Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-08-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφη
  • [02] Συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ
  • [03] Η Μπακογιάννη στην Ιορδανία
  • [04] Ανακοίνωση βάσεων εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ
  • [05] Σε ύφεση οι πυρκαγιές σε Χαλκιδική-Λακωνία

  • [01] Συνεργασία πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφη

    Συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών και Οικονομίας κ.Γιώργο Αλογοσκούφη, θα έχει στο Μέγαρο Μαξίμου,στις 12 το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός κ.Κώστας Καραμανλής.

    Δείπνο στους βουλευτές του κόμματός του παρέθεσε χθές το βράδυ ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής σε εξοχικό κέντρο στη Νέα Μάκρη. Στο δείπνο εκλήθησαν αλφαβητικά οι πρώτοι 36 βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

    Η συζήτηση του πρωθυπουργού με τους βουλευτές περιεστράφη γύρω από τις πρόσφατες πυρκαγιές καθώς και στις δημοτικές εκλογές. Ο κ. Καραμανλής είπε ότι οι πυρκαγιές στη Χαλκιδική και στη Λακωνία συνιστούν μεγάλο πλήγμα αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα πληγεί ο τουρισμός.

    Είπε ακόμη ότι θα ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών καθώς επίσης και των καταπατήσεων στις καμένες εκτάσεις όπως και άλλων παράνομων ενεργειών.

    Σε σχέση με τις δημοτικές εκλογές ο κ. Καραμανλής εμφανίστηκε αισιόδοξος και για το σύνολο της χώρας αλλά και για την υπερνομαρχία. Ευχήθηκε δε καλή επιτυχία στον κ. Νικήτα Κακλαμάνη ο οποίος παραβρέθηκε στο δείπνο.

    Η συζήτηση ήταν σε χαλαρή ατμόσφαιρα . Τέλος ο γραμματέας της ΚΟ κ. Απόστολος Σταύρου ανέφερε ότι θα γίνουν τρία ακόμη τέτοια δείπνα προκειμένου να συμμετάσχουν όλοι οι βουλευτές της ΚΟ του κόμματος.

    Συνεργασία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας

    Συνάντηση με τον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας κ. Θάνο Βερέμη, είχε χθες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός και συζήτησαν για την προωθούμενη μεταρρύθμιση στα ΑΕΙ.

    Ο κ. Βερέμης δήλωσε ότι ζήτησε το ραντεβού με τον πρωθυπουργό για να του παρουσιάσει τις απόψεις του σχετικά με τη μεταρρύθμιση και επανέλαβε τη θέση του ότι η εκλογή των Πρυτάνεων θα πρέπει να γίνεται με καθολική ψηφοφορία, δηλαδή με τη συμμετοχή όλων των φοιτητών και όχι μόνο από τους "κομματικούς" εκπροσώπους, που, όπως είπε, ψηφίζουν σήμερα.

    Ο κ. Βερέμης υποστήριξε ότι "όσοι δεν έχουν σχέση με τα κόμματα και κυρίως οι φοιτητές που παρακολουθούν τα μαθήματα, έρχονται και διαμαρτύρονται και πρέπει να εκφράζονται και αυτοί".

    Ο πρόεδρος του ΕΣΥΠ δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση, αλλά σημείωσε ότι στη συζήτηση που είχαν δεν εξέφρασε πρόθεση για το χρόνο που θα γίνει. Επίσης, ο κ. Βερέμης τόνισε ότι ο πρωθυπουργός είναι κατ'αρχήν σύμφωνος με το προσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που έχει δοθεί στη δημοσιότητα από το καλοκαίρι και σημείωσε πως ο κ. Καραμανλής δεν εξέφρασε άποψη για αλλαγές.

    Πάντως, χαρακτήρισε αστείες τις απόψεις για διάλογο από μηδενική βάση, αφού, όπως είπε, "συζητάμε εδώ και δύο χρόνια".

