Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-09-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής;"Μηδενική ανοχή στην διαφθορά και την παρανομία"
  • [02] Γ.Παπανδρέου:"Ευθύνες στην κυβέρνηση για την διαφθορά"

  • [01] Κ.Καραμανλής;"Μηδενική ανοχή στην διαφθορά και την παρανομία"

    "Θα είμαστε σκληροί, άτεγκτοι και αμείλικτοι με κάθε φαινόμενο διαφθοράς και παρανομίας. Το κόστος θα είναι δυσβάσταχτο για τους ενόχους". Ήταν το σαφές μήνυμα που έστειλε προς κάθε κατεύθυνση ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.

    "Είμαστε ιδιαίτερα αυστηροί προς κάθε κατεύθυνση. Είμαστε σε διαρκή σύγκρουση με τη διαφθορά, δεν ανεχόμαστε καμία απόκλιση από τη νομιμότητα, δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανένα, εξαίρεση δεν γίνεται για κανέναν. Οι εποχές της ανοχής , της συγκάλυψης , της ατιμωρησίας έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Αυταπάτες ας μην τρέφει κανένας, η εντολή της κοινωνίας είναι για μηδενική ανοχή στη διαφθορά και στην παρανομία, δύναμή μας είναι η πλατιά κοινωνική συμμαχία", τόνισε με έμφαση ο πρωθυπουργός.

    Πρόσθεσε αναφερόμενος πάντα στο θέμα των ημερών ότι "η πολιτική ηγεσία οφείλει να δίνει το καλό παράδειγμα, δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν όποιος κι αν είναι, όπου κι αν βρίσκεται, απ΄όπου και αν προέρχεται, όποιες κι αν είναι οι πολιτικές του πεποιθήσεις , ό,τι κι αν ψηφίζει".

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι πιο δύσκολες μάχες είναι εκείνες που αφορούν βαθιά ριζωμένες παθογένειες και ανέφερε χαρακτηριστικά τη φοροδιαφυγή , την εισφοροδιαφυγή, τη διαφθορά, προβλήματα που δεν αντιμετωπίζονται από τη μία μέρα στην άλλη. "Η θέση μας είναι σαφής , δεν κρύβουμε τα προβλήματα, τα αναδεικνύουμε και τα αντιμετωπίζουμε", είπε ο κ. Καραμανλής και συνέχισε ότι η κυβέρνηση ενισχύει το θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της διαφθοράς , της φοροδιαφυγής , της εισφοροδιαφυγής και ανέφερε μία σειρά μέτρων που έχει ήδη πάρει η κυβέρνηση όπως η μετατροπή της απιστίας περί την υπηρεσία από πλημμέλημα σε κακούργημα, η θεσμοθέτηση του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων συνεχίζεται και έκανε ειδική αναφορά στις μεταρρυθμίσεις στο κράτος , στην οικονομία, στην υγεία και στην Παιδεία. "Επιτακτική ανάγκη και πρώτος στόχος στο διάστημα που ακολουθεί είναι οι μεταρρυθμίσεις που οδηγούν στην Παιδεία του μέλλοντος. Είναι η αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου, τα μισόλογα δεν ωφελούν κανέναν. Οι λαϊκιστικές παλινδρομήσεις ζημιώνουν ολόκληρη την κοινωνία", είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε ακολούθως στο διάλογο λέγοντας: "κάναμε διάλογο, συνεχίζουμε το διάλογο, θέλουμε τις απόψεις όλων, η άρνηση στο διάλογο είναι ακατανόητη επικοινωνία, προδίδει νοοτροπία βαθιά αντιδημοκρατική, παρωχημένη και αντιδραστική".

