Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-07-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θετικές οι εξελίξεις της οικονομίας το πρώτο εξάμηνο του 2006
  • [02] Και επίγειες επιχειρήσεις του Ισραήλ στο Λίβανο
  • [03] Ενεργειακή στρατηγική με ορίζοντα 20ετίας

  • [01] Θετικές οι εξελίξεις της οικονομίας το πρώτο εξάμηνο του 2006

    Δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό, παρά τις προόδους που σημειώνονται στην ελληνική οικονομία, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, στην εισηγητική του ομιλία, στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών, το οποίο πραγματοποιείται στο υπουργείο Οικονομίας.

    Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι η ελληνική οικονομία δρα σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό κόσμο και υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις που πρέπει να απαντηθούν.

    Ο υπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αύξηση των εξαγωγών, τη σημαντική συμβολή του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ) στην προσπάθεια αύξησης των εξαγωγών και επισήμανε ότι η πορεία των διαπραγματεύσεων (γύρος Ντόχα) στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου δεν είναι ικανοποιητική.

    Χθες, ο κ.Αλογοσκούφξς, εξέφρασε ανησυχία για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις ενδεχόμενες συνέπειές τους στην ελληνική οικονομία. "Θα είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες", δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής στο Μέγαρο Μαξίμου, που ασχολήθηκε με την πορεία της οικονομίας και το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, ετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, ωστόσο, είπε, προς το παρόν οι εξελίξεις δεν δικαιολογούν αλλαγή στα σχέδια μας και συμπλήρωσε ότι χρειάζεται ψυχραιμία.

    Σε ερώτηση για το εάν η κυβέρνηση λόγω της ανόδου της τιμής των καυσίμων εξετάζει το ενδεχόμενο χορήγησης επιδόματος θέρμανσης, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι η πολιτική της κυβέρνησης συνίσταται στην προσπάθεια για συνεχή μείωση της φορολογίας των καυσίμων.

    Ο υπουργός Οικονομίας στις δηλώσεις του ανέφερε ακόμη ότι ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή για την πορεία της οικονομίας το πρώτο εξάμηνο του 2006 και για τις προοπτικές της το επόμενο εξάμηνο, καθώς και για το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.

    Σημείωσε ότι έχει ολοκληρωθεί το 83% του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, που περιλαμβάνει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος και πρόσθεσε ότι κρίσιμο σημείο είναι τώρα η αποκρατικοποίηση της Εμπορικής Τράπεζας.

    Υπογράμμισε ότι η πορεία της οικονομίας το πρώτο εξάμηνο ήταν καλή, ωστόσο τόνισε ότι η προσπάθεια συνεχίζεται για να πετύχει η κυβέρνηση τους στόχους της στην ανάπτυξη, τη μείωση του ελλείμματος, την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

    Ο υπουργός Οικονομίας ρωτήθηκε για την κριτική που ασκεί το ΠΑΣΟΚ στην εξαγορά της εταιρίας "Γερμανός" από την Cosmote και απάντησε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση αντιπολιτεύεται επιχειρήσεις. Πρόσθεσε ότι έχει βάλει θέματα για την επιχειρηματική συμφωνία του ΟΤΕ, που είναι μια καλή συμφωνία, που, όμως, δεν αρέσει στους ανταγωνιστές του Οργανισμού, αλλά, όπως σημείωσε, η αντιπολίτευση δεν πρέπει να παίζει το ρόλο του συνήγορου στους ανταγωνιστές του ΟΤΕ.

    Σε ερώτηση σχετική με το εξοπλιστικό πρόγραμμα, ο κ. Αλογοσκούφης απάντησε ότι υπάρχει πρόγραμμα εξοπλισμών και υπάρχει οροφή στις εξοπλιστικές δαπάνες.

    Ο υπουργός Οικονομίας ρωτήθηκε και για τις προσλήψεις και απάντησε ότι οι προσλήψεις στον τομεά της υγείας προβλέπονται από τον προϋπολογισμό και γι'αυτό θα γίνουν. Καταλήγοντας δε σημείωσε ότι θα γίνουν δαπάνες που βρίσκονται μέσα στον προϋπολογισμό.

    [02] Και επίγειες επιχειρήσεις του Ισραήλ στο Λίβανο

    Συνεχίζονται για όγδοη ημέρα οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στο Λίβανο, που ήδη μετρά περισσότερους από διακόσιους νεκρούς, ενώ ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί από το πρωί σήμερα περιορισμένες χερσαίες επιχειρήσεις πέρα από τα σύνορά του με το Λίβανο.

