Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-07-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος
  • [02] Ψηφίστηκε το αθλητικό νομοσχέδιο
  • [03] Αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις στην Ινδία

  • [01] Μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος

    Για τα αποτελέσματα των Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin, θα ενημερώσει ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, σε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι.

    Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο στόχο της για δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το 3% το 2006, και για περαιτέρω μείωσή του προς το μεσοπρόθεσμο στόχο για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας, μετά τη λήξη των συνεδριάσεων του Γιουρογκρούπ και του Συμβουλίου ΕΚΟΦΙΝ, στις Βρυξέλλες.

    Σε δηλώσεις του ο Γ. Αλογοσκούφης είπε ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης μειώθηκε από 6,9% του ΑΕΠ το 2004 σε 4,5% το 2005 και εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 2,6% το 2006. Όπως σημείωσε, η συνολική προσαρμογή την περίοδο 2005-2006 σε σύγκριση με το 2004 είναι ίση με 4,3 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, εκ των οποίων 3,7 μονάδες είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα.

    Σύμφωνα με τον υπουργό οικονομίας, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προωθούν οι ελληνικές αρχές, επικεντρώνονται κυρίως στους μεσοπρόθεσμους στόχους της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και της εδραίωσης της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

    Αναφορικά με την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, ο Γ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού περιορίσθηκε στα 3 δις. 625 εκατ. ευρώ το πρώτο πεντάμηνο του 2006, από 6 δις. 164 εκατ. ευρώ το πρώτο πεντάμηνο του 2005, σημειώνοντας δηλαδή μείωση κατά 41,2%.

    Πρόσθεσε ακόμη ότι στο ίδιο διάστημα οι πρωτογενείς δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 4,1%, με εκτιμώμενο ετήσιο στόχο αύξησης 6% και προβλεπόμενη άνοδο του ονομαστικού ΑΕΠ κατά 7,4%. Σύμφωνα με τον υπουργό οικονομίας , οι συνολικές δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι μειωμένες κατά 2,1% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2005, κυρίως λόγω του σημαντικού περιορισμού των πληρωμών για τόκους.

    Ο Γ. Αλογοσκούφης τόνισε επίσης ότι τα τακτικά έσοδα του προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 6,7% επισημαίνοντας πως στην αύξηση αυτή δεν έχουν περιληφθεί τα μη τακτικά έσοδα ύψους 409 εκατ. ευρώ . Τα καθαρά έσοδα, διευκρίνισε, μετά την αφαίρεση των επιστροφών φόρων, είναι αυξημένα κατά 10,5%, έναντι του ετήσιου εκτιμώμενου στόχου του προϋπολογισμού για αύξηση κατά 10,3%.

    Ανέφερε ακόμη ότι στο πρώτο πεντάμηνο του 2006 τα έσοδα από ΦΠΑ αυξήθηκαν κατά 12,6% και ότι βάσει των προσωρινών στοιχείων, τον Ιούνιο τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 14,8% και τα έσοδα ΦΠΑ κατά 22%.

    Ο Γ. Αλογοσκούφης υπογράμμισε ότι οι ελληνικές αρχές θα συνεχίσουν τη δημοσιονομική προσπάθεια και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τα επόμενα χρόνια και υπογράμμισε πως οι στόχοι για το 2007 και 2008 για το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης είναι 2,3% και 1,7% του ΑΕΠ αντίστοιχα, στόχοι που βασίζονται αποκλειστικά σε μόνιμα μέτρα, όπως αυτά περιγράφονται στο επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας .

    Αναφορικά με τη συλλογή και την επεξεργασία των δημοσιονομικών στοιχείων, ο Γ. Αλογοσκούφης είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι σε στενή συνεργασία με την Eurostat από την αρχή της θητείας της, προκειμένου να αντιμετωπίσει όλα τα εκκρεμή ζητήματα.

    Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με την αρμόδια για την περιφερειακή πολιτική επίτροπο Ντανούτα Χούμπνερ, όπου εξετάστηκε η πορεία υλοποίησης του Γβ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, ο Γ. Αλογοσκούφης είπε ότι διεξάγονται συζητήσεις και αναζητούνται λύσεις, στο πλαίσιο των κανονισμών που ήδη ισχύουν, για την κάλυψη του χαμένου εδάφους που προέκυψε από την περιορισμένη απορρόφηση των τεσσάρων πρώτων ετών και η οποία , όπως υποστήριξε, ενώ έπρεπε να φτάσει στο 50% του συνολικού προγράμματος περιορίστηκε στο 20%.

