Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-09-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τη σταθερή πορεία της κυβέρνησης στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, τόνισε ο πρωθυπουργός

  • [01] Τη σταθερή πορεία της κυβέρνησης στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, τόνισε ο πρωθυπουργός

    Τη σταθερή πορεία της Νέας Διακυβέρνησης στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της υλοποίησης των δεσμεύσεών της τόνισε ο πρωθυπουργός κ.Κώστας Καραμανλής, κατά την ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς, στο πλαίσιο της 71ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Μιλώντας σε πρώτο πρόσωπο, ο πρόεδρος της κυβέρνησης αποσαφήνισε ότι δεν θα υποθηκεύσει την οικονομία με ανεύθυνες παροχές: «Δεν πρόκειται να υπάρξουν αλόγιστες παροχές, που δεν αντέχει η Οικονομία. Αυτός ο φαύλος κύκλος των προεκλογικών παροχών, που αποσταθεροποιούν την Οικονομία, και μετά τις εκλογές οδηγούν σε νέα σκληρά μέτρα, πρέπει να κλείσει. Δεν το αντέχει ο Τόπος. Δεν το θέλουν οι πολίτες, οι οποίοι είναι πιο ώριμοι και υποψιασμένοι, παρά ποτέ. Η σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες στηρίζεται στην υπεύθυνη πολιτική μας. Όχι σε ανεύθυνες παροχές. Δεν είμαι διατεθειμένος να υποθηκεύσω την Οικονομία για κάποιο πρόσκαιρο κομματικό όφελος. Συμπεριφερόμαστε και θα συμπεριφερόμαστε ως υπεύθυνη Κυβέρνηση μπροστά σε ώριμους πολίτες» είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι υλοποιεί τις δεσμεύσεις του: «Προχωρούμε με Σχέδιο και αίσθημα ευθύνης, στη βελτίωση των αγροτικών συντάξεων και του ΕΚΑΣ σε δύο ισόποσες δόσεις: Η πρώτη στις αρχές του 2007 και η δεύτερη στις αρχές του 2008. Οι αγροτικές συντάξεις, από τα 227, φτάνουν τα 330 ευρώ το μήνα και το ΕΚΑΣ, από τα 160, γίνεται 230 ευρώ το μήνα. Είναι πιστή τήρηση των δεσμεύσεών μας. Αυτά που είπαμε, γίνονται».

    Ακολούθως, επισήμανε ότι για πρώτη φορά, από την ένταξη στην ΟΝΕ, το έλλειμμα φέτος θα πέσει κάτω από 3% ενώ ανακοίνωσε πως προωθείται η φορολογική μεταρρύθμιση για τα φυσικά πρόσωπα, η οποία «είναι συνυφασμένη με μια βασική επιλογή: μείωση των φόρων» και ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί η βελτίωση του επιδόματος ανεργίας.

    Ο πρωθυπουργός επέμεινε στις μεταρρυθμίσεις ως προοδευτική πολιτική σημειώνοντας ότι «σε έναν κόσμο που αλλάζει με τέτοιους ρυθμούς δεν αρκεί μόνον η αντιμετώπιση προβλημάτων. Πρόοδος σημαίνει να τολμούμε τις μεταρρυθμίσεις, που αξιώνει το διεθνές περιβάλλον» τόνισε, ενώ έκανε λόγο για Σύμφωνο μεταρρυθμίσεων με τους πολίτες καθώς « οι συνθήκες σήμερα, είναι ώριμες, όσο ποτέ άλλοτε».

