Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-08-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το πρωί της 14ης Αυγούστου θα ξεκινήσει η εκεχειρία, δηλώνει ο Κοφι Αναν

  • [01] Το πρωί της 14ης Αυγούστου θα ξεκινήσει η εκεχειρία, δηλώνει ο Κοφι Αναν

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Άναν, δήλωσε πως οι πρωθυπουργοί του Λιβάνου και του Ισραήλ συμφώνησαν να σταματήσουν τον πόλεμο στις 05:00 ώρα Γκρίνουιτς (08:00 ώρα Ελλάδας) της Δευτέρας, 14 Αυγούστου.

    "Είμαι πολύ ευτυχής που ανακοινώνω ότι οι δύο ηγέτες έχουν συμφωνήσει ότι η παύση των εχθροπραξιών και ο τερματισμός του πολέμου θα τεθεί σε ισχύ στις 14 Αυγούστου, στις 05:00 ώρα Γκρίνουιτς", ανέφερε σε μία δήλωση ο Άναν.

    "Κατά προτίμηση, ο πόλεμος θα πρέπει να σταματήσει τώρα ώστε να γίνει σεβαστό το πνεύμα και ο σκοπός της απόφασης του Συμβουλίου, αντικείμενο του οποίου ήταν να σώσει τις ζωές των αμάχων, να απαλύνει τον πόνο και τη δυστυχία που οι άμαχοι και από τις δύο πλευρές δοκιμάζουν", ανέφερε ο Άναν.

    Κάλεσε και τις δύο πλευρές να σταματήσουν αμέσως τον πόλεμο και τους διαβεβαίωσε πως η δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στο έδαφος θα εργαστεί μαζί τους ούτως ώστε να ελέγξει τη συμμόρφωση προς το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που εγκρίθηκε την Παρασκευή προκειμένου να θέσει τέρμα στις εχθροπραξίες.

    Τα βασικά σημεία της απόφασης του ΟΗΕ

    Τα βασικά σημεία της απόφασης που ελήφθη ομόφωνα στο Συμβούλιο Ασφαλείας είναι τα εξής:

  • "Πλήρης διακοπή των εχθροπραξιών": Η Χεζμπολλάχ πρέπει να σταματήσει αμέσως τις επιθέσεις και το Ισραήλ τις "επιθετικές στρατιωτικές επιχειρήσεις".

  • Ανάπτυξη έως 15.000 ξένων στρατιωτών που θα ενισχύσουν την υπάρχουσα δύναμη του ΟΗΕ, γνωστή ως UNIFIL, οι οποίοι θα επιβλέψουν την εκεχειρία έχοντας σαφή εντολή "να λάβουν κάθε αναγκαία δράση" για να φέρουν σε πέρας τα καθήκοντά τους.

  • Η UNIFIL μπορεί "να αναλάβει κάθε αναγκαία δράση στην περιοχή ανάπτυξης των δυνάμεών της και να διασφαλίσει ότι ο τομέας επιχειρησιακής δράσης της δεν θα χρησιμοποιείται γιά κάθε είδους εχθρικές ενέργειες".

  • Η κυβέρνηση του Λιβάνου θα αναπτύξει στρατεύματα στο νότο, που τώρα ελέγχεται από τη Χεζμπολλάχ, και θα εμποδίσει κάθε μεταφορά όπλων προς τους αντάρτες.

  • Το Ισραήλ θα αποσύρει τις δυνάμεις του από τον νότιο Λίβανο όταν σταματήσουν οι συγκρούσεις, παράλληλα με την ανάπτυξη των δυνάμεων του Λιβάνου και του ΟΗΕ.

  • Τα κράτη πρέπει να απαγορεύσουν την μεταφορά όπλων ή στρατιωτικού υλικού "σε κάθε δύναμη ή μεμονωμένο πρόσωπο" στο Λίβανο,με εξαίρεση τις δυνάμεις του Λιβάνου και του ΟΗΕ.

  • Θα πρέπει να απελευθερωθούν άνευ όρων οι ισραηλινοί στρατιώτες που κρατούνται όμηροι από την Χεζμπολλάχ και ενθαρρύνεται η η επίλυση του θέματος των λιβανέζων κρατουμένων στο Ισραήλ.

  • Ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν θα διατυπώσει εντός 30 ημερών προτάσεις για τον αφοπλισμό της πολιτοφυλακής και την επαναχάραξη των συνόρων,περιλαμβανομένης και της διαφιλονικούμενης περιοχής των αγροκυημάτων Σεμπάα,στην ισραηλινο-συρο-λιβανική μεθόριο.

    Ισραηλινό ελικόπτερο κατέρριψε η Χεζμπολάχ

    Εν τω μεταξύ, οι αντάρτες της Χεζμπολάχ κατέρριψαν ισραηλινό ελικόπτερο στα εδάφη τους, στο οποίο επέβαιναν πέντε ισραηλινοί στρατιώτες για τους οποίους εκφράζονται φόβοι ότι είναι νεκροί, ανέφερε εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ.

    Από τους βομβαρδισμούς της ισραηλινής αεροπορίας εναντίον της Μπααλμπέκ, στον ανατολικό Λίβανο, σκοτώθηκε ένα παιδί και υπέστη ζημιές ο ξακουστός ρωμαϊκός ναός του Βάκχου, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης. Επίσης, η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε τη νύκτα του Σαββάτου προς Κυριακή, για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις ημέρες, το μεγαλύτερο καταυλισμό προσφύγων στο Λίβανο, κοντά στη Σιδώνα, νότια της χώρας. Μια μητέρα, τα τρία της παιδιά, ηλικίας έως 10 ετών, και η οικιακή βοηθός τους από τη Σρι Λάνκα σκοτώθηκαν από Ισραηλινό βομβαρδισμό σήμερα τα ξημερώματα, που έπληξε το σπίτι τους στην Μπουρτζ ας-Τσάμαλι, ανατολικά της Τύρου.

    Το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού μετέδωσε ότι σχεδόν 30.000 στρατιώτες των Ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων βρίσκονται στο νότιο Λίβανο και λαμβάνουν μέρος στις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις εναντίον ανταρτών της Χεζμπολάχ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 13 August 2006 - 6:30:09 UTC