Ελληνικής Μόνιμης Αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ.

    Κατά τη διάρκεια της παρουσίας της στις Ηνωμένες Πολιτείες θα έχει πολλές συναντήσεις με ομολόγους της και αντιπροσώπους κρατών-μελών του διεθνούς οργανισμού.

    Την Τρίτη θα συμμετάσχει στη συντονιστική συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στη συνέχεια θα απευθύνει χαιρετισμό στα εγκαίνια της έκθεσης «Ελαίας Εγκώμιο» που θα τελεσθούν στην έδρα του ΟΗΕ, ενώ θα παραστεί στις δεξιώσεις που παραθέτουν ο γενικός γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, για τους επικεφαλής των ξένων αντιπροσωπειών.

    Την Τετάρτη η κ. Μπακογιάννη θα προεδρεύσει στη θεματική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας με Περιφερειακούς Οργανισμούς που θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία της Ελληνικής Προεδρίας. Στη συνέχεια, η υπουργός Εξωτερικών θα παραθέσει γεύμα στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Την Πέμπτη, θα λάβει μέρος στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ και αργότερα θα μιλήσει σε ημερίδα που διοργανώνει το Foreign Policy Association με θέμα: «Η ελληνική εξωτερική πολιτική στο ξεκίνημα του 21ου αιώνα». Επίσης, θα συμμετάσχει στο δείπνο που διοργανώνεται από τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας για τα κράτη-μέλη της Γαλλοφωνίας.

    Την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου, η κ. Μπακογιάννη θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον για να συναντηθεί με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, άλλους αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ, καθώς και με μέλη της Γερουσίας και της Βουλής.

    «Η Ελλάδα επιθυμεί να καταστεί η Τουρκία πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Eνωσης, ωστόσο δηλώνει ότι η Αγκυρα οφείλει να αναγνωρίσει την Κύπρο, εάν επιθυμεί να καταστεί μέλος της ΕΕ», ανέφερε σε συνέντευξή της στο Ασοσιέτεντ Πρες, η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, τονίζοντας ότι «όπως όλες οι άλλες χώρες, που προσβλέπουν στην εισδοχή τους στην 25μελή ΕΕ, η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει τις ενταξιακές προϋποθέσεις, που περιλαμβάνουν σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη θρησκευτική ελευθερία, καλές σχέσεις με τις όμορες χώρες και ελεύθερη Τελωνειακή Ενωση».

    Η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι «ήταν έκπληξη για πολλούς ότι η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας ήταν τόσο σαφής στην υποστήριξη των ευρωπαϊκών προσδοκιών της Τουρκίας», προσθέτοντας: «Η αλήθεια είναι ότι για την Ελλάδα είναι ζωτικής σημασίας να συνορεύει με μία ευρωπαϊκή Τουρκία, να συνορεύει με μία ευρωπαϊκή δημοκρατία και για το λόγο αυτό, είμαστε τόσο σαφώς υπέρ της υποστήριξης της εισδοχής της χώρας στην ΕΕ».

    Η υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε, όμως, ότι «αυτό δεν συνεπάγεται άνευ όρων υποστήριξη. Αυτό που πραγματικά επιθυμούμε είναι η μετατροπή της Τουρκίας σε μία ευρωπαϊκή δημοκρατία, το οποίο σημαίνει ότι ισχύουν προϋποθέσεις για οποιαδήποτε ευρωπαϊκή υποψήφια χώρα. Αυτές οι προϋποθέσεις ή τα κριτήρια, δεν εφευρέθηκαν για την Τουρκία. Πρόκειται για ευρωπαϊκά κριτήρια, που ισχύουν για κάθε υποψήφιο μέλος της ΕΕ. Ευελπιστώ ότι η Τουρκία το κατανοεί και εφαρμόζει τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις, τις οποίες έχει αποδεχθεί».

    Η κ. Μπακογιάννη σημείωσε ότι «χρειάζεται πολιτική βούληση για την επανέναρξη των συνομιλιών, με στόχο την επανένωση της Κύπρου».

    Ερωτηθείσα ως προς τον τρόπο επίτευξης «πολιτικής βούλησης» για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, η κ Μπακογιάννη δήλωσε ότι αμφότερες οι πλευρές βλέπουν στο μέλλον και αναγνωρίζουν ότι η Λευκωσία δεν μπορεί να παραμένει διαιρεμένη, όπως είναι σήμερα.

    Τέλος, η κ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι «για τους Τουρκοκυπρίους, είναι πραγματικά πολύ σημαντικό να εξευρεθεί μία λύση και να ζήσουν ως πολίτες της ΕΕ και αυτός είναι ο στόχος. Αυτό είναι που επιθυμούμε. Φυσικά, η Αγκυρα πρέπει να συμφωνήσει, διότι δεν πρέπει να λησμονείτε ότι η Αγκυρα διαθέτει 40.000 στρατιώτες στο νησί και ουδεμία λύση μπορεί να είναι βιώσιμη, εφόσον συνεχίζεται η κατοχή στην Κύπρο».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 18 September 2006 - 10:30:27 UTC