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε επίσης στο διάλογο για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που θα συνεχιστούν μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές, την συνταγματική αναθεώρηση, τη μεταρρύθμιση και την αποκέντρωση της διοικητικής δομής, την αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος για να είναι δίκαιο και βιώσιμο. Μίλησε εκτεταμένα για την πολιτική που έχει ακολουθήσει στην οικονομία, σημειώνοντας ότι οι κασσάνδρες διαψεύστηκαν, η κυβέρνηση πέτυχε στην επιλογή της ήπιας προσαρμογής παρά την αρνητική διεθνή συγκυρία από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου.Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας το πρώτο εξάμηνο του 2006 ήταν 4,1%, σχεδόν διπλάσιος από το μέσο όρο της ευρωζώνης, το έλλειμμα θα μειωθεί κάτω από το 3% στο τέλος του χρόνου , η ανεργία μειώθηκε ήδη κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα. "Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της πολιτικής μας δείχνουν ότι είμαστε στο σωστό δρόμο", τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι στην κατεύθυνση αυτή θα συνεχίσει να κινείται με συνέπεια και χωρίς λαϊκισμούς. "Κλιμακώνουμε τις μεταρρυθμίσεις με τολμηρές τομές στις δομές του κράτους και της οικονομίας", είπε και ακολούθως έκανε ειδική αναφορά στην φορολογική μεταρρύθμιση που θα ολοκληρωθεί με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών , που ελαφρύνει τις χαμηλότερες εισοδηματικές τάξεις και με την αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τα φυσικά πρόσωπα. Οι αποκρατικοποιήσεις θα συνεχιστούν , είπε και αναφέρθηκε στον ΟΤΕ λέγοντας ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε αναζήτηση στρατηγικού εταίρου με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικής λειτουργίας του Οργανισμού, ποιοτικές και φθηνότερες υπηρεσίες στους πολίτες με παράλληλη διασφάλιση του εθνικού συμφέροντος. Στα μεταρρυθμιστικά μέτρα ανέφερε την αναθεώρηση του αναπτυξιακού νόμου με την απλοποίηση των διαδικασιών για συναδειοδότηση των επιχειρήσεων, το εθνικό χωροταξικό σχέδιο και τα ειδικά χωροταξικά σχέδια, την αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου στη βελτίωση των λειτουργιών του Δημοσίου με τη δημιουργία διεύθυνσης δημοσιονομικών ελέγχων, το σχέδιο για την κατάργηση και συγχώνευση δημοσίων υπηρεσιών.

    Ο κ. Καραμανλής έκλεισε την ομιλία του δίνοντας το πλαίσιο της πολιτικής του για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. "Η στρατηγική μας είναι αταλάντευτη, είναι η στρατηγική του σύγχρονου κοινωνικού κέντρου, απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες, δεν πρόκειται να θυσιάσουμε το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών στο βωμό της οξύτητας , του ακατανόητου φανατισμού , του ανέξοδου λαϊκισμού, αποδεικνύουμε στην πράξη ότι είμαστε δύναμη ευθύνης", τόνισε ο πρωθυπουργός.

    [02] Γ.Παπανδρέου:"Ευθύνες στην κυβέρνηση για την διαφθορά"

    Ευθύνες στην κυβέρνηση για τα φαινόμενα διαφθοράς απέδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ,κ.Γιώργος Παπανδρέου κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου που έδωσε στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

    Ο κ.Παπανδρέου τόνισε ότι η ανοχή μπροστά στα φαινόμενα διαφθοράς πρέπει να είναι μηδενική και κατηγόρησε την κυβέρνηση για την στάση της ,ενώ υπογράμμισε ότι δεν δέχεται την λογική του "όλοι ίδιοι είναι".

    Ομιλία Γ.Παπανδρέου από το βήμα της 71ης ΔΕΘ

    Νεα σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, στον οποίο καταλόγισε ολες τις ευθύνες για τα φαινόμενα διαφθοράς, εξαπέλυσε σήμερα το βράδυ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα της 71ης Διεθνούς ΄Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

    Παράλληλα ο κ. Παπανδρέου παρουσίασε τους βασικούς άξονες του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ αλλά και εδωσε και το προσωπικό του στίγμα πολιτικής και προσωπικής στάσης απέναντι στην στάση που τηρεί ο πρωθυπουργός στα φαινόμενα της διαφθοράς.

