Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-07-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θέματα του υπουργείου Οικονομίας θα εξετάσει η κυβερνητική επιτροπή
  • [02] Ο Γ.Παπανδρέου στη Σάμο για τις δημοτικές
  • [03] "Η πορεία της οικονομίας βαίνει καλώς"
  • [04] Περιοδεία Αλαβάνου στη Θεσσαλονίκη
  • [05] Εφθασε το "Ιεράπετρα" στην Κύπρο

  • [01] Θέματα του υπουργείου Οικονομίας θα εξετάσει η κυβερνητική επιτροπή

    Συνεδριάζει στις 11 το πρωί υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ.Κώστα Καραμανλή,η Κυβερνητική Επιτροπή με θέματα του υπουργείου Οικονομίας. Νωρίτερα ο πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ.Γιώργο Σουφλιά.

    Χθές εκτεταμένη συζήτηση για θέματα ασφαλιστικής πολιτικής και απασχόλησης είχε ο υπουργός κ. Σάββας Τσιτουρίδης, με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Μετά τη συνάντηση ο κ. Τσιτουρίδης δήλωσε ότι και η ομαδοποίηση των επικουρικών ταμείων θα γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου με βάση το νόμο Ρέππα και των άλλων νόμων του ΠΑΣΟΚ που ισχύουν και σήμερα.

    Είπε ακόμη ότι το'' μίνι ασφαλιστικό ''θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι. Ο κ. Τσιτουρίδης έκανε εκτεταμένη αναφορά σε ενεργητικές πολιτικές για την ενίσχυση της απασχόλησης πριν από τη συνταξιοδότηση και εξήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία για την ένταξη ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων στην απασχόληση, όπως είναι οι νέοι, οι γυναίκες και οι άνω των 55 ετών.

    Παράλληλα, έκανε λόγο για τη δημιουργία ταμείου κοινωνικής αλληλεγγύης για την ενίσχυση εργαζομένων άνω των 55 ετών καθώς επίσης και των ευπαθών κλάδων και περιοχών.

    Ειδική αναφορά έκανε στην ανάγκη πάταξης της εισφοροδιαφυγής και είπε ότι θα δημιουργηθεί ενιαίος συντονιστικός οργανισμός ελέγχου της εισφοροδιαφυγής.

    Ερωτηθείς για το θέμα με τα φωσφορικά λιπάσματα της Θεσσαλονίκης είπε ότι ισχύουν οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού για τη λειτουργία του εργοστασίου. Ο κ. Τσιτουρίδης ρωτήθηκε και για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΟΤΟΕ και των Τραπεζών για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και δήλωσε αισιόδοξος ότι μέσα από τις διαπραγματεύσεις οι δυο πλευρές θα τα βρουν.

    [02] Ο Γ.Παπανδρέου στη Σάμο για τις δημοτικές

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ.Γιώργος Παπανδρέου,θα παραστεί σήμερα στη Σάμο,σε μια πρώτη συνεδρίαση της εκλογικής επιτροπής του νομού,όπου θα μιλήσει για την ανάγκη να κινητοποιηθεί ο κομματικός μηχανισμός εγκαίρως,προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις εκλογές.

    Χθές νέο μήνυμα για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή έστειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από την Ικαρία, όπου παραβρέθηκε στις γιορτές για την απελευθέρωση του νησιού από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο αγώνας των Ικαριωτών για απελευθέρωση μας εμπνέει σήμερα και αποδεικνύει πως όταν η Ελλάδα και οι Έλληνες θέλουν,μπορούν να φθάσουν σε μεγάλους στόχους και μεγάλα οράματα.

