Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-08-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Μυτιλήνη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
  • [02] Εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου

  • [01] Στη Μυτιλήνη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

    Η αυθεντικότητα της Οικουμενικότητας του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως είναι αδιαπραγμάτευτη, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, στέλνοντας μήνυμα προς την Τουρκία. Ο κ. Παπούλιας συνεόρτασε σήμερα στην ορεινή Αγιάσο της Λέσβου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, τη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, αλλά και τα 200 χρόνια από τα εγκαίνια του σημερινού, τρίτου ναού του Προσκυνήματος της Θεομήτορος, στο θρησκευτικό αυτό κέντρο του νησιού.

    "Η αυθεντικότητα της Οικουμενικότητας του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως είναι αδιαπραγμάτευτη, ενώ είναι ακατανόητη η επιμονή της τουρκικής διοίκησης να μην το αναγνωρίζει", τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσφωνώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη, στο επίσημο γεύμα μετά τη Θεία Λειτουργία.

    Εκτός όμως από την αναγνώριση του οικουμενικού χαρακτήρα του Πατριαρχείου και της νομικής προσωπικότητάς του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε και θέμα επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και αποκατάστασης των περιουσιακών και άλλων δικαιωμάτων των Ελλήνων της Πόλης.

    Σύμφωνα με τον κ. Παπούλια, τα παραπάνω "ανήκουν στις συμβατικές υποχρεώσεις της Τουρκίας, όπως αυτές καθορίζονται από το ευρωπαϊκό πλαίσιο αρχών και αξιών. Είναι καιρός πλέον η τουρκική ηγεσία να αποδείξει εμπράκτως την ειλικρίνεια της βούλησής της να πορευθεί στον ευρωπαϊκό δρόμο. Αλλωστε, κατέληξε, η Τουρκία έχει με δική της απόφαση και υπογραφή, δεσμευθεί να πληροί όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις αξίες της ΕΕ".

    Στην πρόποσή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης "απάντησε" στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. "Η ηλιόλουστος θάλασσα του Αιγαίου παραμένει δια τινάς ή χρησιμοποιείται υπ`αυτών ως μήλος έριδος, ενώ αντιθέτως δέον να αναδεικνύεται και να προβάλλεται ως ο ενωτικός δεσμός των λαών, των οποίων αι ακταί διαβρέχονται υπό των υδάτων του αρχιπελάγους τούτου".

    Και συνέχισε: "Ημείς οι σύγχρονοι Αιγαιώται, έχομεν ιστορικήν ευθύνην και χρέος να συνεχίσωμεν την ειρηνικήν και δημιουργικήν συνύπαρξιν, υπερβαίνοντες μεγαλοψύχως και εν πνεύματι αγαθής συνεργασίας και αγάπης παν το αναφυόμενον εμπόδιον ή αμφισβήτησιν, προς κοινόν όφελος των λαών μας, μάλιστα του ελληνικού και του τουρκικού.

    Διατί να μην βλέπωμεν τα όσα συντριπτικώς περισσότερα δύνανται να μας ενώσουν και να αμβλυωπώμεν εμμένοντες εις όσα ολίγα μας ορίζουν την ετερότητα της ταυτότητος;".

    Και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατέληξε την πρόποσήν του απευθύνοντας "πατρικήν έκκλησην προς τους γείτονας λαούς της Τουρκίας και της Ελλάδος, να πράξωμεν παν το δυνατόν και δίκαιον, ώστε η θάλασσα του Αιγαίου να παραμείνει άχρι συντελείας αιώνων θάλασσα ειρήνης και ενότητας προς κοινόν όφελος των δύο λαών μας".

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόσο στην προσφώνησή του στον Οικουμενικό Πατριάρχη όσο και στο σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στον "παραλογισμό των ημερών".

    "Ο θάνατος αμάχων στη Μέση Ανατολή -είπε στο Προσκύνημα- που δεν χωράει στον ανθρώπινο νου, μας καλεί να αναρωτηθούμε για το ουσιαστικό περιεχόμενο της προόδου της ανθρωπότητας και την εξέλιξη του πολιτισμού μας. Προχωράμε μπροστά ή πηγαίνουμε πίσω; Οδηγούμαστε ψηλότερα ή χαμηλότερα;".

