Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-07-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η κυβέρνηση αρωγός στο έργο των αγιορειτών μοναχών
  • [02] Νέα αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Λίβανο
  • [03] Παγκόσμια συνδιάσκεψη Ηπειρωτών Εξωτερικού

  • [01] Η κυβέρνηση αρωγός στο έργο των αγιορειτών μοναχών

    Η κυβέρνηση στέκεται συμπαραστάτης και αρωγός στο έργο των αγιορειτών μοναχών, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, αρχίζοντας την επίσημη περιοδεία του στο ¶γιο Όρος.

    Αντιφωνώντας τον πρωτοεπιστάτη κ. Βαρνάβα, στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, στις Καρυές, πρώτο σταθμό της επίσκεψής του, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την Αθωνική Πολιτεία "πνευματικό σημείο αναφοράς του Ορθόδοξου χριστιανικού πολιτισμού και συνάμα σύμβολο εξύψωσης της ανθρώπινης ύπαρξης".

    Τόνισε δε, απευθυνόμενος στα μέλη της ιεράς κοινότητας και τους ηγουμένους των είκοσι μοναστηριών: "γνωρίζουμε καλά την πνευματική και πολιτιστική προσφορά σας προς το λαό και το μέγα πλήθος των προσκυνητών". Και κατέληξε λέγοντας: "εκτιμούμε βαθύτατα το ιερό σας έργο. Είμαστε συμπαραστάτες στις προσπάθειες σας και αρωγοί στο έργο σας".

    Λίγο αργότερα, στη διάρκεια της διπλής πανηγυρικής σύναξης, σε υπόμνημα που επέδωσε στον πρωθυπουργό, για λογαριασμό της Ιεράς Κοινότητας, ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Ελισαίος, υπογραμμίζεται το ενδιαφέρον του ανώτατου διοικητικού οργάνου της αγιορείτικης κοινωνίας "δια την διασφάλισιν της συνεχίσεως γνήσιου του αγιορειτικού βίου", που, όπως αναφέρεται, σημαίνει "προστασίαν και ανάδειξιν των πνευματικών και υλικών στοιχείων που τον συγκροτούν".

    Η τελευταία, κατά τους συντάκτες του υπομνήματος, επιτυγχάνεται δια της:

    Α) Θεσμικής κατοχύρωσης και περιφρούρησης του συνταγματικώς προστατευόμενου ειδικού αυτοδιοικητικού προνομιακού καθεστώτος.

    Β) Διασφάλισης προστασίας των αγιορείτικων κειμηλίων.

    Γ) Διασφάλισης των ορίων του Αγίου Όρους και επιτήρηση της ασφάλειάς του.

    Ειδική αναφορά γίνεται στο ζήτημα των ζηλωτών μοναχών της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου που βρίσκονται σε τροχιά απόσχισης από την αγιορείτικη κοινωνία. Επ' αυτού, οι αγιορείτες ζητούν από την κυβέρνηση: "σταθερά στήριξη της νομιμότητας και περιφρούρησης του συνταγματικού πλαισίου λειτουργίας του αγιορείτικου βίου", υπογραμμίζοντας πως θεωρούν "σημαντικήν και απαραίτητον" την εκ μέρους του πρωθυπουργού "απαθάρρυνσιν της παρανομίας και την ευκρινή δημόσια τοποθέτηση της πολιτείας".

    Όσον αφορά στις "δράσεις υλικής υποστηρίξεως" η Ιερά Κοινότητα, αφού εκφράζει "ολοθέρμους ευχαριστίας δια την αναληφθείσαν από του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών πρωτοβουλίαν δια την συνέχισιν του προγράμματος ΑΘΩΣ αλλά και την ανάλογον πρόσφατον θετικήν τοποθέτησιν και του ΥΠΕΧΩΔΕ, ζητεί την πρωθυπουργική στήριξη για την ένταξη προγραμματικής ενότητας για το ¶γιον Όρος στο Δ' ΚΠΣ, "διάθεση υπολειμμάτων εκ του Γ' ΚΠΣ", κ.α.

    Στην παρέμβασή του, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι στο πλαίσιο του Δ' ΚΠΣ θα διασφαλιστούν οι αναστηλώσεις των αρχιτεκτονημάτων, η συντήρηση των κειμηλίων και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

    Πρόσθεσε επίσης ότι θα τύχουν ιδιαίτερης προσοχής και προστασίας σημαντικά θεσμικά θέματα που αφορούν στο ειδικό καθεστώς που διέπει το ¶γιο Όρος.

