Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-09-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνομιλίες του πρωθυπουργού με τον Αλβανό ομόλογό του
  • [02] "Η κυβέρνηση κλείνει τον κύκλο της"
  • [03] Προώθηση της ευρυζωνικότητας
  • [04] Συνέντευξη Τύπου της Αλέκας Παπαρήγα
  • [05] Στη ΔΕΘ ο Αλέκος Αλαβάνος

  • [01] Συνομιλίες του πρωθυπουργού με τον Αλβανό ομόλογό του

    Συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, έχει ο πρωθυπουργός, στις 12.30 στο Μέγαρο Μαξίμου. Νωρίτερα, ο κ. Καραμανλής θα έχει συνεργασία με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    «Νέα ώθηση στις διμερείς σχέσεις, που βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο» θα δώσει η επίσκεψη στην Αθήνα του κ.Μπερίσα, σημείωσε ο κ.Θ.Ρουσόπουλος και υπενθύμισε, ότι η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση σε επενδυμένο κεφάλαιο στην Αλβανία και είναι ο δεύτερος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Αλβανίας. Νωρίτερα ο κ. Κ.Καραμανλής θα έχει συνεργασία με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    Ο κ. Σαλί Μπερίσα θα συναντηθεί, επίσης, με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου.

    Συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής

    Τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος για τις κρατικές προμήθειες εγκρίθηκε, χθες, από την κυβερνητική επιτροπή. Η τροποποίηση συνιστά μεγάλη τομή στο θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει από το 1996 και βοηθά να γίνει πιο απλό, διαφανές και γρήγορο, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης. Ο κ.Σιούφας, αναφερόμενος στην αποκάλυψη της υπόθεσης διαφθοράς στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, τόνισε πως τίποτα δεν κουκουλώνεται και αυτή είναι η διαφορά αυτής της κυβέρνησης με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν. Πρόσθεσε δε, ότι όποιος παρανομεί θα υφίσταται τις συνέπειες.

    Πολύ σημαντική χαρακτήρισε αυτή την τροποποίηση ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκoύφης, γιατί απλοποιεί, όπως είπε, το σύστημα των προμηθειών. Οσον αφορά την υπόθεση του διευθυντή της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι δείχνει πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με απόλυτο τρόπο, οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια.

    Η κυβέρνηση δεν θα συγκαλύψει οποιαδήποτε υπόθεση διαφθοράς, σημείωσε ο κ.Ρουσόπουλος.

    Το ΠΑΣΟΚ, σε ανακοίνωσή του, τονίζει οτι πέρα από το ποινικό μέρος της υπόθεσης, τίθενται και σοβαρά πολιτικά ζητήματα. Το ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι επιβάλλεται - μετά τις αποκαλύψεις - να επανεξεταστούν άμεσα όλες οι έρευνες και αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού από τον Νοέμβριο 2005 (οπότε προσελήφθη το εν λόγω άτομο), ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν και άλλα «σκοτεινά σημεία» μετά από ανάλογες παράνομες δραστηριότητες.

    «Η Επιτροπή Ανταγωνισμού και η δήθεν ανεξαρτησία της αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια το άλλοθι των εκάστοτε κυβερνήσεων προκειμένου να αποσείουν τις πελώριες πολιτικές ευθύνες τους για την αισχροκέρδεια, τα «καρτέλ» και τις εναρμονισμένες πρακτικές που κυριαρχούν στις αγορές", δήλωσε ο Π. Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΝ

    [02] "Η κυβέρνηση κλείνει τον κύκλο της"

    Με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, θα συναντηθεί το απόγευμα και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    «Με την ομιλία Καραμανλή στην Θεσσαλονίκη, αυτή η κυβέρνηση κλείνει τον κύκλο της», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του, χθες, στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του κινήματος, στη Θεσσαλονίκη.