    Παράλληλα, το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ αποφάσισε σήμερα να συνεχιστούν οι επιθέσεις στο Λίβανο χωρίς "χρονικό περιορισμό", όπως έγινε γνωστό από κυβερνητική πηγή. "Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας συνεδρίασε σήμερα το πρωί και αποφάσισε να συνεχιστούν οι επιθέσεις στο Λίβανο και τη Γάζα χωρίς χρονικό περιορισμό", πρόσθεσε η ίδια πηγή.

    Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Εχούντ Ολμπερτ στην Ιερουσαλήμ για να αποφασίσει τη μορφή που θα λάβουν οι επόμενες φάσεις της ισραηλινής επιχείρησης κατά της Χεζμπολάχ στο Λίβανο και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

    Στρατιωτικός εκπρόσωπος από το Τελ Αβίβ, ανακοίνωσε οι χερσαίες επιχειρήσεις που πραγματοποιύνται από το πρωί είναι "περιορισμένες και εξαιρετικής ακρίβειας που έχουν στόχο να απομακρύνουν την απειλή των επιθέσεων της Χεζμπολάχ εναντίον των εδαφών μας" και διευκρίνισε ότι "οι δυνάμεις αυτές εισέρχονται στο Λίβανο και επιστρέφουν όταν ολοκληρωθεί η αποστολή τους". Τέλος, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος είπε πως από την έναρξη των επιχειρήσεων στο Λίβανο έχουν χάσει τη ζωή τους δώδεκα ισραηλινοί πολίτες και 13 στρατιώτες.

    Παράληλα, η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποίησε επιδρομή σήμερα στη χριστιανική συνοικία Ασραφίεχ στο κέντρο της Βηρυτού, καταστρέφοντας ένα φορτηγό το οποίο ήταν σταθμευμένο, ανακοίνωσε η αστυνομία. Η ισραηλινή αεροπορία έχει ήδη πραγματοποιήσει τουλάχιστον 10 αεροπορικές επιθέσεις εναντίον φορτηγών ή χώρων στάθμευσης βαρέων οχημάτων.

    Στο μεταξύ, ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από το Λίβανο έπληξαν τη Χάιφα προκαλώντας υλικές ζημιές και τον ελαφρό τραυματισμό αρκετών ανθρώπων, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες και ιατρικές πηγές. Μια από τις ρουκέτες έπεσε σε εγκαταλειμμένο κτίριο στο οποίο στεγαζόταν εστιατόριο στην παραλία της Χάιφας.

    "Την ώρα εκείνη έκανα βόλτα στην παραλία. Δεν υπήρξε προειδοποίηση, ούτε ήχησαν σειρήνες. Το μόνο που αισθάνθηκα ήταν ένα ισχυρό χτύπημα στο έδαφος και τον ήχο τζαμιών να σπάνε", δήλωσε ο 56χρονος Βίκτορ Μανάς

    Τα ξημερώματα, είκοσι ένας άνθρωποι σκοτώθηκαν και 30 τραυματίστηκαν σε ισραηλινή αεροπορική και ναυτική επίθεση, τα ξημερώματα, εναντίον του χωριού Σρίφα στο νότιο Λίβανο, ανακοίνωσε η αστυνομία και πρόσθεσε πως πολλά σπίτια του χωριού καταστράφηκαν και είναι πιθανό, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, ο αριθμός των νεκρών να αυξηθεί.

    Το Ισραήλ θα συνεχίσει "τη μάχη κατά της Χεζμπολά" μέχρι την απελευθέρωση των δύο αιχμαλώτων στρατιωτών του και τον τερματισμό των επιθέσεων με ρουκέτες κατά του εδάφους του, δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμερτ σε αντιπροσωπεία του ΟΗΕ η οποία επισκέφθηκε τη χώρα του. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Φουάντ Σινιόρα κάλεσε τις αραβικές χώρες και τη διεθνή κοινότητα να συμβάλουν στην άμεση επίτευξη μιας κατάπαυσης του πυρός και κατηγόρησε το Ισραήλ ότι θέλει "να φέρει το Λίβανο πενήντα χρόνια πίσω". Στόχος της επιχείρησης του Ισραήλ είναι να λιμοκτονήσουν οι Λιβανέζοι, υποστηρίζει η Λιβανέζα υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων.