    Απαντώντας σε ερώτηση για το χαρακτηρισμό "νταήδες" που του είχε αποδοθεί σχετικά με τη στάση των φοιτητών, ο κ. Βερέμης υποστήριξε ότι ουδέποτε μίλησε για νταήδες φοιτητές και πως πρόκειται για διαστρέβλωση της άποψής του. Αυτό που είχα πει, πρόσθεσε, είναι ότι οι πολίτες και ο κόσμος που γυρνάει από τη δουλειά του στο σπίτι του δεν είναι νταήδες. Συμπλήρωσε ακόμη ότι απαντώντας τότε σε σχετική ερώτηση είχε προσθέσει ότι οι πολίτες που ψηφίζουν και γυρνούν το μεσημέρι στο σπίτι από τη δουλειά τους, δε θα πουν στη γυναίκα τους βάλε τη κατσαρόλα να φτιάξουμε φαΐ και εγώ θα πάω στο πανεπιστήμιο να ρίξω μία μπουνιά για να αντιδράσω στις καταλήψεις.

    Πρόσθεσε ακόμη πως πολύς κόσμος που δεν ανήκει κομματικά στη Νέα Δημοκρατία επιθυμεί και θέλει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Ο κ. Βερέμης κατέληξε λέγοντας ότι "και οι μισές μεταρρυθμίσεις να προχωρήσουν θα είναι κέρδος".

    Συνεργασία Κ. Καραμανλή με Γ. Βουλγαράκη

    Δίωρη συνεργασία με τον Υπουργό Πολιτισμού Γιώργο Βουλγαράκη είχε χθες το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο Γιώργος Βουλγαράκης δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι συζήτησαν με τον πρωθυπουργό για θέματα του Υπουργείου Πολιτισμού, για τον προγραμματισμό δράσης έως και το επόμενο καλοκαίρι.

    Ο Υπουργός ανέφερε ότι το πρόγραμμα πολιτισμού του περασμένου εξαμήνου εξελίχθηκε ικανοποιητικά και πρόσθεσε ότι πλέον μία σειρά απο πράγματα μπαίνουν σε τάξη.

    Ο Γιώργος Βουλγαράκης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την επιστροφή απο το Μουσείο Γκετί ελληνικών αρχαιοτήτων που θα παρουσιαστούν στις 31 Αυγούστου και υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά επιστρέφει τμήμα του Παρθενώνα απο το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, το οποίο θα παραληφθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου.

    [02] Συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

    Yπό την προεδρία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Α. Παπανδρέου, θα συνεδριάσει σήμερα στις 10.00 το πρωί., το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος, στα Καμίνια.

    Χθές οξεία επίθεση εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη συνεδρίαση των Συντονιστών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου στην αρχή της ομιλίας του είπε ότι η σκέψη μας είναι κοντά στους χιλιάδες συμπολίτες μας και ξένους επισκέπτες που βιώνουν μια πραγματική τραγωδία λόγω των πυρκαγιών στη Χαλκιδική, τη Μάνη και την Αρκαδία, και πρόσθεσε, ότι η ελληνική οικογένεια έζησε ένα καυτό καλοκαίρι ακρίβειας και ήρθαν και οι πραγματικές πυρκαγιές για να αποδείξουν ότι η δεξιά επανίδρυση του κράτους ήταν η διάλυση του κράτους.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η κυβέρνηση είναι ανήμπορη να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών, τον κοινό πλούτο και την οικολογική παράδοση και ιστορία της χώρας, είπε ότι και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ αντιμετώπιζαν μεγάλα προβλήματα με τις πυρκαγιές, όμως προχώρησαν στην πλήρη αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος, στην οργάνωση της δασοπυρόσβεσης, στον εξοπλισμό του Σώματος ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και στην απόκτηση του μεγαλύτερου πυροσβεστικού αεροπορικού στόλου στην Ευρώπη, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου σήμερα παραμένει καθηλωμένο στο έδαφος.

    Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση για ολιγωρία στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών και ζήτησε την απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν, για ανεπάρκεια, για λάθος εκτίμηση της κατάστασης, για καθυστέρηση στην αντίδραση, για έλλειψη συντονισμού των κρατικών υπηρεσιών, για απαράδεκτη διαχείριση του αεροπορικού στόλου, για κακό προγραμματισμό της συντήρησης των αεροσκαφών και για έλλειψη επαρκούς διασποράς των αεροσκαφών.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε, ότι υπάρχουν αδυναμίες στο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος λόγω του κομματισμού, της αποστρατείας άξιων στελεχών με κομματικά κριτήρια και της προαγωγής ημετέρων χωρίς προσόντα. Επίσης επεσήμανε ότι εκ μέρους των υπουργών σημειώνεται πλήρης άρνηση ανάληψης των ευθυνών, κάτι που σημαίνει αλαζονεία της εξουσίας.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ο πρωθυπουργός είναι άφαντος, διότι είναι ένας πρωθυπουργός που φοβάται τα δύσκολα και επεσήμανε επίσης ότι η οικολογική καταστροφή στέλνει και ένα μήνυμα ενόψει των αναθεώρησης του Συντάγματος, το οποίο είναι ένα όχι στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος, με την αναθεώρηση του σχετικού άρθρου.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το καλοκαίρι ήταν ιδιαίτερα δύσκολο για τα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς πολλοί δεν μπόρεσαν να πάνε διακοπές λόγω της οικονομικής κατάστασης, ενώ όσοι μπόρεσαν να πάνε αντιμετώπισαν την πρωτόγνωρη ανικανότητα και ανευθυνότητα της κυβέρνησης να εγγυηθεί τα στοιχειώδη που είναι η μετακίνηση στους τουριστικούς προορισμούς και έκανε λόγο για απαράδεκτο ναυτικό αποκλεισμό πολλών νησιών, ακόμα και της Θεσσαλονίκης.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι εν μέσω καλοκαιριού η κυβέρνηση "λειτούργησε ως διαρρήκτης" επιβάλλοντας νέους φόρους στα κινητά, τα καύσιμα και τα τιμολόγια της ΔΕΗ, ενώ αδυνατεί να συνομιλήσει με τους κοινωνικούς φορείς. ''Η ελληνική οικογένεια βλέπει περαιτέρω μείωση της αγοραστικής της δύναμης, πρωτόγνωρη ακρίβεια και αντιμετωπίζει έναν υπερδανεισμό που αποφέρει τεράστια κέρδη στις τράπεζες'' τόνισε χαρακυηριστικά.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "ο Καραμανλής και οι προπαγανδιστές της κυβέρνησης" ετοιμάζουν νέες φοροαπαλλαγές προς όφελος των λίγων και υπογράμμισε ότι ό,τι και να δώσει η κυβέρνηση μέσω επιστροφών, όπως και οι αυξήσεις στο ΕΚΑΣ και τις συντάξεις του ΟΓΑ, αφενός τα έχει μεν ήδη πάρει, αφετέρου δε τα χρωστάει και επισήμανε ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ αφορά την ανάπτυξη με δίκαιη ανακατανομή και επανέφερε την πρότασή του για την απόδοση του επιδόματος θέρανσης.

    Τέλος, κάλεσε σε συστηματική δουλειά και συντονισμένη δράση, ώστε "να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών, να αντιμετωπίσουμε τις τραγικές πολιτικές της ΝΔ, να κερδίσουμε τις εκλογικές μάχες που έχουμε μπροστά μας, ώστε να ανοίξουμε το δρόμο για μια πορεία ανάπτυξης με κοινωνική συνοχή, δικαιοσύνη και αλληλεγγύη".

    Απάντηση Θ.Ρουσόπουλου

    Ερωτηθείς για τις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο κ. Ρουσόπουλος απάντησε:

    "Είναι μία ακόμη προσπάθεια του κ. Παπανδρέου να καλύψει την ανυπαρξία του τόσο στην πολιτική σκηνή όσο και στο εσωκομματικό πεδίο. Σε κάθε περίπτωση οι ύβρεις του επιστρέφονται όλες"

    Απάντηση Δ. Σιούφα

    Απαντώντας στις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, δήλωσε τα εξής: "Λυπάμαι ειλικρινά που ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δυστυχώς έχει χάσει κάθε μέτρο. Και αυτό γίνεται στη χώρα του παν μέτρον άριστον και του γνώθι σ' αυτόν".

    Απάντηση Ν.Αθανασάκη στον κυβερνητικό εκπρόσωπο

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης σχολιάζοντας την απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου τόνισε πως ο κ. Ρουσόπουλος "καλόν είναι να σκέφτεται πριν μιλήσει και πολύ περισσότερο πριν αυθαδιάσει, ιδιαίτερα δε για ένα θέμα όπως οι καταστροφικές πυρκαγιές, όπου οι συνέπειες της βαρύτατης ολιγωρίας της κυβέρνησης της ΝΔ είναι ορατές σε όλους και τις υφίστανται χιλιάδες πολίτες".

