Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-09-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την 71η ΔΕΘ εγκαινιάζει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής
  • [02] Ο Αλογοσκούφης στα συμβούλια Eurogroup και Ecofin
  • [03] Ο Αλαβάνος με συνομοσπονδία συνταξιούχων

  • [01] Την 71η ΔΕΘ εγκαινιάζει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής

    Την 71η ΔΕΘ εγκαινιάζει σήμερα στις 20.00 το βράδυ, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι.Βελλίδη», ο πρωθυπουργός κ.Κώστας Καραμανλής. Ο πρωθυπουργός το πρωί θα επισκεφθεί το κεντρικό εργοτάξιο του Μετρό και τα έργα επέκτασης του αεροδρομίου «Μακεδονία»,ενώ το μεσημέρι θα εγκαινιάσει το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, μετά την ολοκλήρωση των έργων ανακαίνισης του.

    Αύριο στις 10.30 ο πρωθυπουργός θα περιηγηθεί χώρους της Εκθεσης, στις 12.30 θα συναντηθεί με παραγωγικούς φορείς της πόλης και στις 20.00 θα απευθύνει την κεντρική ομιλία στο δείπνο που παρατίθεται προς τιμήν του.

    Την Κυριακή τέλος, στις 13.00 ο πρωθυπουργός θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

    Χθές επαίνους και διατακτικές για την προμήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών επέδωσε ο πρωθυπουργός σε 330 αριστεύσαντες μαθητές του νομού Λάρισας, στο πλαίσιο εκδήλωσης που είχε διοργανώσει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η επίσκεψη Καραμανλή στη Λάρισα ήταν αιφνίδια και συνδυάστηκε με την άνοδό του στη Θεσσαλονίκη για την Διεθνή Έκθεση.

    Ο πρωθυπουργός, στην μισάωρη παραμονή του, έγινε δεκτός με ενθουσιασμό και χειροκροτήματα από τους μαθητές και τους γονείς που είχαν κατακλύσει το δημοτικό ωδείο Λάρισας. Έξω όμως από το χώρο της εκδήλωσης φίλαθλοι της ΑΕΛ διαμαρτυρήθηκαν υπενθυμίζοντας τις δεσμεύσεις για το γήπεδο της ομάδας, ενώ διαμαρτύρονταν επίσης και εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ με ασθενοφόρα καθώς και εκπαιδευτικοί προσκείμενοι στο ΠΑΜΕ.

    Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός επικεντρώθηκε αποκλειστικά στο θέμα των μαθητών, συνδέοντας μάλιστα την επιτυχία τους στις εξετάσεις με αυτή της εθνικής ομάδας μπάσκετ και σχολιάζοντας πως όταν προσηλωνόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις σε ένα στόχο, τότε μπορούμε να τον πετύχουμε. Συμπλήρωσε δε, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να στηρίζει όσο καλύτερα μπορεί αυτή την προσπάθεια. Η εκδήλωση αυτή, είπε ο πρωθυπουργός, αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος για τη βράβευση συνολικά 8.300 αριστευσάντων μαθητών Γυμνασίου της προηγούμενης χρονιάς. Μια δράση που καθιερώνεται φέτος και θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με τη βράβευση, με 3.500 υπολογιστές, των πρώτων μαθητών της πρώτης Γυμνασίου.

    "Το σκεπτικό πίσω από αυτή τη βράβευση, είναι η παραδοχή πως ένα από τα σημαντικότερα στοιχήματα που έχουμε να κερδίσουμε, είναι να αξιοποιήσουμε με τον πληρέστερο τρόπο τις δυνατότητες της ψηφιακής εποχής. Γιβ αυτό και οφείλουμε να σχεδιάζουμε με τρόπο πλήρη και συγκροτημένο τις δράσεις μας για την εισαγωγή της νέας τεχνολογίας σε κάθε τομέα, και ιδιαίτερα στην εκπαιδευτική διαδικασία.

    Στο πλαίσιο αυτό:

    - πρόκειται να διατεθούν δωρεάν περίπου 3,000 υπολογιστές σε συμμαθητές σας της ειδικής αγωγής.

