Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-09-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Καραμανλής:" Η Ελλάδα σε τροχιά σταθερότητας, ανάπτυξης και προόδου"
  • [02] Περιοδεία Γ.Παπανδρέου στη Δυτική Ελλάδα

  • [01] Κ. Καραμανλής:" Η Ελλάδα σε τροχιά σταθερότητας, ανάπτυξης και προόδου"

    Το στίγμα του για τις μεταρρυθμίσεις και το βασικό σχέδιο που ακολουθεί η κυβέρνησή του έδωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής εγκαινιάζοντας την 71η ΔΕΘ. Ο κ. Καραμανλής άφησε αιχμές και για τη στάση της αντιπολίτευσης απέναντι στις μεταρρυθμίσεις στις οποίες, όπως τόνισε, προχωρά αταλάντευτα.

    «Σβ ένα κόσμο ανασφάλειας και αβεβαιότητας, η Ελλάδα διασφαλίζει μια νέα τροχιά σταθερότητας, ανάπτυξης, προόδου. Αντιμετωπίζουμε με τόλμη τις προκλήσεις που αναπτύσσονται γύρω μας. Με προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και όχι συντηρητικές νοοτροπίες. Με τολμηρές αλλαγές και όχι στατική διαχείριση. Με ευθύνη και όχι ανέξοδο λαϊκισμό», είπε.

    Ο πρωθυπουργός εστίασε την ομιλία του στην πολιτική ανάπτυξης της Βορείου Ελλάδας και στα έργα που γίνονται στην Θεσσαλονίκη, ενώ ταυτόχρονα έστειλε και μήνυμα στην Άγκυρα. «Το Σχέδιο Δράσεων, και Πολιτικών Πρωτοβουλιών που αναπτύσσουμε, αποδίδει σημαντικά αποτελέσματα. Δεν ισχυρίζομαι, βέβαια, ότι λύθηκαν, σε δυόμισι χρόνια, όλα τα προβλήματα.Το νερό, όμως, μπήκε στβ αυλάκι και δεν γυρίζει πίσω», σημείωσε.

    Η ΔΕΘ αναδεικνύει τις παραγωγικές δυνατότητες της κοινωνίας μας και υπηρετεί την εξωστρέφεια της οικονομίας. Συμβάλλει, ταυτόχρονα, στην ανάδειξη του νέου ρόλου, που κατακτά η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη, υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής και τόνισε ότι στο περιβάλλον της διεθνούς ανασφάλειας η Ελλάδα ξεχωρίζει, ως παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας, στην ευρύτερη περιοχή.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά:«Προωθεί αποφασιστικά τα συμφέροντά της. Προβάλλει, υπεύθυνα και με σοβαρότητα, τις θέσεις και τις προτάσεις της. Αναδεικνύει, με τις πρωτοβουλίες της, τη γεωπολιτική σπουδαιότητά της».

    Ο κ. Καραμανλής μίλησε για το ρόλο της Ελλάδας στην κρίση της Μέσης Ανατολής, ενώ για το Κυπριακό τόνισε ότι επιδιώκεται «να βρεθεί, το συντομότερο δυνατό, πραγματικά λειτουργική, βιώσιμη, ευρωπαϊκή λύση».

    «Επιδιώκουμε σχέσεις συνεργασίας και καλής γειτονίας με τη γειτονική Τουρκία και ενθαρρύνουμε την προσαρμογή της στο οικονομικό και πολιτικό κεκτημένο, τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης. Η πλήρης συμμόρφωση στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της είναι απαραίτητη (όπως και για κάθε υποψήφια χώρα) σε κάθε βήμα της ενταξιακής πορείας της. Η πρόοδος της πορείας της εξαρτάται, επομένως, από την ίδια την Τουρκία», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός στην Άγκυρα.

