Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-08-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χριστοδουλάκης:Παρεϊστικος κρατισμός
  • [02] Περιοδεία Ντ. Μπακογιάννη στη Μέση Ανατολή
  • [03] Μεϊμαράκης:Eκλογές στο τέλος της 4ετίας

  • [01] Χριστοδουλάκης:Παρεϊστικος κρατισμός

    "Η πολιτική Αλογοσκούφη δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ", υπογραμμίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης σε συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία". Ο κ. Χριστοδουλάκης "τη χαρακτηρίζει "παρεΐστικο κρατισμό που φέρνει στο νου τη δεκαετία του '70", ενώ σ΄ό,τι αφορά την αποπομπή Παπαντωνίου, σημειώνει: "Ισως όλα να είχαν αποφευχθεί με προηγούμενη συνεννόηση".

    [02] Περιοδεία Ντ. Μπακογιάννη στη Μέση Ανατολή

    Περιοδεία στη Μέση Ανατολή προετοιμάζει η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη από την Τρίτη 22 Αυγούστου.

    Πρώτος σταθμός της υπουργού Εξωτερικών θα είναι η Κύπρος όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο με τον οποίο θα κάνουν επισκόπηση των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.

    Από την Τετάρτη, η κα Μπακογιάννη θα επισκεφθεί τον Λίβανο και το Ισραήλ, όπου θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τους ομολόγους της, και άλλα στελέχη της πολιτικής ηγεσίας των χωρών αυτών, καθώς και με εκπροσώπους της Παλαιστινιακής Αρχής

    Ο λιβανικός στρατός συνέχισε το πρωί της Παρασκευής την ανάπτυξή του στον νότιο Λίβανο και έφτασε στο Κίαμ,τη μεγαλύτερη κοινότητα της περιοχής,που βρίσκεται 7 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Ισραήλ,μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Περίπου 10 στρατιωτικά φορτηγά και θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού της 10ης ταξιαρχίας πεζικού έφτασαν το πρωί μπροστά από το σχολείο της κοινότητας,δήλωσε ο δημοσιογράφος.

    Η λιβανική κυβέρνηση αποφάσισε να αναπτύξει 15.000 στρατιώτες στον νότιο Λίβανο στο πλαίσιο της απόφασης 1701 υου ΟΗΕ,για να επιβλέψουν την εφαρμογή της εκεχειρίας ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χεζμπολλάχ.

    Την ίδια ώρα πιέσεις στις κυβερνήσεις για την αποστολή στρατευμάτων στην υπό συγκρότηση διευρυμένη ειρηνευτική δύναμη στο νότιο Λίβανο άσκησε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΟΗΕ, προειδοποιώντας ότι η οποιαδήποτε καθυστέρηση μπορεί να οδηγήσει σε νέα αιματοχυσία.

    Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του οργανισμού, Μαρκ Μάλοκ Μπράουν ζήτησε από τους πρεσβευτές δεκάδων κρατών να ενημερώσουν τα Ηνωμένα Εθνη "το αργότερο εντός των προσεχών ημερών" πόσους στρατιώτες θα στείλουν στην ειρηνευτική δύναμη, δεδομένης της απροθυμίας της Γαλλίας να αναλάβει τον ηγετικό ρόλο.

    "Πρέπει να κάνουμε τις υποσχέσεις δεσμεύσεις και να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις. Κάθε στιγμή που καθυστερούμε, είναι μία στιγμή που διακινδυνεύουμε να ξεσπάσουν και πάλι συγκρούσεις", δήλωσε ο Μάλοκ Μπράουν στην κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση που είχε με τους πρεσβευτές.

    Τα Ηνωμένα Έθνη υπολόγιζαν στη Γαλλία για να ηγηθεί του πρώτου τμήματος των κυανόκρανων, που θα αριθμεί περίπου 3.500 άνδρες και θα σταλεί σε δύο εβδομάδες. Όμως το Παρίσι, που έχει ήδη στείλει 200 στρατιώτες στην υφιστάμενη δύναμη στο Λίβανο, ανακοίνωσε ότι θα συμβάλλει στη διεύρυνση της αποστολής με άλλους 200 στρατιώτες.