    «Ο πρωθυπουργός μας ανακοίνωσε ότι όλα αναβάλλονται και όλα γίνονται μελλοντικές ευχές. Όσο για τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για την χώρα μας, μην σας παρασύρει το ύφος. Είναι το μόνο που έμεινε. Πίσω από τα μεγάλα λόγια παντού ομολογεί την αδυναμία του, την αποτυχία του, παντού ομολογεί ο πρωθυπουργός ότι δεν μπορεί η κυβέρνησή του να πάει την χώρα μπροστά» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι «ο πρωθυπουργός ομολογεί παντού πως αυτά που υποσχέθηκε προεκλογικά δεν έχουν καμία σχέση με την σημερινή του πολιτική».

    Ο πρωθυπουργός αποδέχεται ότι «η κυβέρνηση είναι αδύναμη να πατάξει την διαφθορά, να χτυπήσει την ανεργία, να προχωρήσει στην περιφερειακή ανάπτυξη, να μεταρρυθμίσει την Παιδεία, να αντιμετωπίσει το Ασφαλιστικό, να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, και να περιορίσει την κερδοσκοπία των τραπεζών», υπογράμμισε ο κ. Γ.Παπανδρέου.

    Η κυβέρνηση «αποδέχεται ότι είναι αδύνατη να χαράξει σοβαρή πολιτική σε σχέση με την Τουρκία», ενώ σχετικά με τα μεγάλα ζητήματα «αποφάσισε να μην αποφασίσει. Άφαντος μπροστά στα δύσκολα, εύκολος στα λόγια τα μεγάλα». Ολα μεταφέρονται στο επόμενο πρόγραμμα της ΝΔ για μια μελλοντική μεταρρύθμιση που ποτέ δεν ξεκίνησε, ποτέ δεν υπήρξε και ποτέ δεν θα γίνει επί ΝΔ και πρόσθεσε ότι «η μόνη επιλογή που δεν έχει η πατρίδα είναι να πάει πίσω, ή να μείνει στάσιμη, ενώ δεν έχει την πολυτέλεια ούτε να διστάσει».

    «Ο πρωθυπουργός με αλαζονική σιγουριά είπε ότι ουσιαστικά η στασιμότητα είναι ο μονόδρομος. Ακούστε προσεκτικά κύριε πρωθυπουργέ: Στην πολιτική ζωή δεν υπάρχουν μονόδρομοι. Το απέδειξε η ιστορία του ΠΑΣΟΚ, το απέδειξε ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Κώστας Σημίτης» είπε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι «με την πολιτική της ΝΔ μόνο αδιέξοδα υπάρχουν. Υπάρχει άλλος δρόμος, αυτόν επιλέγουμε και αυτόν θα επιλέξει ο ελληνικός λαός στις επόμενες εθνικές εκλογές».

    «Με την ομολογία Καραμανλή για τα δικά του αδιέξοδα, ομολογεί ότι η ΝΔ συμβιβάστηκε με τις παθογένειες, τις παλαιοκομματικές αντιλήψεις, την καθυστέρηση, την γραφειοκρατία και την διαφθορά» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι «αυτές οι αντιλήψεις την βόλεψαν».

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «ο κ. Καραμανλής προσπαθεί επιμελώς να κρύψει τις δικές του ευθύνες», επέκρινε την κυβέρνηση για την πολιτική της σε όλους τους τομείς, και τόνισε ότι η κυβέρνηση με την πολιτική της δεν οδηγεί στην δημιουργία μιας δίκαιης κοινωνίας. Οταν ο πρωθυπουργός μιλά για φοροελάφρυνση «κρύβει ότι αγνοεί την φοροαφαίμαξη μισθωτών και συνταξιούχων και την φοροεπιδρομή στους μικρομεσαίους».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι με τα μέτρα της κυβέρνησης δεν θα ωφεληθούν όσοι έχουν μισθό χαμηλότερο των 800 ευρώ, γιατί ούτως ή άλλως δεν πληρώνουν φόρο, ενώ τα μεσαία εισοδήματα θα έχουν ελάχιστη φορολογική μείωση καθώς ένας μισθωτός με μηνιαίο εισόδημα 1500 ευρώ θα κερδίσει περίπου 10 ευρώ τον μήνα.

