Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-09-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Σουηδία ο Γιώργος Παπανδρέου

  • [01] Στη Σουηδία ο Γιώργος Παπανδρέου

    Στη Σουηδία μεταβαίνει σήμερα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου.

    Το μεσημέρι, ο Γιώργος Παπανδρέου, θα συμμετάσχει στη συνάντηση της Ομάδας Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας των Σκανδιναβικών Χωρών, στην Στοκχόλμη, στην οποία συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών των Σκανδιναβικών Χωρών, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Εξωτερικών της Φιλανδίας και προεδρεύων της Ε.Ε., Έρκι Τουομιόγια, για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Μετά τη συνάντηση θα δοθεί συνέντευξη Τύπου.

    Το απόγευμα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Ελληνικής Ομογένειας στη Σουηδία, ενώ στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τα Μέλη και τους Φίλους της Οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ στην Στοκχόλμη.

    Αύριο (Τρίτη), ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας, Γκόραν Πέρσον.

    "Η Ελλάδα μπορεί το καλύτερο, μπορεί έναν άλλο δρόμο", τόνισε ο κ. Γ.Παπανδρέου στη χθεσινή ομιλία του σε συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα, την Κυριακή, στην επέτειο των 32 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, και παρουσία πλήθους στελεχών από όλες τις «γενιές» του κόμματος, ο πρόεδρός του Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου στην αρχή της ομιλίας του είπε ότι τιμούμε τις αξίες και την παράδοσή μας και αναφέρθηκε στα ονόματα του Ελευθερίου Βενιζέλου, του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, του Νικολάου Πλαστήρα, καθώς και στους Γρηγόρη Λαμπράκη, Αλέξανδρο Παναγούλη, Νικηφόρο Μανδηλαρά, Μελίνα Μερκούρη, Γιώργο Γεννηματά, Γιάννη Αλευρά, Μανώλη Γλέζο,και τόνισε ότι «ενέπνευσε την νέα γενιά για Παιδεία και Δημοκρατία ο Γεώργιος Παπανδρέου».

    «Ο Ανδρέας Παπανδρέου ανέδειξε την Ελλάδα της εθνικής ανεξαρτησίας και της δικαιοσύνης ιδρύοντας και σφυρηλατώντας μια ισχυρή και ενωμένη δημοκρατική παράταξη. Ο Κώστας Σημίτης έφερε την Ελλάδα πιό κοντά στην Ευρώπη και τον κόσμο», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    «Αυτήν την 3η του Σεπτέμβρη σας καλώ όλους και την νέα γενιά της χώρας μας να ξεκινήσουμε ένα νέο αγώνα (...) με την δέσμευση και τον στόχο ότι θα χτίσουμε μια δίκαιη κοινωνία» υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ για το σύνολο της πολιτικής της, αναφέροντας ότι αυτή «αδικεί την νοημοσύνη του Ελληνα πολίτη».

    Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για αύξηση της ανεργίας και του πληθωρισμού, για συρρίκνωση του εισοδήματος, για επιβίωση της ελληνικής οικογένειας με δανεικά, για περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 30%, για καθυστέρηση των έργων και τόνισε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ χτίζει μια κοινωνία της αδικίας, της ρουσφετολογίας, της ανισότητας, της αδιαφάνειας, και των εξουσιαστών».

    Επισήμανε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη δημοκρατική κοινωνία όταν οι εταιρείες μετρήσεων έχουν σοβαρές οικονομικές δοσοληψίες με τα υπουργεία της κυβέρνησης, όταν κομματικοποιεί τον στρατό και φέρνει εκατοντάδες απόστρατους πίσω στο στράτευμα με βασικό κριτήριο την κομματική τους αφοσίωση» και τόνισε ότι «εμείς λέμε όχι στην κυβέρνηση που πουλά προστασία. Λέμε ναί στους αγώνες για μια κοινωνία που προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών της».

