Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-08-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Περιοδεία Ντ. Μπακογιάννη στη Μέση Ανατολή
  • [02] Πρόκριση με νίκη θρίλερ για την Εθνική

  • [01] Περιοδεία Ντ. Μπακογιάννη στη Μέση Ανατολή

    Συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του Λιβάνου, του Ισραήλ και της Ιορδανίας, με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς καθώς και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τ.Παπαδόπουλο - με τον οποίο, μεταξύ άλλων, θα συζητήσει και τις εξελίξεις στο Κυπριακό - θα έχει η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    Η κα Μπακογιάννη ξεκινά σήμερα περιοδεία στη Μέση Ανατολή, η οποία σηματοδοτεί το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Αθήνας για τις εξελίξεις στην περιοχή, καθώς από την 1η Σεπτεμβρίου αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    Στο πλαίσιο της περιοδείας της σε χώρες της Μέσης Ανατολής και πρώτο σταθμό την Κύπρο - η οποία βοήθησε με πολύ σημαντικό τρόπο στη διαδικασία εξόδου πολιτών που ήθελαν να φύγουν από την εμπόλεμη ζώνη στο Λίβανο- η υπουργός Εξωτερικών θα επιχειρήσει να συμβάλει στις προσπάθειες που εδράζονται στην υιοθέτηση της απόφασης 1701 του Σ.Α. των Ηνωμένων Εθνών, ενισχύοντας τις διπλωματικές προσπάθειες για την πλήρη εφαρμογή της.

    Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γ.Κουμουτσάκος οι βασικοί άξονες της επίσκεψης της κυρίας Μπακογιάννη αφορούν:

    Β§ τον πλήρη σεβασμό της εκεχειρίας, καθώς είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρξουν οι δυνατότητες διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας,

    Β§ την ιδιαίτερη έμφαση στην πλήρη εφαρμογή της πρόσφατης απόφασης του Σ.Α. των Ηνωμένων Εθνών,

    Β§ την ενίσχυση και στήριξη της κυβέρνησης του Λιβάνου,

    Β§ την κατανόηση των ανησυχιών ασφαλείας που έχει το Ισραήλ,

    Β§ τις προσπάθειες για εδραίωση μιας μόνιμης και σταθερής λύσης στο παλαιστινιακό πρόβλημα και

    Β§ την προώθηση μιας προσπάθειας ευρείας και συνολικής, καθώς δεν θα πρέπει να διατηρηθεί η λογική των αποκλεισμών και θα πρέπει όσοι μπορούν να βοηθήσουν να το πράξουν.

    Ερωτηθείς για την σύσταση της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης που θα σταλεί στο Λίβανο, ο εκπρόσωπος επισήμανε ότι δεν έχουν αποσαφηνιστεί ακόμη τα χαρακτηριστικά της δύναμης, η επιχειρησιακή δομή της, καθώς και οι κανόνες εμπλοκής της στις εξελίξεις, εφόσον όλα αυτά τελούν υπο διαμόρφωση, με βάση την σχετική έκθεση του Γενικού Γραμματέα.

    Στην πρόθεσή της να συμβάλει στις προσπάθειες για διαρκή ειρήνη, η Αθήνα εξετάζει το ενδεχόμενο της συμμετοχής της στη δύναμη αυτή.

    Ο κ.Κουμουτσάκος ανέφερε η αποστολή χερσαίων δυνάμεων είναι εκτός των προθέσεων της ελληνικής πλευράς, η οποία προσανατολίζεται σε μια συνεισφορά μιας φρεγάτας του πολεμικού ναυτικού, μιας εξειδικευμένης μονάδας βατραχανθρώπων, καθώς και ενός ορισμένου αριθμού στελεχών για την εύρυθμη λειτουργία της στρατιωτικής διοίκησης.

    Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι η απόφαση των Ηνωμένων Εθνών καθορίζει το πολιτικό πλαίσιο εντός του οποίου κινείται η διεθνής κοινότητα, δεν δείχνει ούτε νικητές, ούτε ηττημένους σε μια σύγκρουση που είναι και παράλογη και απάνθρωπη και γιαυτό απαιτούνται προσπάθειες συλλογικές, χωρίς αποκλεισμούς, που να περιλαμβάνουν και μια διαρκή και μόνιμη λύση στο παλαιστινιακό πρόβλημα.

    Ερωτηθείς γιατί στους σταθμούς της περιοδείας της κας Μπακογιάννη δεν συμπεριλαμβάνεται η Δαμασκός, ο εκπρόσωπος απάντησε οτι δεν κρίθηκε ώριμη η στιγμή για μια επίσκεψη στη Συρία και υπενθύμισε ότι πριν από δέκα ημέρες η υπουργός είχε συναντηθεί στην Αθήνα με τον υπουργό πληροφοριών της χώρας αυτής.

    Δηλώσεις Αθανασάκη

    «Το πρόσφατο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας περιλαμβάνει ασάφειες και εγκυμονεί τον κίνδυνο μετατροπής της στρατιωτικής αποστολής του ΟΗΕ από δύναμη διατήρησης της ειρήνης - peacekeeping - σε δύναμη επιβολής της ειρήνης - peacemaking - και το γεγονός αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεση περιπλοκή, σε νέες βίαιες συγκρούσεις και σε γενικευμένη ανάφλεξη στην περιοχή» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, παραπέμποντας και σε σχετική δήλωση του υπεύθυνου Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας του ΠΣ του ΠΑΣΟΚ, Χρήστου Παπουτσή.

