Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-07-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη Γ. Παπανδρέου στη Συρία
  • [02] Έργα στο πέταλο του Μαλιακού

  • [01] Επίσκεψη Γ. Παπανδρέου στη Συρία

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του για το Ιράν και την κρίση στην Μέση Ανατολή, θα μεταβεί αύριο στην Δαμασκό όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Αλ Ασσαντ, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νϊκος Αθανασάκης.

    Ο Νίκος Αθανασάκης δήλωσε ότι στο πλαίσιο αυτών των πρωτοβουλιών,ο Γιώργος Παπανδρέου είχε το Σαββατοκύριακο τηλεφωνικές επαφές με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας Αμίρ Πέρεζ και το ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε, επίσης, ότι στην διάρκεια της συνομιλίας του με το ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Παπανδρέου συζήτησε και τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό, μετά την πρόσφατη περιοδεία στην Αγκυρα, την Αθήνα και την Λευκωσία του βοηθού του ΓΓ του ΟΗΕ, Ι. Γκαμπάρι και εν όψει της επίσκεψης του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα συναντηθεί με τον κ. Παπαδόπουλο αύριο το πρωί.

    Συναντήσεις Γ.Παπανδρέου για την οικονομία

    Το ζήτημα της προσέγγισης της στρατηγικής της Λισαβόνας, το θέμα της παιδείας, η ανάγκη διαμόρφωσης συνθηκών κοινωνικής ασφάλειας για τους εργαζόμενους με ταυτόχρονη ευελιξία των επιχειρήσεων και το ασφαλιστικό κυριάρχησαν στη συζήτηση που είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου με τους τρεις αντιπροέδρους της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) και τον πρόεδρό της Νίκο Αναλυτή, σύμφωνα με δηλώσεις του τελευταίου.

    Ο κ. Αναλυτής ανέφερε ότι η ΟΚΕ έχει δημιουργήσει ένα παρατηρητήριο για τη στρατηγική της Λισαβόνας, είπε ότι η Επιτροπή θα γνωμοδοτήσει επί του νομοσχεδίου για την παιδεία και τόνισε την αναγκαιότητα της ισορροπίας μεταξύ των συνθηκών ασφαλείας για τους εργαζόμενους και της ευελιξίας των επιχειρήσεων, προσθέτοντας ότι ίσως χρειάζεται ευρύτατη κοινωνική συμφωνία για τα ζητήματα αυτά, καθώς αν δεν εξασφαλιστεί η απαραίτητη ισορροπία η χώρα δεν θα πάει πολύ μακριά.

    Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό κ. Αναλυτής είπε ότι εκείνο που συζητήθηκε περισσότερο ήταν το κατά πόσον θα έχει ο ίδιος ένα ρόλο εφόσον συσταθεί η Τεχνική Επιτροπή, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το αν δέχθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να είναι εκείνος επικεφαλής της Επιτροπής, είπε ότι: "Δεν ζήτησα την άδεια αν θα δεχθώ ή δεν θα δεχθώ, δεν μπορώ να απαντήσω έτσι, το θέμα είναι αν θα έλθει το ΠΑΣΟΚ. Απ΄ότι μου είπαν στη Βουλή γίνεται ήδη συζήτηση στην οποία συμμετέχει η κα Δαμανάκη". Ο πρόεδρος της ΟΚΕ μετέφερε την εκτίμησή του ότι υπάρχει σκεπτικισμός στο ΠΑΣΟΚ για το αν θα μπορέσει να λειτουργήσει η Επιτροπή και τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση ότι στο ασφαλιστικό πρέπει να κουβαλήσουμε όλοι μας ένα αίσθημα ευθύνης.

    "Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε για μια ακόμη φορά αυτό που σταθερά λέμε: Βεβαίως και είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε διάλογο και για το ασφαλιστικό και για οποιοδήποτε θέμα", δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση η υπεύθυνη του τομέα κοινωνικών υποθέσεων του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μαρία Δαμανάκη.

    "Θέλουμε όμως από τη μεριά της κυβέρνησης να αποσαφηνιστούν οι προθέσεις της, να υπάρχει ένα σχέδιο για το οποίο θα συζητήσουμε", είπε η κα Δαμανάκη, προσθέτοντας ότι "αυτό προσπαθούμε να θέσουμε και εδώ στην Επιτροπή της Βουλής και ζητάμε από την κυβέρνηση, να καταθέσει συγκεκριμένα τις προτάσεις της διότι όπως αντιλαμβάνεστε και για μας ο χρόνος δεν είναι απεριόριστος".

    Συνάντηση Παπανδρέου με προεδρείο του ΤΕΕ

    Με την Επιτροπή Ανταγωνισμού και του Προεδρείο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας συναντήθηκε το πρωί ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιάννης Αλαβάνος δήλωσε ότι η αντιπροσωπεία του Επιμελητηρίου συζήτησε με τον Γ. Παπανδρέου τις σχέσεις ΤΕΕ-ΠΑΣΟΚ, για τις οποίες είπε ότι πρέπει να καλλιεργηθούν, καθώς, όπως σημείωσε, η στενή συνεργασία ΤΕΕ και ΠΑΣΟΚ θα βοηθήσει τόσο στη διατύπωση των θέσεων του ΤΕΕ, όσο και στη συμβολή του Επιμελητηρίου στις προτάσεις που θα κάνει το ΠΑΣΟΚ.