    Αυτή η πίστη, πρόσθεσε, πρέπει να υπάρχει ειδικά σήμερα μπροστά στις προκλήσεις της εποχής και σε μια μέρα όπου υπάρχει κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η Διεθνής Κοινότητα θα πρέπει να βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις δύο πλευρές,με στόχο μια ελεύθερη και ανεξάρτητη Παλαιστίνη, που θα υπάρχει πλάι -πλάι με το Ισραήλ, σε συνθήκες συνεργασίας και ειρήνης. Επίσης πρόσθεσε ότι και ο Λίβανος θα πρέπει να μπορεί να ζήσει ανεξάρτητα και ειρηνικά.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής θα πάρει κάθε πρωτοβουλία προς σ' αυτή την κατεύθυνση, καταδικάζοντας τη βία και τις μονομερείς ενέργειες.

    Ακολούθως ο πήρε μέρος σε σύσκεψη κομματικών στελεχών του νησιού,στη συνέχεια παρέστη στη δοξολογία στον Ιερό Ναό της πόλης του Αγ. Κηρύκου και κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο των Πεσόντων, ενώ παρακολούθησε και παραδοσιακούς χορούς που χόρεψαν νέα παιδιά του νησιού.

    Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να νικήσει όχι μόνο στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές αλλά και στις εθνικές και να πετύχει μία νίκη η οποία θα είναι περισσότερο επωφελής για τον ελληνικό λαό, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε σύσκεψη κομματικών στελεχών στην Ικαρία, ασκώντας, παράλληλα, έντονη κριτική στα πεπραγμένα της κυβερνητικής πολιτικής.

    Όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, η κυβέρνηση που κυβερνά σήμερα την Ελλάδα έχει χαμηλώσει πολύ τον πήχυ και δημιούργησε ηττοπάθεια στον Έλληνα πολίτη ότι δεν μπορούμε, ότι όλα είναι δεδομένα και αποφασίζονται κάπου αλλού και ότι θα μείνουμε στη μιζέρια μας.

    Ως παράδειγμα μη επίλυσης των προβλημάτων ο κ. Παπανδρέου ανέφερε την ακτοπλοΐα, την υγεία και την παιδεία, όπου, όπως τόνισε, η κυβέρνηση "τα έχει κάνει θάλασσα".

    Τόνισε, επίσης, ότι στην κυβέρνηση δεν κοιτάνε το ευρύτερο συμφέρον, αλλά την παράταξή τους και το πως θα πάρουν και θα κρατήσουν τις καρέκλες της εξουσίας, για να μοιράσουν ρουσφιέτα και να κάνουν τα χατίρια των ισχυρότερων, αντί να δουν τις ανάγκες του ελληνικού λαού.

    Κριτική άσκησε ο κ. Παπανδρέου και στην εξωτερική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι ενώ είχαν μπει οι βάσεις μίας ηρεμίας και σιγουριάς, έχουμε ξαναμπεί σε μία διελκυστίνδα κλιμάκωσης της έντασης με τη γείτονα χώρα. Επίσης ανέφερε ότι η κυβερνητική πολιτική στερεί σημαντικά ποσά για τη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι το παράδειγμα των Ικαριωτών, οι οποίοι σαν σήμερα το 1912 επαναστάτησαν κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δείχνει ότι οι Έλληνες μπορούμε να κάνουμε πολλά και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν φοβάται να παίρνει πρωτοβουλίες.

    Αναφέρθηκε στη νέα αρχή που έκανε το ΠΑΣΟΚ εδώ και δύο χρόνια, η οποία, όπως είπε, στηρίζεται στην αξιολόγηση του έργου του, στον εντοπισμό των αδυναμιών του παρελθόντος και στην επιλογή των νέων στόχων. Διαμορφώσαμε, τόνισε, ένα πρόγραμμα το οποίο θα παρουσιαστεί σε μεγάλη έκταση πριν από τις δημοτικές εκλογές και συνολικά πριν από τις εθνικές εκλογές.

    Τόνισε ότι οι στόχοι είναι πάντα η αναμόρφωση της Παιδείας, η οποία κοστίζει πολύ στην ελληνική οικογένεια, η πρόνοια, η υγεία και η προσέλκυση επενδύσεων ώστε να πραγματοποιηθεί η ανάπτυξη.