    Ο κ. Αθανασάκης πρόσθεσε ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ρουσόπουλος "για άλλη μια φορά, αδυνατώντας να απαντήσει επί της ουσίας, αυθαδιάζει".

    Απάντηση Θ. Ρουσόπουλου στον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ

    Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας στον Εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Νουθεσίες ο κ. Αθανασάκης να απευθύνει στον υβριστή αρχηγό του».

    [03] Η Μπακογιάννη στην Ιορδανία

    Δεκτή από τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα το δεύτερο και τον πρωθυπουργό Μααρούφ Σουλεϊμάν Μπακχίτ και το μητροπολίτη Φιλαδέλφειας κ.Βενέδικτο, θα γίνει δεκτή σήμερα η υπουργός εξωτερικών , Ντόρα Μπακογιάννη , η οποία επισκέπτεται το Αμάν της Ιορδανίας,στο πλαίσιο της περιοδείας της , στη Μέση Ανατολή. Στο επίκεντρο των συζητήσεων η κατάσταση στο Λίβανο και οι εξελίξεις στην περιοχή. Στη συνέχεια η υπουργός εξωτερικών θα μεταβεί στο Ισραήλ.

    "Μήνυμα αδελφοσύνης και αλληλεγγύης" προς το λαό του Λιβάνου, απηύθυνε χθες η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, φθάνοντας στη Βηρυτό από την Κύπρο.

    Κατά την επίσκεψή της στο κατεστραμμένο τμήμα της πόλης της Βηρυτού από τους Ισραηλινούς βομβαρδισμούς, η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών παρατήρησε, πως "πάντα μια από τις χειρότερες εντυπώσεις είναι η εντύπωση της απόλυτης καταστροφής" και σημείωσε πως επιθυμία της Ελλάδας είναι να βοηθήσει "όσο πιο επιτυχώς για μια καλύτερη μέρα, καθώς ο Λίβανος δικαιούται να ζήσει σε συνθήκες ειρήνης".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, η Ελληνίδα αξιωματούχος σημείωσε ότι για να ξεπεραστεί η ανησυχία που δημιουργείται από την ύπαρξη ενός διαστήματος που χαρακτηρίζεται από κενό ασφαλείας (ως την εφαρμογή δηλαδή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας), θα πρέπει "οι δυνάμεις να αναπτυχθούν το ταχύτερο δυνατόν και να υποστηριχθεί η εκεχειρία".

    Ως προς τη συμμετοχή της Ελλάδας, η κ. Μπακογιάννη υπενθύμισε πως η χώρα μας είναι μια ναυτική δύναμη και σημείωσε πως η συμβολή της θα αναφέρεται σε αυτό το πεδίο.

    Συνάντηση Μπακογιάννη-Ζαλούχ

    "Η Ελλάδα πήρε αποφάσεις που την τιμούν. Ζήτησε κατάπαυση του πυρός από την πρώτη στιγμή του πολέμου. Αν την είχαν ακούσει δεν θα είχαν πεθάνει τόσοι άνθρωποι, ούτε θα είχε συμβεί η μεγάλη καταστροφή των υποδομών".

    Αυτό υπογράμμισε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Φάουσι Ζαλούχ μετά από τη συνάντηση που είχε με την ελληνίδα υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    Ο Λιβανέζος αξιωματούχος αναφέρθηκε επίσης στις ιστορικές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών και ζήτησε από την Ελλάδα να υποστηρίξει την άρση του αποκλεισμού της χώρας του, την παύση των εχθροπραξιών που συνεχίζονται και την διαμεσολάβηση προς το Ισραήλ ώστε να εφαρμόσει την απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Η Υπουργός των Εξωτερικών ολοκληρώνοντας την επίσκεψή της στη Βηρυτό, μετά από διαδοχικές επαφές που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής και ηγέτη του κόμματος των Σιϊτών Ναμπίχ Μπέρι, τον πρωθυπουργό της χώρας Φουάντ Σινιόρα και τον Μητροπολίτη Βηρυτού Ηλία, τόνισε πως ήταν "ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα επίσκεψη που προβάλει ένα σαφές μήνυμα: πως η εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι δύσκολη, αλλά πρέπει να υπάρξει για να ακολουθήσουν τα αναγκαία βήματα προόδου".