    Εξέφρασε για μια ακόμη φορά την υποστήριξή του στην ευρωπαϊκή προοπτική όλων των Βαλκανικών χωρών και έκανε λόγο για τη δημιουργία ενιαίου οικονομικού και ενεργειακού εμπορικού χώρου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στην κατεύθυνση αυτή, είπε, «προωθούμε τη δημιουργία Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου, που να περιλαμβάνει όλους τους βόρειους γείτονές μας. Προωθούμε την κατασκευή μεγάλων οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων, για να διευκολυνθεί η διακίνηση προσώπων και η μεταφορά προϊόντων".

    "Επίσης πρωταγωνιστούμε στη δημιουργία της Ενεργειακής Κοινότητας ΝΑ Ευρώπης. Προωθούμε τη δημιουργία μεγάλων ενεργειακών αγωγών, που καθιστούν τη χώρα μας δίαυλο μεταφοράς φυσικού αερίου και πετρελαίου, ενισχύουν τη συνεργασία στην περιοχή μας και συμβάλλουν στην εδραίωση της ειρήνης».

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στον αγωγό Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολης και στη συμφωνία που υπήρξε στην Αθήνα στις αρχές της εβδομάδας και πρόσθεσε: «Συμφωνήσαμε να υπογράψουμε, μέσα στο 2006, Διακρατική Συμφωνία, για τη στήριξη της κατασκευής του έργου. Είναι μια ιστορικής σημασίας απόφαση, με σημαντικά οφέλη για όλους».

    Μιλώντας για τα έργα στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Καραμανλής έκανε αναλυτική αναφορά και υπογράμμισε: «Μετά από 15 χρόνια ανεκπλήρωτων υποσχέσεων, τα μεγάλα έργα υποδομής της πόλης και της ευρύτερης περιοχής βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη».

    Μέσα στο 2008 ολοκληρώνεται η Εγνατία, είπε ο κ. Καραμανλής, και τόνισε ότι ήδη προωθούνται το μετρό Θεσσαλονίκης , η υποθαλάσσια αρτηρία, η επέκταση του διαδρόμου, το έργο Μαλλιακός -Κλειδί, η αναβάθμιση των σιδηροδρομικών γραμμών και άλλα έργα και υπογράμμισε: «Ό,τι είπαμε γίνεται πράξη. Η Θεσσαλονίκη έχει περάσει από τα λόγια του παρελθόντος, στα έργα του μέλλοντος».

    Ανακοίνωσε τη θέσπιση θέσης αναπληρωτή γενικού γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ και αναπληρωτή γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, τη δημιουργία νέας μονάδας απεξάρτησης και μεταφορά στο ΑΧΕΠΑ της μονάδας του ΟΚΑΝΑ, την πρόωθηση της ίδρυσης Παιδιατρικού Νοσοκομείου και μίλησε για το ρόλο που θα διαδραματίσει το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αλλά και η Ζώνη Καινοτομίας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη Θράκη, σημειώνοντας πως «η έγνοια μας για την ακριτική αυτή περιοχή, για τη Θράκη, η έγνοια μας για όλους τους πολίτες της, είναι διαρκής και εκδηλώνεται σε όλους τους τομείς. Με την πολιτική που προωθούμε, συγκροτείται μια πρότυπη, σύγχρονη, ευρωπαϊκή μειονοτική πολιτική. Αναδεικνύουμε στην πράξη την Ελλάδα της ισονομίας και της ισοπολιτείας».

    Ανάμεσα στα μέτρα για τη μειονότητα ανέφερε πως «επιδοτούνται, για μια τριετία, οι ασφαλιστικές εισφορές, στους άριστους αποφοίτους των πανεπιστημιακών Σχολών, που προέρχονται από το χώρο της μειονότητας».

    Επέμεινε στην ανάγκη για ισόρροπη ανάπτυξη και τόνισε: «Η Ελλάδα, στον 21ο αιώνα, δεν μπορεί παρά να αναπτύσσεται ισόρροπα. Δώσαμε τέλος στην αντίληψη της ``μιάς`` και της ``άλλης`` Ελλάδας. Θεμελιώσαμε και εφαρμόζουμε Εθνική Στρατηγική Περιφερειακής Ανάπτυξης».

