Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-07-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ικανοποιητική η πορεία της οικονομίας
  • [02] Στο Βόλο η Αλέκα Παπαρήγα
  • [03] Εκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

  • [01] Ικανοποιητική η πορεία της οικονομίας

    Συνεργασία με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ευ.Μεϊμαράκη έχει, στις 12.00 πμ, ο κ. Γ.Αλογοσκούφης. Νωρίτερα θα συναντηθεί με τον υφυπουργό Εξωτερικών Θ.Κασσίμη.

    Ικανοποιητική χαρακτήρισε την πορεία της οικονομίας το α' εξάμηνο του 2006, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

    Ο κ. Αλογοσκούφης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις συνεδριάσεις του ECOFIN και της Ευρωομάδας την εβδομάδα που πέρασε, καθώς και για την πορεία της οικονομίας το α' εξάμηνο του χρόνου.

    Η εξέλιξη της οικονομίας, της ανάπτυξης και όλων των τιμών είναι ικανοποιητική, όπως επίσης και η εξέλιξη της απασχόλησης και του προϋπολογισμού, δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης μετά τη συνάντηση.

    Η εξέλιξη του προϋπολογισμού στον τομέα των δαπανών αλλά και των εσόδων το α' εξάμηνο ήταν πολύ καλή, καλύτερη από τους στόχους που είχαμε βάλει, είπε ο κ. Αλογοσκούφης. Ανέφερε ακόμη ότι'' το θέμα του προϋπολογισμού δεν έχει τελειώσει, χρειάζεται συνέχιση της προσπάθειας για τη συγκράτηση των δαπανών και βελτίωση των εσόδων για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα''.

    Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει αύξηση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, ο κ. Αλογοσκούφης απάντησε ότι όλα τα θέματα των ΔΕΚΟ θα συζητηθούν στην Διϋπουργική Επιτροπή την επόμενη εβδομάδα. Σημείωσε,ακόμη, ότι δεν τίθεται θέμα τιμολογίων αλλά θέμα εφαρμογής των επιχειρησιακών προγραμμάτων των ΔΕΚΟ για να σταματήσει η αιμορραγία, την οποία πληρώνει ο ελληνικός λαός.

    Σε ερώτηση για το εάν το Συμβούλιο της Επικρατείας εμποδίζει την πώληση της Εμπορικής Τράπεζας, ο κ. Αλογοσκούφης απάντησε ότι δεν υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αλλά μία διαδικασία σε εξέλιξη.

    [02] Στο Βόλο η Αλέκα Παπαρήγα

    Περιοδεία στο Βόλο, πραγματοποιεί σήμερα η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Το πρωί, θα μιλήσει σε συγκέντρωση εργαζομένων στον ΟΣΕ και θα έχει συνάντηση με το ΔΣ του σωματείου. Στη συνέχεια, θα επισκεφθεί το ανοιχτό πρόγραμμα εφήβων και νέων ενηλίκων «ΠΙΛΟΤΟΣ».

    Το μεσημέρι, θα βρίσκεται στο 304 ΠΕΒ στρατιωτικό εργοστάσιο και θα έχει συνάντηση με εργαζόμενους.

    Το απόγευμα, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου και το βράδυ θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στην παραλία του Βόλου.

    «Θα πάρουμε πρωτοβουλίες, θα συμβάλουμε και θα στηρίξουμε μια ενεργητική αντίσταση και αντίδραση, στις προσπάθειες που μέχρι και σήμερα κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να σφαγιάσει κυριολεκτικά τα ασφαλιστικά δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων - στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για την Εμπορική - να βάλει κυριολεκτικά στο χέρι τα δικαιώματά τους στο επικουρικό ταμείο, προκειμένου να την μοσχοπουλήσουν σε μεγάλα τραπεζικά συγκροτήματα, τόνισε χθες η κ.Αλ.Παπαρήγα, μετά τη συνάντηση που είχε με το σύλλογο εργαζομένων της Εμπορικής Τραπεζας.

    [03] Εκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

    Συγκαλείται σήμερα εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας, ύστερα από αίτημα της κυβέρνησης του Λιβάνου, καθώς η βία κλιμακώνεται στη Μέση Ανατολή.

    Η ισραηλινή αεροπορία έπληξε το προπύργιο της Χεζμπολάχ στη νότια Βηρυτό, λίγες ώρες μετά την εντολή του πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ για κλιμάκωση των επιθέσεων εναντίον του Λιβάνου, σε αντίποινα για τη σύλληψη δύο Ισραηλινών στρατιωτών από αντάρτες της σιιτικής οργάνωσης.

    Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν γέφυρες και δρόμους στο σιιτικό προάστειο της Βηρυτού και δεξαμενές καυσίμων στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή Τζιγέχ, έξω από τη λιβανική πρωτεύουσα, οι οποίες τυλίχτηκαν στις φλόγες. Είχε προηγηθεί ο βομβαρδισμός του κεντρικού αυτοκινητοδρόμου που συνδέει τη Βηρυτό με τη Δαμασκό, ο οποίος έχει κλείσει.

