Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-08-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε αύξηση επιτοκίων προέβη η ΕΚΤ

  • [01] Σε αύξηση επιτοκίων προέβη η ΕΚΤ

    Σε αύξηση κατά 0,25% του επιτοκίου προσφοράς για τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης (βασικό επιτόκιο) προέβη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σήμερα στη Φρανκφούρτη.

    Μετά τη σημερινή απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο 3%. Επίσης, αυξήθηκαν τα επιτόκια διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων,σε 4% και 2% αντίστοιχα.

    Πρόκειται για την τέταρτη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ από το Δεκέμβριο του 2005, η οποία και αναμενόταν από τους αναλυτές, καθώς εκφράζονται ανησυχίες ότι το υψηλό ενεργειακό κόστος θα ενισχύσει τις πληθωριστικές πιέσεις στη ζώνη του ευρώ.

    Εξάλλου, η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε σήμερα και εκείνη την αύξηση του επιτοκίου της κατά 0,25%, στο 4,75%. Πρόκειται για την πρώτη αύξηση του επιτοκίου της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας κατά τους τελευταίους 12 μήνες, η οποία υπαγορεύτηκε από την αύξηση του πληθωρισμού (2,5% τον Ιούνιο) και την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη.

    Τράπεζα Πειραιώς: Αυξήσεις επιτοκίων καταθέσεων και δανείων

    Την αναπροσαρμογή των κυμαινομένων επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων, με ισχύ από τη Δευτέρα 7.8.2006, ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς, μετά την σημερινή αύξηση του παρεμβατικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά 0,25%.

    Οι αυξήσεις στους λογαριασμούς Ταμιευτηρίου και Πειραιώς Αποδοχών φθάνουν μέχρι 0,25% και τα επιτόκια κλιμακούνται ως εξής:

    - Απλό Ταμιευτήριο: από 0.70% μέχρι 2.40%

    -Αποδοτικό Ταμιευτήριο: από 0.70% μέχρι 2.60%

    - Πειραιώς Αποδοχών: από 2% μέχρι 2.65%

    Επίσης αυξάνονται κατά 0.25% τα χρεωστικά επιτόκια πιστωτικών καρτών και τα ακόλουθα επιτόκια χορηγήσεων: Βασικό Επιτόκιο Καταναλωτικής Πίστης στο 8.25%, Βασικό Επιτόκιο Χορηγήσεων στο 7.65% και Προνομιακό Επιτόκιο Χορηγήσεων στο 6.65%, Βασικό Επιτόκιο Μακροπρόθεσμων Χορηγήσεων και Βασικό Επιτόκιο Επαγγελματικής και Επιχειρηματικής Στέγης στο 7.15% Διατηρούνται αμετάβλητα το Βασικό καθώς και το Προνομιακό Επιτόκιο Στεγαστικών Δανείων.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις και δηλώσεις αρμόδιων τραπεζικών, μέχρι πριν μερικούς μήνες εννέα στους δέκα καταναλωτές που προχωρούσαν σε λήψη στεγαστικού δανείου, επέλεγαν το κυμαινόμενο επιτόκιο, καθώς κυμαινόταν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Η τάση αυτή έχει πλόεν αντιστραφεί και ολοένα και περισσότεροι νέοι δανειολήπτες επιλέγουν το σταθερό επιτόκιο. Μάλιστα στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων εκτιμάται ότι μια στις δύο περίπου αιτήσεις για στεγαστικό δάνειο γίνεται με σταθερό επιτόκιο.

    Στη διάρκεια της τελευταίας διετίας ακόμα και ανάτωτα διοικητικά στελέχη ελληνικών τραπεζών με επανειλημμένες δημόσιες δηλώσεις τους συνιστούσαν στους δανειολήπτες να προχωρήσουν στην λήψη στεγαστικων δανείων με σταθερό επιτόκιο, λόγω των επικείμενων αυξήσεων των παρεμβατικών επιτοκίων της ΕΚΤ. Στις δηλώσεις τους υπογράμμιζαν ότι τα σταθερά επιτοκια 10ετίας, 15ετίας αλλα και 20ετίας, αν και υψηλότερα από τα κυμαινόμενα, κυμαίνονταν σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης. Τα σταθερά επιτόκια δίνουν στα νοικοκυρία τη δυνατότητα προγραμματισμού του προϋπολογισμού τους χωρίς το άγχος των επικείμενων νέων αυξήσεων της ΕΚΤ.

    Αρκετές είναι οι τράπεζες που στη διάρκεια των τελευταίων μηνών έχουν ξεκινήσει να προωθούν στην αγορά στεγαστικά προγράμματα κυμαινόμενου αρχικά επιτοκίου, με ανώτερο όμως όριο αύξησης. Τα συγκεκριμένα δάνεια, που προσφέρονται από ολόενα και περισσότερες τράπεζες, παρέχουν τη δυνατότητα στους νέους δανειολήπτες να εκμεταλλευθούν τα σημερινά ακόμα σχετικά χαμηλά επιτόκια του ευρώ και να γνωρίζουν από την αρχή το ανώτερο επίπεδο στο οποίο μπορεί να φθάσει το επιτόκιό τους.

    Αναφορικά με τις επιβαρύνσεις, ένας δανειολήπτης που τον Δεκέμβριο του 2005 είχε συνάψει δάνειο 150.000 ευρώ με κυμαινόμενο επιτόκιο 3,5%, πλήρωνε μηνιαία δόση 750 ευρώ περίπου, ενώ σήμερα, με τη νέα αύξηση των επιτοκίων από την EKT, η μηνιαία δόση του ανέρχεται σε 833 ευρώ περίπου, δηλαδή επιβαρύνεται με 82,81 ευρώ περίπου σε μηνιαία βάση και 993 ευρώ σε ετήσια.

    ΑΤΕbank: Αμετάβλητα παραμένουν τα επιτόκια των αγροτών

    Αμετάβλητα παραμένουν τα επιτόκια των αγροτών από την ΑΤΕbank μετά και από την τέταρτη αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία ανακοινώθηκε σήμερα.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της τράπεζας, παρά την άνοδο του επιτοκίου της ΕΚΤ, που συνολικά από τον Δεκέμβριο 2005 σημείωσε αύξηση 1%, τα βασικά επιτόκια δανεισμού για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες από την ΑΤΕbank παραμένουν στο ίδιο επίπεδο και κυμαίνονται από 3,75%.

    Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η ΑΤΕbank με την επιτοκιακή της πολιτική στηρίζει τον αγροτικό πληθυσμό της χώρας προσφέροντας χαμηλά επιτόκια δανεισμού σε μια περίοδο τεράστιων μεταβολών στον αγροτικό τομέα. Με αυτόν τον τρόπο, συμβάλλει στην προσπάθεια διαμόρφωσης σε χαμηλό επίπεδο του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, επηρεάζοντας θετικά την ανταγωνιστικότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και το εισόδημα του αγρότη. Παράλληλα διευκολύνει περαιτέρω τους αγρότες τόσο στην εξασφάλιση δανείων με χαμηλά επιτόκια όσο και στην αποπληρωμή των δανείων τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 3 August 2006 - 14:30:21 UTC