Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-08-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία Καραμανλή-Σιούφα
  • [02] Αρχισε η ανάπτυξη του λιβανέζικου στρατού

  • [01] Συνεργασία Καραμανλή-Σιούφα

    Συνάντηση διάρκειας 2,5 ωρών με τον πρωθυπουργό είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας. Ο κ. Σιούφας δήλωσε πως ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, σημειώνοντας ότι και το δεύτερο τρίμηνο του 2006 ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν 4,1% υπερδιπλάσιος του ευρωπαϊκού.

    Ο κ. Σιούφας ενημέρωσε επίσης τον κ. Καραμανλή για την λειτουργία των αγορών, τα περιφερειακά προγράμματα ανάπτυξης αλλά και το πρόσφατο ταξίδι του στην Αλβανία.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την κερδοσκοπία ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε "δεν συμφωνώ ότι οι κερδοσκόποι έχουν στήσει χορό. Μπορεί να εμφανίζονται ορισμένες ακραίες περιπτώσεις στην αγορά, αλλά υπάρχουν συστηματικοί έλεγχοι σε συνεργασία και με τις Νομαρχίες και επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα και ποινές".

    Σε ότι αφορά την αγορά των καυσίμων ο κ. Σιούφας είπε πως η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει αναλάβει το θέμα και σε δεσμευτικό χρονικό διάστημα θα προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Πάντως, υπογράμμισε, ότι παρά το γεγονός ότι οι τιμές του Μπρέντ έφθασαν σε ύψη ρεκόρ, εντούτοις η αμόλυβδη βενζίνη στην Ελλάδα είναι 16-17% φθηνότερη απο ολόκληρη την Ευρώπη.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι η προσπάθεια είναι συνεχής και πως όλα αυτά δεν σημαίνει ότι προκαλούν ικανοποίηση στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, που επιδιώκει με όλα τα δυνατά μέσα να περιορίσει την ακρίβεια κάτω απο τον πληθωρισμό.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το ενδεχόμενο μπλακάουτ καθώς τις επόμενες ημέρες προβλέπονται υψηλότατες θερμοκρασίες, ο κ. Σιούφας ανέφερε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

    Σε άλλη ερώτηση σχετικά με την πετρελαιοκίνηση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε πως αναμένονται μελέτες και σχετικές εισηγήσεις απο τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σουφλιά.

    Ο κ. Σιούφας υπογράμμισε πως "δεν τίθεται θέμα" για επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, όταν ρωτήθηκε, ενώ χαρακτήρισε σημαντική και γενναία την πρωτοβουλία του υπουργού Δημόσιας Τάξης να ξεκινήσει διάλογο για το θέμα των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας.

    Ο κ. Σιούφας δήλωσε αλληλέγγυος στην πρωτοβουλία αυτή, σημειώνοντας ότι θα πρέπει ταυτόχρονα να διασφαίζεται και το δικαίωμα και του συνέρχεσθαι, όπως προβλέπεται απο το Σύνταγμα, αλλά ταυτόχρονα να μην ταλαιπωρούνται 5 εκατ. πολίτες όταν γίνονται μικρές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις.

    Η επιλογή του Βύρωνα Πολύδωρα, είπε ο κ. Σιούφας, για δημόσιο διάλογο, είναι στη σωστή κατεύθυνση και μπορεί να δώσει λύση και να μην ταλαιπωρούνται οι Αθηναίοι, να μην αντιμετωπίζει προβλήματα ο εμπορικός κόσμος και ταυτόχρονα να διεξάγονται ελεύθερα οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

    [02] Αρχισε η ανάπτυξη του λιβανέζικου στρατού

    Μονάδες των ενόπλων δυνάμεων του Λιβάνου πέρασαν τον ποταμό Λιτάνι και κινούνται για να αναπτυχθούν στο νότιο Λίβανο σήμερα Πέμπτη, εφαρμόζοντας την απόφαση του ΟΗΕ με την οποία ανεστάλη ο πόλεμος των 34 ημερών ανάμεσα στο στρατό του Ισραήλ και την σιιτική ένοπλη οργάνωση Χεζμπολλάχ, ανέφεραν ανταποκριτές.

    Δεκάδες φορτηγά, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και τζιπ με στρατιώτες πέρασαν το ποτάμι, περίπου 20 χλμ. βόρεια της μεθορίου με το Ισραήλ, στην γέφυρα Καρντάλι.

    Η απόφαση του ΟΗΕ ορίζει ότι ο στρατός του Λιβάνου και μια ενισχυμένη δύναμη κυανοκράνων θα αναλάβουν τον πλήρη έλεγχο της περιοχής, ώστε η Χεζμπολλάχ να μην αποτελεί πλέον απειλή για το Ισραήλ.

    Ο υπουργός Εσωτερικών του Λιβάνου, Άχμεντ Φατφάτ έδωσε εντολή αργά χθες το βράδυ "να συλληφθεί αμέσως" ο επικεφαλής του λιβανικού στρατού στο νότιο τμήμα της χώρας, στρατηγός Αντνάν Νταούντ.

    Ο στρατηγός Νταούντ συνελήφθη μετά την προβολή από το κανάλι Αλ-Μανάρ, που ελέγχεται από τη Χεζμπολάχ, αλλά και από ακόμη ένα ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο, εικόνων από συνάντηση που είχε ο Λιβανέζος στρατηγός με ισραηλινούς στρατιώτες σε στρατόπεδο στην πόλη Μαρζαγιούν, την οποία κατέλαβαν οι ισραηλινές δυνάμεις στις 10 Αυγούστου.

    Ο στρατηγός Νταούντ ήταν επικεφαλής δύναμης 1500 λιβανέζων στρατιωτών και αστυνομικών στο νότιο Λίβανο, μετά την αποχώρηση του Ισραήλ από την περιοχή, τον Μάιο του 2000.

    Ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε τη Μαρζαγιούν και ένα στρατόπεδο στην πόλη στις 10 Αυγούστου και οι άνδρες που είχε υπό τις εντολές του ο στρατηγός Νταούντ αποχώρησαν από την περιοχή με τη συνοδεία δύναμης του ΟΗΕ.

    Ο υπουργός Εσωτερικών του Λιβάνου ζήτησε από τα δύο τηλεοπτικό δίκτυα να του δώσουν το σύνολο των εικόνων που έχουν στη διάθεσή τους από τη συνάντηση του στρατηγού Νταούντ με τους ισραηλινούς στρατιώτες στη Μαρζαγιούν.

    Την ίδια ώρα, οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν την αποχώρησή τους από ορισμένες περιοχές του νοτίου Λιβάνου, ανοίγοντας το δρόμο για την ανάπτυξη του λιβανικού στρατού και της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης.

    Αξιωματούχοι του ΟΗΕ εξέφρασαν την ελπίδα ότι εντός δύο εβδομάδων θα αρχίσουν να αναπτύσσονται οι πρώτοι 3.500 άνδρες της νέας ειρηνευτικής δύναμη του ΟΗΕ στο Λίβανο που θα επιβλέψουν την εφαρμογή της εύθραυστης εκεχειρίας.

    Την πρόθεση της Γαλλίας να ηγηθεί της νέας ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στο Λίβανο εξέφρασε η υπουργός Άμυνας, Μισέλ Αλιότ-Μαρί, τουλάχιστον μέχρι τον Φεβρουάριο, προσθέτοντας ότι το Παρίσι θα ήθελε να δει πολλές ευρωπαϊκές και μουσουλμανικές χώρες να συμμετέχουν στην UNIFIL. Ωστόσο επισήμανε την ανάγκη να αποσαφηνισθούν οι εξουσίες και το πλαίσιο επιχειρησιακής δράσης της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στο Λίβανο. Η Γαλλία συμμετέχει με περίπου 200 άνδρες στην υφιστάμενη δύναμη της UNIFIL, αλλά η Αλιό-Μαρί απέφυγε να διευκρινίσει πόσους άλλους στρατιώτες είναι έτοιμη να στείλει στην περιοχή.

    Στο μεταξύ τα δύο τρίτα των Ισραηλινών εβραίων τάσσονται υπέρ της συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής που θα ερευνήσει τους χειρισμούς της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας στον πόλεμο κατά της Χεζμπολλάχ στο Λίβανο,σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται σήμερα σε ισάριθμες ισραηλινές εφημερίδες.

    Το 67% ως 69% των ερωτηθέντων τάσσονται υπέρ της συγκρότησης της εξεταστικής επιτροπής,σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στην Μααρίβ και την Γεντιότ Αχρονότ. Το 28% διαφωνεί με την πρόταση αυτή.

    Η δημοτικότητα του πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ και του υπουργού Αμυνας,Αμίρ Περέτζ σημειώνει κάθετη πτώση,όπως δείχνουν και οι δύο δημοσκοπήσεις.Μόνο το 40% των ερωτηθέντων δηλώνει ικανοποιημένο από τους χειρισμούς του Ολμέρτ από 77% που ήταν στην αρχή του πολέμου,σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Μααρίβ.

    Η ίδια δημοσκόπηση έδειξε ότι μόλις το 28% είναι ικανοποιημένο από τους χειρισμούς του Περέτζ.

    Η δημοσκόπηση της Γεντιότ Αχρονότ έδειξε ότι το 84% των Ισραηλινών εκφράζει δυσαρέσκεια για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στον πόλεμο.

    Οι δύο δημοσκοπήσεις έγιναν από ανεξάρτητα ινστιτούτα με τη συμμετοχή εκπροσώπων του εβραικού πληθυσμού(αποτελεί το 80% του πληθυσμού του Ισραήλ.

    ΥΠΕΞ - Εξετάζεται η ελληνική συμμετοχή στην ειρηνευτική αποστολή στο Λίβανο

    Στο πλαίσιο των σχετικών συζητήσεων που διεξάγονται τόσο στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα εξετάζει τις δυνατότητες συμβολής της στην υποστήριξη και ενίσχυση της ειρηνευτικής αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο (UNIFIL), αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου των Εξωτερικών.

    Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται πως το Υπουργείο από την πρώτη στιγμή της κρίσης στο Λίβανο, κινητοποιήθηκε άμεσα για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων πολιτών καθώς και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό του Λιβάνου.

    Αντίθετο το ΚΚΕ στη συμμετοχή της Ελλάδας

    Την πλήρη αντίθεσή του στη συμμετοχή της Ελλάδας στην πολυεθνική δύναμη που θα μεταβεί στον Λίβανο,εκφράζει με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με το θέμα αυτό «φανερώνει πως η κυβέρνηση έχει ήδη πάρει τις αποφάσεις της».

    Το ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση,«έστω και την τελευταία στιγμή, να μην προχωρήσει στον επικίνδυνο δρόμο της ακόμα πιο ενεργητικής συμμετοχής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς σε βάρος των λαών της Μέσης Ανατολής».

    Θέση του ΚΚΕ είναι ότι «η Ελλάδα με κανέναν τρόπο και μορφή δεν πρέπει ούτε να συμμετέχει ούτε να παρέχει κανενός είδους υπηρεσίες στη στρατιωτική δύναμη που θα σταλεί στο Λίβανο με την ταμπέλα του ΟΗΕ. Αυτή δεν είναι δύναμη ειρηνευτική, αλλά δύναμη κατοχής και προώθησης επιθετικών σχεδίων».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 17 August 2006 - 10:30:19 UTC