Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-07-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εγκαίνια ενυδρείου «Θαλασσόκοσμος»

  • [01] Εγκαίνια ενυδρείου «Θαλασσόκοσμος»

    To κόσμημα της Κρήτης, το ενυδρείο «Θαλασσόκοσμος» , εγκαινιάσθηκε σήμερα από τον υπουργό Ανάπτυξης ,κ. Δημήτρη Σιούφα, τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Μανόλη Κεφαλογιάννη και τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Γιάννη Παπαθανασίου.

    Ο κ. Σιούφας χαρακτήρισε το ενυδρείο Κρήτης ως ένα έργο που διαφημίζει την έρευνα, προωθεί την εκπαίδευση, προάγει τον πολιτισμό. Ενα έργο που είναι κινητήριος μοχλός για την ανάδειξη της περιοχής ενώ σε δηλώσεις του αμέσως μετά τα εγκαίνια ο Υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι το Ενυδρείο Κρήτης αποτελεί απόκτημα για την επιστήμη, την έρευνα, την Κρήτη και ολόκληρη την Ελλάδα γι' αυτό και μας κάνει υπερήφανους.

    Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν επίσης ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Κνωσού κ. Ευγένιος που τέλεσε και τον Αγιασμό , ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας καθηγητής κ. Ι. Τσουκαλάς, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκας, ο Γ.Γ Εμπορίου κ. Μανούσος Βολουδάκης , οι βουλευτές κ. Δεικτάκης , Μπαντουβάς και Πλακιωτάκης, ο ευρωβουλευτής κ. Σ.Αρναουτάκης ο Νομάρχης κ. Δ. Σαρρής, δήμαρχοι και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών .

    Μετά τον Αγιασμό και τις ευχές του επισκόπου Κνωσού οι υπουργοί και οι προσκεκλημένοι ξεναγήθηκαν στον μαγικό κόσμο του Θαλασσόκοσμου που αποτελεί ένα επίτευγμα του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ)

    Ο υπουργός Ανάπτυξης στη συνέχεια κατά την ομιλία του συνεχάρη θερμά τη διοίκηση και το επιστημονικό δυναμικό του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, και του Ενυδρείου που συνεργάστηκαν, δούλεψαν και δημιούργησαν αυτό το υπέροχο, όπως ειπε, ?Θαλασσόκοσμο".

    Ακόμη ο κ. Σιούφας υπογράμμισε ότι ως κτιριακό σύμπλεγμα, ο ?Θαλασσόκοσμος? είναι ο μεγαλύτερος, στο είδος του, χώρος της Μεσογείου και εχει μάλιστα και μια εξαιρετικά προνομιακή θέση, αφού βρίσκεται πολύ κοντά στην πλέον τουριστική περιοχή της Κρήτης.

    Όπως είπε ο υπουργός Αναπτυξης ολόκληρο το συγκρότημα αποτελεί, από σήμερα, ένα πολύτιμο εργαλείο για τους ειδικούς επιστήμονες που μελετούν τη ζωή στη θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου. Έχει σειρά δεξαμενών και ενυδρείων διαφόρων μεγεθών, ανάλογα με τα είδη και τους βιότοπους που φιλοξενούν. Υπάρχει επίσης, ο αναγκαίος χώρος για την αναπαράσταση των φυσικών βιοτόπων, στους οποίους διαβιούν οι διάφοροι θαλάσσιοι οργανισμοί. Δημιουργείται, έτσι, ένα εντυπωσιακό ενιαίο σύνολο και προσφέρεται άμεση εικόνα και πληροφόρηση για τη ζωή της θάλασσας στον κάθε επισκέπτη και ακολούθως αναφέρθηκε στους σκοπούς του ενυδρείου Κρήτης

    Ο κ. Σιουφας, στη συνέχεια είπε ότι, "οι μελέτες ξεκίνησαν το 2001 και η έναρξη των εργασιών τα τέλη του 2002, από την προηγούμενη κυβέρνηση.