    Ο κ. Αθανασάκης προέβη στην δήλωση αυτή εν όψει των αποφάσεων της κυβέρνησης, όπως ανέφερε.

    Η υπουργός Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη που είχε συμμετάσχει στην έγκριση του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας, οφείλει να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για το ακριβές περιεχόμενο και την ερμηνεία της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και για την δέσμευση όλων των εμπλεκομένων μερών ότι θα συνεργαστούν για την υλοποιήσή της, ιδιαίτερα για την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων και τον αφοπλισμό των παραστρατιωτικών οργανώσεων του Λιβάνου, ανέφερε ο κ. Αθανασάκης.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ είπε ότι οι εγγυήσεις αυτές και η αποσαφήνιση του ρόλου της ειρηνευτικής δύναμης αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να καταλήξει στην οποιαδήποτε απόφαση για την συμμετοχή ή όχι στην στρατιωτική δύναμη, σε διαφορετική περίπτωση η κυβέρνηση αναλαμβάνει ακέραιη την ευθύνη και προφανώς επαναλαμβάνουμε ότι η Ελλάδα οφείλει να πρωτοστατήσει στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Λίβανο, να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο σε κάθε διεθνή διπλωματική πρωτοβουλία για την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και την εξασφάλιση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.

    Ο κ. Αθανασάκης τόνισε ότι η Ελλάδα οφείλει να ζητήσει πλήρη αποσαφήνιση του ρόλου και των ορίων επιχειρησιακής ευθύνης της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο, «όπως έπραξε, στο πρόσφατο παρελθόν, στις περιπτώσεις που επελέγη η συμμετοχή σε αποστολές του ΟΗΕ για την διαφύλαξη της ειρήνης».

    Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την "απορία" του σχετικά με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργου Κουμουτσάκου σύμφωνα με τις οποίες δεν θα συμπεριληφθεί η Δαμασκός στο ταξίδι της υπουργού Εξωτερικών κας. Μπακογιάννη στην περιοδεία της στη Μέση Ανατολή γιατί δεν είναι ώριμη η στιγμή.

    «Απορώ πως μπορεί κανείς την ώρα που η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, την ώρα που γίνεται μια τέτοια επίσκεψη στην περιοχή, όπου πρέπει να έχει κανείς την καλύτερη δυνατή εικόνα, πώς μένει εκτός η Συρία, η οποία είναι χώρα - σοβαρός παράγοντας στην περιοχή, με ρόλο στις εξελίξεις και ως τώρα και στο μέλλον», δήλωσε ο Νίκος Αθανασάκης.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε ότι ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου έχει τονίσει ότι για την επίλυση των προβλημάτων στην Μέση Ανατολή και για διαρκή ειρήνη είναι αναγκαία η σύγκληση μιας περιφερειακής διάσκεψης με την συμμετοχή όλων των παραγόντων και χωρών της περιοχής συμπεριλαμβανομένων της Συρίας και του Ιράν.

    Ο Νίκος Αθανασάκης πρόσθεσε ότι η επίλυση των προβλημάτων και η διαρκής ειρήνη πρέπει να έχει ως στόχους την ύπαρξη ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, την ύπαρξη με ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ, την επίλυση των προβλημάτων και την ανεξαρτησία του Λιβάνου και την επίλυση των προβλημάτων μεταξύ Ισραήλ και Συρίας.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο Νίκος Αθανασάκης είπε ότι ισχύει η πρωτοβουλία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για την πραγματοποίηση διάσκεψης για την Μέση Ανατολή, το Σεπτέμβριο στο Κάϊρο, ενώ σε ό,τι αφορά στο πλαίσιο προσέγγισης του προβλήματος παρέπεμψε σε άρθρο του Γιώργου Παπανδρέου - που συνυπογράφουν οι Πιέρο Φασίνο και Γιόνας Γκάρ Στορ ως συμπρόεδροι της επιτροπής της σοσιαλιστικής διεθνούς για το Μεσανατολικό - και το οποίο δημοσιεύθηκε.

    [02] Πρόκριση με νίκη θρίλερ για την Εθνική

    Με τρίποντο του Ζήση στο τελευταίο δευτερόλεπτο η Εθνική ομάδα μπάσκετ των ανδρών πέτυχε την τρίτη νίκη στο μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας. Σε ένα παιχνίδι ακατάλληλο για καρδιακούς οι παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη έδειξαν ότι είναι γεννημένοι νικητές και κατάφεραν να γυρίσουν το ματς στα τελευταία 30 δευτερόλεπτα και κέρδισαν τελικά με 72-69 τους Αυστραλούς.

    Η Ελλάδα για ακόμη ένα παιχνίδι δεν παρουσίασε καλό αγωνιστικό πρόσωπο, κάνοντας πολλά λάθη και δίνοντας την ευκαιρία στους Αυστραλούς να πιστέψουν στη νίκη. Η Εθνική δεν τα παράτησε και ο Αντώνης Φώτσης, 11 δευτερόλεπτα πριν την λήξη, με τρίποντο έφερε το παιχνίδι στα ίσα (69-69). Στην εκπνοή της αναμέτρησης ο Νίκος Ζήσης με σουτ τριών πόντων έδωσε την νίκη στην Εθνική μας και ταυτόχρονα το εισιτήριο για την επόμενη φάση του Μουντομπάσκετ.

    Τα δεκάλεπτα: 17-17, 39-34, 55-56, 72-69


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 22 August 2006 - 10:30:23 UTC