    Ο υπουργός Οικονομίας σημείωσε πάντως ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος και έχει διπλασιαστεί η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι μέσα από τις συζητήσεις αυτές που διεξάγονται σε καλό κλίμα αλλά και τον συντονισμό με τις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες θα έχουν ξεπεραστεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου οι οποίες δυσκολίες παρουσιάζονται.

    [02] Ψηφίστηκε το αθλητικό νομοσχέδιο

    Υπερψηφίστηκε, τα μεσάνυχτα, από την πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής -με ψήφους των βουλευτών της ΝΔ- το νομοσχέδιο για τις αθλητικές επαγγελματικές ενώσεις. Ανοίγει ο δρόμος για την άρση του αποκλεισμού των ελληνικών ομάδων από τις διεθνείς διοργανώσεις. Στο τελικό κείμενο αναγνωρίζεται η αυτοτέλεια της ΕΠΟ, που θα είναι υπεύθυνη για τις χρηματοδοτήσεις των μελών της.

    «Οι συζητήσεις με την FIFA έγιναν εκπροσωπώντας τη χώρα όπως της αξίζει. Δεν μας υπαγόρευσαν τι θα νομοθετήσουμε. Αντιθέτως, τα μνημόνια του ΠΑΣΟΚ είναι εκείνα που αναδεικνύουν ως κεντρικό νομοθέτη τη FIFA», ανέφερε στην ομιλία του ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός.

    Ο κ.Γ. Ορφανός ωστόσο, τροποποίησε εκ νέου την επίμαχη τροπολογία, δίνοντας ρητά στην ΕΠΟ το δικαίωμα να ρυθμίζει τα της λειτουργίας και οργάνωσης των μελών της, σύμφωνα με το Καταστατικό και τους κανονισμούς της ίδιας, της FIFA και της UEFA. Απαντώντας δε, στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κ.κ. Εμινίδη και Λοβέρδο ότι μετά τις αλλεπάλληλες αλλαγές στο νομοσχέδιο, «ουδείς θα γνωρίζει τι θα ισχύσει», ο υφυπουργός Αθλητισμού διευκρίνισε:

    «Όποιος επιλέξει να μην ισχύει γιβ αυτόν η αθλητική νομοθεσία - δεν εννοούμε να βγαίνει εκτός νόμου - τότε βγαίνει εκτός του κρατικού προστατευτικού πλαισίου. Λέμε : «Κανείς εκτός νόμου, όλοι εντός, αλλά δεν χρηματοδοτούνται από το κράτος, γιατί δεν ακολουθούν την αθλητική νομοθεσία» (?) Σε όλη την αθλητική νομοθεσία, υπάρχει μόνον ένα άρθρο που δεν χρησιμοποιεί η ΕΠΟ - το εκλογικό».

    Ο εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Δεικτάκης, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «κανείς από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, δεν ένοιωσε εθνικά υπερήφανος, βλέποντας την Ελλάδα να εκβιάζεται και το Κοινοβούλιο και το Σύνταγμα να υποτάσσεται σε οργανώσεις στις οποίες οφείλεται η καζινοποίηση και στοιχηματοποίηση του αθλητισμού» - πρότεινε δε, "την ανάληψη πρωτοβουλίας εκ μέρους της Ε.Ε. προκειμένου να πάψει η FIFA να ίσταται υπεράνω των Κοινοβουλίων».

    «Νομοθετείτε αιχμάλωτος και τώρα, είστε υποχρεωμένος να διοικήσετε και αιχμάλωτος» ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος. «Κάθε φορά που θα αποφασίζετε μια πράξη, θα πρέπει να ρωτάτε εάν είναι συμβατή με τους διεθνείς κανονισμούς. Αυτά όμως, δεν γίνονται και θα έπρεπε να είχατε υποβάλλει την παραίτησή σας».

    «Ο υπουργός πέτυχε το στόχο του να βάλει τάξη στον επαγγελματικό αθλητισμό και το ποδόσφαιρο. Η αντιπολίτευση, σέρνεται στο άρμα της ΕΠΟ μασώντας τα λόγια της και επιδεικνύοντας διπρόσωπη πολιτική»ανέφερε ο Γ. Βασιλείου (ΝΔ - Ββ Πειραιώς)