    Ενώ στην προσφώνησή του τόνισε πως "η σκέψη μας βρίσκεται κοντά στις μητέρες του κόσμου που δοκιμάζονται. Στις μητέρες που αναζητούν, μάταια, ειρήνη, δικαιοσύνη, ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά τους. Η σκέψη μας βρίσκεται κοντά στις μητέρες του Λιβάνου, που υπέμειναν και υπομένουν τις συνέπειες ενός σκληρού πολέμου, του πολέμου που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη και φέρνει τη διεθνή κοινότητα προ των ευθυνών της. Οι εικόνες των νεκρών παιδιών και των μανάδων τους που σπαράζουν, ακυρώνουν οποιαδήποτε ηθική νομιμοποίηση αυτής της βίας.

    Σήμερα που η περιοχή της Μέσης Ανατολής δοκιμάζεται είναι ανάγκη η διεθνής κοινότητα να θυμηθεί τις αξίες εκείνες που έδωσαν το έναυσμα για την προσπάθεια οικοδόμησης ενός κόσμου ειρήνης και δικαιοσύνης. Η προσπάθεια αυτή παραμένει ατελής και αφορά, πιστεύω, προσωπικά κάθε σκεπτόμενο πολίτη".

    Χθες, παραμονή του εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέβηκε στην κορυφή του όρους Ολυμπος της Λέσβου και από εκεί, σε υψόμετρο χιλίων μέτρων, μίλησε με εθελοντές δασοπυροσβέστες, προσκόπους και άλλους εθελοντές. "Ανακηρύξαμεν εγωπαθώς και βαρέως αμαρτάνοντες, τον εαυτόν μας ως κύριο και ιδιοκτήτην της φύσεως, ενώ δεν είμεθα ειμή μόνον πρόσκαιροι διαχειρισταί αυτής. Ληστρική εκμετάλλευσις φυσικών πόρων, απερίσκεπτος εξάντλησις ενεργειακών αποθεμάτων, ρύπανσις των υδάτων, μόλυνσις της ατμόσφαιρας, καταστροφή βιοτόπων και εξαφάνισις σπανίων ειδών του φυτικού και ζωικού βασιλείου: ιδού τίνι τρόπον υβρίζομεν το πανάγιον όνομα του δημιουργού και υπονομεύομεν, ως μη ώφελε, τη ζωήν των μελλουσών γενεών. Είναι ανάγκη ο άνθρωπος να επανεκτιμήσει και να αλλάξει άρδην την συμπεριφοράν του έναντι του Δημιουργού και της Δημιουργίας", κατέληξε ο Πατριάρχης, συγχαίροντας τους συγκεντρωμένους για την ευαισθησία τους στην κατεύθυνση της προστασίας περιβάλλοντος.

    Σήμερα, ο Πατριάρχης θα επισκεφθεί το απόγευμα τη Μονή του Αγίου Ραφαήλ, θα συμμετάσχει σε εορταστική εκδήλωση για τα 20 χρόνια από την ίδρυση του υπουργείου Αιγαίου, ενώ το βράδυ θα παραστεί σε δείπνο που παραθέτουν προς τιμήν του οι Αρχοντες Οφικιάλοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

    Αύριο το πρωί θα καταθέσει στεφάνι στο άγαλμα της Μικρασιάτισας Μάνας, ενώ λίγο πριν αναχωρήσει για τη Σάμο, θα θεμελιώσει το νέο γηροκομείο της Μητρόπολης Μυτιλήνης και το νέο Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία στο ομώνυμο ύψωμα πάνω από την πόλη της Μυτιλήνης.

    Στην Τήνο ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής

    Στην Παναγία της Τήνου γιόρτασε τον Δεκαπενταύγουστο ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τη συζυγό του Νατάσα.

    Ο κ.Καραμανλής προσκύνησε την ιερή εικόνα ,συμμετείχε στην περιφορά της και σε δηλώσεις που έκανε, εκτός από τις παραδοσιακές ευχές, αναφέρθηκε στο δράμα του Λιβάνου.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η σημερινή γιορτή στέλνει μηνύματα αγάπης και ελπίδας και υπαγορεύει σε όλους την ανάγκη διαρκούς προσήλωσης και έμπρακτης απόδειξης της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης προς όσους την έχουν ανάγκη.

    Τα μηνύματα αυτά, υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής, είναι φέτος περισσότερο από ποτέ επίκαιρα, καθώς στο Λίβανο συνάνθρωποί μας χάνουν τη ζωή τους ή αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

    Και συμπλήρωσε:

    "Στο δράμα αυτό πρέπει άμεσα να δοθεί τέλος και προς την κατεύθυνση αυτή εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις και σε όλα τα επίπεδα".

    Στον εορτασμό ήταν παρών και ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος στη συνέχεια "έριξε" στεφάνι στα νερά του λιμανιού όπου τορπιλίστηκε το 1940, το το εύδρομο ΕΛΛΗ.

