Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-07-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύνοδος Ελλήνων Πρέσβεων

  • [01] Σύνοδος Ελλήνων Πρέσβεων

    Με έμφαση στα ευρωτουρκικά και στο Κυπριακό, στη θέση της Ελλάδας για την κρίση στη Μέση Ανατολή και στη «μέγιστη σημασία» της οικονομικής διπλωματίας, η υπουργός Εξωτερικών Ν Μπακογιάννη μίλησε ενώπιον των πρέσβεων του εξωτερικού, εγκαινιάζοντας, όπως είπε, έναν «ετήσιο θεσμό», ο οποίος θα δώσει τη δυνατότητα καλύτερου συντονισμού μεταξύ πολιτικού κέντρου και πρεσβειών, για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

    Αναφερόμενη στην πολιτική με την Τουρκία, η υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «προτεραιότητά μας είναι να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας δίνει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός προσαρμογής της Τουρκίας και ταυτόχρονα προωθούμε τα θέματά μας και σε άλλα πεδία αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία γιβ αυτό».

    Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, τόνισε η υπουργός, λέγοντας παράλληλα ότι «δεν δίνουμε λευκές επιταγές» και «επεξεργαζόμαστε εναλλακτική θέση για την απευκτέα εκδοχή της αδυναμίας προόδου της τουρκικής υποψηφιότητας για λόγους ανεξάρτητους της δικής μας διαθέσεως και πολιτικής».

    «Δεν εφησυχάζουμε, ούτε σταματάμε να επεξεργαζόμαστε λύσεις για κάθε πιθανή εξέλιξη. Αυτό πρέπει να γίνει σαφές σε όλους», πρόσθεσε.

    Ως προς το Κυπριακό, είπε ότι «μένουμε προσηλωμένοι στην αναζήτηση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στη βάση της δικοινοτικής και διζωνικής ομοσπονδίας, η οποία πρέπει να στηρίζεται στις αποφάσεις του ΟΗΕ, στο έργο που επετέλεσε ως τώρα ο ΓΓ και στη νέα πραγματικότητα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    Η πρόσφατη συμφωνία Παπαδόπουλου-Ταλάτ υπό την αιγίδα του Γκαμπάρι συνιστά θετική και ενθαρρυντική εξέλιξη προς την κατεύθυνση της εφαρμογής των συμφωνηθέντων στο Παρίσι μεταξύ Παπαδόπουλου-Αναν.''

    Αναφερόμενη στον κανονισμό του λεγόμενου «απβ ευθείας εμπορίου» , είπε «πιστεύουμε ότι η πρόταση Αμμοχώστου αποτελεί μια καλή δυνατή βάση. Μια τέτοια λύση θα οδηγούσε σε σημαντική βελτίωση του κλίματος και θα έφερνε πιο κοντά τις δύο κοινότητες».

    Η κα Μπακογιάννη μίλησε ακόμη για την ανάδειξη της Κύπρου μέσα από την κρίση του Λιβάνου ως «όαση γαλήνης γαλήνης, σταθερότητας και αποτελεσματικότητας στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου», συμπληρώνοντας ότι «τα τελευταία γεγονότα προσθέτουν ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα Ελλάδας-Κύπρου για ταχεία οριστική και δίκαιη λύση του προβλήματος»

    Για τη θέση της Ελλάδας στη φλεγόμενη περιοχή της Μέσης Ανατολής, η κα Μπακογιάννη υπενθύμισε ότι η χώρα μας ήταν μεταξύ των πρώτων που ζήτησαν άμεση κατάπαυση του πυρός και η πρώτη που έστειλε βοήθεια για τον απεγκλωβισμό ελλήνων και ξένων υπηκόων καθώς και ανθρωπιστική βοήθεια και διαβεβαίωσε ότι «θα μείνουμε στην πρώτη γραμμή των χωρών που θέλουν και μπορούν να συμβάλουν ενεργώς στην αντιμετώπιση της κατάστασης και στη δημιουργία μιας ειρηνικής Μ Ανατολής αύριο.»

    Για την περιοχή της Μέσης Ανατολής είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση επανενεργοποιείται πολιτικά και οικονομικά μετά από πολλά χρόνια αδράνειας και ότι το πιο ορατό αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι η κατακόρυφη αύξηση των εξαγωγών μας.