    «Κάνετε μια τρύπα στο νερό, την ώρα που η πραγματική ισχύς βρίσκεται σε εξωθεσμικά κέντρα» ανέφερε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος (Συνασπισμός), σημειώνοντας ότι «αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου χωρίς μηχανισμούς ελέγχου, είναι συνώνυμο της αυθαιρεσίας και της προσωποπαγούς εξουσίας (?) Ο ΟΠΑΠ αποτελεί ένα σύγχρονο νομισματοκοπείο που μπουκώνει μέσα ενημέρωσης και περιφέρει προσωπικές επιρροές και αξιώματα στους εκάστοτε επιθυμητούς. Τέσσερα ονόματα επί 25 χρόνια είναι οι μεγάλοι άρχοντες μιας γκρίζας περιοχής». Την ίδια ώρα, ο εισηγητής του Συνασπισμού, Θανάσης Λεβέντης, έκανε λόγο για «προσπάθειες επιβολής ασφυκτικού κομματικού ελέγχου, βάζοντας σε περιπέτειες το ελληνικό ποδόσφαιρο».

    «Μπροστά στη διαπάλη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, για τον έλεγχο της ΕΠΟ, τα δύο κόμματα δεν διστάζουν να καταδικάσουν το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο», ανέφερε ο κος Λεβέντης.

    Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Άγγελος Τζέκης, αναφέρθηκε σε «προσπάθειες των μεγαλοεπιχειρηματιών της σούπερ-λίγκα να βάλουν στο χέρι τα υπερκέρδη του ΟΠΑΠ χωρίς μεσάζοντες. Μετά όμως την απόφαση της FIFA και την απειλή για τις ομάδες τους και την Εθνική, άδειασαν το υπουργείο και συντάχθηκαν με την ΕΠΟ. Είναι μια καθαρή απόδειξη, ότι και αυτή η κυβέρνηση, εξυπηρετεί ακριβώς τους μεγαλοεπιχειρηματίες που έχουν το ποδόσφαιρο στα χέρια τους».

    Ο κ. Τζέκης ζήτησε επίσης από το ΠΑΣΟΚ να διευκρινίσει εάν θα ψηφίσει την επίμαχη τροπολογία. Αν όχι, «η αξιωματική αντιπολίτευση συντάσσεται με την ΕΠΟ και δεν υπερασπίζεται το νόμο 2725 του 1999 που η ίδια ψήφισε».

    [03] Αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις στην Ινδία

    Τουλάχιστον 174 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 464 τραυματίστηκαν από τις επτά βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν, χθες το βράδυ στη Βομβάη της Ινδίας. Ο εκρήξεις έγιναν σχεδόν ταυτόχρονα σε ώρα αιχμής μέσα σε συρμούς γεμάτους κόσμο και σε σταθμούς του μετρό.

    Αμέσως μετά τις εκρήξεις, όλα τα δρομολόγια σταμάτησαν, ενώ ζητείται από τους επιβάτες να μην πλησιάζουν τους σταθμούς των τρένων. Η χώρα και ειδικότερα η Βομβάη και το Νέο Δελχί έχουν τεθεί σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού.

    Οι υπηρεσίες ασφαλείας εξαπέλυσαν εκτεταμένη έρευνα για τον εντοπισμό των τρομοκρατών και για να καθορίσουν εάν οι αποψινές βομβιστικές επιθέσεις στα ινδικά συγκοινωνιακά μέσα έχουν σχέση με τις επιθέσεις με χειροβομβίδες που σημειώθηκαν το πρωί στο ινδικό Κασμίρ.

    Η διεθνής κοινότητα καταδικάζει τις επιθέσεις

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπούς καταδίκασε τις βομβιστικές επιθέσεις στη Βομβάη και δήλωσε ότι αυτό θα ενισχύσει τη διεθνή αποφασιστικότητα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    Η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κοντολίζα Ράις, επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ τάσσονται στο πλευρό της Ινδίας στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, καταδίκασε «τον κυνισμό και τη σκληρότητα» των επιθέσεων: «Οι τρομοκράτες ένοχοι αυτής της θηριωδίας θα πρέπει να τιμωρηθούν σκληρά» εξήγησε.

    Στη Γερμανία, η κυβέρνηση καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο την επίθεση και ευχήθηκε την ταχύτατη σύλληψη των δραστών και την παραδειγματική τους τιμωρία.

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, εξέφρασε την αλληλεγγύη της χώρας του στο λαό της Ινδίας και καταδίκασε απερίφραστα τις επιθέσεις.

    Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Θαπατέρο, εξέφρασε τη βαθύτατη θλίψη της χώρας του, σημειώνοντας ότι η Ισπανία γνωρίζει πολύ καλά τον πόνο που προκαλούν τέτοιες άναδρες επιθέσεις.

    Τον αποτροπιασμό του εξέφρασε και ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Τάμπο Μπέκι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 12 July 2006 - 6:30:19 UTC