Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-09-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με γοργούς ρυθμούς τα έργα στη Θεσσαλονίκη
  • [02] «Η κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της»

  • [01] Με γοργούς ρυθμούς τα έργα στη Θεσσαλονίκη

    Στις 29 Σεπτεμβρίου αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο της κατασκευής της υποθαλάσσιας αρτηρίας Θεσσαλονίκης, με προοπτική τα εργοτάξια να αρχίσουν να λειτουργούν τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του 2007, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γεώργιος Σουφλιάς, σε συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη.

    Το έργο, προϋπολογισμού 472 εκατ. ευρώ και μήκους 6,5 χλμ, βρίσκεται ήδη στη φάση του ελέγχου των χρηματοικονομικών υποχρεώσεων του υποψήφιου κατασκευαστή και προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε τέσσερα χρόνια από την έναρξη της κατασκευής του, συνδέοντας τις οδούς Κωλέττη -στη δυτική είσοδο της πόλης- και Συνδίκα, στα ανατολικά (μέσω της παραλιακής Λεωφόρου Νίκης).

    Ο κ.Σουφλιάς υποστήριξε ότι δεν ευσταθούν οι ανησυχίες για περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη λειτουργία της υποθαλάσσιας, ενώ υπενθύμισε ότι, μετά την ολοκλήρωσή της, η Λεωφόρος Νίκης θα "καταργηθεί" ως δρόμος διέλευσης αυτοκινήτων στο μεγαλύτερο τμήμα της (από την οδό Σαλαμίνος μέχρι το ύψος του ξενοδοχείου "Μακεδονία Παλάς") και θα δημιουργηθεί χώρος αναψυχής.

    Επ' ευκαιρία της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη, ο κ.Σουφλιάς επεσήμανε ακόμη ότι τόσο η ίδια η πόλη, όσο και γενικά η Βόρεια Ελλάδα, βρίσκονται στην πρώτη θέση του "πρωτοφανούς" -όπως το χαρακτήρισε- προγράμματος δημοσίων έργων, ύψους 14 δισ. ευρώ, που σχεδιάζει και υλοποιεί το ΥΠΕΧΩΔΕ σε όλη τη χώρα (το οποίο -μεταξύ άλλων- θα αυξήσει το μήκος των ελληνικών κλειστών αυτοκινητοδρόμων, από περίπου 1.000 χλμ σήμερα σε 2.400 χλμ σε έξι χρόνια).

    Αθροιστικά, σημείωσε, στις αρχές του 2007 θα κατασκευάζονται στην περιοχή τρία μεγάλα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 1,7 δισ. ευρώ (η υποθαλάσσια αρτηρία και το μετρό Θεσσαλονίκης, αλλά και τα οδικά τμήματα στην περιοχή από τις Ράχες Μαλιακού ως το Κλειδί Ημαθίας).

    Με γοργούς ρυθμούς τα έργα του μετρό

    Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες για την κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης, καθώς από τον περασμένο Απρίλιο μέχρι σήμερα έχουν εγκατασταθεί τέσσερα εργοτάξια, τη στιγμή που στην περίπτωση της Αθήνας είχαν χρειαστεί 17 μήνες για το πρώτο, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.

    Ο κ.Σουφλιάς σημείωσε ακόμη ότι, στο ίδιο διάστημα, υλοποιήθηκαν διερευνητικές τομές για τον εντοπισμό των δικτύων των οργανισμών κοινής ωφελείας και ξεκίνησαν οι παρακάμψεις τους (των δικτύων) και άρχισε η αρχαιολογική έρευνα (που υπολογίζεται ότι θα καλύψει συνολικά έκταση 20.000 τ.μ) ενώ μπήκε στην "αφετηρία" η μελέτη των επεκτάσεων του μετρό (προς Καλαμαριά και Σταυρούπολη). Οι εργασίες κατασκευής του έργου (χωρίς τις επεκτάσεις) προβλέπεται να ολοκληρωθούν σε 6,5 χρόνια.

    Ο υπουργός επανέλαβε ότι ο προϋπολογισμός του μετρό (το οποίο θα μπορεί να εξυπηρετεί 250.000 επιβάτες ημερησίως, θα έχει αρχικό μήκος 9,6 χλμ και θα είναι πιο σύγχρονο από εκείνο της Αθήνας), θα ξεπεράσει το 1,1 δισ. ευρώ. "Το μετρό Θεσσαλονίκης θα αποτελέσει έργο γέφυρα με την τέταρτη προγραμματική περίοδο", πρόσθεσε.

    Οσον αφορά τον κυκλοφοριακό φόρτο που θα προκαλέσουν στην πόλη τα εργοτάξια, ο κ.Σουφλιάς επεσήμανε ότι η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ πραγματοποιεί ήδη ειδικές μελέτες για το θέμα, ενώ έχει ξεκινήσει και αντίστοιχο συνολικό πόνημα του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης (ΟΡ.ΘΕ.).

