Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-08-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ενεργειακή συνεργασία στη συνάντηση του πρωθυπουργού με το Ρώσο πρέσβη
  • [02] Ο Γ.Παπανδρέου στις πληγείσες περιοχές της Χαλκιδικής
  • [03] Ανοδος των βάσεων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ
  • [04] Στο έκτακτο συμβούλιο των ΥΠΕΞ η Μπακογιάννη
  • [05] Υπό έλεγχο οι πυρκαγίες

  • [01] Η ενεργειακή συνεργασία στη συνάντηση του πρωθυπουργού με το Ρώσο πρέσβη

    Η τριμερής διάσκεψη Ελλάδας,Ρωσίας και Βουλγαρίας για την ενεργειακή συνεργασία και ειδικότερα η εξέλιξη της κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη,θα εξεταστούν στη συνάντηση που θα έχει σήμερα το πρωί στο Μαξίμου,ο πρωθυπουργός κ.Κώστας Καραμανλής με το Ρώσο πρέσβη στην Αθήνα κ.Αντρέι Βντόβιν.

    Ο κ.Βντόβιν ζήτησε συνάντηση με τον πρωθυπουργό εν όψει της επισκεψης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν,στην Αθήνα,στις 4 Σεπτεμβρίου.

    Η οικονομική πολιτική του 2007 και η σύνταξη του νέου προϋπολογισμού ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που είχε χθές ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή.

    Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι τα μηνύματα για την πορεία της οικονομίας είναι γενικά θετικά, η ανεργία μειώνεται, ο ρυθμός ανάπτυξης είναι πάνω από τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου και αυτό παρά τη δυσμενή διεθνή συγκυρία που δημιουργούν οι υψηλές τιμές πετρελαίου.

    Ο υπουργός Οικονομίας επεσήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να δημιουργεί εκπλήξεις αλλά να εκπληρώνει τις προσδοκίες που έχουν ήδη δημιουργηθεί.

    Απάντηση της Βάσως Παπανδρέου

    «Υπάρχει η εικονική πραγματικότητα του κ. Αλογοσκούφη και η σκληρή πραγματικότητα που ζούν καθημερινά οι έλληνες πολίτες», δήλωσε η υπεύθυνη Οικονομίας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου κληθείσα να σχολιάσει δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας.

    Δείπνο στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων

    Μέσα σε ένα ιδιαίτερο θετικό κλίμα ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και η σύζυγος του Νατάσα παρέθεσε απόψε δείπνο προς την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο θέρετρο των αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού στην Αγία Μαρίνα Αττικής.

    Στο γεύμα παρεκάθησαν ο υπουργός εθνικής άμυνας Ε. Μειμαράκης, οι υφυπουργοί Β. Μιχαλολιάκος και Γ. Λαμπρόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Παναγιώτης Χηνοφώτης.ο αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Γεώργιος Αυλωνίτης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος Γούσης και ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Δημήτριος Γράψας καθώς και οι σύζυγοι των παρευρισκομένων.

    Την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν συναντήσεις του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων ενόψει της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

    Στις συναντήσεις θα συμμετέχει ο Υπουργός Οικονομίας, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις για την ακύρωση της συνάντησης της ΓΣΕΕ με το Γιώργο Αλογοσκούφη.

    [02] Ο Γ.Παπανδρέου στις πληγείσες περιοχές της Χαλκιδικής

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, συνοδευόμενος από τη Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και τον υπεύθυνο του Τομέα Αυτοδιοίκησης, Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης του Πολιτικού Συμβουλίου, Ευάγγελο Βενιζέλο ,θα επισκεφθεί σήμερα τις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές της Χαλκιδικής.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα βρίσκεται στη 1.00μ.μ.,στο Πολύχρονο, και στη συνέχεια θα επισκεφθεί τη Νέα Σκιώνη και τη Χανιώτη, όπου στις 2.30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τους τοπικούς φορείς (Δημαρχείο).

    Με οξείς χαρακτηρισμούς κατά της κυβέρνησης, συνέχισε την κριτική του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας χθές στην έναρξη των εργασιών του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος.

    Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για "καλοκαιρινή επιδρομή της κυβέρνησης με φόρους και ανατιμήσεις" προσθέτοντας ότι είναι μια επικίνδυνη για το εισόδημα του πολίτη κυβέρνηση.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι ο πολίτης αντιμετωπίζει μείωση της αγοραστικής του δύναμης, πρωτόγνωρη ακρίβεια και υπερδανεισμό από τις τράπεζες και επανέλαβε την εκτίμησή του πως ότι και να δώσει η κυβέρνηση το έχει ήδη πάρει στο πολλαπλάσιο με την οικονομική της πολιτική.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η κυβέρνηση χαρακτηρίζεται από "πλήρη αναισθησία, κοινωνική αναλγησία και ανημπόρια στην διαχείριση".