    Ο πρωθυπουργός έφτασε στις Καρυές οδικώς, από το λιμανάκι της Δάφνης συνοδευόμενος από τους υπουργούς, Επικρατείας κ.Θόδωρο Ρουσόπουλο, Μακεδονίας- Θράκης κ. Γιώργο Καλαντζή, τους υφυπουργούς, Εξωτερικών κ.Θόδωρο Κασσίμη και Οικονομίας και Οικονομικών κ.Χρήστο Φώλια, το ΓΓ του ΥΜΑ-Θ κ.Λουκά Ανανίκα, τους βουλευτές Χαλκιδικής κ. Βασίλειο Πάππα και Γεώργιο Βαγενά, τον περιφερειάρχη κ.Γιώργο Τσιότρα, τον διευθυντή του ιδιαιτέρου γραφείου του κ.Γιάννη Αγγέλου και τον διευθυντή του γραφείου τύπου κ.Γιάννη Αδριανό.

    Οι μοναχοί του επιφύλαξαν λαμπρή υποδοχή αποδίδοντάς του -κατά το αγιορείτικο τυπικό- τιμές αρχηγού κράτους. Στην είσοδο του ιερού ναού του Πρωτάτου, τον περίμεναν οι ηγούμενοι των είκοσι μονών του Αγίου Όρους και τα μέλη της Ιεράς Κοινότητας, με επικεφαλής τον πρωτεπιστάτη Βαρνάβα, ενώ πολλοί προσκυνητές είχαν σπεύσει στην πλατεία για να παρακολουθήσουν την άφιξή του και τη σχετική τελετή.

    Ο πρωθυπουργός παρέστη στη δοξολογία που τελέσθηκε προς τιμήν του στο Πρωτάτο και στη συνέχεια ο πρωτεπιστάτης του έδειξε τον "Τράγο", το δέρμα, δηλαδή, στο οποίο είναι γραμμένο -το 972 μ.Χ.- το πρώτο αγιορείτικο τυπικό και το οποίο επιδεικνύεται σπανίως και μόνο σε υψηλές προσωπικότητες.

    Αμέσως μετά, στο κτίριο της Ιεράς Κοινότητας και αφού προηγήθηκαν, η ανταλλαγή δώρων -ο πρωτεπιστάτης χάρισε στον κ.Καραμανλή μια εικόνα, πιστό αντίγραφο αυτής του ¶ξιον Εστί και αυτός του έδωσε έναν ασημένιο δίσκο- και το παραδοσιακό κέρασμα γλυκού, τσίπουρου και καφέ, δείγμα της αγιορείτικης φιλοξενίας, συνήλθε παρουσία του πρωθυπουργού πανηγυρική Έκτακτη διπλή Σύναξη, όπου συζητήθηκαν θέματα του Αγίου Όρους, όπως αυτά συμπυκνώνονται στο υπόμνημα.

    Ο πρωθυπουργός και η συνοδεία του παρακάθισαν στη συνέχεια στην τράπεζα που παρέθεσε προς τιμήν τους η Ιερά Κοινότητα και στη συνέχεια επισκέφθηκαν για την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύραςκαι τη Μονή Βατοπεδίου, όπου και θα διανυκτερεύσουν.

    [02] Νέα αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Λίβανο

    Αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε πως η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Κοντολίζα Ράις θα συναντηθεί σήμερα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Εχουντ Ολμερτ.

    Η αμερικανίδα Υπ.Εξ θα έχει επαφές επίσης με την Ισραηλινή ομόλογο της, Τζίπι Λίβνι, ενώ δεν αποκλείεται να συναντήσει και τον υπουργό ¶μυνας, ¶μιρ Πέρετζ.

    Στο μεταξύ εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων ανέφερε στην Ιερουσαλήμ ότι νωρίτερα σήμερα σε συγκρούσεις που έγιναν στο Μπιντ Τζμπέϊλ (νότιος Λίβανος), 18 πολεμιστές της Χεζμπολάχ έχασαν τη ζωή τους. Ο ίδιος δεν θέλησε να δηλώσει αν υπάρχουν και αιχμάλωτοι από αυτές τις συγκρούσεις.

    Σημειώνεται ότι στην ίδια περιοχή, την Τετάρτη, οι Ισραηλινοί είχαν οκτώ στρατιώτες νεκρούς και 22 τραυματίες.