    Στον εορτασμό της Τήνου ήταν παρών και ο δήμαρχος Πειραιά Χρήστος Αγραπίδης.

    Στην Πάρο για την εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

    Στην Παναγία την Εκατονταπυλιανή,στην Πάρο, γιόρτασε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μαζί με τη σύζυγό του Αντα, την εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου.

    Ο κ. Παπανδρέου παρακολούθησε τη δοξολογία και τη λιτανεία της εικόνας, ενώ στη συνέχεια παρέστη στα εγκαίνια του Γηροκομείου,το οποίο κατασκευάστηκε από το Ίδρυμα του ιερού ναού από τις δωρεές και τα τάματα πιστών.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι ο νους όλων αυτές τις ημέρες πηγαίνει στο Λίβανο, όπου μπορεί τα όπλα να έχουν σιγήσει, αλλά ο δρόμος για την ειρήνη είναι μακρύς. Η Ελλάδα, είπε ο κ. Παπανδρέου, μπορεί και πρέπει να είναι φάρος προάσπισης αυτών των αξιών σε διεθνές επίπεδο. Μπορεί και πρέπει, πρόσθεσε, η Ελλάδα να είναι φάρος στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων για μια κοινωνία που φωτίζεται από τις αξίες της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

    Ο κ. Παπανδρέου κατέληξε λέγοντας ότι "για όλα αυτά δουλεύουμε και παλεύουμε".

    Στον εορτασμό στην Πάρο παραβρέθηκαν και ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης και ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθηνών κ. Αργύρης Ντινόπουλος.

    Ο Δεκαπενταύγουστος των πολιτικών

    Από την Παρασκευή είναι στην Πάρο ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης. Θα επιστρέψει την Τετάρτη στην Αθήνα για να προετοιμασθεί εν όψει της ΔΕΘ.

    Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, θα αναζητήσει μια μικρή ανάσα ξεκούρασης στα Χανιά, μετά τις κοπιώδεις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης, καιρού επιτρέποντος θα μεταβεί με το φουσκωτό του στην Πάρο, όπου βρίσκεται ήδη ο υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης.

    Ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης, βρίσκεται στο Βέρμιο καθώς εκπροσωπεί την κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις στην Παναγία Σουμελά.

    Ο υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος βρίσκεται στο Χόρτο Πηλίου, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλης Λιάπης στο Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας και ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας στο πατρικό του στην Κορινθία.

    Δεκαπενταύγουστο στην Κω θα περάσει ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρης Αβραμόπουλος, καθώς έχει, επίσης, προγραμματίσει να επισκεφθεί το νοσοκομείο του νησιού.

    Πιστή στη Σκόπελο και φέτος η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Φάνη Πάλλη Πετραλιά. Ο υπουργός Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Αριστοτέλης Παυλίδης βρίσκεται στη Λέσβο για την υποδοχή του οικουμενικού πατριάρχη Βαρθολομαίου και του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

    Δεκαπενταύγουστο στην έρημη Αθήνα θα περάσουν ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας (που εργάζεται πυρετωδώς εν όψει της ΔΕΘ), η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Μαριέττα Γιαννάκου, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης, αφού η παρουσία του στο μεγάλο λιμάνι είναι επιβεβλημένη λόγω της υψηλής κίνησης των ακτοπλοϊκών μεταφορών.

    Στην Παναγία Σουμελά ο Αρχιεπίσκοπος

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος χοροστάτησε στην πανηγυρική δοξολογία που τελέστηκε στην ιερά μονή της Παναγίας Σουμελά, στην Καστανιά Βερμίου,την οποία παρακολούθησαν χιλιάδες προσκυνητές, κυρίως ποντιακής καταγωγής,από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης,τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Χάρης Καστανίδης, την Πρόεδρο της Βουλής Αννα Μπενάκη-Ψαρούδα, ο αντιπρόεδρος του Σώματος Γιώργος Σούρλας, ενώ παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιώργος Καρατζαφέρης, οι βουλευτές Κώστας Γκιουλέκας, Ηλίας Φωτιάδης, Μιχάλης Χαλκίδης,Παρθένα Φουντουκίδου, Ακης Τσοχατζόπουλος, Τάσος Σιδηρόπουλος,Στέλιος Παπαθεμελής,οι νομάρχες Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης,Ημαθίας Γιάννης Σπάρτσης, οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, Βέροιας Χρήστος Σκουμπόπουλος, οι υποψήφιες του ΠΑΣΟΚ για τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τη Νομαρχία Χρύσα Αράπογλου και Βούλα Πατουλίδου, ο αρχηγός ΓΕΣ Δημήτριος Γράψας και εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας.