    Επιχειρήσεις επαναπατρισμού

    Με έκτακτη πτήση της Ολυμπιακής έφθασαν από τη Λάρνακα στην Αθήνα οι 190 Έλληνες που παρέλαβε χθες από το Λίβανο η φρεγάτα «Ψαρά». Οι Έλληνες υπήκοοι έφθασαν στο λιμάνι της Λάρνακας λίγο μετά τα μεσάνυκτα και τους υποδέχθηκε ο πρέσβης της Ελλάδας Δημήτριος Ράλλης.

    Η ελληνική επιχείρηση ασφαλούς απομάκρυνσης αμάχων από το Λίβανο συνεχίζεται με το αρματαγωγό "Ικαρία", το οποίο πλέει προς το λιμάνι της Βηρυτού όπου αναμένεται να αφιχθεί το μεσημέρι, ενώ στην Κύπρο βρίσκονται η φρεγάτα "Θεμιστοκλής" και το αρματαγωγό "Ρόδος", αναμένοντας οδηγίες από το υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να προγραμματίσουν τις επόμενες ενέργειές τους .

    Στο λιμάνι της Λάρνακας παρατηρείται έντονη κινητοποίηση, καθώς εκατοντάδες Ευρωπαίοι και Αμερικανοί καταφθάνουν με σκάφη από το Λίβανο. Σύμφωνα με τους ισραηλινούς σήμερα θα καταπλεύσουν στο Λίβανο είκοσι πλοία για να παραλάβουν υπηκόους ξένων χωρών. Εκτός από το «Ψαρά», την αυγή κατέπλευσε στην Κύπρο και νορβηγικό σκάφος με πάνω από χίλια εκατόν άτομα, κυρίως Σουηδούς, Αμερικανούς και Φιλανδούς. Επίσης στη Λάρνακα αναμένονται ένα παναμαϊκό πλοίο μεταφέροντας 900 Αμερικανούς. Στη Λεμεσό κατέπλευσε και το βρετανικό αντιτορπιλικό «Γκλώστερ» με εκατόν ογδόντα Βρετανούς από το Λίβανο.Την αυγή απέπλευσε από τη Λάρνακα το σκάφος «Ιεράπετρα» για τη Βηρυτό, όπου θα παραλάβει δύο χιλιάδες γάλλους υπηκόους. Αργότερα θα αποπλεύσει και το επιβατηγό πλοίο "Αλκυόνη". Ο Αμερικανός πρέσβης εξέφρασε ευχαριστίες προς την κυπριακή κυβέρνηση για τη βοήθεια που παρέχει στην επιχείρηση απομάκρυνσης των Αμερικανών και άλλων ξένων υπηκόων από το Λίβανο

    Ανησυχεί η διεθνής κοινότητα

    Απεσταλμένοι του ΟΗΕ θα προτείνουν την ανάπτυξη λιβανικών στρατευμάτων στο νότιο Λίβανο και τη διεύρυνση της διεθνούς δύναμης στην περιοχή σε μια προσπάθεια να τερματιστούν οι συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, δήλωσαν σήμερα διπλωμάτες.

    Σύμφωνα με τους διπλωμάτες, οι προτάσεις αυτές θα υποβληθούν στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αναν στη Νέα Υόρκη μετά τις συνομιλίες που θα έχουν οι απεσταλμένοι του διεθνούς οργανισμού με κορυφαίους ισραηλινούς και λιβανέζους αξιωματούχους. Ωστόσο, δήλωσαν ότι αυτό δεν σημαίνει ότι έχει εξασφαλιστεί ήδη η σύμφωνη γνώμη του Ισραήλ, του Λιβάνου ή της Χεζμπολάχ για τα μέτρα που αποσκοπούν στην εκτόνωση της κρίσης.

    Παράλληλα, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Χαβιέρ Σολάνα δήλωσε πως ετοιμάζεται να αναχωρήσει και πάλι για τη Μέση Ανατολή. "Ήμουν εκεί αυτές τις τελευταίες ημέρες και μπορεί να συνεχίσω το ταξίδι μου μέσα στις επόμενες ώρες", δήλωσε χθες ο Σολάνα στις Βρυξέλλες.