    Περισσότερα από 600 θύματα αμάχους έχουν, ήδη, οι συγκρούσεις Ισραήλ και Χεζμπολάχ, με τάση αυξητική, όπως βεβαίωσε ο συντονιστής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, Γιάν Εγκελαντ.

    Ο αξιωματούχος καταθέτοντας ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανθρωπιστική τραγωδία αυτών των πολεμικών επιχειρήσεων τόνισε ότι "η πλειοψηφία των θυμάτων είναι γυναικόπαιδα", καθώς και ότι περίπου το ένα τρίτο των νεκρών είναι παιδιά...

    Νέα αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Λίβανο

    Νέα επιχείρηση μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας για το δοκιμαζόμενο λαό του Λιβάνου διοργανώνει η χώρα μας.

    Οπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, μετά από αίτημα του Υπουργείου Εξωτερικών, αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας θα μεταφέρει σήμερα το απόγευμα ιατροφαρμακευτικό υλικό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης στη Λάρνακα. Την ανθρωπιστική βοήθεια θα προωθήσει στο Λίβανο αρματαγωγό του στόλου που βρίσκεται στην Κύπρο.

    [03] Παγκόσμια συνδιάσκεψη Ηπειρωτών Εξωτερικού

    Στόχος της πολιτικής της κυβέρνησης είναι να ενισχύσουμε τη διεθνή σχέση της Ελλάδας. να προωθήσουμε τη διεθνή συνεργασία και να αναπτύξουμε τις σχέσεις με τους ομογενείς μας. Αυτό τόνισε απόψε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη κηρύσσοντας την επίσημη έναρξη της πρώτης παγκόσμιας συνδιάσκεψης Ηπειρωτών Εξωτερικού, ενώ ταυτόχρονα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις μέχρι τώρα διπλωματικές κινήσεις της κυβέρνησης στην κρίση του Λιβάνου, εστιάζοντας στην προσπάθεια απεγκλωβισμού πολιτών από την εμπόλεμη περιοχή, την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας αλλά και την εξεύρεση λύσης για κατάπαυση του πυρός.

    Η κ. Μπακογιάννη ανέλυσε και την εξωτερική πολιτική δίνοντας έμφαση στην ελληνική μειονότητα στην Αλβανία που αποτελεί και την γέφυρα φιλίας με την γειτονική χώρα, στην επίλυση του κυπριακού, στην διπλωματία του Αιγαίου και στην διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση στα Βαλκάνια.

    Συνεχίζοντας η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι η στήριξη της περιφέρειας είναι ένα στοίχημα για την κυβέρνηση που όλοι θέλουν να κερδηθεί και κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην Ηπειρο κάλεσε και τους ξενιτεμένους Ηπειρώτες να επενδύσουν στην περιοχή που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια και μετατρέπεται σε ένα διεθνές σταυροδρόμι Ανατολής - Δύσης.

    Μετά την κ. Μπακογιάννη χαιρετισμό απηύθυνε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας που μετέφερε και το μήνυμα του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

    Ο κ. Καραμανλής, στον χαιρετισμό που ανέγνωσε ο κ. Σιούφας, τονίζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε μια νέα αναπτυξιακή τροχιά αφού θεμελιώθηκε και βελτιώνεται διαρκώς το αναπτυξιακό πρότυπο, που ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα του Ελληνα, βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας και ενισχύει την εξωστρέφεια της οικονομίας μας. «Εφαρμόζουμε», τονίζει ο κ. Καραμανλής, «εθνική στρατηγική περιφερειακής ανάπτυξης που εγγυάται δυναμική, βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη σε ολόκληρη τη χώρα. Προωθούμε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις μακριά από δόγματα και ιδεοληψίες, διασφαλίζοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο αύριο. Οι πολιτικές μας αποδίδουν ήδη απτά αποτελέσματα. Είμαστε σίγουροι πως έρχονται καλύτερες ημέρες για όλους όσους ζουν και εργάζονται στον τόπο μας. Η Ελλάδα βγαίνει δυναμικά στη νέα εποχή. Η Ελλάδα αλλάζει. Η Ηπειρος αλλάζει. Εργα πνοής σε ολόκληρη την Ηπειρο αλλάζουν την εικόνα της και διασφαλίζουν μια νέα προοπτική για ολόκληρη την περιοχή. Η Ηπειρος είναι ήδη στο δρόμο της αναγέννησης, της ανάπτυξης και της προόδου".

    Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ μίλησε ο Γρηγόρης Νιώτης που μετέφερε και τον χαιρετισμό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 29 July 2006 - 4:30:37 UTC