    Η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε ακόμα την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι αναγνωρίζεται η συνεισφορά της Ελλάδας στη διάρκεια της κρίσης, αλλά και στη διαδικασία για τη διατήρηση της ειρήνης.

    Επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών στην Ιορδανία

    Με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς (που βρίσκεται στο Αμάν της Ιορδανίας, όπου συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή της Φατάχ) συναντήθηκε η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη μετά την άφιξή της χθες το απόγευμα στο Αμάν της Ιορδανίας.

    Μετά από τη συνάντηση σε δηλώσεις της η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις πολύχρονες σχέσεις Ελλάδας - Παλαιστίνης και στη συνομιλία που είχε με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, στη διάρκεια της οποίας ο κ.Αμπάς τόνισε την προσπάθειά του να συγκροτήσει τη νέα κυβέρνηση και εξέφρασε τις απόψεις του για την κρίση του Λιβάνου.

    "Η Ελλάδα προεδρεύει τον ερχόμενο μήνα στο Συμβούλιο Ασφαλείας και, επομένως, μας ενδιαφέρουν αυτές οι απόψεις, καθώς θέλουμε να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας", σημείωσε χαρακτηριστικά η κα Μπακογιάννη, αναφερθείσα επιπροσθέτως στη σταθερή θέση της ΕΕ,για ενεργό συμμετοχή στο Παλαιστινιακό ζήτημα.

    Η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών χθες το βράδυ παρακάθισε σε δείπνο που οργάνωσε ο Ιορδανός ομόλογός της Αμπντελελάχ αλ Χαντίμπ.

    [04] Ανακοίνωση βάσεων εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

    Σήμερα το μεσημέρι, αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα από τον ΓΓ του υπουργείου Παιδείας Ανδρέα Καραμάνο, οι βάσεις εισαγωγής για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Σχετικοί πίνακες θα αναρτηθούν στα λύκεια της χώρας.

    Στο 1564 η ενημέρωση των υποψηφίων

    Από τον τηλεφωνικό αριθμό 1564 του υπουργείου Εσωτερικών θα μπορούν να ενημερώνονται για τα αποτελέσματα, οι υποψήφιοι των Πανελληνίων Εξετάσεων, με εντολή του υφυπουργού Εσωτερικών Απ. Ανδρεουλάκου.

    Ο ενδιαφερόμενος θα καλεί το 1564 και, αφού ακούσει το ηχογραφημένο εισαγωγικό μήνυμα, θα πληκτρολογεί στην τηλεφωνική συσκευή του την επιλογή «1». Κατόπιν, θα εισάγει τον οκταψήφιο Αριθμό Μαθητικού Δελτίου (Α.Μ.Δ.) και, αφού ελεγχθούν τα στοιχεία του, θα πληροφορείται εάν έχει ή δεν έχει επιτύχει και σε ποια Σχολή εισάγεται.

    Εάν πληκτρολογήσει λάθος τον Α.Μ.Δ. θα συνδέεται αυτόματα με τον πρώτο διαθέσιμο τηλεφωνητή του τηλεφωνικού κέντρου.

    [05] Σε ύφεση οι πυρκαγιές σε Χαλκιδική-Λακωνία

    Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά στη Μάνη Λακωνίας. Δεν υπάρχουν νέα μέτωπα, ούτε εξέλιξη της φωτιάς, ωστόσο υπάρχουν αναζωπυρώσεις σε κάποια σημεία.

    Σήμερα κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλο θα επισκεφθεί την πληγείσα περιοχή της Λακωνίας και θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στη Νομαρχία όπου και θα ανακοινωθούν μέτρα ενίσχυσης των πληγέντων.

    Υπό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά στη δασική περιοχή του Χρυσοβιτσίου Αρκαδίας, ύστερα από επιχείρηση ισχυρών εναέριων πυροσβεστικών μέσων, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά στη Λυκόχια, καθώς στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έχουν καεί 1.000 στρέμματα δασικής έκτασης.