    «Η ανάπτυξη που επαγγέλλεται η κυβέρνηση της ΝΔ δεν μας αφορά γιατί δεν δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας για τα παιδιά μας, δεν δημιουργεί ευκαιρίες και μια δίκαιη κοινωνία», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός "κρύβει πως οι μεταρρυθμίσεις για τις οποίες μιλά είναι πελατειακές διευθετήσεις συμφερόντων, χωρίς όφελος για την κοινωνία, τους εργαζόμενους, το δημόσιο συμφέρον και την χώρα". «Η κυβέρνηση προχωρά σε ιδιωτικοποιήσεις τραπεζών και δημοσίων επιχειρήσεων χωρίς να συζητά τις υποχρεώσεις που πρέπει να αναληφθούν για το ασφαλιστικό των ταμείων τους. Έτσι το κόστος μεταφέρεται στο ΙΚΑ και το κοινωνικό σύνολο. Ευνοούνται οι τράπεζες και οι ισχυροί» είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρωθυπουργός κρύβει την «απελπιστική κατάσταση των ΔΕΚΟ», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ανέφερε ότι «μέσα στο 2006 αναμένεται μείωση των εσόδων των 38 εισηγμένων ή μη ΔΕΚΟ και αύξηση των ζημιών πάνω από 200%, ενώ ο δανεισμός των μη εισηγμένων ΔΕΚΟ αναμένεται να εκτιναχθεί μέσα στο 2006».

    Αναφερόμενος στα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι αυτά παρουσιάζουν μεγάλη καθυστέρηση. «Η μία ήττα διαδέχεται την άλλη όταν η χώρα διαπραγματεύεται στο εξωτερικό για τα αγροτικά ζητήματα με πλέον οδυνηρή ήττα τον Δεκέμβριο του 2005 όταν διαπραγματεύθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός», επισήμανε.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η κυβέρνηση "ομολογεί την αποτυχία της στην πάταξη της διαφθοράς", κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της "διαφθείρει τις συνειδήσεις της νέας γενιάς", ενώ έκανε λόγο και για «προσλήψεις από το παράθυρο» από την «ΟΝΝΕΔ ΑΕ». Η κυβέρνηση προσλαμβάνει εκατοντάδες απόστρατους με φρόνημα το ευκαιριακό γαλάζιο της σημαίας της ΝΔ, φιμώνει τα περιφερειακά ΜΜΕ απειλώντας με κόψιμο της κρατικής διαφήμισης, αν κάνουν κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ, και εκβιάζει τους καναλάρχες με τις αδειοδοτήσεις».

    Ο κ. Παπανδρέου κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι «κλείνει άρον-άρον την υπόθεση των υποκλοπών», είπε ότι «δικά τους στελέχη πιάνονται στα πράσα της διαφθοράς» και πρόσθεσε ότι «τα στελέχη της ΝΔ αποπέμπονται είτε γιατί αποκαλύπτονται είτε γιατί αποκαλύπτουν». «Η κυβέρνηση αποκαλύπτει, μόνο όταν δεν μπορεί να συγκαλύψει», επισήμανε.

    Αναφερόμενος σε θέματα Παιδείας, είπε ότι η κυβέρνηση «υπονομεύει την δημόσια Παιδεία, υποβαθμίζει τις σπουδές και διέσυρε την έννοια του διαλόγου».«Η Παιδεία μας θέλει επανάσταση ποιότητας, αξιών, δουλειάς, πρόσβασης και ισότητας», τόνισε.