    Διαβεβαίωσε ότι αυτούς τους στόχους το ΠΑΣΟΚ μπορεί να τους πραγματοποιήσει και δεν πρόκειται να δεχθεί την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, η οποία, όπως είπε, αντί να χτίσει πάνω στα επιτεύγματα των προηγούμενων ετών τα γκρέμισε όλα.

    Τέλος, ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τα στελέχη του κόμματος, τα μέλη, τους φίλους και τους οπαδούς να δώσουν από κοινού τον αγώνα για το νέο μέλλον της χώρας, που συνδυάζεται με τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές και τις εθνικές εκλογές.

    [03] "Η πορεία της οικονομίας βαίνει καλώς"

    Η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή είναι αποφασισμένη να κρατήσει μακριά τα δημοσιονομικά από μικροκομματικές σκοπιμότητες, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης παρουσιάζοντας τις τρέχουσες εξελίξεις και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός, η πορεία της οικονομίας βαίνει καλώς και ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της κυβέρνησης. Το έλλειμμα θα κλείσει στο 2,6% του ΑΕΠ, όπως είναι ο στόχος της κυβέρνησης και οι προσπάθειες για περαιτέρω μείωσή του θα συνεχιστούν, δεδομένου ότι οι υποχρεώσεις των κρατών-μελών της ΕΕ δεν είναι μόνο να περιορίζεται το έλλειμμα κάτω του 3%, αλλά και να μειώνεται, έως ότου ο προϋπολογισμός καταλήξει να είναι ισοσκελισμένος ή ελαφρά πλεονασματικός.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Αλογοσκούφης, οι δημόσιες δαπάνες περιορίζονται, υπάρχει σημαντική ενίσχυση των εσόδων του Δημοσίου, περιορίζεται η φοροδιαφυγή και η ελληνική οικονομία εξυγιαίνεται.

    Ο υπουργός Οικονομίας απηύθυνε "μήνυμα" προς όλες τις κατευθύνσεις, όπως είπε, ότι η καλή πορεία της οικονομίας δεν πρέπει να εκληφθεί ως αφορμή για χαλάρωση εφόσον ο στόχος είναι να περιοριστεί το έλλειμμα κάτω του 1,7% το 2008. Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.

    Για τα έσοδα, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι παρά την προβληματική κατάσταση η οποία επικρατεί και υπάρχουν μεγάλα προβλήματα φοροδιαφυγής, η πορεία αύξησης των εσόδων είναι ικανοποιητική.

    Τώρα γίνονται νέες διασταυρώσεις σε 5.000 επιχειρήσεις οι οποίες δεν υπέβαλαν δηλώσεις ΦΠΑ όπως και σε καταστάσεις πελατών και προμηθευτών.

    Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ακόμη ότι έχουν δοθεί εντολές στις υπηρεσίες ελέγχου να ασκούν τους ελέγχους με διαφάνεια αλλά και με σεβασμό στους πολίτες. "Δεν μπορούν να κάνουν κατάχρηση εξουσίας" συμπλήρωσε.

    Τα τακτικά έσοδα έχουν αυξηθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2006 κατά 8% έναντι στόχου 6,5%, ενώ τα καθαρά έσοδα έχουν αυξηθεί κατά 11,4% έναντι στόχου 10,3%.

    Για τις δαπάνες, ο υπουργός αφού επεσήμανε ότι οι περισσότερες από αυτές είναι ανελαστικές, πρόσθεσε ότι η σπατάλη στο δημόσιο έχει περιοριστεί και οι συνολικές δαπάνες του προϋπολογισμού έχουν αυξηθεί μόνο κατά 0,3%.

    Το γεγονός αυτό οφείλεται στον περιορισμό των δαπανών για τόκους λόγω καλής πολιτικής δανεισμού του Δημοσίου.

    Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, οι πληρωμές του έχουν φθάσει τα 2.448 εκατ. ευρώ ενώ τα έσοδα τα 1.730 εκατ. ευρώ.