    - Ενισχύονται με υπολογιστές τα εργαστήρια πληροφορικής και επιμορφώνονται οι εκπαιδευτικοί στη χρήση της νέας τεχνολογίας, αλλά και αποκτούν τη δυνατότητα με πλήθος νέων λογισμικών να διδάξουν μαθήματα.

    - Αναβαθμίζονται τα δίκτυα 5.000 σχολείων και προχωράμε στην ανάπτυξη ευρυζωνικών συνδέσεων, γρήγορου internet, με προοπτική να καλύψει σύντομα όλα τα σχολεία της χώρας.

    Παράλληλα, με το πρόγραμμα ΔΙΟΔΟΣ περισσότεροι από 600.000 φοιτητές μπορούν να έχουν πλέον πρόσβαση στο γρήγορο διαδίκτυο με μειωμένο κόστος.

    Αυτά τα μέτρα, εντάσσονται σε ένα συνολικό σχέδιο ψηφιακής στρατηγικής. Ένα συνολικό σχέδιο για την αναβάθμιση της παιδείας στον τόπο. Κι αυτό γιατί η παιδεία με τη διπλή της έννοια, της μόρφωσης και της κατάρτισης, είναι η αποδοτικότερη επένδυση που μπορεί να κάνει μια κοινωνία. Είναι η εγγύηση της ανάπτυξης, της προκοπής, της κοινωνικής δικαιοσύνης", ανέφερε ο πρωθυπουργός.

    Η υπουργός Παιδείας κ. Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία συνόδευε τον πρωθυπουργό μαζί με τον υπουργό Επικρατείας κ. Θόδωρο Ρουσόπουλο, σε δήλωσή της χαρακτήρισε τη σημερινή εκδήλωση ως μία ευχάριστη στιγμή σε μία δύσκολη εποχή για τη διακυβέρνηση της χώρας. Η κ. Γιαννάκου υπογράμμισε πως η δημόσια εκπαίδευση, απευθύνεται κυρίως σε ασθενέστερες οικονομικά κοινωνικές ομάδες, για τις οποίες, όπως είπε, αγωνίζεται η κυβέρνηση.

    Δημοσκόπηση της VPRC

    Ένα μήνα πριν τις δημοτικές εκλογές η δημοσκόπηση της VPRC για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση του ΣΚΑΪ καταγράφει προβάδισμα τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ.

    Στην παράσταση νίκης, η ΝΔ προηγείται με 63%, κερδίζοντας 7 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την προηγούμενη μέτρηση, ενώ αντίθετα το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει απώλεια 8 μονάδων, με το ποσοστό των πολιτών που πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει τις επόμενες εκλογές να μειώνεται στο 15%.

    Στην πρόθεση ψήφου, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αυξάνουν τη συσπείρωσή τους, ενώ η διαφορά διατηρείται στις 4 ποσοστιαίες μονάδες. Ειδικότερα, η ΝΔ προηγείται με 42,5%, ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 38,5, το ΚΚΕ με 8%, ο ΣΥΝ 4,5 ΚΑΙ ο ΛΑΟΣ με 4%.

    Στο ερώτημα του καταλληλότερου πρωθυπουργού ο Κ.Καραμανλής κερδίζει 3 επιπλέον μονάδες και ο Γ.Παπανδρέου 1 ενώ όσον αφορά την οικονομική συνεργασία Ελλάδας-Ρωσίας το 66% των πολιτών έχει θετική γνώμη. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο χρονικό διάστημα 1 εως 2 Σεπτεμβρίου σε δείγμα 950 ατόμων.

    [02] Ο Αλογοσκούφης στα συμβούλια Eurogroup και Ecofin

    Στις συνεδριάσεις των άτυπων Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin σήμερα και αύριο, στο Ελσίνκι συμμετέχει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης. Το μεσημέρι του Σαββάτου, ο υπουργός θα μεταβεί στην Θεσσαλονίκη για τις εκδηλώσεις της 71ης ΔΕΘ.