    «Η Ελλάδα προχωρά, σήμερα, με Όραμα και Σχέδιο, για το αύριο. Προετοιμάζουμε (με πνεύμα συνεννόησης και σύνθεσης) τις επόμενες μεγάλες θεσμικές μεταρρυθμίσεις» είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην Συνταγματική μεταρρύθμιση, την μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση, αλλά και στο ασφαλιστικό. Αναφέρθηκε ακόμα στις μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στις ΔΕΚΟ, στις αποκρατικοποιήσεις, στην αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου και της ΕΤΑ, στην εισαγωγή της ΔΕΠΑ στο Χρηματιστήριο, στην αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και στην αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

    Ο πρωθυπουργός επέμεινε και στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση λέγοντας ότι «άμεση προτεραιότητά μας, στο επόμενο διάστημα, είναι η αναβάθμιση της Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης. Η αναβάθμιση των Δημόσιων Πανεπιστημίων, η ενίσχυση της αυτοδιοίκησής τους, η καθιέρωση αναπτυξιακού προγραμματισμού, η δημιουργία πιο ανοιχτής, πιο δημιουργικής, πιο ποιοτικής Παιδείας. Με συνεννόηση βέβαια και σύνθεση απόψεων. Όλοι μαζί να δώσουμε στα Πανεπιστήμιά μας τη δυνατότητα να απεγκλωβιστούν από τη στασιμότητα, και να διακριθούν στο ανταγωνιστικό ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον».

    Μεταρρυθμίσεις

    Για τις αποκρατικοποιήσεις υπογράμμισε ότι «τη χρονιά αυτή (με κορυφαία την περίπτωση της Εμπορικής Τράπεζας) δίνουν μια, επιπλέον, απόδειξη εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών στην ελληνική οικονομία. Στο διάστημα που ακολουθεί, προτεραιότητα έχει η αναζήτηση (μεταξύ μεγάλων ξένων οργανισμών) στρατηγικού εταίρου στον ΟΤΕ, που θα αποκτήσει και συμμετοχή στη διοίκησή του» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής. Επίσης μίλησε για τα μεγάλα έργα που προωθεί το ΥπΕΧΩΔΕ , τις ΣΔΙΤ, την νέα ενεργειακή πολιτική, την τουριστική στρατηγική πολιτική, την Υγεία κοντά στον πολίτη και την προώθηση των νέων τεχνολογιών.

    Ο κ. Καραμανλής ανακοίνωσε ότι συγκροτείται Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων για τη διασφάλιση της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, ότι προωθείται σχέδιο αναδιάρθρωσης, συγχώνευσης ή κατάργησης, Υπηρεσιών και Φορέων του Δημοσίου, που είτε έχουν εκπληρώσει την αποστολή τους, είτε διαπιστώνεται επικάλυψη των αρμοδιοτήτων τους, και ότι επικεντρώνονται οι έλεγχοι του «πόθεν έσχες» στα στελέχη της Διοίκησης, που προΐστανται κρίσιμων υπηρεσιών (Εφορίες, Πολεοδομίες, Ελεγκτικά Σώματα).

    Σε ότι αφορά την ακρίβεια ο κ. Καραμανλής είπε τα εξής: «Είναι, πράγματι, άλλη μια παθογένεια, που έρχεται από το παρελθόν. Δίνουμε μάχη με το πρόβλημα. Πέρα από την επίπτωση που ασκεί η έκρηξη των διεθνών τιμών πετρελαίου, έχουμε να αντιμετωπίσουμε χρόνια δομικά ζητήματα. Και αυτό κάνουμε. Οι έλεγχοι εντείνονται και οι θεσμικές παρεμβάσεις, για την ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού, συνεχίζονται σταθερά. Απόφασή μας, η συμμαχία με τον καταναλωτή, με τον πολίτη» δήλωσε ο κ. Καραμανλής.