    «Μπροστά στις δύσκολες επιλογές δεν υπάρχει χώρος για έναν πρωθυπουργό που κρύβει και κρύβεται. Ο τόπος έχει από μια κυβέρνηση που αντί να σκύβει το κεφάλι στα μεγάλα συμφέροντα, σκύβει στα προβλήματα του έλληνα πολίτη και σηκώνει τα μανίκια για να δώσει στην κοινωνία τα εφόδια να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο οποίος έκλεισε την εισήγησή του λέγοντας ότι «μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εγγυηθεί μια τέτοια κυβέρνηση, αυτή είναι η παράδοσή μας και αυτήν έχουμε χρέος να υπηρετήσουμε».

    [03] Προώθηση της ευρυζωνικότητας

    Κοινή συνέντευξη τύπου με τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Μ. Λιάπη, θα δώσει ο υπουργός Οικονομίας, στις 11.30 το πρωί, για την προώθηση της ευρυζωνικότητας και της ψηφιακής σύγκλισης.

    Χθες πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομίας για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στο θέμα αυτό.

    Το απόγευμα, ο κ. Γ.Αλογοσκούφης θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδη.

    [04] Συνέντευξη Τύπου της Αλέκας Παπαρήγα

    Ολοκληρώνεται σήμερα η περιοδεία της γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα στη Θεσσαλονίκη, με την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

    Το σημερινό πρόγραμμα της κ. Παπαρήγα περιλαμβάνει, επίσης, επίσκεψη στο σχολικό συγκρότημα ΤΕΕ "Ευκλείδης" και συνάντηση με τους εργαζόμενους των φυλακών Κασσάνδρας. Το βράδυ θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση στις Φώκαιες.

    Στο μεταξύ, σήμερα ξεκινά το 32ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια.

    Ιδιαίτερη αναφορά στις επικείμενες δημοτικές εκλογές αλλά και στη συνάντηση κομμουνιστικών κομμάτων των Βαλκανίων που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, έκανε χθες η κ. Αλέκα Παπαρήγα, κατά την επίσκεψή της στο περίπτερο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην 71η ΔΕΘ.

    Την κ. Παπαρήγα υποδέχθηκε ο Γενικός Διευθυντής του ΜΠΕ Σπύρος Κουζινόπουλος, ο οποίος την ενημέρωσε για τις νέες δραστηριότητες του ενοποιημένου Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

    Σε δηλώσεις της που μεταδόθηκαν απευθείας στο διαδίκτυο, μέσω του κόμβου του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ΓΓ του ΚΚΕ αναφερόμενη στη συνάντηση κομμουνιστικών κομμάτων των Βαλκανίων δήλωσε ότι αυτή θα είναι επίκαιρη υπό το πρίσμα των σημαντικών εξελίξεων στο ζήτημα του Κοσόβου, την απόσχιση του Μαυροβουνίου και τις αμερικανικές βάσεις στη Βουλγαρία.

    «Καλούμε τα κομμουνιστικά κόμματα να συζητήσουμε γι' αυτά και να στηρίξουμε φιλειρηνικά και αντιπολεμικά κινήματα και να ανταλλάξουμε απόψεις γύρω από τα ζητήματα των εργαζομένων», τόνισε και χαρακτήρισε πολύ καλή τη συνεργασία με τα άλλα κομμουνιστικά κόμματα της ΝΑ Ευρώπης.

    Σχετικά με τις δημοτικές εκλογές, η κ. Παπαρήγα ανέφερε ότι στόχος είναι «να διαμορφωθεί με αντικειμενικά πολιτικά κριτήρια, με βάση τα συμφέροντα των εργαζομένων, η ψήφος».

    Η γγ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στο «ρουτινιάρικο, αλλά και επικίνδυνο καβγά» των δύο μεγαλύτερων κομμάτων και τόνισε: «Έχει πολύ μεγάλη σημασία να απομυθοποιηθούν ορισμένα πράγματα που έχουν σχέση είτε με το θεσμό, είτε με τη λεγόμενη τοπικότητα των προβλημάτων. Αυτές οι τοπικές εκλογές πρέπει να δείξουν κάτι καινούργιο. Να μην είναι μια επανάληψη του 2002 ή του 1998. Πρέπει να δείξουν ότι ο λαός, βγάζοντας συμπεράσματα και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ, τους αφαιρεί σημαντικές δυνάμεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Λιγότερες, πολύ λιγότερες γαλάζιες και πράσινες σημαίες. Αυτό θα δημιουργήσει ένα καλύτερο πολιτικό κλίμα και θα φανεί ότι δεν είναι οι δυο τους που παλεύουν. Υπάρχει και ένας τρίτος παράγοντας. Είναι ο λαϊκός παράγοντας».