    Αναφερόμενος στις αποκρατικοποιήσεις ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνία της ανάπτυξης οταν γίνονται αποκρατικοποιήσεις ή κρατικοποιήσεις με γνώμονα τα συμφέροντα κάποιου ευνοούμενου επιχειρηματία και όχι το συμφέρον του δημοσίου», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για επιβολή 13 νέων φόρων, παρά τις υποσχέσεις της για φορολογικές ελαφρύνσεις, για το ότι «κατάφερε να κάνει την ακρίβεια θεσμό», για μείωση άμεση ή έμμεση του εισοδήματος ιδιαίτερα των αδύναμων κοινωνικών ομάδων, για υπέρμετρη αύξηση του κόστους των αγροτικών καλλιεργειών, για «τα ακίνητα ΜΑΤ πάνω στα οποία πέφτουν οι διαδηλωτές» και για «κουκούλωμα των υποθέσεων των υποκλοπών (ενώ) υποσχέθηκε διαφάνεια».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για απαξίωση του δημοσίου πλούτου, για δυσφήμιση της χώρας με την «δήθεν απογραφή», για απαξίωση του κεφαλαίου των Ολυμπιακών Αγώνων, για απώλεια τεράστιων κονδυλίων απο την ΕΕ, για ατολμία στην εξωτερική πολιτική, ενώ ανέφερε οτι η κυβέρνηση ολιγώρησε στο μέτωπο των πρόσφατων μεγάλων πυρκαγιών.

    Αναφερόμενος στο όραμα της «δίκαιης κοινωνίας», ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «δίκαιη κοινωνία είναι αυτή που διασφαλίζει ασφάλεια, εργασία και αναδιανομή του πλούτου (...) με ένα δυναμικό ιδιωτικό τομέα αλλά και με ένα επιτελικό κράτος που θα σχεδιάζει, θα ρυθμίζει και θα ελέγχει».

    Υπογράμμισε ότι «μια δίκαιη κοινωνία είναι ανοιχτή και προωθεί μια παγκόσμια κοινωνία αξιών με συμμαχίες που διαμορφώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο» και τόνισε ότι «εμείς οι σοσιαλιστές πιστεύουμε στην προληπτική διπλωματία και όχι τον προληπτικό πόλεμο».

    Σημαντικό τμήμα της ομιλίας του κ. Παπανδρέου κατέλαβαν τα θέματα Παιδείας και υπογράμμισε ότι «δεσμεύομαι για μια μεγάλη ανατροπή που θα μας φέρει στην πρωτοπορία της Ευρώπης στα θέματα της Παιδείας, της δια βίου μάθησης και της τεχνολογίας».

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «λέμε σήμερα 5% του ΑΕΠ στην Παιδεία με το 40% του ΚΠΣ στους ανθρώπινους πόρους. Οι δαπάνες για την Παιδεία να φθάσουν στον μέσο όρο των χωρών στην ΕΕ και το 2015 να είναι μέσα στις πέντε πρώτες».

    «Ενα δημόσιο σύστημα Παιδείας που θα διασφαλίζει στα παιδιά μας τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν με σύγχρονα εφόδια τον παγκοσμιοποιημένο ανταγωνιστικό κόσμο» υποστήριξε στην ομιλία του ο κ. Παπανδρέου.

    «Η ΝΔ μας αποκαλεί υβριστές, ξέρει ότι η ύβρις είναι η δικιά τους προσπάθεια να χειραγωγήσουν τον λαό και εμείς θα συνεχίζουμε να τους αποκαλύπτουμε κάνοντας το δημοκρατικό μας καθήκον. Εμείς προτείνουμε λύσεις και νέους δρόμους, η ΝΔ μας κατηγορεί ότι παροχολογούμε, εμείς ξέρουμε τι είπαν πριν τις εκλογές και τι κάνουν σήμερα, εμείς δεσμευόμαστε για μια δίκαιη κοινωνία» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι «ξεκινάμε σήμερα μια πορεία νίκης».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «δίνουμε τώρα τον αγώνα με πίστη, πάθος, και σιγουριά για την νίκη του Κινήματος σε όλη την Ελλάδα στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές» και υπογράμμισε ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να αναλάβει την διακυβέρνηση του τόπου» και εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι «το ΠΑΣΟΚ θα είναι η επόμενη κυβέρνηση της χώρας».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι όλοι παραδέχονται πως έκλεισε ο κύκλος αυτής της κυβέρνησης και ότι αυτό το γνωρίζει και ο πρωθυπουργός.

    «Αποδεικνύουμε έμπρακτα με την δουλειά μας ότι και θέλουμε και μπορούμε να κρατάμε το τιμόνι της χώρας επειδή το αξίζουμε και όχι επειδή οι «άλλοι» δεν μπορούν. (...) Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα ενωμένο, ανανεωμένο, δυνατό, ξεκινά τώρα με σοβαρότητα και ευθύνη, με όραμα και δύναμη, με πίστη και αυτοπεποίθηση για να κάνει πράξη όλα αυτά που θα κάνουν την κοινωνία μας, πιό δίκαιη, πιό σύγχρονη, πιό ισχυρή».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 4 September 2006 - 4:30:17 UTC