    Πάντως ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ διαβεβαίωσε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Άναν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, ότι η κυβέρνησή του θα μπορούσε να στείλει κι άλλους στρατιώτες, κάτι που όμως -κατά το Παρίσι- εξαρτάται από την πλήρη αποσαφήνιση της αποστολής και των κανόνων που θα τη διέπουν.

    Τουλάχιστον πέντε χώρες δεσμεύτηκαν να συμμετάσχουν με στρατιώτες στη μελλοντική ενισχυμένη ειρηνευτική δύναμη του Λιβάνου (Finul) αλλά πολλές άλλες προτιμούν να μελετήσουν πρώτα την κατάσταση προτού αποφασίσουν, ανέφερε σήμερα διπλωματική πηγή από τα Ηνωμένα Έθνη.

    Το Μπαγκλαντές, η Ινδονησία, η Μαλαισία και το Νεπάλ πρότειναν να στείλουν από ένα τάγμα και η Δανία δύο πολεμικά πλοία, διευκρίνισε η ίδια πηγή. Πρόσθεσε ότι η Ιταλία, η Ισπανία, η Αίγυπτος, το Μαρόκο και το Βέλγιο έκαναν γνωστό ότι θα εξετάσουν την κατάσταση προτού να δεσμευτούν.

    Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη σχετικά με τη συμβολή κάθε χώρας στη Finul ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μαρκ Μάλοχ Μπράουν είπε ότι ελπίζει ο Οργανισμός να έχει στη διάθεσή του τουλάχιστον 3.500 στρατιώτες το συντομότερο δυνατόν.

    Η απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας προβλέπει την ανάπτυξη στο νότιο Λίβανο μιας ειρηνευτικής δύναμης αποτελούμενης από 15.000 άνδρες, παράλληλα με τους 15.000 στρατιώτες που να στείλει η Βηρυτός.

    ΥΠΕΞ - Εξετάζεται η ελληνική συμμετοχή στην ειρηνευτική αποστολή στο Λίβανο

    Στο πλαίσιο των σχετικών συζητήσεων που διεξάγονται τόσο στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα εξετάζει τις δυνατότητες συμβολής της στην υποστήριξη και ενίσχυση της ειρηνευτικής αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο (UNIFIL), αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου των Εξωτερικών.

    Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται πως το Υπουργείο από την πρώτη στιγμή της κρίσης στο Λίβανο, κινητοποιήθηκε άμεσα για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων πολιτών καθώς και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό του Λιβάνου.

    Την πλήρη αποσαφήνιση του ρόλου, και των ορίων επιχειρησιακής ευθύνης της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στο Λίβανο και ενημέρωση του ελληνικού λαού από την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη για το ακριβές περιεχόμενο και την ερμηνεία της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και για τη δέσμευση όλων των εμπλεκομένων μερών ότι θα συνεργαστούν για την υλοποίησή της, ιδιαίτερα για την πλήρη αποχώρηση των Ισραηλινών δυνάμεων και τον αφοπλισμό των παραστρατιωτικών οργανώσεων του Λιβάνου, ζητά το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να καταλήξει στην οποιαδήποτε απόφαση για την συμμετοχή ή όχι στρατιωτικής δύναμης.

    Δήλωση Παπουτσή για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην δύναμη του ΟΗΕ, στο Λίβανο

    Ο υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και Άμυνας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, αφού σχολίασε ότι οι ασάφειες στο πρόσφατο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας εγκυμονούν τον κίνδυνο νέας γενικευμένης ανάφλεξης στην περιοχή, παρατήρησε ότι "οι εγγυήσεις αυτές και η αποσαφήνιση του ρόλου της ειρηνευτικής δύναμης αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να καταλήξει στην οποιαδήποτε απόφαση για την συμμετοχή ή όχι στρατιωτικής δύναμης. Σε διαφορετική περίπτωση η κυβέρνηση Καραμανλή αναλαμβάνει ακέραια την ευθύνη", πρόσθεσε.