    Η απόφαση του Ισραήλ να κλιμακώσει τις επιθέσεις ελήφθη στη διάρκεια συνεδρίασης της πολιτικής ηγεσίας με τους επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, ένα 24ωρο μετά τον πλήρη αποκλεισμό των λιβανικών λιμανιών και τον βομβαρδισμό του διεθνούς αεροδρομίου της Βηρυτού.

    Οι επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων έχουν ως συνέπεια να έχει αποκλειστεί πλήρως ο Λίβανος, από αέρος, ξηράς και θαλάσσης.

    "Ελήφθη απόφαση να ενταθούν οι επιχειρήσεις στο Λίβανο", ανέφεραν πολιτικές πηγές στον ραδιοφωνικό σταθμό των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

    Από τις ισραηλινές επιδρομές έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 55 Λιβανέζοι άμαχοι, ενώ παραμένει αδιευκρίνιστο εάν από τις επιθέσεις των τελευταίων ωρών υπάρχουν θύματα. Πάντως τηλεοπτικοί σταθμοί μεταδίδουν εικόνες κατοίκων της Βηρυτού που προσπαθούν να βοηθήσουν τραυματισμένους .

    Η Χεζμπολάχ, από την άλλη πλευρά, απάντησε πλήττοντας με ρουκέτες το βόρειο Ισραήλ, όπου έχουν σκοτωθεί δύο Ισραηλινοί πολίτες και 95 έχουν τραυματιστεί.

    Δύο ρουκέτες έπληξαν χτες το λιμάνι της Χάιφα. Η ισραηλινή κυβέρνηση χαρακτήρισε την επίθεση αυτή "σοβαρή κλιμάκωση" και επέρριψε τις ευθύνες στη Χεζμπολάχ, η οποία όμως υποστηρίζει ότι δεν έβαλε εναντίον της τρίτης μεγαλύτερης πόλης του Ισραήλ, που βρίσκεται 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Λίβανο.

    Στη Βηρυτό και στα άλλα αστικά κέντρα του Λιβάνου οι πολίτες έχουν πανικοβληθεί και σπεύδουν να αποθηκεύσουν τρόφιμα και νερό, καθώς φοβούνται ότι οι επιθέσεις των Ισραηλινών θα ενταθούν. Τα περισσότερα καταστήματα στη Βηρυτό ήταν χτες κλειστά και εκατοντάδες τουρίστες αναζητούν τρόπο για να φύγουν από τη χώρα.

    Ισραηλινά αεροσκάφη έριξαν φυλάδια σε προάστεια της Βηρυτού και σε πόλεις στο νότιο τμήμα της χώρας, προειδοποιώντας τους πολίτες να μείνουν μακρυά από περιοχές όπου βρίσκονται γραφεία της Χεζμπολάχ. Η ενέργεια αυτή ερμηνεύεται ως προειδοποίηση ότι επίκειται επίθεση με στόχο τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Σαγιέντ Χασάν Νασράλα.

    Σήμερα τα ξημερώματα οι Ισραηλινοί έπληξαν το νότιο τομέα της Βηρυτού, που θεωρείται προπύργιο της Χεζμπολάχ, όπου όμως δεν υπάρχουν πληροφορίες ότι επλήγησαν σημαντικές εγκαταστάσεις της σιιτικής οργάνωσης.

    Η κλιμάκωση της βίας προκαλεί ανησυχίες ότι ο επόμενος στόχος είναι η Συρία, η οποία κατηγορείται ότι μαζί με το Ιράν υποστηρίζουν τη Χεζμπολάχ.

    Στην Τεχεράνη, ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ προειδοποίησε το Ισραήλ να μην χτυπήσει τη Συρία, διότι μία τέτοια ενέργεια θα θεωρηθεί ως επίθεση εναντίον του ισλαμικού κόσμου και θα προκαλέσει "σκληρή απάντηση".

    Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, ο οποίος επισκέπτεται τη Γερμανία, εξέφρασε ανησυχίες ότι η κλιμάκωση της βίας απειλεί την αντι-συριακή κυβέρνηση του Λιβάνου, αλλά απέφυγε να επικρίνει το Ισραήλ για την τακτική του. Αντιθέτως δήλωσε ότι "το Ισραήλ έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας".

    Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Κοντολίζα Ράις, από την πλευρά της, κάλεσε το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, αλλά επέκρινε τη Συρία, ζητώντας από τη Δαμασκό να πιέσει τη Χεζμπολάχ για να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

    Ο πρεσβευτής της Συρίας στις ΗΠΑ, κάλεσε την Ουάσινγκτον να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και ζήτησε την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλίων.

    Γ.Κουμουτσάκος: Μεγάλη η ανησυχία της Αθήνας

    Για "δραματικές εξελίξεις" και για "χειροτέρευση της κατάστασης" στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ έκανε λόγο χθες ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας το βομβαρδισμό θέσεων στο Λίβανο από το Ισραήλ.