    Αναφερόμενος στις πυρκαγιές ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η κυβέρνηση είναι ανήμπορη να προστατεύσει το φυσικό περιβάλλον, κατηγόρησε τους υπουργούς ότι δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και επέκρινε προσωπικά τον πρωθυπουργό ότι "κρύβεται όπως (πράττει) κάθε φορά, όταν αντιμετωπίζει τα δύσκολα".

    Επαναλαμβάνω αυτό που είπα χθές,το θέμα των πυρκαγιών δεν αφορά τον κ. Πρωθυπουργό διερωτήθηκε καί σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το κόμμα του διαμορφώνει την δική του πρόταση για ανάπτυξη με δίκαιη κατανομή του πλούτου και πρόσθεσε ότι "κερδίζουμε κάθε μέρα την εμπιστοσύνη των πολιτών, για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της πολιτικής της ΝΔ, για την νικηφόρα πορεία μας στις εκλογικές μάχες και για να ανοίξει ένας νέος δρόμος καθώς η χώρα μπορεί και ο τόπος αξίζει το καλύτερο."

    Τοποθετήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος

    Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Στην διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν τις απόψεις τους για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, και τις προτάσεις τους για την πορεία του κόμματος.

    Την επανεξέταση της κριτικής που ασκεί το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και σύμφωνα με την οποία οι φοροελαφρύνσεις ενισχύουν τα υψηλότερα εισοδήματα, πρότεινε ο κ. Αλέκος Παπαδόπουλος, μια τοποθέτηση που ουσιαστικά σημαίνει τον, όσο το δυνατόν, ακριβή καθορισμό του τι σημαίνει "υψηλό εισόδημα".

    Σε ό,τι αφορά τις δημοτικές εκλογές, η εκτίμηση του κ. Παπαδόπουλου ήταν ότι το ΠΑΣΟΚ θα πάει καλά σε νομαρχίες και πρωτεύουσες νομών, αλλά ο ίδιος δεν γνωρίζει τι θα γίνει στους δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης καθώς εκεί επικρατούν ειδικές συνθήκες.

    Την ανάκτηση της πολιτικής ηγεμονίας εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ πρότεινε η κ. Μαρία Δαμανάκη, προτάσσοντας την κινητοποίηση του "κοινωνικού χώρου" του ΠΑΣΟΚ καθώς και την άρθρωση "κοινωνικού λόγου" για την οικονομία το οποίο σημαίνει την προστασία δημοσίων αγαθών και την ποιότητα των υπηρεσιών καθώς και την στήριξη συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων.

    Από την πλευρά του ο κ. Θανάσης Τσούρας είπε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει από τώρα να εκτιμήσει που θα "ποντάρει" η κυβέρνηση εν όψει των εθνικών εκλογών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, τα χρονικά όρια για την "αποδόμηση" του κυβερνητικού έργου θα είναι ασφυκτικά.

    Ξεκάθαρο ιδεολογικό στίγμα από το ΠΑΣΟΚ πρότεινε ο κ. Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, σε ό,τι αφορά τα των τοπικών εκλογών, ενώ ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος εκτίμησε ότι πίσω από κάθε "αντάρτη" υποψήφιο κρύβεται και ένας βουλευτής.

    Ο κ. Πάγκαλος προέβη εξάλλου και σε σκληρή κριτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι από το 2000 και μετά τα κάναμε χάλια σε όλους τους τομείς, διαλύσαμε την χώρα, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του κ. Χρήστου Πολυζωγόπουλου ο οποίος είπε στον κ. Πάγκαλο ότι τέτοιες τοποθετήσεις δεν βοηθούν και εξάλλου και ο ίδιος ο κ. Πάγκαλος διετέλεσε για ένα διάστημα υπουργός των κυβερνήσεων αυτών.

    Στην τοποθέτηση του κ. Πάγκαλου αντέδρασε και η κ. Βάσω Παπανδρέου λέγοντας πως οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έκαναν λάθη αλλά έκαναν και έργο.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνοψίζοντας τις εργασίες της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου, υπογράμμισε ότι "είμαστε περήφανοι για το έργο μας", ωστόσο τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ κάνει τώρα μια νέα αρχή και πρέπει να δώσει την μάχη με ξεκάθαρες θέσεις και ενιαία φωνή.

    Δηλώσεις κυβερνητικού εκπροσώπου

    " Ο κ. Γ. Παπανδρέου επανέλαβε τις χθεσινές του ύβρεις. Οι ύβρεις μοιάζουν με κινούμενη άμμο. Οσο πιο πολύ κινείσαι, τόσο πιο πολύ βουλιάζεις".

    Τη δήλωση έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος σχολιάζοντας τα όσα είπε σήμερα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματός του.

    Απάντηση Ν.Αθανασάκη στον Θ.Ρουσόπουλο

    O εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Θ. Ρουσόπουλο δήλωσε πως "όσα κάνει και όσα λέει η κυβέρνηση της ΝΔ, είναι αυτά που συνιστούν, πραγματικά, ύβρη κατά του ελληνικού λαού, όπως και τα ψεύδη και η αυθάδεια του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος, όπως αποδεικνύεται, δεν έχει τίποτα να απαντήσει επί της ουσίας".