    Η σημερινή κυβέρνηση συνέχισε τη χρηματοδότηση και παραδίδει σήμερα το έργο ολοκληρωμένο στην επιστήμη, στην έρευνα, στην κοινωνία. Στην Κρήτη και την Ελλάδα. Το πιστέψαμε γιατί το αξίζει. Γιατί τιμά την ερευνητική και επιστημονική κοινότητα της χώρας. Γιατί τιμά την Κρήτη?, ανέφερε ο κ. Σιούφας.

    Το έργο αυτό (στο οποίο συνυπάρχουν και συμπροβάλλονται η τεχνολογία, η έρευνα και η καινοτομία) δείχνει τις ικανότητες, τις δυνατότητες, την αξιοσύνη του ανθρώπινου δυναμικού της πατρίδας μας. Αποδεικνύει ότι οι Ελληνες μπορούμε να κατακτήσουμε τη νέα εποχή ειπε χαρακτηριστικά .

    Αμέσως μετά επεσήμανε ότι η κυβέρνηση αποδίδοντας πρωταρχική σημασία στο τρίπτυχο ?εκπαίδευση - έρευνα - καινοτομία? προωθεί πολιτικές ικανές να βοηθήσουν, να αναδείξουν και να ενισχύσουν τους τομείς αυτούς και δίνει ιδιαίτερη έμφαση:

  • στην αναβάθμιση της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης

  • την αναβάθμιση της έρευνας

  • την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών

  • την επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο επισημαίνοντας ότι «εφαρμόζουμε πολιτικές απόλυτα εναρμονισμένες με τη στρατηγική της Λισσαβόνας»

    Για να βελτιωθεί ,συνέχισε ο κ. Σιούφας, η ανταγωνιστικότητα της χώρα μας, για να εξασφαλιστεί δυναμική, βιώσιμη και ανθρωποκεντρική ανάπτυξη, για να διασφαλιστούν υψηλότερα εισοδήματα, για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, για να ενισχυθεί η πρόοδος και η κοινωνική ευημερία χρειάζονται επενδύσεις στην Ερευνα και την Τεχνολογία. Χρειάζεται ένα ισχυρό σύστημα καινοτομίας. Χρειάζεται αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού μας. Αυτή είναι η επιλογή μας και σβ αυτό το δρόμο βρισκόμαστε φέρνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα όπως :

    Β· Την τοποθέτηση επιστημόνων διεθνούς κύρους στις διοικήσεις των ερευνητικών Κέντρων της χώρας, με διαφανείς και απροκατάληπτες διαδικασίες.

    Β· Τον ορισμό εθνικών εκπροσώπων της χώρας σε διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς, με ανοικτή προκήρυξη και μόνο κριτήριο τα επιστημονικά επιτεύγματα, την εμπειρία και το διεθνές κύρος τους.

    Β· Τον ορισμό του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνας και Τεχνολογίας (62 μέλη) με τα ίδια κριτήρια αντικειμενικότητας και αξιοσύνης.

    Β· Την αξιολόγηση των 12 Ερευνητικών Κέντρων της Χώρας και των 48 Ερευνητικών Ινστιτούτων τους, από Επιτροπές ξένων εμπειρογνωμόνων στη βάση προκαθορισμένων κριτηρίων Αριστείας.

    Β· Τη χρηματοδότηση, για πρώτη φορά, των διακριθέντων Ερευνητικών Κέντρων για την εφαρμογή των επιχειρησιακών σχεδίων τους.

    Β· Την ένταξη της Ελλάδος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος.

    Β· Την έναρξη λειτουργίας του Προγράμματος «ΔΙΟΔΟΣ», για φθηνό Ίντερνετ στη σπουδάζουσα νεολαία.

    Β· Τη δημιουργία έξι (6) «Πόλων Καινοτομίας» στην ελληνική Περιφέρεια, που χρηματοδοτούνται από το Γ' ΚΠΣ με 12 εκατ. ευρώ, ένας εκ των οποίων επιλέχθηκε να είναι στην Κρήτη. Για τους «Πόλους Καινοτομίας» θα έχουμε συνεχιζόμενη πολιτική και στο Δ' Πλαίσιο Στήριξης.

    Β· Την προώθηση μελέτης για την Ίδρυση τριών νέων Ερευνητικών Κέντρων (Ξάνθη, Ιωάννινα, Πάτρα).