    Αναφέρθηκε όμως και στα προβλήματα με τους εργαζόμενους στα Λιπάσματα και τους έστειλε σαφές μήνυμα, ενώ μίλησε και για τη Βιομηχανία Ζάχαρης. «Για τη Βιομηχανία Λιπασμάτων, η κυβέρνηση πήρε πρωτοβουλίες και εξάντλησε όλα τα περιθώρια που έχει για την ορθολογική επαναλειτουργία της βιομηχανίας. Διασφαλίστηκαν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζόμενων. Η ολοκλήρωση των διαδικασιών για τις αναγκαίες λύσεις προϋποθέτει ανάληψη ευθυνών από όλους», υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής. Για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης είπε: «Διασφαλίσαμε την παραγωγική λειτουργία όλων των μονάδων. Δύο από αυτές (της Ξάνθης και της Λάρισας) μετατρέπονται σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης. Ενισχύεται έτσι και η βιομηχανία και η Αγροτική Ανάπτυξη. Και βέβαια, διασφαλίζονται όλες οι θέσεις εργασίας».

    Αναφέρθηκε ακόμα στα προβλήματα του αγροτικού τομέα και τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση και σημείωσε: «Ιδιαίτερη σημασία αποδίδουμε στην οικονομική, αλλά και την κοινωνική διάσταση της αγροτικής ανάπτυξης». Επίσης μίλησε για την τουριστική και πολιτιστική πολιτική, ενώ για τις πυρκαγιές στη Χαλκιδική εξήγγειλε συγκεκριμένα μέτρα, λέγοντας "ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με τις συνέπειες που έφεραν οι τελευταίες πυρκαγιές στη Χαλκιδική: Εξετάζονται, ήδη, οι αιτήσεις αποζημίωσης. Αρχίζουν οι εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας. Σχεδιάζεται οργανωμένη αναδάσωση. Υποβάλλεται άμεσα στην ΕΕ πρόγραμμα ΠΣΕΑ (Πολιτικού Σχεδιασμού Έκτακτης Ανάγκης) για τη στήριξη των αγροτών της περιοχής".

    Ο πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας ότι «η Ελλάδα διασφαλίζει σήμερα τους όρους και τις προϋποθέσεις για μια διαρκή και ισόρροπη δυναμική και ανθρωποκεντρική ανάπτυξη. Χτίζει οικονομία ευκαιριών, που εγγυάται προσωπικό όφελος για κάθε πολίτη. Ανοίγει δρόμους που οδηγούν, με σιγουριά, σε μια πιο ισχυρή, πιο συνεκτική, πιο δίκαιη κοινωνία. Εγγυάται ένα καλύτερο, ένα πιο δίκαιο αύριο. Για όλους τους Έλληνες. Για όλους τους πολίτες».

    Δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ για την ομιλία του πρωθυπουργού

    «Κάθε ομιλία του κ. Καραμανλή είναι μια προσπάθεια, μια επιχείρηση εξαπάτησης του ελληνικού λαού. Η σελίδα που λέει ότι γύρισε ο κ. Καραμανλής, είναι μια σελίδα προς τα πίσω, προς την συντήρηση και την οπισθοδρόμηση, προς την πελατειακή λογική και την βίαιη ανακατανομή του εισοδήματος υπέρ των λίγων και σε βάρος των πολλών», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης αναφερόμενος στην αποψινή ομιλία του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη.

    «Οι δήθεν μεταρρυθμίσεις του είναι ένας μύθος και όταν σήμερα αναγκάζεται να τις βαφτίσει δήθεν προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, δείχνει ακριβώς την ανάγκη να κρύψει την πραγματική πολιτική του. Μια πολιτική υπέρ των λίγων και ημετέρων, μια πολιτική σε βάρος των πολλών, μια πολιτική κοινωνικής αδικίας, ανισότητας και υπονόμευσης της κοινωνικής συνοχής» είπε ο κ. Αθανασάκης, προσθέτοντας ότι «το όραμα και ο στόχος του ΠΑΣΟΚ για μια δίκαιη κοινωνία είναι σήμερα απαίτηση για την χώρα και τον λαό της».

    Απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ

    Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας στις δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Η Θεσσαλονίκη στα χρόνια του ΠΑΣΟΚ άκουγε μόνο μεγάλα λόγια. Επί Νέας Δημοκρατίας βλέπει επιτέλους να πραγματοποιούνται τα μεγάλα έργα».

    Σχόλιο του ΚΚΕ για την ομιλία του πρωθυπουργού

    Η συμμετοχή της χώρας μας σε στρατούς κατοχής στο Λίβανο, στο Αφγανιστάν, στο Κοσσυφοπέδιο και αλλού, και γενικότερα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς κατά των λαών, για να έχει μερίδιο από τη λεία η ελληνική πλουτοκρατία, δεν είναι πολιτική υπέρ της ειρήνης όπως ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός αλλά επιθετική και επικίνδυνη.

    Το κριτήριο για τα έργα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, ακόμη και για τα αναγκαία που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια, δεν είναι οι λαϊκές ανάγκες, αλλά τα κέρδη του κεφαλαίου. Οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν για να γίνουν, θα πληρώνουν και για να τα χρησιμοποιούν.

    Η ανεργία δεν θα μειωθεί στη Βόρεια Ελλάδα με έργα που γίνονται για τα κέρδη του κεφαλαίου, όπως δεν μειώθηκε χρόνια τώρα. Σε μια θέση ελαστικής εργασίας που θα δημιουργείται, δύο θα χάνονται.

    Οι τραγικές ελλείψεις στις αναγκαίες υποδομές που έχουν ανάγκη τα λαϊκά στρώματα θα παραμείνουν και θα μεγαλώσουν.

    Οι πυρκαγιές στη Χαλκιδική, οι Ταγαράδες, ο Έβρος κλπ, το αποδεικνύουν.

    ΣΥΝ-Δήλωση Π. Λαφαζάνη για την ομιλία του Πρωθυπουργού

    Ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής με την ομιλία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ επιδόθηκε σε μια άτεχνη προσπάθεια παραπλάνησης, απόκρυψης και εξωραϊσμού μιας ακραίας νεοφιλελεύθερης πορείας που στηρίζει τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα σε βάρος της κοινωνίας.

    Ο κ. Κ. Καραμανλής με μεγάλη ευκολία βάπτισε την Ελλάδα του ατλαντισμού και των αμερικανικών προτεραιοτήτων, των αδιαφανών ΝΑΤΟικών εξοπλισμών και των στρατιωτικών αποστολών που φτάνουν μέχρι το Αφγανιστάν, παράγοντα σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή.

    Ο κ. πρωθυπουργός μετονόμασε μια πολιτική που ιδιωτικοποιεί και εκποιεί τη χώρα, ευνοεί τα υπερκέρδη, ενισχύει την ακρίβεια και παρατείνει τη μονομερή λιτότητα, σε επιλογή ανάπτυξης και προόδου.

    Η Ελλάδα των αγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου, για τους οποίους μίλησε ο κ. πρωθυπουργός, είναι, ταυτόχρονα, η Ελλάδα που παραδίδει τα ενεργειακά δίκτυα στην κερδοσκοπία των ιδιωτικών συμφερόντων.

    Εδώ και πάρα πολλά χρόνια η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα, με τις πρωθυπουργικές ομιλίες στη ΔΕΘ, αλλάζουν συνεχώς σελίδα.

    Ο κ. Κ. Καραμανλής έμεινε πιστός στην παράδοση.