    [03] Ανοδος των βάσεων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

    Ανοδος των βάσεων στα εκπαιδευτικά ιδρύματα με εξαίρεση τις ιατρικές σχολές, σημειώθηκε φέτος, ενώ με την καθιέρωση του 10 ως βάση εισαγωγής των υποψηφίων παρέμειναν κενές 13.967 θέσεις κυρίως στα ΤΕΙ και στα ξενόγλωσσα τμήματα των ΑΕΙ.

    Οι βάσεις εισαγωγής των υποψηφίων σε ΑΕΙ, ΤΕΙ και ανώτερες στρατιωτικές σχολές, δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από το γγ του υπουργείου Παιδείας Ανδρέα Καραμάνο, ενώ διανεμήθηκαν στα κατά τόπους λύκεια, από όπου θα ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι, καθώς και μέσω του διαδικτύου ή του τηλεφωνικού αριθμού 1564.

    Συγκεκριμένα, στην κατηγορία του 90% (υποψήφιοι από ενιαία λύκεια) σημειώθηκε σημαντική αύξηση των βάσεων στα παιδαγωγικά τμήματα (και σε ορισμένες σχολές όπως ανθρωπιστικών, πολιτικών επιστημών, ψυχολογίας, νηπιαγωγών). Επίσης σημειώθηκε αύξηση στα τμήματα του πρώτου επιστημονικού πεδίου, μείωση στα τμήματα του τρίτου και αυξομειώσεις στα τμήματα του δεύτερου, τέταρτου και πέμπτου. Ακόμη αύξηση των βάσεων εισαγωγής σημειώθηκε σε όλα τα τμήματα των ΤΕΙ, αλλά και στην κατηγορία των υποψηφίων με το ποσοστό του 10% (απόφοιτοι προηγούμενου έτους που δεν έλαβαν μέρος στις εξετάσεις φέτος και κρίθηκαν βάσει της τελευταίας βαθμολογίας τους), με εξαίρεση τις περισσότερες στρατιωτικές σχολές.

    Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων οι οποίοι υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο ανήλθε στους 99.782, ενώ πέρυσι ήταν 104.668. Από το σύνολο των υποψηφίων εισήχθηκαν στα ΑΕΙ, ΤΕΙ και στρατιωτικές σχολές 60.204 (έναντι 76.135 πέρυσι) από τους οποίους 52.122 με το 90% (έναντι 67.475 πέρυσι), 7.754 με το 10% (έναντι 7.999 πέρυσι) και 328 από τα εσπερινά λύκεια (έναντι 661 πέρυσι).

    Στους επιτυχόντες προσμετρώνται και οι 4.188 (3.918 από τα ημερήσια και 270 από τα εσπερινά) επιτυχόντες στα ΤΕΙ και στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές με τις ειδικές εισαγωγικές εξετάσεις των υποψηφίων αποφοίτων Β΄κύκλου ΤΕΕ.

    Τέλος, σχετικά με τις κενές θέσεις στα τμήματα των ΤΕΙ όπου σε 29 τμήματα είναι μονοψήφιοι οι αριθμοί των εισακτέων και σε τέσσερα μηδενικοί, ο κ. Καραμάνος σημείωσε ότι με το συνυπολογισμό αυτών που μπαίνουν μέσω ΤΕΕ παραμένει μόνο ένα τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων Ηπείρου χωρίς κανέναν, το οποίο σύμφωνα με παλαιότερη εμπειρία μπορεί να αλλάξει γνωστικό αντικείμενο και να εγγραφούν εκεί οι επιτυχόντες.

    Φέτος, υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο 99.782 υποψήφιοι και απ' αυτούς θα εισαχθούν 60.204. Αντίστοιχα πέρυσι οι αριθμοί ήταν 104.668 και 76.135.

    Το υπουργείο Παιδείας μετά έστειλε ηλεκτρονικά σε όλες τις διευθύνσεις Μέσης Εκπαίδευσης τα ονόματα των επιτυχόντων και μέχρι το απόγευμα θα έχουν αναρτηθεί στη συντριπτική πλειοψηφία των λυκείων της χώρας.

    Συγχρόνως, οι υποψήφιοι θα μπορούν να πληροφορούνται απο το τετραψήφιο αριθμό 1564 και απο την ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας www.ypepth.gr αλλά και του ΑΠΕ.

    Ας σημειωθεί ότι φέτος για πρώτη φορά εφαρμόστηκε η βάση του 10 ή των 10 χιλιάδων μορίων. Ετσι, όσοι δεν έχουν συμπληρώσει 10 βαθμό πρόσβασης ή 10 χιλιάδες μόρια δεν θα εισαχθούν.