    Ο κ. Παπουτσής επανέλαβε ότι η Ελλάδα οφείλει να πρωτοστατήσει στην οργάνωση και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Λίβανο και να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο σε κάθε διεθνή διπλωματική πρωτοβουλία για την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και τη διασφάλιση της ειρήνης, στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

    Αντίθετο το ΚΚΕ στη συμμετοχή της Ελλάδας

    Την πλήρη αντίθεσή του στη συμμετοχή της Ελλάδας στην πολυεθνική δύναμη που θα μεταβεί στον Λίβανο,εκφράζει με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με το θέμα αυτό «φανερώνει πως η κυβέρνηση έχει ήδη πάρει τις αποφάσεις της».

    Το ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση,«έστω και την τελευταία στιγμή, να μην προχωρήσει στον επικίνδυνο δρόμο της ακόμα πιο ενεργητικής συμμετοχής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς σε βάρος των λαών της Μέσης Ανατολής».

    Θέση του ΚΚΕ είναι ότι «η Ελλάδα με κανέναν τρόπο και μορφή δεν πρέπει ούτε να συμμετέχει ούτε να παρέχει κανενός είδους υπηρεσίες στη στρατιωτική δύναμη που θα σταλεί στο Λίβανο με την ταμπέλα του ΟΗΕ. Αυτή δεν είναι δύναμη ειρηνευτική, αλλά δύναμη κατοχής και προώθησης επιθετικών σχεδίων».

    ΣΥΝ: Να μην υπάρξει ελληνική συμμετοχή στην ειρηνευτική αποστολή στο Λίβανο

    Να μην υπάρξει ελληνική συμμετοχή στη δύναμη που θα αναπτυχθεί στον Λίβανο ζήτησε ο Γραμματέας του ΣΥΝ Ν. Χουντής σε σημερινές δηλώσεις του, υποστηρίζοντας ότι «η παρουσία των δυνάμεων του ΟΗΕ, δυστυχώς, δεν εντάσσεται σε ένα πλαίσιο συνολικής ρύθμισης του Μεσανατολικού, δηλαδή αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους και απόσυρση του Ισραήλ στα προ του 1967 σύνορα, γεγονός που θα συνέβαλε στη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».

    Σύμφωνα με τον κ. Χουντή δεν υπάρχει σαφής εντολή για το ρόλο των δυνάμεων του ΟΗΕ, γεγονός που διαπιστώνουν και δυνάμεις όπως η Γαλλία, που αρχικά εμφανίστηκαν πρόθυμες για να συμμετάσχουν.

    Ο Γραμματέας του ΣΥΝ υποστηρίζει επίσης ότι πρέπει να ζητηθεί από το Ισραήλ να καταβάλει αποζημιώσεις για τις καταστροφές στον Λίβανο και να επιβληθεί στο Ισραήλ η συμμόρφωσή του σε προηγούμενες αποφάσεις του ΟΗΕ που αφορούν την περιοχή.

    [03] Μεϊμαράκης:Eκλογές στο τέλος της 4ετίας

    Η κυβέρνηση σκοπεύει να ολοκληρώσει τη θητεία της και να προχωρήσει στο έργο της, δηλώνει με συνέντευξή του στον "Τ.τ.Κ." ο υπουργός Εθνικης Αμυνας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

    Ο υπουργός Αμυνας εμφανίζεται βέβαιος για τη νίκη της ΝΔ στις επόμενες εκλογές, ενώ αναφορικά με την αναμέτρηση της 15ης Οκτωβρίου εκτιμά ότι από τα αποτελέσματα θα εξαχθούν χρήσιμα πολιτικά συμπεράσματα.

    Οσο για τη μάχη του Πειραιά, θεωρεί ότι ο κ. Φασούλας είναι μια καλή επιλογή για το ΠΑΣΟΚ αλλά μια κακή επιλογή για τον Πειραιά.

    Ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα διευκρινίζει ότι "οι τελικές προτάσεις της κυβέρνησης για το νέο διοικητικό χάρτη της χώρας, θα συμπεριληφθούν στο κυβερνητικό της πρόγραμμα,για την επόμενη τετραετία, ενώ διαβεβαιώνει ότι οι όποιες συνενώσεις αποφασισθούν θα είναι εκούσιες και δεν θα έχουν αναγκαστικό χαρακτήρα.

    Ανακοινώνει, ακόμη, ότι όσοι μετανάστες ενταχθούν στο καθεστώς "επί μακρόν διαβίωσης" στη χώρα μας θα έχουν το δικαίωμα ψήφου στις επόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 20 August 2006 - 8:30:20 UTC