    Β· Την πρόσφατη συμφωνία συνεργασίας των εφτά (7) Τεχνολογικών και Επιστημονικών Πάρκων της Χώρας, μέσα από την οποία αναδεικνύεται ισχυρή βούληση συλλογικής δράσης.

    Β· Την αποπεράτωση και λειτουργία του Ενυδρείου της Κρήτης που εγκαινιάζουμε σήμερα. Ένα έργο που (όπως από την αρχή υπογράμμισα) πρόκειται να συμβάλει αποτελεσματικά στην ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και στην ανάδειξη των νέων δρόμων της τεχνολογίας.

    Επιτρέψτε μου συνέχισε ο ΥΠΑΝ , στο σημείο αυτό να υπογραμμίσω τη σημασία που αποδίδουμε στην κατάρτιση νέου νόμου για την έρευνα και την τεχνολογία. Όπως γνωρίζετε, δώσαμε (στις αρχές Ιουλίου) στη δημοσιότητα ένα συγκροτημένο πλαίσιο προτάσεων για την τελική κατάρτιση του νομοσχεδίου που θα φέρουμε στη Βουλή.

    Οι προτάσεις αυτές:

    Β· καθορίζουν το πλαίσιο στο οποίο πρόκειται να δραστηριοποιηθεί, τα επόμενα χρόνια, ο χώρος της Έρευνας και της Τεχνολογίας,

    Β· οριοθετούν τον τρόπο συγκρότησης των αρμόδιων οργάνων,

    Β· συγκεκριμενοποιούν τις διαδικασίες προσδιορισμού επιλογών και κατευθύνσεων,

    Β· ορίζουν το πλαίσιο χρηματοδότησης των επιστημονικών και ερευνητικών προσπαθειών

    Β· καθορίζουν τις μεθόδους αξιολόγησης τους,

    Β· διασφαλίζουν, σε κάθε περίπτωση, απόλυτη διαφάνεια, αντικειμενικότητα, αποτελεσματικότητα, αξιοκρατία.

    Όπως ειπε ο Υπουργός Ανάπτυξης «σκοπός μας είναι :

    - να μειώσει η Χώρα μας το τεχνολογικό χάσμα που τη χωρίζει από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες,

    - να ανταποκριθεί άμεσα και αποτελεσματικά στις διεθνείς εξελίξεις

    - να αποκτήσει πλεονέκτημα στη Νέα Εποχή της Γνώσης, της Τεχνολογίας, της Ψηφιακής Επανάστασης.

    Είχα σήμερα την ευκαιρία (με φόντο το Ενυδρείο της Κρήτης, που εγκαινιάζουμε) να αναφερθώ στις στρατηγικές και το σχέδιο για την ανάπτυξη της Χώρας μας. Θα χρησιμοποιήσω αυτήν την ευκαιρία για να επαναλάβω τη βαθιά πίστη μου στις ικανότητες της ελληνικής κοινωνίας, το υψηλό επίπεδο του επιστημονικού δυναμικού μας, τις δυνατότητες και τις προοπτικές της νέας γενιάς.

    Στόχος μας είναι ανέφερε ο κ. Σιούφας να εξασφαλίσουμε στη χώρα πλεονέκτημα για την ανάπτυξη. Πλεονέκτημα στη Νέα Εποχή που διανύουμε. Πλεονέκτημα παντού και πρόσθεσε " ο οδηγίες του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, σε όλα τα μέλη της κυβέρνησης και ιδίως προς τους άμεσα εμπλεκόμενους, είναι ρητές και κατηγορηματικές:

  • Παιδεία, Πολιτισμός, Επιστήμες.

  • Συγκροτημένη στρατηγική για την αξιοποίηση των Νέων Τεχνολογιών και την εξάπλωση της χρήσης τους σε όλο το φάσμα της Οικονομίας.

  • Επένδυση στη γνώση, την τεχνολογία, την έρευνα, την καινοτομία.

  • Επένδυση στον άνθρωπο, στη νέα γενιά, στις νέες και τους νέους μας. Αυτό είναι το στρατηγικό πλεονέκτημα που διεκδικούμε στη Νέα Εποχή. Πλεονέκτημα βασισμένο στο ανθρώπινο δυναμικό της Πατρίδας μας"

    Από την πλευρά του ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Μανόλης Κεφαλογιάννης κατά τον χαιρετισμό του συνεχάρη τα στελέχη, την διοίκηση, τον πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών για αυτό το κόσμημα, όπως το χαρακτήρισε το οποίο δημιουργήθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης.