    Το δεύτερο ζήτημα που συζήτησαν ήταν η αναθεώρηση των άρθρων 16 και 24 του Συντάγματος, με το πρώτο να αφορά θέματα Παιδείας και το δεύτερο θέματα Χωροταξίας-Πολεοδομίας-Περιβάλλοντος και Δασών.

    Όπως είπε ο κ. Αλαβάνος, το ΤΕΕ υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να υπάρξουν τροποποιήσεις στα άρθρα αυτά.

    Ειδικότερα για το άρθρο 16, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι πρέπει να υπάρχει δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες της παιδείας, συμπεριλαμβανομένων των μεταπτυχιακών, εξέφρασε δε την αντίρρησή του στη διαφοροποίηση ανώτατης και ανώτερης παιδείας και εκτίμησε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ύπαρξης ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα σήμερα.

    Το τρίτο ζήτημα που συζήτησαν αφορούσε στην ανάπτυξη της χώρας και όπως είπε ο κ. Αλαβάνος, οι εκπρόσωποι του Τεχνικού Επιμελητηρίου υπογράμμισαν στον κ. Παπανδρέου την ανησυχία τους για την κατάσταση του δευτερογενούς τομέα στην Ελλάδα, όπως και για την απορροφητικότητα κονδυλίων από το Γ' και Δ' ΚΠΣ.

    Επίσης, όπως είπε ο κ. Αλαβάνος, συζήτησαν την έλλειψη κοινών κανόνων για την ανάληψη δημοσίων έργων και τόνισε την αναγκαιότητα προώθησης του μητρώου κατασκευαστών.

    Στη Ξάνθη η Μ.Ξενογιαννακοπούλου

    Η Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, θα μεταβεί σήμερα στην Ξάνθη, προκειμένου να μιλήσει στην εκδήλωση για την προγραμματική διακήρυξη του συνδυασμού της υποψήφιας για την Υπερνομαρχία Ξάνθης - Καβάλας - Δράμας, Γκιούλ Μπεγιάζ Καραχασάν και των υποψηφίων Νομαρχών Ξάνθης, Φώτη Καραλίδη, Καβάλας, Δημήτρη Παπουτσή και Δράμας, Χριστόφορου Κορυφίδη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 8:00 μ. μ., στο ξενοδοχείο « Νατάσα » στην Ξάνθη, έδρα της Υπερνομαρχίας.

    [02] Έργα στο πέταλο του Μαλιακού

    "Το 70 % του συνόλου των έργων στο "φονικό πέταλο" του Μαλιακού θα παραδοθεί στο κοινό τον Ιούλιο του 2007, με σκοπό την μετατροπή του σε "πέταλο καλής τύχης", δήλωσε ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς, ο οποίος επιθεώρησε σήμερα το πρωί τις παρακάμψεις Αγίου Κωνσταντίνου και Καμένων Βούρλων. Τα δύο έργα έχουν συνολικό μήκος 20,2 χιλιομέτρων και η κατασκεύη τους θα ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2007.

    "Τα έργα προχωρούν με γοργούς ρυθμούς και οι τέσσερις εργολαβίες που είναι εγκατεστημένες στην περιοχή του πετάλου θα είναι παροδοτέες μέχρι και τα μέσα του 2008, ενώ οι διαδικασίες προχωρούν για δύο ακόμη τμήματα στο Τμήμα Νέα Κοίτης Σπερχείου έως Ροδίτσα, το οποίο δημοπρατήθηκε και αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση του έργου αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ το ίδιο διάστημα θα προκηρυχθεί και το τελευταίο κομμάτι των έργων που αφορά την Παράκαμψη της Στυλίδας" πρόσθεσε ο κ. Σουφλιάς.

    Στόν Κόμβο Θερμοπύλες - Αγία Μαρίνα κατασκευάζεται αυτοκινητόδρομος με μήκος 17,3 χιλιόμετρα, έργο που θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2008. "Είναι πολύ σημαντική η ταχύτερη δυνατή παράδοση του έργου για την προστασία των πολιτών" πρόσθεσε ο κ. Σουφλιάς, ενώ στην παράκαμψη Σκάρφεια - Θερμοπύλες κατασκευάζεται αυτοκινητόδρομος σε μήκος 17,4 χιλιομέτρων. Το συγκεκριμένο έργο θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2008.

    Ο συνολικός προυπολογισμός των έργων στην περιοχή του Μαλιακού ανέρχεται στα 800. 000. 000 ευρώ.

    Σήμερα κατασκευάζονται στο Μαλιακό 55 χιλιόμετρα σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου, προυπολογισμού 500 εκ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των 55 χιλιομέτρων τελειώνει το 2007 και το υπόλοιπο το 2008, ενώ μέχρι το Μάρτιο του 2007 θα αρχίσουν να κατασκεύαζονται και τα υπόλοιπα 22, 5 χιλιόμετρα.

    "Το ΥΠΕΧΩΔΕ, τα δύο τελευταία χρόνια καταβάλλει πολύ σημαντικές προσπάθειες να μετατρέψει με γοργούς ρυθμούς το Πέταλο του Μαλιακού σε έναν ασφαλή και σύγχρονο αυτοκινητόδρομο ευρωπαικών προδιαγραφών" δήλωσε ο υπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ κατά την επιθεωρήση του στα έργα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 10 July 2006 - 16:30:18 UTC