    Εκπλήξεις

    Εκπλήξεις έκρυβαν για πολλούς οι βάσεις των σχολών στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα αλλά και στα σχολεία το υπουργείο Παιδείας.

    Η γενική τάση στα ΤΕΙ, κυρίως, είναι ανοδική, γεγονός που συμπαρασύρει και τις βάσεις στα Πανεπιστήμια, σ΄ένα μεγάλο βαθμό.

    Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, ειδικά στα ΤΕΙ όλα τα Τμήματα έχουν άνοδο των βάσεων, πλην τεσσάρων.

    Αντίστοιχα, ενδιαφέρον έχουν οι βαθμολογικές βάσεις και οι αυξομειώσεις τους στα Πανεπιστήμια.

    Ετσι, παρατηρείται για πρώτη φορά στα τελευταία χρόνια πτώση στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, έστω μικρή ,αφού δεν ξεπερνά τα 62 μόρια. Εξίσου μικρή είναι η πτώση και στις υπόλοιπες Ιατρικές Σχολές , εκτός απο τη Νοσηλευτική Αθήνας που παρατηρείται άνοδος 334 μόρια.

    Μικρή πάντως είναι η άνοδος στα Νομικά Τμήματα, αφού η περιζήτητη Νομική Σχολή Αθήνας έχει άνοδο μόλις 19 μόρια, ενώ η Νομική Θράκης έχει άνοδο 363 μορίων. Ενα απο τα χαρακτηριστικά των φετινών αποτελεσμάτων είναι και η άνοδος στις Φιλολογικές Σχολές, αλλά και στις ξενόγλωσσες Φιλολογίες.

    Πιο αναλυτικά : Ανοδος παρατηρήθηκε στις Φιλολογικές Σχολές, μέχρι και 1304 μόρια. Στα Παιδαγωγικά Τμήματα η άνοδος ανέρχεται μέχρι 887 μόρια, ενώ στις Σχολές Ψυχολογίας έως και 947 μόρια.

    Ωστόσο η μεγαλύτερη άνοδος παρατηρείται στη Γερμανική Φιλολογία που φθάνει στα 8.223 μόρια, και ακολουθούν η Ιταλική και Ισπανική Φιλολογία που φθάνει στα 6.937 μόρια και η Γαλλική Φιλολογία στα 4.640 μόρια.

    Ανοδος όμως παρατηρείται και στις Αστυνομικές σχολές που φθάνει μέχρι και τα 1052 μόρια.

    Πτώση ,σε γενικές γραμμές, παρατηρήθηκε στα Τμήματα Πληροφορικής, που φθάνει μέχρι και 517 μόρια, ενώ η μεγαλύτερη πτώση εντοπίζεται στη Σχολή Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και η οποία φθάνει στα 810 μόρια.

    Οι κενές θέσεις στα Πανεπιστήμια υπολογίζονται σε 1349, ενώ στα ΤΕΙ σε 13.967 και αναφέρονται στην κατηγορία του 90%, δηλαδή την πλειοψηφία των υποψηφίων.

    Ορισμένα Τμήματα των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, θα έχουν μικρούς αριθμούς πρωτοετών σπουδαστών.

    Γενικότερα, στα Πανεπιστήμια, 220 σχολές ή τμήματα σημείωσαν άνοδο, ενω πτώση 92. Αντίστοιχα στα Τεχνολογικά ιδρύματα, 189 έχουν άνοδο και μόλις 4 πτώση στις βάσεις.

    Δηλώσεις Μ.Αποστολάκη

    «Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ κλείνει ένας κύκλος αγωνίας για τους μαθητές και τις οικογένειές τους. Συγχαρητήρια σε όσους πέτυχαν τον στόχο τους με πολύ μόχθο και κόπο. Εκείνοι που φέτος αποκλείονται είναι περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά, εξαιτίας της πρόχειρης και αποσπασματικής ρύθμισης για την βάση του 10, που ψήφισε η κυβέρνηση, χωρίς ταυτόχρονα να προετοιμάζει μια συγκροτημένη και αξιόπιστη εναλλακτική λύση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο αποκλεισμός χιλιάδων νέων από την τριτοβάθμια εκπαίδευση», δήλωσε η υπεύθυνη Μορφωτικών Υποθέσεων του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη.

    Η κα Αποστολάκη πρόσθεσε ότι δεκαπέντε χιλιάδες κενές θέσεις στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, ο μικρότερος αριθμός υποψηφίων που εισάγονται και ο μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων που αποκλείονται από την έναρξη εφαρμογής του ισχύοντος εξεταστικού συστήματος είναι ο φετινός απολογισμός της κυβερνητικής πολιτικής, την στιγμή που ένα στα δύο ΤΕΙ της περιφέρειας είναι βέβαιο ότι οδηγούνται σε κλείσιμο.