    Εντύπωση προκάλεσε η δριμύτητα της επίθεσης του κ. Παπανδρέου κατά του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, η οποία, όπως τόνισε, έχει αποτύχει. Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για "οργανωμένες συμμορίες", μίλησε για κάποιους που ήρθαν με σημαία την καταπολέμηση της διαφθοράς και αντί γι` αυτό οργανώνουν την διαφθορά. Αντί για κώδικες αξιών, πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «εχουμε κώδικες του κόμματος κώδικες αίματος, κώδικες των συγγενών και των φίλων».

    Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι αποκαλύπτουν μόνο όσα δεν μπορούν να συγκαλύψουν και πρόσθεσε ότι κανένας δεν αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη σαν να μην υπήρχε κυβέρνηση, σαν να μην υπήρχε πρωθυπουργός. «΄Οταν μιλούν για μηδενική ανοχή», τόνισε, «διεκδικούν την μηδενική ενοχή για τον εαυτό τους». Ανέφερε επίσης ότι θα έπρεπε κάποιοι υπουργοί να είχαν παραιτηθεί και εφόσον αυτό δεν γίνεται την ευθύνη έχει ο πρωθυπουργός. Επίσης κατηγόρησε την ΝΔ ότι «από το 2004 δημιούργησε τη θερμοκοιτίδα της διαφθοράς με τον κομματισμό, την αναξιοκρατία και την κοινωνία της κουμπαριάς».

    Ο κ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε, τόσο προσωπικά, όσο και για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ, ότι δεν δέχεται καμία λογική συμψηφισμού σε θέματα ηθικής τάξης. Και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «είναι δέσμιος δικτύων και συμφερόντων που δεν του επιτρέπουν να αντιμετωπίσει το θέμα της διαφθοράς και πόσο μάλλον να συγκρουστεί με κατεστημένα εντός και εκτός του κόμματος του».

    Σε αντιπαράθεση προς την εικόνα του πρωθυπουργού ο κ. Παπανδρέου θέλησε να δώσει την δική του εικόνα στέλνοντας μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. «Το να γίνω πρωθυπουργός υπό ομηρία, ή δέσμιος συμφερόντων, ή για να εξυπηρετήσω κάποιους δικούς μου δεν με ενδιαφέρει ποσώς» ανέφερε χαρακτηριστικά. Και επικαλέστηκε, για να ενισχύσει όσα ανέφερε, την ιστορία της οικογένειας του, η οποία, όπως είπε «δεν διεκδίκησε θώκους αλλά αξίες για τις οποίες μέλη της πήγαν εξορία και φυλακή». Και πρόσθεσε ότι για τις ίδιες αξίες αγωνίζεται και ο ίδιος και δήλωσε ότι είναι έτοιμος να παλέψει μαζί με τους πολίτες για «να απαλλάξουμε τον τόπο από την εξουσιαστική λογική, η οποία πρέπει να αντικατασταθεί με τον σεβασμό τις αξίες».

    Προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ τόνισε ο Πρόεδρος του Κινήματος είναι η ριζοσπαστική τομή στο κράτος. «Να τελειώνουμε με το ρουσφέτι, να τελειώνουμε με την διαφθορά, να τελειώνουμε με τις κομματικές νομενκλατούρες», ήταν μερικές από τις χαρακτηριστικές του φάσεις.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι η χώρα περνάει ίσως την μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών μια κρίση όπως είπε οικονομική, πολιτική και ηθική.

    Ο πρωθυπουργός, ανέφερε, πριν μια εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη ομολόγησε την αποτυχία του ως αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών της ΝΔ. Η πολιτική της κυβέρνησης πρόσθεσε υπονομεύει το μέλλον της χώρας αλλά το χειρότερο υπογράμμισε είναι ότι «μας πήγαν πίσω σε μία αντίληψη ενός κράτους λάφυρο». Και πρόσθεσε πως «με τον πέπλο της σεμνότητας και της ταπεινότητας έγιναν και γίνονται τα πιο μεγάλα σκάνδαλα χρηματισμού».

