Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-07-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Αθήνα για συνομιλίες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας
  • [02] "Χαμένες ευκαιρίες στα εθνικά θέματα"
  • [03] Ζαγορίτης: Οχι στην πόλωση
  • [04] Αεροπορική τραγωδία
  • [05] Τέταρτο παγκόσμιο κύπελλο για την Ιταλία

  • [01] Στην Αθήνα για συνομιλίες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έφθασε χθες στην Αθήνα για συνομιλίες με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Ελλάδας.

    Στο επίκεντρο των επαφών του κ. Παπαδόπουλου θα βρεθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό υπό το φως της περιοδείας του αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών σε Άγκυρα, Αθήνα και Λευκωσία.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, στις 11:00 θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο Ελλήνων Πεσόντων ενώ στις 12:00 θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και από τη 13:00 έως τις 15:00 θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας.

    Το απόγευμα, στις 19:30, θα παραστεί στην τελετή παρασημοφόρησης του Μιχάλη Κακογιάννη που θα γίνει στο Σπίτι της Κύπρου.

    Συμφωνία Παπαδόπουλου - Ταλάτ για έναρξη συνομιλιών σε τεχνικό επίπεδο

    Σε άμεση έναρξη διαδικασίας δικοινοτικών συνομιλιών σε θέματα ουσίας, παράλληλα με θέματα καθημερινότητας, συμφώνησαν ο πρόεδρος Τ. Παπαδόπουλος και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σε κοινή συνάντησή τους προχθές το απόγευμα με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ιμπραχίμ Γκαμπάρι.

    Η συμφωνία θέτει τέρμα στη στασιμότητα του κυπριακού στα δύο χρόνια και τρεις μήνες, που μεσολάβησαν από το δημοψήφισμα επί του Σχεδίου Ανάν για τη λύση του κυπριακού, το οποίο απέρριψαν οι ελληνοκύπριοι και ενέκριναν οι τουρκοκύπριοι.

    Ο κ. Γκαμπάρι, έχοντας μαζί του τους κυρίους Παπαδόπουλο και Ταλάτ, διάβασε στους δημοσιογράφους κοινή ανακοίνωση με τα ακόλουθα πέντε σημεία συμφωνίας μεταξύ των δύο ηγετών:

    Πρώτον, δέσμευση για επανένωση της Κύπρου στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, της πολιτικής ισότητας και των αποφάσεων και ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    Δεύτερον, αναγνώριση του γεγονότος ότι το «στάτους κβο» στη Κύπρο δεν είναι αποδεκτό και ότι η διαιώνισή του θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις και για τις δύο κοινότητες στο νησί, ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους.

    Τρίτον, δέσμευση για κοινά αποδεκτή λύση, την οποία και οι δύο πλευρές επιθυμούν χωρίς περιττές καθυστερήσεις.

    Τέταρτον, κοινή απόφαση για την άμεση έναρξη διαδικασίας δικοινοτικών συνομιλιών σε θέματα ουσίας, παράλληλα με θέματα καθημερινότητας.

    Πέμπτον, δέσμευση για την δημιουργία του κατάλληλου κλίματος, ώστε αυτή η διαδικασία να έχει θετικό αποτέλεσμα και δέσμευση για βελτίωση της καθημερινότητας της ζωής ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων και τερματισμού του παιχνιδιού επίρριψης ευθυνών από τη μία πλευρά στην άλλη.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται, επίσης, ότι οι δύο ηγέτες αποφάσισαν ότι μέχρι το τέλος Ιουλίου θα σχηματιστούν δύο επιτροπές τεχνικού επιπέδου, νοουμένου ότι θα συμφωνηθεί και ο κατάλογος των θεμάτων ουσίας που θα συζητηθούν.

    Αναφέρεται επίσης ότι οι δύο ηγέτες θα συναντώνται κατά διαστήματα, όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο για να δίνουν οδηγίες στις επιτροπές και να επιθεωρούν την πρόοδό τους.

    Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε μετά τη επιστροφή του στο προεδρικό ότι η προχθεσινή συμφωνία γίνεται σε εφαρμογή της συμφωνίας των Παρισίων με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

    Τα θέματα ουσίας, είπε, θα συζητούνται παράλληλα με τα θέματα καθημερινότητας. Συμφωνήθηκε, πρόσθεσε, όπως μέχρι το τέλος Ιουλίου σχηματιστούν οι δύο επιτροπές αρχικά και αργότερα θα σχηματιστούν ενδεχομένως και άλλες, νοουμένου ότι θα συμφωνηθεί ο κατάλογος των θεμάτων ουσίας που θα συζητηθούν.

    Ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι η προχθεσινή συμφωνία είναι απλώς μια συμφωνία για να αρχίσει η διαδικασία και εξέφρασε την άποψη ότι τα δύσκολα θα αρχίσουν κατά την συζήτηση των θεμάτων ουσίας, οπότε θα διαφανεί κατά πόσον οι δύο πλευρές θα δείξουν την καλή διάθεση να βρεθούν οι αναγκαίοι συμβιβασμοί.

    Η επιτευχθείσα συμφωνία αποτελεί θετική και ενθαρρυντική εξέλιξη στην κατεύθυνση εφαρμογής των συμφωνηθέντων στο Παρίσι, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    Όπως σημείωσε η κ. Μπακογιάννη, «η πλήρης αξιοποίηση των νέων δεδομένων είναι τώρα το ζητούμενο ώστε, όπως εξαρχής είχαμε τονίσει, οι συνομιλίες των τεχνικών επιτροπών να παράγουν συγκεκριμένα αποτελέσματα σε θέματα καθημερινότητας αλλά και, κυρίως, σε θέματα πολιτικής ουσίας».

    [02] "Χαμένες ευκαιρίες στα εθνικά θέματα"

    Υπάρχει ένα εμφανές έλλειμμα στρατηγικής από την πλευρά της κυβέρνησης, και αυτό οδηγεί σε σοβαρά λάθη και σοβαρές χαμένες ευκαιρίες, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προχθές, στον χαιρετισμό του στο 6ο Συνέδριο των Ποντίων,αναφερόμενος στα εθνικά μας θέματα. Ειδικότερα για την Τουρκία, είπε, ότι χρειάζονται πρωτοβουλίες, εγρήγορση και δυναμικές προτάσεις υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση έχασε σε δύο περιπτώσεις- τον Δεκέμβριο του 2004, όταν αποφάσιζε η ΕΕ εάν θα δώσει και πότε την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, και το 2005, λίγο πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία - δύο μεγάλες ιστορικές ευκαιρίες.

    Για μας, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «το Κυπριακό παραμένει διεθνές πρόβλημα και πρόβλημα κατοχής. Και δε θα εγκαταλείψουμε τις προσπάθειες επανένωσης του νησιού, προκειμένου να απολαμβάνουν όλοι οι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι τα πλήρη οφέλη της ένταξης. Και πρέπει να ενθαρρύνουμε όλες τις προσπάθειες του ΟΗΕ για νέες πρωτοβουλίες, εφόσον πραγματικά φανεί ότι και η Τουρκία θέλει να μπει στο δρόμο μιας ουσιαστικής λύσης».

    Τέλος, ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε ότι ανέλαβε πρόσφατα μια πρωτοβουλία για τη διαμόρφωση μιας νέας εθνικής στρατηγικής, ενημερώνοντας και συζητώντας και με τον Πρωθυπουργό και με όλα τα άλλα κόμματα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια και τον τέως Πρόεδρο Κ. Στεφανόπουλο. Στόχος είναι «να διαμορφώσουμε μια εθνική στρατηγική, να μη χάσουμε άλλες ευκαιρίες, για να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε μια περιοχή ειρήνης, σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σεβασμού του διεθνούς δικαίου» είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στους Πόντιους ομογενείς τόνισε πως «ότι κέρδισαν οι ομογενείς που αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, στην πατρίδα της καρδιάς και των προγόνων τους, το κέρδισαν χάρη στην πολιτική των κυβερνήσεών μας, με ό,τι λάθη ή παραλείψεις έγιναν».