    Ακολούθως, δεσμεύτηκε ότι το 80% των πόρων του Δβ ΚΠΣ, ύψους 40 δισεκ. Ευρώ, με την εθνική συμμετοχή θα προωθηθεί στην περιφέρεια για ισόρροπη ανάπτυξη. Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, μετά την είσοδό της στην ΕΕ, κέρδισε πολλά όπως τα 80 δισεκ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία ενώ μπόρεσε να δώσει επιδοτήσεις στους αγρότες και να δημιουργήσει υποδομές και μεγάλα έργα αλλά δεν κατάφερε να προωθήσει αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη, στέρεο κοινωνικό κράτος, υψηλότερα εισοδήματα και περισσότερες θέσεις εργασίας. Περιγράφοντας τα τεκταινόμενα της προηγούμενης περιόδου, ο κ. Καραμανλής είπε ότι «την ώρα που ο κόσμος άλλαζε αιώνα, στη χώρα μας συντηρούνταν χρόνιες παθογένειες. Γραφειοκρατία σε βάρος των πολιτών και των επιχειρήσεων. Διόγκωση του Δημόσιου Τομέα. Ανεπάρκεια των Κρατικών μηχανισμών. Σπατάλη της δημόσιας περιουσίας. Εκτεταμένη διαφθορά, ασυδοσία και αυθαιρεσία. Η Ελλάδα έμπαινε στον 21ο αιώνα, χωρίς Δασολόγιο, χωρίς Εθνικό Κτηματολόγιο, χωρίς Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο. Ο πληθωρισμός αυξανόταν με ρυθμούς υπερδιπλάσιους του μέσου κοινοτικού όρου. Η ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας υποχωρούσε. Η ανεργία από το 3%, το 1980, είχε εκτιναχθεί στο 11,3%, στις αρχές του 2004. Το δημόσιο χρέος, από το 25% του ΑΕΠ, είχε φτάσει στο 110%. Το έλλειμμα ακουμπούσε το 7% του ΑΕΠ» ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Βασική αιτία ήταν ο λαϊκισμός, που περιφρονούσε το μεταβαλλόμενο περιβάλλον και μετέθετε τα προβλήματα στο μέλλον. Αντί μακρόπνοης κοινωνικής πολιτικής, μοιράζονταν παροχές με δανεικά, που εξανεμίζονταν την επόμενη των εκλογών».

    Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα της πολιτικής του μέχρι σήμερα, ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι θετικά αλλά διευκρίνισε πως τούτο δεν σημαίνει πως λύθηκαν όλα τα προβλήματα: «Τα αποτελέσματα αυτά δεν σημαίνουν ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα. Δεν σημαίνουν ότι φτάσαμε τους στόχους μας, σε ικανοποιητικά επίπεδα. Αποδεικνύουν, όμως, ότι κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Πιστοποιούν ότι η Ελλάδα προχωρά σε ασφαλή δρόμο. Εγγυώνται, ένα αυξανόμενο οικονομικό αποτέλεσμα. Ο απώτερος σκοπός της πολιτικής μας είναι ένας: Καλύτερη ζωή για όλους τους πολίτες».

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κυβέρνησης,

    1ον: Τα δημόσια οικονομικά νοικοκυρεύονται και η ανάπτυξη κινείται με υψηλούς ρυθμούς.

    -Το έλλειμμα μειώθηκε σημαντικά για να φτάσει, ως το τέλος του χρόνου, (για πρώτη φορά από την ένταξη στην ΟΝΕ) κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ.

    -Η ανάπτυξη, το πρώτο εξάμηνο του χρόνου, έφτασε το 4,1% του ΑΕΠ, σχεδόν διπλάσια του μέσου όρου της Ευρωζώνης.

    -Η Ελλάδα βελτίωσε, κατά οκτώ (8) θέσεις, τη διεθνή κατάταξή της, ως προς την ανταγωνιστικότητα, σημειώνοντας την τρίτη καλύτερη επίδοση, μετά την Κίνα και την Ινδία.

    -Ο ρυθμός απορρόφησης κοινοτικών πόρων διπλασιάστηκε σε σχέση με την περίοδο 2000-2004. Από 21%, σε τέσσερα χρόνια, ξεπέρασε το 45% σε δυόμισι χρόνια.

    2ον: Το επενδυτικό κλίμα βελτιώνεται σταθερά.

    -Στους 18 μήνες εφαρμογής του νέου αναπτυξιακού νόμου εγκρίθηκαν επενδύσεις 2,7 δισεκ. ευρώ, που δημιουργούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

    -Την περασμένη χρονιά (σύμφωνα με τα στοιχεία των επιμελητηρίων) δημιουργήθηκαν πολύ περισσότερες επιχειρήσεις από όσες έκλεισαν. Εικοσιοκτώ και πλέον χιλιάδες περισσότερες.