    «Καταστροφική» χαρακτήρισε την ανθρωπιστική κατάσταση στον Λίβανο, όπου 500.000 άνθρωποι έχουν αναγκασθεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους ένεκα των ισραηλινών βομβαρδισμών, ο αντιπρόσωπος της UNICEF στη Βηρυτό, Ρομπέρτο Λαουρέντι. «Η κατάσταση είναι ταυτόχρονα ανησυχητική και καταστροφική. Περίπου 500.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους», πρόσθεσε ο ίδιος.

    Χθες, η κα Μπακογιάννη, εξερχόμενη του Μεγάρου Μαξίμου, όπου ενημέρωσε την κυβερνητική Επιτροπή για την κατάσταση στο Λίβανο και στη Μέση Ανατολή, καθώς και για την πολιτική που ασκεί η χώρα μας, δήλωσε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ενδεχόμενο κλιμάκωσης της κρίσης που κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει.

    Την έντονη ανησυχία του για "τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση της σύγκρουσης και τις μονομερείς στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ, στα Παλαιστινιακά εδάφη και στο Λίβανο, που δημιουργούν τις συνθήκες για ευρύτερη ανάφλεξη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής" εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο Τομέας Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και Άμυνας του ΠΑΣΟΚ.

    Tο Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι η στάση της κυβέρνησης «είναι στάση ανοχής, άρα υποβοήθησης της Ισραηλινής επιθετικότητας».

    Ειδικό τηλεφωνικό κέντρο στο ΥΠΕΞ

    Ειδικό τηλεφωνικό κέντρο έχει τεθεί σε λειτουργία στην Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, με το οποίο μπορούν να επικοινωνούν οι πολίτες που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για Έλληνες υπηκόους που βρίσκονται στο Λίβανο.

    Ο αριθμός του τηλεφωνικού κέντρου είναι :

    210-368 1912 (12 γραμμές)

    Εναλλακτικά μπορούν να χρησιμοποιούνται και οι εξής γραμμές :

    210-368 1835

    210-368 1836

    210-368 1837

    [03] Ενεργειακή στρατηγική με ορίζοντα 20ετίας

    Η χάραξη μακροχρόνιας ενεργειακής στρατηγικής με ορίζοντα 20ετίας, είναι ο στόχος του Συμβουλίου Ενεργειακής Στρατηγικής, το οποίο συνεδρίασε σήμερα για πρώτη φορά, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα.

    Τους άξονες της Ενεργειακής πολιτικής που ακολουθεί η χώρα, παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι στόχος είναι:

    - ο ασφαλής ενεργειακός εφοδιασμός

    - η μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο

    - η ενίσχυση του συστήματος παραγωγής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας

    - η επέκταση της χρήσης του φυσικού αερίου

    - η ενίσχυση του ρόλου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο

    - η απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου

    - η ενίσχυση των διασυνδέσεων της χώρας

    - και τέλος η επιτάχυνση της υλοποίησης ενεργειακών υποδομών αλλά και ιδιωτικών επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας.

    Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης του Συμβουλίου, πρόεδρος του οποίου είναι ο Ραφαήλ Μωυσής, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην οξύτατη πετρελαϊκή κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη διεθνώς και τονίστηκε η ανάγκη διατύπωσης συγκροτημένων προτάσεων από το Εθνικό Συμβούλιο, προκειμένου να χαραχθεί μακροχρόνια ενεργειακή στρατηγική για τη χώρα.

    Στο Συμβούλιο μετέχουν, πέραν του πρόεδρου Ραφαήλ Μωυσή, ο πρόεδρος του ΙΓΜΕ Χαράλαμπος Τσουτρέλης, ο Δημήτρης Μπέης ως επιστημονικός γραμματέας, ο Νικόλαος Μαυρομάτης μέλος της ΡΑΕ, ο Ευάγγελος Λεκατσάς πρόεδρος ΔΕΣΜΗΕ, ο Δημήτρης Μανιατάκης διευθύνων σύμβουλος ΔΕΗ, ο Μιχάλης Καραμίχας αντιπρόεδρος της ΔΕΠΑ, ο Γιάννης Αγαπητίδης πρόεδρος του ΚΑΠΕ, ο Δημήτρης Πλατής συντονιστής ενεργειακών θεμάτων του υπουργείου Εξωτερικών, ο Κωνσταντίνος Βουρνάς καθηγητής του ΕΜΠ και ο Γεώργιος Μπεργελές καθηγητής του ΕΜΠ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 19 July 2006 - 10:30:23 UTC