    Οι προσπάθειες αυτές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης που είχαν ήδη θετικά αποτελέσματα, θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν το β΄ εξάμηνο του 2006. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αλογοσκούφης, δεν υπάρχουν περιθώρια για αύξηση των δαπανών στο β΄εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

    Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος από το 109,3% του ΑΕΠ που ήταν το 2004, μειώθηκε στο 107,8% το 2005 και περιορίζεται στο 104,8 το 2006.

    Εξάλλου το ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων πολιτών ενώ ήταν στο επίπεδο του 75,5% των "15" της ΕΕ, το 2004 αυξήθηκε στο 77,3% και σύμφωνα με προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2007 θα φθάσει το 80%.

    Θετικά επίσης είναι τα στοιχεία και σε ό,τι αφορά την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας. Το πρώτο τρίμηνο του 2004 η ανεργία βρισκόταν στο 11,3%, το αντίστοιχο τρίμηνο του 2005 στο 10,4% ενώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2006 μειώθηκε περαιτέρω, στο 9,7%.

    Ο υπουργός Οικονομίας είπε επίσης ότι οι πραγματικοί μισθοί αυξήθηκαν κατά 2,8% το 2004 και κατά 2,9% το 2005.

    Τέλος, ο υπουργός Οικονομίας αφού αναφέρθηκε στα θετικά στοιχεία σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό και τις εξαγωγές, είπε ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες με σταθερότητα για την ανάπτυξη, την πιστή εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, την αύξηση των επενδύσεων, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, την περαιτέρω υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και την επιτάχυνση της υλοποίησης του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

    Κριτική ΠΑΣΟΚ στις δηλώσεις Αλογοσκούφη

    Κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργου Αλογοσκούφη, άσκησε σήμερα το ΠΑΣΟΚ, σε συνέντευξη Τύπου της υπεύθυνης του Πολιτικού Συμβουλίου Οικονομίας του κόμματος Βάσως Παπανδρέου, του Συντονιστή της Κ.Ο Οικονομίας Πέτρου Ευθυμίου και του εισηγητή ΚΤΕ Οικονομίας και Οικονομικών Ανδρέα Μακρυπίδη.

    Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησαν την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ότι με την πολιτική που εφαρμόζει αυξάνει την ανισοκατανομή του εισοδήματος επιβαρύνοντας τους μισθωτούς και συνταξιούχους, ενώ διευρύνει ακόμη περισσότερο τις φορολογικές ελαφρύνσεις για τους λίγους. Ειδικότερα για τον τομέα της άμεσης φορολογίας, επισήμαναν ότι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι βλέπουν τα φορολογικά τους βάρη να αυξάνουν κατά 700 εκατ.ευρώ το 2006 (εισοδήματα 2005), διότι ,μεταξύ άλλων, το αφορολόγητο όριο αυξήθηκε ελάχιστα, ενώ ταυτόχρονα αυξήθηκε ο παρακρατούμενος φόρος για τα μικρά και μεσαία εισοδήματα και καταργήθηκε η έκπτωση των οικογενειακών δαπανών με πρόσθετη επιβάρυνση 75 ευρώ για όλους τους μισθωτούς και συνταξιούχους. Ανέφεραν ως χαρακτηριστικό παράδειγμα "φορο-αφαίμαξης" μισθωτό με δύο παιδιά και με εισόδημα 23.000 ευρώ, ο οποίος θα πληρώσει 400 ευρώ παραπάνω φόρο για το εισόδημα του 2006, σε σχέση με το φόρο που πλήρωσε για το εισόδημα του 2004, δηλαδή τέσσερις φορές σχεδόν παραπάνω φόρο.