    Μίλησε για άλλη μια χρονιά για τα ίδια έργα που ακούμε εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια. Αντικατέστησε μόνο το «θα γίνουν» με το «γίνονται». Οι φράσεις αλλάζουν, οι απραγματοποίητες ή ημιτελείς υποσχέσεις, που παραπέμπουν στο αόριστο μέλλον, παραμένουν.

    Ο κ. πρωθυπουργός ξέχασε να μιλήσει για την άλλη Θεσσαλονίκη και την άλλη Βόρεια Ελλάδα:

    Β§ της αποβιομηχάνισης και της παραγωγικής αποεπένδυσης

    Β§ της μεγάλης αποδιάρθρωσης του γεωργικού τομέα και του ξεκληρίσματος των αγροτών

    Β§ της μεγάλης ανεργίας

    Β§ των διαλυμένων και επισφαλών εργασιακών σχέσεων

    Β§ της καταστροφής των δασών και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης

    Η χώρα μας χρειάζεται όσο ποτέ μια νέα προοδευτική πορεία ανασυγκρότησης και κοινωνικής ανάπτυξης, μακριά από τα δόγματα του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, που υπηρετεί η ΝΔ και στηρίζει η δικομματική συναίνεση.

    Επίσκεψη του πρωθυπουργού στα μεγάλα έργα που εκτελούνται στη Θεσσαλονίκη

    Το κεντρικό εργοτάξιο του Μετρό Θεσσαλονίκης, στην περιοχή του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού, καθώς και το εργοτάξιο στο σταθμό "Βενιζέλου" επισκέφθηκε το πρωί ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Στο δεύτερο εργοτάξιο τον υποδέχτηκε ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Τον κ. Καραμανλή συνόδευαν ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Καλαντζής, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός μετέβη στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" όπου επιθεώρησε τα έργα επέκτασης του αεροδιαδρόμου.

    Η Θεσσαλονίκη αλλάζει σελίδα καθώς μεγάλα έργα τα οποία έμεναν στα χαρτιά υλοποιούνται, δήλωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος ενημερώθηκε από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά για την πορεία και τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης των έργων και σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" υπογράμμισε: «Οι Θεσσαλονικείς επί πολλά χρόνια άκουγαν εξαγγελίες για μεγάλα έργα, τα οποία όμως έμεναν μόνο στα χαρτιά, έμεναν μόνο στα μεγάλα λόγια. Δεσμευτήκαμε να αλλάξουμε σελίδα, δεσμευτήκαμε να αλλάξουμε ρυθμούς, δεσμευτήκαμε να περάσουμε από τα λόγια στη δράση κι αυτό κάνει συνολικά η κυβέρνηση, αυτό κάνει το ΥΠΕΧΩΔΕ στον τομέα των έργων.

    Το Μετρό ένα όνειρο ετών, ένα όνειρο για τους Θεσσαλονικείς, το μεγαλύτερο δημόσιο έργο που έγινε ποτέ στη Θεσσαλονίκη, με προϋπολογισμό που ξεπερνάει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ πραγματοποιείται, προχωρά σήμερα. Σε μερικά χρόνια όταν θα έχει ολοκληρωθεί θα είναι καλύτερο από της Αθήνας, το πιο σύγχρονο Μετρό σε όλη την Ευρώπη. Πολύ μεγάλης σπουδαιότητας είναι και το έργο επέκτασης του αεροδρομίου Μακεδονία για λόγους προφανείς, για τον ρόλο της Θεσσαλονίκης στο μέλλον, προχωρά με επίσης ταχείς ρυθμούς. Στην ολοκλήρωση του θα καταστήσει το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης διεθνές, ικανό να υποδέχεται με ασφάλεια κάθε είδους αεροπλάνο και υπερατλαντικές πτήσεις χωρίς ενδιάμεσο σταθμό. Και βέβαια σε λίγες μέρες υπογράφεται και στις αρχές του χρόνου ξεκινάει η κατασκευή της υποθαλάσσιας αρτηρίας, ένα άλλο πολύ μεγάλο έργο το οποίο σε συνδυασμό με το Μετρό θα ανακουφίσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης και θα βελτιώσει το περιβάλλον στο οποίο ζουν οι πολίτες και την καθημερινότητα γενικότερα των πολιτών της Θεσσαλονίκης».