    Η ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Eurogroup περιλαμβάνει συζήτηση πάνω στην ενδιάμεση έκθεση προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, συζήτηση για το υπερβολικό έλλειμμα της Γερμανίας με βάση την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (σύμφωνα με την οποία η Γερμανία βρίσκεται σε καλή πορεία προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το 2007 το αργότερο, όπως συστήθηκε από το Ecofin το Μάρτιο 2006, εφόσον εφαρμοσθούν αποτελεσματικά τα μέτρα που έχουν ληφθεί), ενώ θα συζητηθεί και η θέση της Ευρωζώνης στην επικείμενη Σύνοδο της Ομάδας G7, καθώς και στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Σιγκαπούρη.

    Στο συμβούλιο Ecofin θα συνεχισθεί η συζήτηση που έγινε σε προηγούμενα Συμβούλια για τα μέτρα αντιμετώπισης της αύξησης τιμής του πετρελαίου, με βάση και νεότερες προτάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατάρτιση του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης που έχουν στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας.

    Θα συζητηθούν ακόμα η βελτίωση των μεθόδων εργασίας του Ecofin (που είχε απασχολήσει και το προηγούμενο Άτυπο Συμβούλιο της Βιέννης στις 7/04/06), η αναθεώρηση του τρόπου οργάνωσης των Ευρωμεσογειακών Συνόδων των Υπουργών Οικονομικών, με βάση πρόταση του Αυστριακού Υπουργού Οικονομικών, ενώ θα συνεχιστούν οι συζητήσεις των δύο προηγούμενων Άτυπων Συμβουλίων Ecofin σχετικά με τις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης.

    Επί τάπητος θα τεθούν επίσης η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για τη Γερμανία με βάση την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η τρέχουσα οικονομική κατάσταση με βάση την ενδιάμεση έκθεση προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η διαχείριση των χρηματοοικονομικών κρίσεων, ενώ εν όψει της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Σιγκαπούρη την επόμενη εβδομάδα, θα επανεξετασθούν οι προτάσεις που έχουν γίνει από τη διοίκηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την αναθεώρηση της ενδιάμεσης στρατηγικής του καθώς και των ποσοστώσεων συνεισφοράς στο Ταμείο από τα κράτη-μέλη του.

    [03] Ο Αλαβάνος με συνομοσπονδία συνταξιούχων

    Με το προεδρείο της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας συναντάται στις 10.30 το πρωί, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος.

    Κριτική στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα για την εικόνα που παρουσιάζουν, προετοιμαζόμενοι για την Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, άσκησε ο κ. Αλαβάνος, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος .

    Υπογράμμισε ότι η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης είναι μια τελετουργία και χορογραφία υποσχέσεων από τα δύο μεγάλα κόμματα και υποστήριξε ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ συγκλίνουν σε πολλά θέματα , όπως στον ΟΤΕ και στο θέμα των διαδηλώσεων, αναφερόμενος στην σχετική πρωτοβουλία του υπουργού Δημοσίας Τάξεως.

    Για την κυβέρνηση ο κ. Αλαβάνος είπε ότι της αξίζουν συγχαρητήρια και το χρυσό μετάλλιο γιατί η πολιτική της οδηγεί στην κοινωνική εξαθλίωση και ανέφερε ότι πάνω από το 20% του πληθυσμού ζεί κάτω από το όριο της φτώχειας. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στην ανεργία στην ευρωζώνη και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η χώρα μας έχει τις περισσότερες φτωχές περιφέρειες στην ΕΕ.

    Ο κ. Αλαβάνος επέκρινε επίσης την κυβέρνηση γιατί, όπως είπε, οδηγεί σε κατεδάφιση το ασφαλιστικό και με την πολιτική της οδηγεί το ασφαλιστικό σύστημα προς ιδιωτικοποίηση. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων δημοσίων επιχειρήσεων κάνοντας λόγο για εκποιήσεις επιχειρήσεων.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ δεσμεύθηκε ότι το κόμμα του θα συνεχίσει την προσπάθεια και την πίεση προς την κυβέρνηση ώστε να μην ισχύσει η βάση του 10 για είσοδο στα ΑΕΙ, ενώ τόνισε ότι ο ΣΥΝ θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την προστασία των δασών, υπερασπιζόμενος το άρθρο 24 του Συντάγματος. Τέλος, ως προς την εξωτερική πολιτική επέκρινε την κυβέρνηση γιατί δεν αξιοποίησε τη θέση της χώρας μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 8 September 2006 - 6:30:24 UTC