    Εξάλλου, σε ύφεση βρίσκονται οι διάσπαρτες εστίες της φωτιάς στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Σκιώνης, στη χερσόνησο Κασσάνδρα της Χαλκιδικής και πιο συγκεκριμένα στη Μόλα Καλύβα, την Αγία Παρασκευή και το ορεινό Κασσανδρινό.

    Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούν να βρίσκονται σε επιφυλακή για ενδεχόμενες αναζωπυρώσεις από τυχόν αύξηση της έντασης του ανέμου.

    Η συγκεκριμένη περιοχή είναι ορεινή και δύσβατη και η ιδιαίτερη μορφολογία του εδάφους δυσκολεύει το έργο των πυροσβεστών.

    Άμεσα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την ενίσχυση των πυροπαθών της Χαλκιδικής, ανακοίνωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος

    Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην άμεση ανακούφιση των πληγέντων και στην ενίσχυση τους για την αποκατάσταση των περιουσιών τους, σπιτιών και επιχειρήσεων, από τη μεγάλη φωτιά της Κασσάνδρας, «ευθύς αμέσως, μόλις λάβει από τη Νομαρχία Χαλκιδικής, τις σχετικές λίστες στις οποίες θα αποτυπώνονται οι καταστροφές», δήλωσε χθες το απόγευμα από τη Θεσσαλονίκη ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Προκόπης Παυλόπουλος.

    Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε επίσης ότι «η περιοχή θα κηρυχθεί, πολύ πριν τις προβλεπόμενες από το νόμο, ημερομηνίες, αναδασωτέα».

    Ο Υπουργός Εσωτερικών μετείχε σε ευρεία σύσκεψη, που έγινε στο ΥΜΑΘ παρουσία του Υπουργού Γιώργου Καλαντζή, της Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης Φάνης Πάλλη - Πετραλιά, των υφυπουργών Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης και ΥΠΕΧΩΔΕ, Αθανάσιου Γιαννόπουλου, Αλέξανδρου Κοντού και Θεμιστοκλή Ξανθόπουλου, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν ακόμη τρόποι αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος.

    «Μέσα στις προτεραιότητες μας είναι η ενίσχυση των υποδομών και η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, με τη συνεργασία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και των φορέων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν επερχόμενες δυνατές βροχές» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε ότι θα δημιουργηθούν πρόσθετες υδροδεξαμενές και θα ενισχυθεί το λιμάνι των Ν.Μουδανιών.

    «Η σύσκεψη έγινε στο Υπουργείο γιατί ο κ. Καλαντζής και ο Περιφερειάρχης σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, θα διαχειριστούν τα κονδύλια αποκατάστασης Δεν ήρθαμε εδώ για να κάνουμε επικοινωνιακές ασκήσεις. Αυτές τις αφήνουμε σε άλλους. Η κυβέρνηση ήρθε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα. Εκείνο που είναι απαράδεκτο, είναι ο λαϊκισμός και η υπερβολή» είπε ο κ.Παυλόπουλος.

    Ο Υπουργός ανέφερε ότι συντελέστηκε μια τεράστια οικολογική καταστροφή αλλά χωρίς θύματα, επεσήμανε ότι «η Χαλκιδική και η ξενοδοχειακή υποδομή της άντεξαν σε αντίθεση με ότι συνέβη σε ανάλογες περιπτώσεις σε άλλες χώρες» ενώ τόνισε ότι έγινε «το ανθρωπίνως δυνατόν για να κατασβεστεί η φωτιά».

    «Η Χαλκιδική είναι και θα είναι ο δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός», τόνισε σε δηλώσεις της η κ. Πετραλιά, που υπογράμμισε ότι επικοινώνησε με όλους τους μεγάλους ξένους τουριστικούς πράκτορες και έλαβε τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει καμία ακύρωση τουριστικού πακέτου.

    Η Υπουργός επεσήμανε ότι ξεκινά καμπάνια ενημέρωσης σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και έντυπα του εξωτερικού για να διαφημιστεί το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, ενώ θα υπάρξει διαφημιστική εκστρατεία και για το διάστημα που απομένει μέχρι τον Οκτώβριο.

    Η Υπουργός δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει ιδιαίτερα τον Βρετανό, τον Γερμανό και τον Γάλλο πρέσβη.