    Ακόμη επεσήμανε ότι αποτελεί διαφήμιση για τον τουρισμό και πρόκειται για ενα άξιο Ερευνητικό Κέντρο. Ένα μέρος όπου θα μπορεί κανείς να παίρνει πληροφορίες για το τι γίνεται στην Μεσόγειο.

    Αποδεικνύει πρόσθεσε ο κ. Κεφαλογιάννης επίσης, ότι ενωμένοι με συνέχεια και συνέπεια σε προοπτικές ήρθε η ώρα του μεγάλου έργου για την Κρήτη. Αυτή είναι η πολιτική της Κυβέρνησης να ολοκληρώσει μεγάλα έργα για να καλύψει αναπτυξιακά ελλείμματα που υπάρχουν για δεκαετίες.

    Ήρθε η ώρα να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα αυτής της περιοχής.

    Τέλος ευχαρίστησε τον κ. Σιούφα, τον κ. Παπαθανασίου και τους συνεργάτες τους για την συνολική βοήθεια που ο δικός τους τομέας όπως είπε προσφέρει στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης. Επισημαίνοντας ότι πρεπει να αναδείξουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και να δώσουμε στην Κρήτη την θέση που της ανήκει στο διεθνές στερέωμα.

    Από την πλευρά του ο υφ. Ανάπτυξης κ. Παπαθανασίου τόσο στον χαιρετισμό του όσο και στις δηλώσεις του συνεχάρη όσους συνέβαλαν για να ολοκληρωθεί και εγκαινιασθεί αυτό το σημαντικό έργο. Για άλλη μια φορά, πρόσθεσε, η Κρήτη πρωτοπορεί έχει το μεγαλύτερο ενυδρείο της Ανατολικής Μεσογείου κι ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης.

    Ο ίδιος εκτίμησε πως με τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην έρευνα και στην τεχνολογία και τις υποδομές που υπάρχουν σύντομα και τον τομέα των θαλασσίων ερευνών θα έχουμε ακόμα πιο καλά αποτελέσματα από τα υπάρχοντα. Το ανθρώπινο δυναμικό, κατέληξε ο κ. Παπαθανασίου είναι η δύναμή μας σε αυτό επενδύουμε και μβ αυτό είμαστε βέβαιοι πως θα πρωτοπορήσουμε.

    Εξ άλλου ο Γ.Γ της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκας στον χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Κρήτη έχει τα προσόντα να αποτελέσει τεχνολογικό και οικονομικό πόλο της νότιας Ευρώπης. Να γίνει ένα «πλωτό» διαμετακομιστικό κέντρο στην νοτιοανατολική Μεσόγειο. Το Νησί μπορεί, αξιοποιώντας τα προσόντα του και εκμεταλλευόμενο τις εναλλακτικές προτάσεις στον τουρισμό, να πάρει τη θέση που του αξίζει και δικαιούται.

    Η ολοκλήρωση ειπε , ενός τόσο δύσκολου αλλά συνάμα πρωτοποριακού, εξαιτίας του μεγέθους του, για την Ελλάδα έργο, αποδεικνύει την προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια στην Περιφέρεια Κρήτης να ανταποκριθεί αλλά και να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες ανταγωνισμού μεταξύ των περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Κατά την διάρκεια των εγκαινίων τους υπουργούς και τους προσκεκλημένους καλωσόρισε ο Πρόεδρος του ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ. Καθ.κ. Γ.Χρόνης ενώ απηύθυναν χαιρετισμούς ο Επίτιμος πρόξενος της Νορβηγίας κ.Α.Μεταξάς, ο δήμαρχος Γουβών κ. Δ.Μπλαβάκης, και ο Γ.Γ.Τεχνολογίας & Έρευνας κ. Ι.Τσουκαλάς που αναφέρθηκαν στο σημαντικό έργο που εγκαινιάσθηκε σήμερα .


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 22 July 2006 - 16:30:14 UTC