    Πρόταση για τη δημιουργία, σε άλλον χώρο, στη Θεσσαλονίκη «μιας Έκθεσης, της προσφοράς του εργαζόμενου», κατέθεσε χθες η Γενική Γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, μετά τη συνάντησή της, με τις Διοικήσεις της Helexpo A.E. και της ΔΕΘ Α.Ε, επισημαίνοντας ότι συνήθως, οι εκθέσεις γίνονται, για την «προσφορά» του επιχειρηματία. «Δηλαδή πως εκμεταλλεύεται τον εργαζόμενο» πρόσθεσε η κ. Παπαρήγα.

    Η κ.Αλέκα Παπαρήγα, υπογράμμισε ότι θα ήταν καλό να γίνεται μια «επιστημονική, αντικειμενική αποτίμηση» για τις συνθήκες δουλειάς, τα εργατικά ατυχήματα, τις συνθήκες ζωής και τις επαγγελματικές ασθένειες του εργαζόμενου, «αποτιμημένα, όχι μόνο με δείκτες, κάτω από τους οποίους, πολλές φορές υπάρχουν και πιο ουσιαστικά στοιχεία».

    Νωρίτερα, εξέθεσε προς στις διοικήσεις της Helexpo A.E. και της Δ.Ε.Θ Α.Ε. την άποψη της, ότι η Διεθνής Έκθεση, «βοηθά μεν, στη δημιουργία θέσεων εργασίας», αλλά «δεν είναι πανάκεια», ενώ εξέφρασε σοβαρές αντιρρήσεις για τη σκοπιμότητα της διοργάνωσης, του διαγωνισμού ομορφιάς «fashion show».

    Η κ. Παπαρήγα ξεναγήθηκε στα περίπτερα της Δ.Ε.Θ συνοδευόμενη από τους υποψήφιους για τη δημαρχία και τη νομαρχία Θεσσαλονίκης, Αγάπιο Σαχίνη και Γιάννη Ζιώγα, το μέλος της Κ.Ε., και Υπεύθυνο Τύπου του ΚΚΕ Μάκη Μαϊλη και τοπικά κομματικά στελέχη.

    [05] Στη ΔΕΘ ο Αλέκος Αλαβάνος

    Διήμερη επίσκεψη στις Σέρρες και τη Θεσσαλονίκη πραγματοποιεί από σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ, συνοδευόμενος από στελέχη του κόμματος.

    Το πρωί θα επισκεφθεί τα ΤΕΙ Σερρών. Το απόγευμα θα περιοδεύσει στα περίπτερα της ΔΕΘ και θα συναντηθεί με τη διοίκηση, αλλά και τα σωματεία των εργαζομένων.Το βράδυ θα παραβρεθεί και θα χαιρετίσει σε συνεστίαση των μελών και φίλων του κόμματος.

    Αύριο το μεσημέρι, ο κ. Αλέκος Αλαβάνος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου προς τα ΜΜΕ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Β΄Δημοτικού Διαμερίσματος στην περιοχή της Ξηροκρήνης, μια από τις πλέον υποβαθμισμένες περιοχές της Θεσσαλονίκης.

    Τέλος, αύριο το απόγευμα, θα επισκεφθεί τη χωματερή των Ταγαράδων και κατόπιν θα συναντηθεί με τη Διαδημοτική επιτροπή για τους Ταγαράδες και κατοίκους της περιοχής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 13 September 2006 - 6:30:24 UTC