    Η σύγκλιση των εισοδημάτων με τον μέσο όρο της ΕΕ απομακρύνεται, τόνισαν οι επικεφαλής του τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι τη διετία 2004-2005 το κατά κεφαλήν εισόδημα σε μονάδες αγοραστικής δύναμης αυξήθηκε μόλις κατά μία ποσοστιαία μονάδα, όταν η αύξηση την διετία 2002-2003 ήταν 7,7 μονάδες. Απέδωσαν την αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού τον μήνα Ιούνιου σε καθαρά συγκυριακούς λόγους και κυρίως στην αύξηση των εσόδων από τα τελωνεία κατά 34,3%, εξαιτίας της αποθεματοποίησης καυσίμων στην οποία προχώρησαν οι εταιρίες πετρελαιοειδών, μετά την προκλητική ανακοίνωση της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα μια εβδομάδα πριν την εφαρμογή της, καθώς και της αύξησης του ΦΠΑ τον Ιούνιο κατά 22% (καθώς τον Ιούνιο χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες περαίωσαν τη χρήση του 2005 και την εκβιαστική, όπως χαρακτήρισαν, διαδικασία του αυτοελέγχου, πληρώνοντας επιπλέον ποσά ΦΠΑ για να κλείσουν οριστικά και χωρίς έλεγχο την περσινή χρήση)

    Το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση και τον κ.Αλογοσκούφη για ωραιοποίηση της κατάστασης της οικονομίας και συνειδητή παραπλάνηση και άσκησε κριτική για την πορεία του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, υπογραμμίζοντας ότι μετά την μείωση του ΠΔΕ το 2005 κατά 21% για το 2006 προβλέπεται ότι οι δημόσιες επενδύσεις το 2006 θα σημειώσουν μικρή αύξηση για να διαμορφωθούν στο 4,3% του ΑΕΠ στο επίπεδο που βρισκόντουσαν πριν από δέκα χρόνια, ενώ και γενικότερα για τον τομέα δαπανών του προϋπολογισμού επισήμαναν ότι κινούνται το πρώτο εξάμηνο κάτω από τον ετήσιο στόχο που έχει τεθεί( 0,3% έναντι στόχου 4,4% μετά την οριστικοποίηση των στοιχείων του 2005).

    [04] Περιοδεία Αλαβάνου στη Θεσσαλονίκη

    Περιοδεία στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιήσει σήμερα ο Πρόεδρος του Συνασπισμού κ. Αλέκος Αλαβάνος.

    Ο προέδρος του ΣΥΝ στις 10.30- 11.30 το πρωί θα επισκεφθεί τη Βιομηχανία Φ. Λιπασμάτων , όπου θα συναντηθεί με την Διοίκηση του σωματείου και τους εργαζόμενους. Μια ώρα αργότερα θα δώσει συνέντευξη Τύπου προς τα ΜΜΕ σε αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου του Δήμου Σταυρούπολης.

    Στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Σταυρούπολης, όπου θα συναντηθεί με την Διοίκηση του Νοσοκομείου, με το σωματείο εργαζομένων και την Διεύθυνση του ΟΚΑΝΑ.

    Το απόγευμα θα επισκεφθεί την εφημερίδα «Μακεδονία - Θεσσαλονίκη»,θα συμμετάσχει σε σύσκεψη με στελέχη των Ν.Ε. Α΄και Β' Θεσσαλονίκης, στα γραφεία του κόμματος και θα επισκεφθεί τα γραφεία της Δημοτικής Κίνησης «Θεσσαλονίκη των πολιτών και της Οικολογίας».

    Τέλος το βράδυ θα παραβρεθεί και θα χαιρετίσει στα εγκαίνια του Εκλογικού Κέντρου της Νομαρχιακής Κίνησης «Νομαρχία των Κινημάτων και της Οικολογίας», με υποψήφιο Νομάρχη τον Στρατή Πλωμαρίτη.