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Χαλκιδικής, Βασίλης Βασιλάκης και δήμαρχοι των περιοχών που επλήγησαν, αλλά και ο Πρόεδρος της Σ.Ε.Τ.Ε Σταύρος Ανδρεάδης και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γεράσιμος Μπακογιάννης.

    Το κυβερνητικό κλιμάκιο θα επισκεφθεί σήμερα και τη Λακωνία, με εξαίρεση την κ. Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, η οποία συνοδευόμενη από τους εκπροσώπους των ξενοδόχων αναχώρησε, αμέσως μετά τη σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη, για τη Χαλκιδική.

    Σειρά μέτρων για την τόνωση της τουριστικής κίνησης στη Χαλκιδική, εξήγγειλε η Φάνη Πάλλη-Πετραλιά

    Σειρά μέτρων για την τόνωση της τουριστικής κίνησης στην πληγείσα από την πυρκαγιά περιοχή της Χαλκιδικής εξήγγειλε η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, έπειτα από ευρεία σύσκεψη στην οποία προήδρευσε, στη Χανιώτη, με τη συμμετοχή των τοπικών αρχών, τουριστικών φορέων της περιοχής και εκπροσώπων μεγάλων τουριστικών γραφείων.

    Πρόκειται για πακέτο πέντε μέτρων, που θα κινούνται προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του τουριστικού ρεύματος προς την περιοχή και αφορούν τα εξής:

    -Οικονομική στήριξη για διαφήμιση τους επόμενους μήνες, μέχρι τον Οκτώβριο, της περιοχής της χερσονήσου της Κασσάνδρας

    -Φιλοξενία εκπροσώπων ΜΜΕ του εξωτερικού

    -Συνεχείς επαφές του υπουργείου με την Ομοσπονδία Τουριστικών Πρακτόρων και τα μεγάλα τουριστικά γραφεία, καθώς επίσης και ενημέρωση από τα γραφεία του ΕΟΤ του εξωτερικού

    -Ενίσχυση της Χαλκιδικής στο διαφημιστικό πρόγραμμα του υπουργείου, που ξεκινά από τον προσεχή Οκτώβριο με μεγαλύτερη έμφαση στην Κασσάνδρα

    -Ένταξη κατά προτεραιότητα της Χαλκιδικής στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού

    «Η Χαλκιδική είναι πάντα όμορφη, ασφαλής και κορυφαίος προορισμός», δήλωσε εξερχόμενη της σύσκεψης η κ. Πάλλη-Πετραλιά και διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν ακυρώσεις από τα μεγάλα τουριστικά γραφεία τις προσεχείς ημέρες.

    Εξήρε τον συντονισμό της πυροσβεστικής υπηρεσίας και την ψυχραιμία που επέδειξαν οι ξενοδόχοι και οι πολίτες της περιοχής τις πρώτες ώρες της εκδήλωσης της πυρκαγιάς.

    Την ικανοποίηση του για τα εξαγγελθέντα μέτρα εξέφρασε ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Χαλκιδικής Γεράσιμος Μπακογιάννης, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι όλα τα ξενοδοχεία λειτουργούν κανονικά.

    Ρουσόπουλος: Δεν υπήρξε ολιγωρία των αρμόδιων υπηρεσιών

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος. απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, δήλωσε ότι δεν υπήρξε ολιγωρία των αρμόδιων υπηρεσιών στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, ούτε έχει εντοπιστεί πρόβλημα συντονισμού και παρέπεμψε στις σχετικές δηλώσεις που έχουν κάνει οι αρμόδιοι υπουργοί και υπηρεσιακοί παράγοντες.

    Ο εκπρόσωπος συνεχάρη τους άνδρες της Πυροσβεστικής και τους πολίτες που έδωσαν τη μάχη με τις φλόγες.

    Σε ερώτηση σχετική με τις επικρίσεις που ακούγονται από διάφορες πλευρές, ο κ. Ρουσόπουλος απάντησε ότι "σέβομαι τις απόψεις που ακούγονται, αλλά σέβομαι και τους άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που, με υπευθυνότητα, δίνουν τη μάχη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών με επιτυχία".

    Ερωτηθείς για το αν η κυβέρνηση σκοπεύει να προμηθευτεί καινούργια πυροσβεστικά αεροσκάφη, ο κ. Ρουσόπουλος απάντησε ότι το θέμα απασχολεί το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως και έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για την ανανέωση του στόλου.