    Ο κ. Κουμουτσάκος επεσήμανε τον κίνδυνο γενικότερης ανάφλεξης της Μέσης Ανατολής, εξέφρασε τη "μεγάλη ανησυχία" της Αθήνας και κάλεσε την οργάνωση "Χεζμπολάχ" να απελευθερώσει τους δύο Ισραηλινούς στρατιώτες που έχει συλλάβει και το Ισραήλ να αποφύγει την "υπέρμετρη, δυσανάλογη και ανώφελη" χρήση βίας. Κάλεσε όλα τα μέρη να επιδείξουν "ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα".

    Η Ελλάδα, όπως είπε ο εκπρόσωπος, συμμετέχει στις ήδη εν εξελίξει διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση, ανέφερε όμως ότι προς το παρόν τα μέλη της 'Ενωσης μάλλον αποκλίνουν στις εκτιμήσεις τους.

    Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι ο μηχανισμός του Υπουργείου Εξωτερικών βρίσκεται σε ετοιμότητα και παραμένει ανοιχτή η οδός αναχώρησης κυρίως μέσω της Συρίας, για όσους ξένους επιθυμούν να φύγουν από το Λίβανο. Στο Λίβανο βρίσκεται απροσδιόριστος αριθμός Ελλήνων στελεχών επιχειρήσεων και τουριστών.

    Παπανδρέου: Κλιμακώνεται επικίνδυνα η κρίση

    "Η κρίση στη Μέση Ανατολή είναι ανησυχητική και κλιμακώνεται πολύ επικίνδυνα. Οι πολεμικές συρράξεις μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα τη γενίκευση των συρράξεων σε ολόκληρη την περιοχή με απρόβλεπτες συνέπειες. Καταδικάζω τις επιθέσεις του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο και καλώ να απελευθερωθούν και οι στρατιώτες που κρατούνται όμηροι αυτή τη στιγμή", δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνάντησή του με τη Διεθνή Επιτροπή Γυναικών για την Ειρήνη στη Μέση Ανατολή, η οποία συνέρχεται εκτάκτως στην Αθήνα και στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων γυναίκες από την Παλαιστίνη και το Ισραήλ.

    "Η Σοσιαλιστική Διεθνής πιστεύει ότι αντί της βίας πρέπει να επικρατήσει η λογική και αντί της σύγκρουσης ο διάλογος. Στη συνάντηση σήμερα με τις γυναίκες από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη αναδεικνύεται συμβολικά και ουσιαστικά ότι υπάρχουν φωνές και δυνατότητες να πάμε σε ένα άλλο δρόμο και σε μια άλλη πορεία διαπραγμάτευσης, εκεχειρίας, μια πορεία με πολιτικές λύσεις και με στόχο δύο ανεξάρτητα κράτη, την Παλαιστίνη και το Ισραήλ, που μπορούν να ζήσουν με ειρήνη και συνεργασία μεταξύ τους", τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου συμπλήρωσε λέγοντας πως η Σοσιαλιστική Διεθνής θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες για να μεταφέρει το μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι και αυτή έχει τεράστιες ευθύνες να μην κάθεται απλώς και να παρακολουθεί, αλλά να πάρει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της εκεχειρίας και της ειρήνης.

    Παπαρήγα: Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ να πάρουν θέση

    Αναφερόμενη στις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή, η κ. Παπαρήγα είπε ότι: «σήμερα μίλησε ο Μπους. Σήμερα μίλησε η αφρόκρεμα των εγκληματιών του ιμπεριαλισμού. Εμείς περιμένουμε από την ελληνική κυβέρνηση και από το ΠΑΣΟΚ να πάρουν θέση και να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ για να σταματήσει τη δολοφονική επιδρομή, τόσο στην Παλαιστίνη, όσο και στο Λίβανο και ενδεχομένως για να μην εξελιχθεί αυτή και σε μια επίθεση του Ισραήλ εναντίον του λαού της Συρίας. Αυτή να είναι η θέση τους. Αν δεν το κάνουν πιστεύουμε ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να βγάλει συμπεράσματα και να τους δώσει μαθήματα».

    Αλαβάνος: Απειλή γενικής ανάφλεξης

    «Δυστυχώς, η πολιτική της κυβέρνησης του Ισραήλ έχει ξεπεράσει κάθε όριο», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Αλαβάνος σχολιάζοντας σήμερα τις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή.

    Ο κ. Αλαβάνος πρόσθεσε ότι υπάρχει πια απειλή γενικής ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή και κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλίες, τόσο στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και στο επίπεδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να σταματήσουν αμέσως αυτές οι επιθετικές και επικίνδυνες, για όλους μας, ενέργειες της Ισραηλινής κυβέρνησης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 14 July 2006 - 6:30:19 UTC