    [05] Εφθασε το "Ιεράπετρα" στην Κύπρο

    Σε εξέλιξη είναι η επιχείρηση επαναπατρισμού των ελλήνων από το Λίβανο , όπου με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η πολεμική σύγκρουση.Το επιβατηγό πλοίο «Ιεράπετρα», που ναυλώθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση για να απομακρύνει υπηκόους της,έφθασε γύρω στις 7.15 σήμερα το πρωί από τη Βηρυτό στη Λάρνακα της Κύπρου με 1250 άτομα .

    Η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού "Θεμιστοκλής" και τα δύο αρματαγωγά βρίσκεται ήδη στην Κύπρο και αναμένουν οδηγίες από το υπουργείο Εξωτερικών,προκειμένου να προγραμματίσουν τις επόμενες ενέργειές τους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η Γαλλία προγραμματίζει άλλες έξι αποστολές για να απομακρύνει τους χιλιάδες υπηκόους της. Επίσης πολεμικό σκάφος της χώρας τους , παρέλαβε τετρακόσιους ιταλούς . Ακόμη ο Καναδάς ναύλωσε έξι σκάφη προκειμένου να απομακρύνει από το Λίβανο όσους το επιθυμούν από τους 50.000 υπηκόους του, που βρίσκονται στη χώρα αυτή.Τον επαναπατρισμό των υπηκόων της από τον Λίβανο σχεδιάζει και η Ρωσία .

    Το Ισραήλ , με δηλώσεις του επικεφαλής του γενικού επιτελείου του στρατού του κατέστησε σαφές ότι οι πολεμικές επιχειρήσεις στο Λίβανο «θα συνεχισθούν τουλάχιστον για μία εβδομάδα ακόμη» . Οι ΗΠΑ ανθίσταται στην γενική αξίωση για άμεση κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο, εκτιμώντας πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να βοηθήσει στην εξεύρεση μίας μακροπρόθεσμης λύσης. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών «εκείνο που χρειάζεται είναι μία μακρόπνοη κατάπαυση της βίας και μία πραγματική αλλαγή εν σχέση προς το status quo ante».

    Σχετικώς ικανοποιημένη από την κοινή θέση στην οποία κατέληξαν χθες στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη η οποία εκπροσώπησε την Ελλάδα στις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων των «25». Η υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι η ΕΕ κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Σημείωσε ότι η Ελλάδα θα επιθυμούσε «πιο καθαρές κουβέντες» .

    Κατά τη διάρκεια της νύχτας , το Ισραήλ συνέχισε τον ανηλεή βομβαρδισμό του νοτίου Λιβάνου , όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 13 άμαχοι και τραυματίστηκαν πολλοί άλλοι.Επίσης βομβαρδίστηκαν δύο στρατώνες του στρατού του Λιβάνου . Από την πλευρά της η Χεζμπολλάχ εξαπέλυσε μια πραγματική βροχή από ρουκέτες Κατιούσα εναντίον οικισμών της Άνω Γαλιλαίας, στο βόρειο Ισραήλ.Επίσης επλήγη το νοσοκομείο της πόλης Σαφέντ.Οι σειρήνες συναγερμού ήχησαν και στην Χάιφα, τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Ισραήλ, στην οποία νωρίτερα έξι άτομα είχαν τραυματισθεί από πυραύλους που έπληξαν την πόλη.

    ΤέλοςφόρμαςΑρχήφόρμας

    Λειτουργία ειδικού τηλεφωνικού κέντρου στο ΥΠΕΞ για το Λίβανο

    Από το απόγευμα της Παρασκευής έχει τεθεί σε λειτουργία το ειδικό τηλεφωνικό κέντρο στην Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, με το οποίο μπορούν να επικοινωνούν οι πολίτες που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για Έλληνες υπηκόους που βρίσκονται στο Λίβανο.

    Ο αριθμός του τηλεφωνικού κέντρου είναι :

    210-368 1912 (12 γραμμές)

    Εναλλακτικά μπορούν να χρησιμοποιούνται και οι εξής γραμμές :

    210-368 1835

    210-368 1836

    210-368 1837

    210-368 1838

    210-368 1469


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 18 July 2006 - 6:30:25 UTC