    Στην πολιτική της κυβέρνησης ο κ. Παπανδρέου αντιπαρέβαλε την πολιτική του ΠΑΣΟΚ η οποία, όπως είπε, όταν εφαρμόστηκε με πρωθυπουργό τον Α. Παπανδρέου, αποκατέστησε την κοινωνική συνοχή και ένωσε τους Έλληνες. Με πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη η χώρα πλησίασε τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για την τρίτη περίοδο, τη δική του, είπε ότι ο στόχος είναι «να χτίσουμε μια δίκαιη κοινωνία» η οποία, όπως εξήγησε, θα είναι «μια κοινωνία αξιών και όχι μια κοινωνία εξουσιαστών».

    Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για νέα κοινωνική συμφωνία, μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ της οποίας τα χαρακτηριστικά περιέγραψε ως εξής. Προτεραιότητα θα δοθεί στην εργασία και στην επένδυση, στο εκπαιδευτικό σύστημα. Επίσης θα διαμορφωθεί ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος στην υπηρεσία του πολίτη, θα υπάρξει υπεύθυνη δημοσιονομική διαχείριση, η οποία θα δίνει αναπτυξιακές δυνατότητες και το δίκαιο μέρισμα της ανάπτυξης στους εργαζόμενους. Επίσης θα στηρίζει την υγιή επιχειρηματικότητα και θα ενισχύει τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε επίσης και σε ειδικότερα θέματα πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ αυτών, ανέφερε ότι θα διευρυνθούν τα κλιμάκια χορήγησης του ΕΚΑΣ το οποίο θα χορηγείται σε περισσότερους συνταξιούχους.

    Επίσης, αναφορικά με την απασχόληση των ανέργων, ανέφερε ότι θα επιδοτηθεί η κοινωνική εργασία σε τομείς όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η δασοπροστασία, η φύλαξη σχολείων, ο καθαρισμός ακτών και οι υπηρεσίες πρόνοιας.

    Ανέφερε επίσης ότι θα διαμορφωθεί μια δίκαιη αγορά εργασίας, όπου οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα δεν θα είναι εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας. Τάχθηκε υπέρ της αύξησης του επιδόματος ανεργίας, τονίζοντας ότι η αύξηση αυτή πρέπει να είναι γενναιόδωρη και να φτάσει στο 65-70% του κατώτατου μισθού όπως είναι στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

    Επίσης τόνισε ότι θα επεκταθεί ο χρόνος χορήγησης του επιδόματος ανεργίας.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο μέρισμα ειρήνης που μπορεί να προκύψει από την αμοιβαία μείωση των αμυντικών δαπανών Ελλάδας και Τουρκίας και υπογράμμισε οτι το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση θα επανεξετάσει ολα τα εξοπλιστικά προγράματα της κυβέρνσης της ΝΔ.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μέσω της φορολογικής πολιτικής μεταβιβάζει απροκάλυπτα πλούτο απο τα κατώτερα εισοδήματα στα ανώτερα, ενώ παράλληλα η ακίνητη περιουσία φοροδιαφεύγει.

    Υποσχέθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση θα δημιουργήσει ένα νέο φορολογικό σύστημα ώστε να διαμορφωθεί σχέση εμπιστοσύνης με τους φορολογούμενους και θα ανατραπεί η επιδείνωση της σχέσης των άμεσων προς τους έμμεσους φόρους .

    Αναφορικά με τη φορολόγηση των επιχειρήσεων ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι θα μειωθούν περαιτέρω οι συντελεστές φορολόγησης των κερδών που γίνονται επενδύσεις και δημιουργούν θέσεις εργασίας, ενώ τα μερίσματα των μετόχων θα φορολογηθούν όπως το εισόδημα από μισθωτή εργασία.

    Σχετικά με τον ΟΤΕ ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τη διαφωνία του με την επιλογή της κυβέρνησης τονίζοντας ότι αυτό που πρέπει να πρυτανεύσει σε αυτή και σε ανάλογες περιπτώσεις είπε η λογική του δημοσίου συμφέροντος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 17 September 2006 - 12:30:20 UTC