    Τέλος, ο εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι αντίστοιχο κυβερνητικό κλιμάκιο θα επισκεφθεί και τον άλλο τόπο μεγάλης πυρκαγιάς, τη Λακωνία.

    Ένα εκ.ευρώ για τις ζημιές στην Χαλκιδική

    Ποσό 1 εκατ. ευρώ θα διατεθεί στην περιφέρεια Kεντρικής Μακεδονίας για την κάλυψη των πρώτων αναγκών στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές. Τη σχετική απόφαση υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χρήστος Φώλιας, μετά από σύσκεψη που είχε με τον υπουργό Γιώργο Αλογοσκούφη.

    Οπως είπε ο κ. Φώλιας, η κυβέρνηση θα σταθεί αρωγός των κατοίκων της περιοχής που δοκιμάστηκαν έντονα από τη πυρκαγιά και θα διαθέσει όσα επιπλέον ποσά απαιτηθούν για την αποκατάσταση των ζημιών μετά από συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία και τους φορείς.

    Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης ενημέρωσε τους πρόξενους για τους τουρίστες

    Με τον πρέσβη της Βρετανίας και τους προξένους των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ουκρανίας, της Σερβίας, της Τουρκίας, της Βουλγαρίας, της FYROM, της Κύπρου, της Ρουμανίας και της Αλβανίας συναντήθηκε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Καλαντζής και τους ενημέρωσε για την πορεία κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής και τους ξένους τουρίστες που παραθερίζουν στην περιοχή.

    Τους διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος για κατοικημένες περιοχές και οι ξένοι τουρίστες μπορούν να συνεχίσουν την παραμονή τους στην Κασσάνδρα, χωρίς καμιά ανησυχία, αφού οι πυροσβεστικές δυνάμεις επεμβαίνουν εγκαίρως σε κάθε περίπτωση αναζωπύρωσης κάποιας εστίας. Ανέφερε ότι πολλοί ξένοι τουρίστες έχουν επιστρέψει στα ξενοδοχεία τους και στα καταλύματα τους, ενώ είπε ότι κατανοεί και όσους ένιωσαν την ανάγκη να διακόψουν την παραμονή τους.

    «Σας βεβαιώνω ότι την ίδια αγωνία μοιραζόμαστε κι εμείς, εξίσου για όλους όσους ένοιωσαν την απειλή της πυρκαγιάς ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους», σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Από την πρώτη στιγμή της πυρκαγιάς, έδωσα εντολή να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία όσων βρίσκονταν στην περιοχή, καθώς ήταν πρώτο μέλημα, κατ` εντολή και του ιδίου του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, να μην έχουμε ανθρώπινες απώλειες. Από τα βάθη της καρδιάς μου, εκφράζω τα συλλυπητήρια μου και μεταφέρω τα συλλυπητήρια του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, προς τη Γερμανική Κυβέρνηση και προς τους συγγενείς του άτυχου Γερμανού παραθεριστή που έχασε τη ζωή του από πνιγμό. Χάρη στην μεγάλη κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων και χάρη στην έγκαιρη εκκένωση ξενοδοχείων, κατασκηνώσεων και σπιτιών που απειλούσε η πυρκαγιά, δεν υπήρξε καμία άλλη ανθρώπινη απώλεια».

    Κατ΄εντολήν του πρωθυπουργού ο κ. Καλαντζής τόνισε ότι έδωσε οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες να είναι έτοιμες να βοηθήσουν σε ό,τι χρειαστούν οι προξενικές αρχές ξένων κρατών στη Θεσσαλονίκη, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αλλοδαπών πολιτών που παραθερίζουν στην περιοχή.

    Οι ξένοι διπλωμάτες εξέφρασαν την λύπη τους για την οικολογική καταστροφή που προκάλεσε η μεγάλη πυρκαγιά καθώς και το ενδιαφέρον τους για τα πιθανά αίτια της πυρκαγιάς. Ευχαρίστησαν τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης και την ελληνική κυβέρνηση, για τα μέτρα που έλαβαν και για την αμεσότητα με την οποία ανταποκρίθηκαν στην ανάγκη τους για ενημέρωση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 24 August 2006 - 6:30:23 UTC