    Πιο αναλυτικά η κα Μπακογιάννη, για τις σχέσεις με την Τουρκία, είπε ότι προσβλέπουμε στην «αρχή της αμοιβαιότητας» για αμοιβαίο ωφελος και ότι οι σχέσεις αυτές στηρίζονται σε τρεις άξονες

    1. Στη στρατηγική μας για αξιοποίηση της ευρωτουρκικής πορείας. Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή της προοπτική αλλά χωρίς εκπτώσεις στις αρχές που ισχύουν για όλες τις υποψήφιες χώρες. Σ αυτή την επιλογή μας δεν υπάρχουν λευκές επιταγές. Το Φθινόπωρο θα είναι κρίσιμη περίοδος κατά την οποία η Τουρκία θα αξιολογηθεί από την Ενωση για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει. Σημαντική υποχρέωση είναι η πλήρης εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Αγκυρας. Ελπίζουμε ότι έστω και την τελευταία στιγμή η Τουρκία θα προβεί στις δέουσες ενέργειες που θα επιτρέψουν στην Ευρώπη να συνεχίσει τον δρόμο των διαπραγματεύσεων μαζί της. Είμαστε σε επαφή τόσο με την κυπριακή κυβέρνηση όσο και με τους εταίρους μας για την αντιμετώπιση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο των εξελίξεων.

    2. Στη συνολική ανάπτυξη των οικονομικών, ενεργειακών, πολιτιστικών και κοινωνικών σχέσεων. Η πολιτική αυτή κακώς χαρακτηρίζεται από πολλούς χαμηλή. Τα δύο τελευταία χρόνια, στα ενεργειακά δίκτυα και στην αύξηση των εξαγωγών και εξαγορών έχουμε εντυπωσιακή πρόοδο.

    3. Στη δημιουργία συνθηκών ηρεμίας και αποφυγής προκλήσεων και κυρίως την προετοιμασία για την επίλυση των μεταξύ μας προβλημάτων.

    «Όπως η Τουρκία κοιτάζει το συμφέρον της το ίδιο κάνει και η Ελλάδα», σημείωσε η κα Μπακογιάννη, λέγοντας ότι «για την Ελλάδα συμφέρον είναι το δίκαιο, ο σεβασμός των συνόρων και όλων των κυριαρχικών δικαιωμάτων, ο σεβασμός του Πατριαρχείου και η πλήρης ελευθερία στην άσκηση των καθηκόντων του, ο σεβασμός την ελληνορθόδοξη μειονότητα και των εμπραγμάτων δικαιωμάτων της»

    Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη αποφυγής των προκλήσεων και κατάργησης του casus belli, καθώς και στην επικοδομητική συμβολή στην επίλυση του κυπριακού.

    Η κα Μπακογιάννη μίλησε επίσης για τη δυναμική ελληνική παρουσία οικονομική και πολιτική στα Βαλκάνια, είπε ότι στόχος μας είναι η ένταξη των Βαλκανίων στις ευρωατλαντικές δομές και εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα κυβέρνηση στην ΠΓΔΜ θα υποβάλει προτάσεις για αποδεκτή επίλυση του προβλήματος του ονόματος. Ελπίδα για ισορροπημένη λύση εξέφρασε και για το Κόσοβο, για την διευθέτηση του καθεστώτος του οποίου η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις διαπραγματεύσεις.

    Η υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε τη «μέγιστη σημασία που δίνει η ελληνική εξωτερική πολιτική στην οικονομική διπλωματία» , η οποία θα αποτελέσει «βασικό κριτήριο αξιολόγησης όλων», αλλά και στην «πολιτιστική διπλωματία» προσθέτοντας ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί η ομογένεια και η ορθόδοξη εκκλησία και οι πρεσβείες να γίνουν χώροι συνάθροισης διανοουμένων και καλιτεχνών.

    Τέλος είπε ότι το υπουργείο Εξωτερικών για να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις αναδιοργανώνεται και εσωτερικά. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το σχέδιο του νέου οργανισμού που έχει τεθεί προς συζήτηση και το οποίο προβλέπει τη δημιουργία νέων θεσμών, καλύτερη αξιοποίηση των ΟΕΥ και των λοιπών κλάδων. Θέλουμε να ψηφιοποιήσουμε τα αρχεία και διεκδικούμε από το 4ο ΚΠΣ, υπογράμμισε η υπουργός ώστε να συνδυάσουμε το εξαιρετικό έμψυχο υλικό με μια οργάνωση σύγχρονου υπουργείου Εξωτερικών. Κεντρικός μας στόχος είναι «η προάσπιση και μεγιστοποίηση του εθνικού συμφέροντος και του κύρους της χώρας».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 31 July 2006 - 10:30:16 UTC