    Ακόμη η κα Αποστολάκη είπε πως «την ώρα που ο τόπος έχει ανάγκη από μια τολμηρή και ριζοσπαστική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η κυβέρνηση πυροδοτεί κρίση σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, ενώ ταυτόχρονα αδυνατεί να σχεδιάσει και να υλοποιήσει αναγκαίες αλλαγές, εξαντλούμενη σε ήσσονος σημασίας ρυθμίσεις".

    Καταλήγοντας η κα Αποστολάκη ανέφερε ότι «η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη και υπόλογη απέναντι σε κάθε ελληνική οικογένεια για την αυξανόμενη κρίση στον χώρο της εκπαίδευσης, για την κλιμακούμενη ένταση και για τα μέτωπα που είναι ανοιχτά με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και για τα οποία φέρει την αποκλειστική ευθύνη"

    Στο 1564 η ενημέρωση των υποψηφίων

    Από τον τηλεφωνικό αριθμό 1564 του υπουργείου Εσωτερικών θα μπορούν να ενημερώνονται για τα αποτελέσματα, οι υποψήφιοι των Πανελληνίων Εξετάσεων, με εντολή του υφυπουργού Εσωτερικών Απ. Ανδρεουλάκου.

    Ο ενδιαφερόμενος θα καλεί το 1564 και, αφού ακούσει το ηχογραφημένο εισαγωγικό μήνυμα, θα πληκτρολογεί στην τηλεφωνική συσκευή του την επιλογή «1». Κατόπιν, θα εισάγει τον οκταψήφιο Αριθμό Μαθητικού Δελτίου (Α.Μ.Δ.) και, αφού ελεγχθούν τα στοιχεία του, θα πληροφορείται εάν έχει ή δεν έχει επιτύχει και σε ποια Σχολή εισάγεται.

    Εάν πληκτρολογήσει λάθος τον Α.Μ.Δ. θα συνδέεται αυτόματα με τον πρώτο διαθέσιμο τηλεφωνητή του τηλεφωνικού κέντρου.

    [04] Στο έκτακτο συμβούλιο των ΥΠΕΞ η Μπακογιάννη

    Τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς και τους ενδοιασμούς της εξέφρασε η πολιτική ηγεσία του Ισραήλ στην υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, στις συνομιλίες που είχε μαζί της και παρά το γεγονός πως ήταν απολύτως ενήμερη της θέσης που είχε εξαρχής υποστηρίξει η ελληνίδα υπουργός υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός.

    Φθάνοντας στο Τελ Αβίβ από το Αμμάν, η κ.Μπακογιάννη συναντήθηκε διαδοχικά με τον υπουργό Άμυνας Αμίρ Πέρετζ, τον Πατριάρχη Θεόφιλο, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Σιμόν Περέζ και την ομόλογό της Τζίπι Λίβνι.

    Κατά πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, η Ισραηλινή ηγεσία θέτει ως προϋπόθεση της άρσης του αποκλεισμού του Λιβάνου την ανάπτυξη της ειρηνευτικής πολυεθνικής δύναμης, και επαναφέρει τον όρο απελευθέρωσης των δύο στρατιωτών που έχουν απαχθεί από την Χετζμπολλάχ.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ηγεσία του Ισραήλ θεωρεί πως δεν έχει συνομιλητή στον Λίβανο, καθώς αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τη δυνατότητα του πρωθυπουργού Φ.Σινιόρα να ελέγξει την κατάσταση και ιδιαίτερα την επιρροή της Χετζμπολλάχ. Με ανάλογη περίσκεψη αντιμετωπίζει και τη συνοχή στην πολιτική έκφραση της Παλαιστίνης, δεδομένου ότι μερίδα της Ισραηλινής ηγεσίας αναγνωρίζει την αναγκαιότητα στήριξης του Μαχμούτ Αμπάς ταυτόχρονα όμως υπενθυμίζει την άρνηση της Χαμάς να αναγνωρίσει την ύπαρξη του κράτους του Ισραήλ. Με ιδιαίτερη έμφαση άλλωστε, η ηγεσία παραπέμπει στην πίεση που δέχεται από την κοινωνία του Ισραήλ για το γεγονός ότι δέχθηκε να δώσει εδάφη (στον Λίβανο και τη Γάζα) για το αντάλλαγμα της ειρήνης. "Δώσαμε εδάφη και παρόλα αυτά οι επιθέσεις συνεχίσθηκαν" είναι η κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση, είπαν οι συνομιλητές της στην κ.Μπακογιάννη,

    Κατά την Ισραηλινή ηγεσία εξάλλου, η άμεση εγκατάσταση της ειρηνευτικής δύναμης είναι αναγκαία, ενώ με ιδιαίτερη ανησυχία αντιμετωπίζεται το θέμα της επιρροής του Ιράν και ιδιαίτερα της προοπτικής του πυρηνικού του προγράμματος.

    Με την ολοκλήρωση των επαφών της στο Ισραήλ, η κ.Ντόρα Μπακογιάννη αναχώρησε το πρωί για Βρυξέλλες, όπου θα λάβει μέρος στις 16.00 (ώρα Ελλάδας) στο έκτακτο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ - με τη συμμετοχή και του Κόφι Ανάν - για την κρίση στον Λίβανο.