    Αεροδρόμιο "Μακεδονία": Πληθαίνουν τα εργοτάξια

    Για την επέκταση του διαδρόμου προσαπογειώσεων 10/28, που θα αναβαθμίσει σημαντικά τον κρατικό αερολιμένα "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης, ο υπουργός σημείωσε ότι, πλέον, κατασκευάζεται ένα έργο ύψους 246 εκατ. ευρώ, που καρκινοβατούσε από το 2001 ως το 2004. Ο διάδρομος θα επεκταθεί μέσα στη θάλασσα κατά 900 μέτρα και θα έχει πλάτος περίπου 450 μέτρων, δίνοντας τη δυνατότητα πραγματοποίησης υπερατλαντικών πτήσεων χωρίς ενδιάμεσο σταθμό.

    Αναφερόμενος στις αντιδράσεις του δημάρχου Θερμαϊκού, Αντώνη Μάτζαρη, για το έργο, ο κ.Σουφλιάς σημείωσε ότι "τον καταγγέλει" γιατί μπλοκάρει μια επένδυση μεγάλης σημασίας για τη Θεσσαλονίκη και χαρακτήρισε τις προσφυγές του (στην ελληνική δικαιοσύνη και την ΕΕ) ως ανυπόστατες.

    Με χτεσινή ανακοίνωσή του, ο κ.Μάτζαρης κατήγγειλε ότι η εκδίκαση της προσφυγής του δήμου ενάντια στο έργο εκκρεμεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2006 (μετά από δύο διαδοχικές αναβολές), κάτι που σημαίνει -σύμφωνα και με ρητή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ)- ότι θα έπρεπε να έχει "παγώσει" κάθε εργασία (κάτι που δεν έγινε).

    Ο υπουργός από την πλευρά του σημείωσε ότι το ΣτΕ δεν έχει λάβει την απόφαση που επικαλείται ο κ.Ματζάρης και ότι ουδέποτε "ήρθε χαρτί" από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να σταματήσει το έργο. "Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την πρόοδο του έργου. Ούτε ο Αβράμ Πάπας μπορεί να το σταματήσει πια", είπε χαρακτηριστικά.

    Σε εξέλιξη βρίσκονται και τρία ακόμη έργα στο "Μακεδονία", ύψους 70 εκατ. ευρώ, για τη νέα κυκλοφοριακή ρύθμιση και επέκταση των χώρων στάθμευσης, την αναβάθμιση του βορειοδυτικού αεροσταθμού και ανακαίνιση του πύργου ελέγχου, καθώς και την επέκταση του εμπορευματικού σταθμού. Τα έργα αυτά θα παραδοθούν σταδιακά από το τέλος του 2006 μέχρι τα μέσα του 2007.

    Ολοκληρώνεται η Εγνατία Οδός

    Την βεβαιότητά του, για ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού ως το 2008, αλλά και για δημιουργία πρόσθετων κάθετων αξόνων, εξέφρασε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γεώργιος Σουφλιάς, τονίζοντας παράλληλα ότι η λειτουργία της εταιρίας "ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ" θα συνεχιστεί και αφότου παραδοθούν στο σύνολό τους τα 670 χιλιόμετρα του έργου.

    Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο κ.Σουφλιάς επεσήμανε ότι η Εγνατία Οδός, προϋπολογισμού 6,5 δισ. ευρώ, είναι βέβαιο ότι θα έχει τελειώσει έως το 2008 (σήμερα υπάρχουν εγκατεστημένες 46 εργολαβίες στην οδό καθεαυτή και στους τρεις κάθετους άξονές της, μήκους 300 χλμ), ενώ έναν χρόνο νωρίτερα θα έχει ολοκληρωθεί το ανατολικό τμήμα της.

    "Η Ελλάδα πάει πιο γρήγορα", είπε ο κ.Σουφλιάς και πρόσθεσε ότι σχεδιάζεται να κατασκευαστούν και άλλοι κάθετοι άξονες στην Εγνατία. "Ήδη έχει δημοπρατηθεί το τμήμα Φλώρινα-Νίκη και μελετώνται το Κομοτηνή- Νυμφαία και Ξάνθη-Εχίνος, που σύντομα θα δημοπρατηθούν", πρόσθεσε.

    Κατά τον ίδιο, η κατασκευάστρια εταιρία "ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ", δεν θα απαξιωθεί μετά την ολοκλήρωση των έργων, αλλά σχεδιάζεται -καταρχήν- να αναλάβει την εποπτεία και επίβλεψη των "project", που θα γίνονται με τη μέθοδο της παραχώρησης (δηλαδή έργων 7 δισ. ευρώ στο σύνολο του προαναφερθέντος πακέτου των 14 δισ. ). Μελλοντικά, η εταιρία θα μπορεί να αναλάβει και έργα στο εξωτερικό, όχι ως κατασκευάστρια, αλλά ως σύμβουλος.