    Σε ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι η Παναγία μας ενώνει όλους. Είμαστε όλοι αδέλφια και δεν δικαιολογούνται διχασμοί, διαιρέσεις, πάθη και εκδικητικότητες, είπε και υπογράμμισε ότι μας φοβίζουν οι ισχυροί που κοιτάνε από μακριά και καμώνονται πως δεν καταλαβαίνουν τα εγκλήματα που συντελούνται σε βάρος της ανθρωπότητας.

    Χαρακτήρισε απαίσια και πρωτάκουστα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή και εξήρε το γεγονός ότι ο ελληνικός λαός και η Εκκλησία έσπευσαν να βοηθήσουν τους αμάχους, με την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Μετά τη λιτανεία της εικόνας της Παναγίας Σουμελά και την κατάθεση στεφανιών στο μνημείο του Αλέξανδρου Υψηλάντη, ο Αρχιεπίσκοπος θεμελίωσε το Μελισσανίδειο Μέλαθρο (δωρεά των αδελφών Μελισσανίδη) το οποίο θα αποτελέσει το Αρχονταρίκι της Μονής.

    [02] Εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου

    Με επίκεντρο των εορτασμών την Παναγία της Τήνου, γιόρτασε σήμερα η Ορθοδοξία την Κοίμηση της Θεοτόκου με θρησκευτική ευλάβεια και κατάνυξη. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε της Θείας Λειτουργίας,στο ναό του Προσκυνήματος της Θεομήτορος στην Αγιάσο της Λέσβου, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια. Στην Παναγία Σουμελά, στο Βέρμιο, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος χοροστάτησε της Θείας Λειτουργίας.

    Στην Τήνο ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής

    Στην Παναγία της Τήνου γιόρτασε τον Δεκαπενταύγουστο ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τη συζυγό του Νατάσα.

    Ο κ.Καραμανλής προσκύνησε την ιερή εικόνα ,συμμετείχε στην περιφορά της και σε δηλώσεις που έκανε, εκτός από τις παραδοσιακές ευχές, αναφέρθηκε στο δράμα του Λιβάνου.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η σημερινή γιορτή στέλνει μηνύματα αγάπης και ελπίδας και υπαγορεύει σε όλους την ανάγκη διαρκούς προσήλωσης και έμπρακτης απόδειξης της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης προς όσους την έχουν ανάγκη.

    Τα μηνύματα αυτά, υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής, είναι φέτος περισσότερο από ποτέ επίκαιρα, καθώς στο Λίβανο συνάνθρωποί μας χάνουν τη ζωή τους ή αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

    Και συμπλήρωσε:

    "Στο δράμα αυτό πρέπει άμεσα να δοθεί τέλος και προς την κατεύθυνση αυτή εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις και σε όλα τα επίπεδα".

    Στον εορτασμό ήταν παρών και ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος στη συνέχεια "έριξε" στεφάνι στα νερά του λιμανιού όπου τορπιλίστηκε το 1940, το το εύδρομο ΕΛΛΗ.

    Στον εορτασμό της Τήνου ήταν παρών και ο δήμαρχος Πειραιά Χρήστος Αγραπίδης.

    Στην Πάρο για την εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

    Στην Παναγία την Εκατονταπυλιανή,στην Πάρο, γιόρτασε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μαζί με τη σύζυγό του Αντα, την εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου.

    Ο κ. Παπανδρέου παρακολούθησε τη δοξολογία και τη λιτανεία της εικόνας, ενώ στη συνέχεια παρέστη στα εγκαίνια του Γηροκομείου,το οποίο κατασκευάστηκε από το Ίδρυμα του ιερού ναού από τις δωρεές και τα τάματα πιστών.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι ο νους όλων αυτές τις ημέρες πηγαίνει στο Λίβανο, όπου μπορεί τα όπλα να έχουν σιγήσει, αλλά ο δρόμος για την ειρήνη είναι μακρύς. Η Ελλάδα, είπε ο κ. Παπανδρέου, μπορεί και πρέπει να είναι φάρος προάσπισης αυτών των αξιών σε διεθνές επίπεδο. Μπορεί και πρέπει, πρόσθεσε, η Ελλάδα να είναι φάρος στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων για μια κοινωνία που φωτίζεται από τις αξίες της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

    Ο κ. Παπανδρέου κατέληξε λέγοντας ότι "για όλα αυτά δουλεύουμε και παλεύουμε".