    -Το πρώτο εξάμηνο του χρόνου...

    οι συνολικές επενδύσεις, αυξήθηκαν πάνω από 10%,

    ο όγκος της νέας οικοδομικής δραστηριότητας πάνω από 12%, και

    η καθαρή εισροή κεφαλαίων για άμεσες ξένες επενδύσεις ξεπέρασε το 1 δις. ευρώ, έναντι 145 εκ., το ίδιο διάστημα πέρυσι.

    3ον: Η εξωστρέφεια της Οικονομίας ενισχύεται σημαντικά.

    -Οι εξαγωγές αυξάνονται, με ρυθμό 22% το πρώτο εξάμηνο του 2006.

    -Οι αφίξεις τουριστών ανέβηκαν κατά 8% το 2005 και ακόμη περισσότερο τη χρονιά που διανύουμε.

    -Το ναυτιλιακό συνάλλαγμα και ο ελληνόκτητος στόλος παρουσίασαν νέα αύξηση.

    -Οι ελληνικές επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης κατοχυρώνουν μια ηγετική θέση.

    4ον: Υπάρχουν, ήδη, θετικά κοινωνικά αποτελέσματα.

    -Η πορεία σύγκλισης, σε ό,τι αφορά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, (σε σχέση με το μέσο των «15») από το 75,5% το 2004, έφτασε το 77,3% το 2005.

    -Το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών αυξάνεται, τα δύο τελευταία χρόνια, με μέσο ετήσιο ρυθμό 4,3%, υπερδιπλάσιο σε σχέση με την περίοδο ΄98-2003.

    -Η ανεργία από 11,3% το Μάρτιο του 2004, μειώθηκε στο 9,7% το πρώτο τρίμηνο του 2006.

    Αντιδράσεις από ΚΚΕ και ΣΥΝ

    "Το κεφάλαιο έχει κάθε λόγο να χαίρεται: Όλες οι αξιώσεις του ικανοποιούνται και πάλι στο ακέραιο, όπως προβάλλεται ανάγλυφα στην ομιλία του πρωθυπουργού, αναφέρει σε ανακοίνωση του ΚΚΕ. Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι "περισσότερα από τα δύο τρίτα της ομιλίας του τα αφιέρωσε στο τι έκανε υπέρ της πλουτοκρατίας" και τονίζεται ότι "κοινό σύμφωνο «μεταρρυθμίσεων», που προτείνει ο πρωθυπουργός να συνυπογράψουν οι εργαζόμενοι, αποτελεί σύμφωνο θυσίας τους στο βωμό της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων". Επίσης, αναφέρει ότι: το αναπτυξιακό πρότυπο που προβάλλει ο Κ. Καραμανλής δεν είναι νέο, αποτελεί συνέχεια της γνωστής πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, στην κατεύθυνση της πολύπλευρης κρατικής ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου με τις συνεχείς φοροελαφρύνσεις και τα λεγόμενα αναπτυξιακά κίνητρα.

    Το «νέο αναπτυξιακό πρότυπο» για το οποίο μίλησε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ είναι αυτό που έχει οδηγήσει και διευρύνει συνεχώς τα σημερινά κοινωνικά προβλήματα και τις μεγάλες κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες, αναφέρει σε δήλωση του ο βουλευτής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Γ. Δραγασάκης. "Η μόνη σαφής δέσμευση που ανέλαβε ο Πρωθυπουργός είναι η συνέχιση εκείνων των «μεταρρυθμίσεων που αξιώνει το διεθνές περιβάλλον» όπως ο ίδιος είπε, δηλαδή οι διεθνείς αγορές", αναφέρει ο κ. Δραγασάκης και καταλήγει λέγοντας ότι η "εμμονή σβ αυτή την πολιτική συνεπάγεται διαιώνιση της μαζικής ανεργίας, ασύδοτες αγορές, ανεξέλεγκτη ακρίβεια, μεγαλύτερη εξάρτηση από τα διεθνή κερδοσκοπικά κεφάλαια και τις απαιτήσεις τους".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 9 September 2006 - 18:30:19 UTC