    Ράχες Μαλιακού- Κλειδί Ημαθίας: Έναρξη εργασιών στις αρχές του 2007

    Για το έργο Ράχες Μαλιακού-Κλειδί Ημαθίας (και ιδίως για τα τμήματα Τεμπών και Πλαταμώνα-Σκοτίνας, που κατά τον κ.Σουφλιά έχουν απαράδεκτες κυκλοφοριακές προδιαγραφές, με αποτέλεσμα τα γνωστά τραγικά δυστυχήματα), ο υπουργός ανακοίνωσε ότι, μέχρι το τέλος του 2006, αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο, ώστε οι εργασίες να ξεκινήσουν τον Μάρτιο-Απρίλιο 2007.

    Το έργο, προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ και μήκους 230 χλμ, περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- την κατασκευή νέου αυτοκινητοδρόμου στο δύσβατο τμήμα Τεμπών-Σκοτίνας, όπου προβλέπεται να κατασκευαστούν τρεις σήραγγες δύο κλάδων, ισάριθμες μεγάλες γέφυρες (μήκους 500, 200 και 100 μέτρων αντίστοιχα) και πέντε ανισόπεδοι κόμβοι (από ένας στη Ραψάνη και τον Πλαταμώνα και τρεις στο τμήμα Κατερίνη- Κλειδί).

    Στο πλαίσιο του έργου θα αναβαθμιστεί σε σύγχρονο αυτοκινητόδρομο και η υφιστάμενη εθνική οδός, μήκους 204 χιλιομέτρων, από τις Ράχες στον Μαλιακό μέχρι το Κλειδί Ημαθίας. Το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί στο σύνολό του σε 4,5 χρόνια, με ενδιάμεσες αποκλειστικές προθεσμίες για την αναβάθμιση της υφιστάμενης εθνικής οδού.

    [02] «Η κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της»

    Για αθέτηση υποσχέσεων προς τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος μαζί με το μέλος του ΠΓ του κόμματος Δημήτρη Στρατούλη, συναντήθηκε σήμερα με τη διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ (ΠΟΕ-ΟΤΑ).

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ.Αλαβάνος επισήμανε ότι ενώ η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να λύσει το θέμα της υπαγωγής των εργαζομένων στα βαρεά και ανθυγιεινά μέχρι τον Μάιο του 2006, μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει το θέμα. «Έχει μεγάλες ευθύνες η κυβέρνηση εάν τυχόν εν όψει των δημοτικών εκλογών βρεθούμε μπροστά σε κινητοποιήσεις, οι οποίες έχουν επιπτώσεις και στο κοινωνικό σύνολο, αλλά υπεύθυνη θα είναι γι αυτό μόνο η κυβέρνηση» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ , σημειώνοντας ότι τα ποσοστά ηπατίτιδας στον κλάδο «έχουν φτάσει σε τεράστια ύψη και ότι η θνησιμότητα σ΄ αυτούς τους εργαζομένους είναι μεγαλύτερη σε μικρότερες ηλικίες».

    Ο κ.Αλαβάνος, στη συνέχεια, κάλεσε την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και σε άλλα ζητήματα, όπως οι κλαδικές αυξήσεις και οι συλλογικές συμβάσεις με το προσωπικό ιδιωτικού δικαίου που εργάζεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ τόνισε δύο ακόμη ζητήματα:

    Πρώτον, στο γεγόνος ότι η κυβέρνηση «δεν έχει δώσει το πριμ παραγωγικότητας σε πολλούς εργαζόμενους σε αθλητικά κέντρα, σε δημοτικά λιμενικά Ταμεία, σε δημοτικούς σταθμούς, αναγκάζοντάς τους σήμερα να απέχουν από την εργασία τους».

    Και δεύτερο, «στο σκάνδαλο που υπάρχει και το οποίο έχει δημιουργηθεί από μια συμπαιγνία της κυβέρνησης με το Ελεγκτικό Συνέδριο, δηλαδή τη μη αναγνώριση αποφάσεων δικαστηρίων σε σχέση με το καθεστώς των εργασιακών σχέσεων αορίστου χρόνου κ.λπ. σε πολλούς εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, πράγμα το οποίο τους έχει οδηγήσει σε απόγνωση».

    Ο κ. Μπαλασόπουλος πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής ΠΟΕ -ΟΤΑ στη δήλωσή του τόνισε ότι «η κυβέρνηση, παρά το ότι στη διάρκεια της απεργιακής κινητοποίησης μας καλούσε να δείξουμε διαλλακτικότητα, πέντε μήνες μετά αρνείται, όχι μόνο να λύσει τα αιτήματα για τα οποία είχε δεσμευθεί, αλλά αρνείται ακόμα και να συζητήσει μαζί μας και να δεχτεί την Εκτελεστική Επιτροπή».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 5 September 2006 - 12:30:26 UTC