    Στον εορτασμό στην Πάρο παραβρέθηκαν και ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης και ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθηνών κ. Αργύρης Ντινόπουλος.

    Ο Δεκαπενταύγουστος των πολιτικών

    Από την Παρασκευή είναι στην Πάρο ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης. Θα επιστρέψει την Τετάρτη στην Αθήνα για να προετοιμασθεί εν όψει της ΔΕΘ.

    Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, θα αναζητήσει μια μικρή ανάσα ξεκούρασης στα Χανιά, μετά τις κοπιώδεις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης, καιρού επιτρέποντος θα μεταβεί με το φουσκωτό του στην Πάρο, όπου βρίσκεται ήδη ο υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης.

    Ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης, βρίσκεται στο Βέρμιο καθώς εκπροσωπεί την κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις στην Παναγία Σουμελά.

    Ο υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος βρίσκεται στο Χόρτο Πηλίου, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλης Λιάπης στο Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας και ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας στο πατρικό του στην Κορινθία.

    Δεκαπενταύγουστο στην Κω θα περάσει ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρης Αβραμόπουλος, καθώς έχει, επίσης, προγραμματίσει να επισκεφθεί το νοσοκομείο του νησιού.

    Πιστή στη Σκόπελο και φέτος η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Φάνη Πάλλη Πετραλιά. Ο υπουργός Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Αριστοτέλης Παυλίδης βρίσκεται στη Λέσβο για την υποδοχή του οικουμενικού πατριάρχη Βαρθολομαίου και του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

    Δεκαπενταύγουστο στην έρημη Αθήνα θα περάσουν ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας (που εργάζεται πυρετωδώς εν όψει της ΔΕΘ), η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Μαριέττα Γιαννάκου, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης, αφού η παρουσία του στο μεγάλο λιμάνι είναι επιβεβλημένη λόγω της υψηλής κίνησης των ακτοπλοϊκών μεταφορών.

    Στην Παναγία Σουμελά ο Αρχιεπίσκοπος

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος χοροστάτησε στην πανηγυρική δοξολογία που τελέστηκε στην ιερά μονή της Παναγίας Σουμελά, στην Καστανιά Βερμίου,την οποία παρακολούθησαν χιλιάδες προσκυνητές, κυρίως ποντιακής καταγωγής,από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης,τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Χάρης Καστανίδης, την Πρόεδρο της Βουλής Αννα Μπενάκη-Ψαρούδα, ο αντιπρόεδρος του Σώματος Γιώργος Σούρλας, ενώ παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιώργος Καρατζαφέρης, οι βουλευτές Κώστας Γκιουλέκας, Ηλίας Φωτιάδης, Μιχάλης Χαλκίδης,Παρθένα Φουντουκίδου, Ακης Τσοχατζόπουλος, Τάσος Σιδηρόπουλος,Στέλιος Παπαθεμελής,οι νομάρχες Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης,Ημαθίας Γιάννης Σπάρτσης, οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, Βέροιας Χρήστος Σκουμπόπουλος, οι υποψήφιες του ΠΑΣΟΚ για τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τη Νομαρχία Χρύσα Αράπογλου και Βούλα Πατουλίδου, ο αρχηγός ΓΕΣ Δημήτριος Γράψας και εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας.

    Σε ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι η Παναγία μας ενώνει όλους. Είμαστε όλοι αδέλφια και δεν δικαιολογούνται διχασμοί, διαιρέσεις, πάθη και εκδικητικότητες, είπε και υπογράμμισε ότι μας φοβίζουν οι ισχυροί που κοιτάνε από μακριά και καμώνονται πως δεν καταλαβαίνουν τα εγκλήματα που συντελούνται σε βάρος της ανθρωπότητας.

    Χαρακτήρισε απαίσια και πρωτάκουστα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή και εξήρε το γεγονός ότι ο ελληνικός λαός και η Εκκλησία έσπευσαν να βοηθήσουν τους αμάχους, με την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Μετά τη λιτανεία της εικόνας της Παναγίας Σουμελά και την κατάθεση στεφανιών στο μνημείο του Αλέξανδρου Υψηλάντη, ο Αρχιεπίσκοπος θεμελίωσε το Μελισσανίδειο Μέλαθρο (δωρεά των αδελφών Μελισσανίδη) το οποίο θα αποτελέσει το Αρχονταρίκι της Μονής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 15 August 2006 - 16:30:23 UTC