    [05] Υπό έλεγχο οι πυρκαγίες

    Υπό έλεγχο τέθηκε, μετά από σκληρό αγώνα των επίγειων και εναέριων πυροσβεστικών δυνάμεων, στρατιωτικών τμημάτων και εθελοντών, η εφιαλτικών διαστάσεων πυρκαγιά, που επί τετραήμερο κατέκαιγε το υπεραιωνόβιο πευκόδασος στη χερσόνησο της Κασσάνδρας Χαλκιδικής, ένα από τα ομορφότερα της χώρας. Απέμειναν μόνο μερικές μικροεστίες φωτιάς σε δύσβατες ορεινές περιοχές μεταξύ του τριγώνου Νέας Σκιώνης-Μόλλα Καλύβα-Κασσανδρινού, γι΄αυτό και τα πυροσβεστικά αεροπλάνα τύπου «καναντέρ», μαζί με τα ελικόπτερα συνέχισαν καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας τις ρίψεις νερού για την αποτροπή ενδεχόμενης αναζωπύρωσης της πυρκαγιάς.

    Επίσης, πυροσβεστικά οχήματα, στρατιωτικά τμήματα και βαριά εκσκαπτικά μηχανήματα, εξακολουθούν να παραμένουν σε κατάσταση επιφυλακής στις περιοχές της Νέας Σκιώνης και της Μόλλα Καλύβα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της φωτιάς και επέκτασής της προς τη Μένδη, την Καλλάνδρα, τη Φούρκα, την Κασσανδρεία και την Καλλιθέα, τα δάση των οποίων είναι τα μόνα σε ολόκληρο το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής που δεν επλήγησαν από την πυρκαγιά που μετέτρεψε σε στάχτη και αποκαΐδια μία έκταση περίπου 60.000 στρεμμάτων δασικής κυρίως έκτασης.

    Στο μεταξύ, η ζωή άρχισε να ξαναβρίσκει τους κανονικούς της ρυθμούς στην πυρόπληκτη χερσόνησο, οι τουρίστες που απέμειναν στην περιοχή συνεχίζουν τις διακοπές τους, οι παραλίες είναι γεμάτες από τους λουόμενους, Έλληνες και ξένους, οι ξενοδοχειακές μονάδες, τα εστιατόρια, οι ταβέρνες, τα καταστήματα και τα μπαράκια της περιοχής λειτουργούν κανονικά.

    Στον εθνικό δρόμο Θεσσαλονίκης-Νέων Μουδανιών φάλαγγες υδροφόρων και άλλων οχημάτων, που είχαν αποστείλει από τη νύχτα της περασμένης Δευτέρας νομαρχίες και δήμοι της Κεντρικής Μακεδονίας, μεταξύ των οποίων και της Θεσσαλονίκης επέστρεφαν στις βάσεις τους μετά την αναχαίτιση της πύρινης λαίλαπας.

    Τόσο οι τοπικές αρχές όσο και οι ασχολούμενοι με τον τουρισμό, αισιοδοξούν ότι πολύ σύντομα, με τη βοήθεια της Πολιτείας που άρχισε ήδη να ανακοινώνει τα πρώτα μέτρα αποζημίωσης των πληγέντων, όλα στην πανέμορφη περιοχή τους θα ξαναγίνουν όπως πριν και η Κασσάνδρα, μαζί με την υπόλοιπη Χαλκιδική, θα εξακολουθήσει να παραμένει πόλος έλξης εκατοντάδων χιλιάδων τουριστών. Εκείνο που θα χρειαστεί να περάσουν δύο γενιές για να αναπτυχθεί εκ νέου, είναι το πευκοδάσος, όμως από τώρα προγραμματίζεται να αρχίσει το φθινόπωρο η κοπή των καμένων δένδρων και μίας ευρείας εκτάσεως αναδάσωση.

    Σε ύφεση οι πυρκαγιές σε Λακωνία και Αρκαδία

    Σε ύφεση βρίσκονται οι πυρκαγιές στη Μάνη Λακωνίας και στα Λυκόχια Αρκαδίας. Ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν και στα δύο μέτωπα και προσπαθούν να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο τις πυρκαγιές. Ωστόσο πριν από λίγη ώρα εκδηλώθηκε μια νέα πυρκαγιά σε δασική περιοχή στη θέση Κουφό Μολάων που λόγω των ισχυρών ανέμων πήρε γρήγορα διαστάσεις.

    Ηδη έχουν αποτεφρωθεί 100 στρέμματα δασικής έκτασης, ενώ στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος τέσσερα οχήματα της πυροσβεστικής, δέκα πυροσβέστες, πέντε πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

    2 εκατ. ευρώ για τις πρώτες ανάγκες στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές

    Ποσό ενός εκατομμυρίου ευρώ διατίθεται στην περιφέρεια Πελοποννήσου για την κάλυψη των πρώτων αναγκών στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές της. Τη σχετική απόφαση υπέγραψε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χρήστος Φώλιας μετά από συνεργασία που είχε με τον υπουργό Γιώργο Αλογοσκούφη.