    Εγκαίνια του ανακαινισμένου Αρχαιολογικού Μουσείου

    «Δυναμικό συντελεστή επιβεβαίωσης της ταυτότητας μας, που ειρηνικά, επιστημονικά, σταθερά και σίγουρα στέκεται απέναντι σε χονδροειδείς διαστρεβλώσεις της ιστορικής αλήθειας» χαρακτήρισε ο κ.Καραμανλής, τις συλλογές αρχαιολογικών ευρημάτων της Μακεδονικής γης, που εκτίθενται στο αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης.

    Εγκαινιάζοντας τη νέα μόνιμη έκθεση του ανακαινισμένου Αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης, ο πρωθυπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά πως το περιεχόμενο του Μουσείου αποτελεί «βιβλίο γνώσης για τους ξένους επισκέπτες του και αυτογνωσίας για τους Έλληνες».

    Ο πρωθυπουργός, που συνοδευόταν από τη σύζυγό του Νατάσα, αλλά και τον καθ' ύλη αρμόδιο υπουργό Πολιτισμού, κ. Γιώργο Βουλγαράκη, έφτασε στη 1 το μεσημέρι στο ανακαινισμένο αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης και κήρυξε την επίσημη έναρξη της επαναλειτουργίας του (μετά από τριετή αναστολή, λόγω των εργασιών ανακαίνισης).

    Ο κ.Καραμανλής χαρακτήρισε ως «εξαίρετο δείγμα μοντέρνας αρχιτεκτονικής» το αρχικό κτίσμα του μουσείου και «φωτισμένο τον πρώτο αρχιτέκτονά του, Πάτροκλο Καραντινό».

    Στα 2.200 τ.μ του ανακαινισμένου (με κονδύλια από το Γ΄ ΚΠΣ αλλά και του Υπουργείου Πολιτισμού) Αρχαιολογικού Μουσείου της Θεσσαλονίκης εκτίθενται - πολλά απ' αυτά για πρώτη φορά- εκατοντάδες αντικείμενα, προϊόντα ανασκαφικών εργασιών σε ολόκληρη τη Βόρειο Ελλάδα.

    Μετά το πέρας της τελετής των εγκαινίων, στην οποία ήταν παρόντες πολλοί υπουργοί, βουλευτές, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και αρχαιολόγοι, ο πρωθυπουργός και η συνοδεία του ξεναγήθηκαν στις αίθουσες των εκθέσεων.

    «Θερμά συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά. Καλή συνέχεια. Κ.Καραμανλής 8-9-2006» έγραψε στο βιβλίο εντυπώσεων του Μουσείου ο πρωθυπουργός .

    Νωρίτερα, ως ένδειξη τιμής και εκτίμησης στο πρόσωπό του, η διευθύντρια του Μουσείου προσέφερε στον πρωθυπουργό πιστό αντίγραφο επιτύμβιου ανάγλυφου (στήλης) των ρωμαϊκών χρόνων (3ο μ.Χ αιώνα) με παράσταση ψαρά - από τα εκτιθέμενα στο Μουσείο ευρήματα.

    Το υπόλοιπο πρόγραμμα του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη

    Σήμερα στις 10.30 ο πρωθυπουργός θα περιηγηθεί χώρους της Εκθεσης, στις 12.30 θα συναντηθεί με παραγωγικούς φορείς της πόλης και στις 20.00 θα απευθύνει την κεντρική ομιλία στο δείπνο που παρατίθεται προς τιμήν του.

    Την Κυριακή τέλος, στις 13.00 ο πρωθυπουργός θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

    Επεισόδια έξω από το χώρο της ΔΕΘ

    Επεισόδια προκάλεσαν έξω από το χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, πριν και κατά την τελετή των εγκαινίων της, ομάδες οπαδών στη συγκέντρωση του ΠΑΟΚ, που ήταν προγραμματισμένη.

    Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ έφθασαν στη δυτική πύλη της ΔΕΘ, με σκοπό αντιπροσωπεία τους να επιδώσει ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον πρωθυπουργό. Εκεί παρεμποδίστηκαν από τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Κατά τα επεισόδια κατέστρεψαν την πύλη της ΔΕΘ και επιτέθηκαν σε αστυνομικούς που ανταπέδωσαν με δακρυγόνα.

    Στην περιοχή γύρω από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ δημιουργήθηκε ένταση, καθώς ομάδες νεαρών έβαλαν φωτιές σε κάδους και προκάλεσαν ζημίες σε καταστήματα και αυτοκίνητα.

    Από τις αστυνομικές δυνάμεις έγιναν 11 προσαγωγές υπόπτων για τη συμμετοχή τους στα επεισόδια.

    Στον εισαγγελέα οδηγούνται επτά άτομα για τα επεισόδια στη ΔΕΘ

    Στον εισαγγελέα οδηγούνται επτά άτομα τα οποία συνελήφθησαν χθες το βράδυ έξω από το συνεδριακό κέντρο "Ι Βελλίδης" με την κατηγορία ότι συμμετείχαν στα επεισόδια κατά την τελετή των εγκαινίων της 71ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

    Όπως ανακοινώθηκε από τη γενική αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για σωρεία κατηγοριών, ενώ αρχικά είχαν προσαχθεί στο αστυνομικό τμήμα Λευκού Πύργου 27 άτομα. Οι 7 συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα κατηγορούμενοι για διατάραξη κοινής ειρήνης, στάση, αντίσταση, απείθεια και για παράνομη κατοχή όπλων, κροτίδων και πυροτεχνημάτων.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον τελικό απολογισμό της αστυνομίας, οι ομάδες νεαρών που προκάλεσαν τα θλιβερά επεισόδια εκτόξευσαν κροτίδες και καπνογόνα και προκάλεσαν καταστροφές σε κάδους, σε ένα περίπτερο και σε τρία καταστήματα, μεταξύ των οποίων και ένα υποκατάστημα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Επίσης, σύμφωνα με την αστυνομία, τραυματίστηκαν ελαφρά δύο αστυνομικοί.

    [02] Περιοδεία Γ.Παπανδρέου στη Δυτική Ελλάδα

    Περιοδεία στη Λευκάδα, την Πρέβεζα και τα Ιωάννινα ξεκινάει από το Σάββατο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ.Γιώργος Παπανδρέου, ενώ την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη όπου θα πραγματοποιηθεί το Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος.

    Στην συμπρωτεύουσα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα έχει επίσης σειρά συναντήσεων με τις παραγωγικές τάξεις. Στις 12.00 μμ του Σαββάτου ο κ.Παπανδρέου θα μιλήσει στη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα Λευκάδας που θα συνέλθει με διευρυμένη σύνθεση.

    Την Κυριακή (11.00 πμ) θα μιλήσει στη συνεδρίαση της διευρυμένης Νομαρχιακής Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα Πρέβεζας, ενώ νωρίτερα θα επισκεφθεί τα εκλογικά κέντρα του υποψήφιου νομάρχη Πρέβεζας, Βασίλη Ιωάννου και του υποψήφιου δημάρχου της πόλης, Ηλία Κλάπα, τους οποίους στηρίζει το ΠΑΣΟΚ για τις τοπικές εκλογές του Οκτωβρίου.

    Στη συνέχεια ο κ.Παπανδρέου θα μεταβεί στα Ιωάννινα όπου στις 7.30 μμ θα μιλήσει σε ανοικτή πολιτική συγκέντρωση και το πρωί της Δευτέρας θα επισκεφθεί το πειραματικό Γυμνάσιο της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, όπου θα παραστεί στον αγιασμό για τη νέα σχολική χρονιά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 9 September 2006 - 8:30:45 UTC