    «Η κυβέρνηση προχωρά άμεσα στην ανακούφιση των πληγέντων και στην ενίσχυση τους για την αποκατάσταση των ζημιών», δήλωσε ο κ. Φώλιας, επισημαίνοντας ότι, μετά από συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία και τους αρμοδίους φορείς, θα ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται για την ενίσχυση των πυροπαθών.

    Την Τέταρτη είχε διατεθεί ένα ακόμη εκατομμύριο ευρώ στη περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την ανακούφιση των πληγέντων από την πυρκαγιά στην Χαλκιδική.

    Άμεσα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την ενίσχυση των πυροπαθών της Χαλκιδικής, ανακοίνωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος

    Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην άμεση ανακούφιση των πληγέντων και στην ενίσχυση τους για την αποκατάσταση των περιουσιών τους, σπιτιών και επιχειρήσεων, από τη μεγάλη φωτιά της Κασσάνδρας, «ευθύς αμέσως, μόλις λάβει από τη Νομαρχία Χαλκιδικής, τις σχετικές λίστες στις οποίες θα αποτυπώνονται οι καταστροφές», δήλωσε χθες το απόγευμα από τη Θεσσαλονίκη ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Προκόπης Παυλόπουλος.

    Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε επίσης ότι «η περιοχή θα κηρυχθεί, πολύ πριν τις προβλεπόμενες από το νόμο, ημερομηνίες, αναδασωτέα».

    Ο Υπουργός Εσωτερικών μετείχε σε ευρεία σύσκεψη, που έγινε στο ΥΜΑΘ παρουσία του Υπουργού Γιώργου Καλαντζή, της Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης Φάνης Πάλλη - Πετραλιά, των υφυπουργών Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης και ΥΠΕΧΩΔΕ, Αθανάσιου Γιαννόπουλου, Αλέξανδρου Κοντού και Θεμιστοκλή Ξανθόπουλου, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν ακόμη τρόποι αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος.

    «Μέσα στις προτεραιότητες μας είναι η ενίσχυση των υποδομών και η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, με τη συνεργασία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και των φορέων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν επερχόμενες δυνατές βροχές» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε ότι θα δημιουργηθούν πρόσθετες υδροδεξαμενές και θα ενισχυθεί το λιμάνι των Ν.Μουδανιών.

    «Η σύσκεψη έγινε στο Υπουργείο γιατί ο κ. Καλαντζής και ο Περιφερειάρχης σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, θα διαχειριστούν τα κονδύλια αποκατάστασης Δεν ήρθαμε εδώ για να κάνουμε επικοινωνιακές ασκήσεις. Αυτές τις αφήνουμε σε άλλους. Η κυβέρνηση ήρθε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα. Εκείνο που είναι απαράδεκτο, είναι ο λαϊκισμός και η υπερβολή» είπε ο κ.Παυλόπουλος.

    Ο Υπουργός ανέφερε ότι συντελέστηκε μια τεράστια οικολογική καταστροφή αλλά χωρίς θύματα, επεσήμανε ότι «η Χαλκιδική και η ξενοδοχειακή υποδομή της άντεξαν σε αντίθεση με ότι συνέβη σε ανάλογες περιπτώσεις σε άλλες χώρες» ενώ τόνισε ότι έγινε «το ανθρωπίνως δυνατόν για να κατασβεστεί η φωτιά».

    «Η Χαλκιδική είναι και θα είναι ο δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός», τόνισε σε δηλώσεις της η κ. Πετραλιά, που υπογράμμισε ότι επικοινώνησε με όλους τους μεγάλους ξένους τουριστικούς πράκτορες και έλαβε τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει καμία ακύρωση τουριστικού πακέτου.

    Η Υπουργός επεσήμανε ότι ξεκινά καμπάνια ενημέρωσης σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και έντυπα του εξωτερικού για να διαφημιστεί το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, ενώ θα υπάρξει διαφημιστική εκστρατεία και για το διάστημα που απομένει μέχρι τον Οκτώβριο.

    Η Υπουργός δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει ιδιαίτερα τον Βρετανό, τον Γερμανό και τον Γάλλο πρέσβη.

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Χαλκιδικής, Βασίλης Βασιλάκης και δήμαρχοι των περιοχών που επλήγησαν, αλλά και ο Πρόεδρος της Σ.Ε.Τ.Ε Σταύρος Ανδρεάδης και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γεράσιμος Μπακογιάννης.

    Σειρά μέτρων για την τόνωση της τουριστικής κίνησης στη Χαλκιδική, εξήγγειλε η Φάνη Πάλλη-Πετραλιά

    Σειρά μέτρων για την τόνωση της τουριστικής κίνησης στην πληγείσα από την πυρκαγιά περιοχή της Χαλκιδικής εξήγγειλε η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, έπειτα από ευρεία σύσκεψη στην οποία προήδρευσε, χθες, στη Χανιώτη, με τη συμμετοχή των τοπικών αρχών, τουριστικών φορέων της περιοχής και εκπροσώπων μεγάλων τουριστικών γραφείων.

    Πρόκειται για πακέτο πέντε μέτρων, που θα κινούνται προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του τουριστικού ρεύματος προς την περιοχή και αφορούν τα εξής:

    -Οικονομική στήριξη για διαφήμιση τους επόμενους μήνες, μέχρι τον Οκτώβριο, της περιοχής της χερσονήσου της Κασσάνδρας

    -Φιλοξενία εκπροσώπων ΜΜΕ του εξωτερικού

    -Συνεχείς επαφές του υπουργείου με την Ομοσπονδία Τουριστικών Πρακτόρων και τα μεγάλα τουριστικά γραφεία, καθώς επίσης και ενημέρωση από τα γραφεία του ΕΟΤ του εξωτερικού

    -Ενίσχυση της Χαλκιδικής στο διαφημιστικό πρόγραμμα του υπουργείου, που ξεκινά από τον προσεχή Οκτώβριο με μεγαλύτερη έμφαση στην Κασσάνδρα

    -Ένταξη κατά προτεραιότητα της Χαλκιδικής στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού

    «Η Χαλκιδική είναι πάντα όμορφη, ασφαλής και κορυφαίος προορισμός», δήλωσε εξερχόμενη της σύσκεψης η κ. Πάλλη-Πετραλιά και διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν ακυρώσεις από τα μεγάλα τουριστικά γραφεία τις προσεχείς ημέρες.

    Εξήρε τον συντονισμό της πυροσβεστικής υπηρεσίας και την ψυχραιμία που επέδειξαν οι ξενοδόχοι και οι πολίτες της περιοχής τις πρώτες ώρες της εκδήλωσης της πυρκαγιάς.

    Την ικανοποίηση του για τα εξαγγελθέντα μέτρα εξέφρασε ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Χαλκιδικής Γεράσιμος Μπακογιάννης, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι όλα τα ξενοδοχεία λειτουργούν κανονικά.

    Στις πληγείσες περιοχές η κυβέρνηση

    Κυβερνητικό κλιμάκιο, αποτελούμενο από τους υπουργούς Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο, Τουρισμού, Φάνη Πάλλη Πετραλιά, Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελο Μπασιάκο, τους βουλευτές του Νομού Λακωνίας Αθανάσιο Δαβάκη και Παναγιώτη Σκανδαλάκη και τον ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Παναγιώτη Φούρλα, πραγματοποίησαν το απόγευμα περιοδεία στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές της Ανατολικής Μάνης και στη συνέχεια παρουσία του Νομάρχη Κων/νου Φούρκα, δημάρχων της περιοχής και εκπροσώπων αρμόδιων φορέων του Νομού πραγματοποίησαν ευρεία σύσκεψη στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στη Σπάρτη.

    Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών, εξήγγειλε τη χορήγηση ενός εκατ. ευρώ που ήδη έχουν δοθεί στην ΓΓ Περιφέρειας Πελοποννήσου για άμεση αντιμετώπιση των πληγέντων. Άμεσα θα δοθεί ένα εκατομμύριο ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών για τον ίδιο σκοπό ενώ αφού καταγραφούν οι ζημιές σε σπίτια και καταστήματα θα ανακοινωθούν και τα μέτρα αποκατάστασης.

    Ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε την συμπαράσταση της Κυβέρνησης προς τους Μανιάτες και είπε ότι όσα εξήγγειλε δεν είναι λόγια αλλά θα γίνουν πράξεις.

    Ο υπουργός Εσωτερικών ευχαρίστησε και έδωσε συγχαρητήρια στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, την ΔΕΗ και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για την συμβολή τους στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν από τις φωτιές.

    Η υπουργός Τουρισμού κ. Πετραλιά χαρακτήρισε ξεχωριστό τόπο την Μάνη και εξήγγειλε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προβολής της ευρύτερης περιοχής. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος έκανε αναφορά στα 47 εκ. ευρώ που έχουν δοθεί ως αποζημιώσεις το 2005 στο Νομό Λακωνίας, είπε ότι τα προβλήματα είναι πολλά και σοβαρά σήμερα και εξήγγειλε ότι αρχές Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθεί ειδικό υπόμνημα πολιτικού σχεδιασμού (ΠΣΕΑ) για την περιοχή της Ανατολικής Μάνης.

    Ο κ. Φούρλας ευχαρίστησε την κυβέρνηση για το μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξε τις δύσκολες ώρες και την Πυροσβεστική Υπηρεσία για την προσπάθεια αντιμετώπισης της κατάστασης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 25 August 2006 - 6:30:23 UTC