    Το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, άλλαξε την φιλοσοφία και την πολιτική αποκατάστασης, δίνοντας το λόγο και ακούγοντας τις προσδοκίες των ομογενών, εγκρίνοντας δαπάνες εκατομμυρίων ευρώ.

    Κάνοντας μία μακρά αναφορά στην πολιτική που ακολούθησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπέρ των ομογενών ο κ. Παπανδρέου δεσμεύθηκε από το βήμα του συνεδρίου ότι το ΠΑΣΟΚ θα δουλέψει πιο αποφασιστικά μαζί τους στο θέμα της απονομής ιθαγένειας.

    Στρεφόμενος προς την κυβέρνηση ο κ. Παπανδρέου άσκησε κριτική τονίζοντας ότι δεν υπάρχει ένα μέτρο που να έχει αποφασίσει η κυβέρνηση υπέρ των Ποντίων ομογενών, προσθέτοντας κάτι στα ήδη υπάρχοντα μέτρα.

    Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εδώ και δύο χρόνια σταμάτησε το στεγαστικό πρόγραμμα αποκατάστασης όπως και πολλές άλλες δημιουργικές προσπάθειες που είχαν ξεκινήσει επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ ενώ έκανε ειδική αναφορά στα Κέντρα Υγείας στις περιοχές του Πόντου και την πλήρη άρση των χρηματοδοτικών ενισχύσεων τους. Είπε επίσης ότι παρατηρούνται γραφειοκρατικές δυσχέρειες στη χορήγηση ιθαγένειας, ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί στην ουσία και όχι στους τύπους.

    Δήλωση Ρουσόπουλου

    «Όλοι οι Έλληνες πλέον αντιλαμβάνονται ότι ο κ. Παπανδρέου έχει επιλέξει το στείρο δρόμο του λαϊκισμού» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος, σχετικά με τη ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και τόνισε: «Όταν όμως ακολουθεί αυτό το δρόμο ακόμη και στα ευαίσθητα εθνικά θέματα, τότε ο ίδιος αποκαλύπτει σε όλος της το εύρος την ανευθυνότητα που χαρακτηρίζει σταθερά τον πολιτικό λόγο του ΠΑΣΟΚ».

    [03] Ζαγορίτης: Οχι στην πόλωση

    «Οφείλουμε να δώσουμε την επερχόμενη εκλογική μάχη με το νέο πολιτικό ύφος και τον νέο πολιτικό πολιτισμό, που καθιέρωσε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος προσδιόρισε με σαφήνεια το πλαίσιο των αρχών μας και έδωσε το στίγμα για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» τόνισε ο Γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης, κατά την ομιλία του, σε ημερίδα, που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής, η Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού και η Γραμματεία Αυτοδιοίκησης στο Βελλίδειο Ίδρυμα, στη Θεσσαλονίκη.

    «Για μας οι ανάγκες των τοπικών κοινωνιών δεν έχουν χρώμα και δεν θυσιάζουμε το όφελος των πολιτών στο βωμό της τεχνητής πόλωσης» επεσήμανε ο κ. Ζαγορίτης προσθέτοντας ότι «η πόλωση, που επιδιώκουν οι δυνάμεις του χθες, οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ με τη δημιουργία τεχνητής οξύτητας δεν μας αφορά, δεν μας αγγίζει και δεν ανταποκρινόμαστε σε τακτικές ξένες προς το ήθος και την πολιτική μας αντίληψης. Δεν ανταποκρινόμαστε στις τακτικές του ΠΑΣΟΚ που είναι τακτικές ήττας».

    Ο κ. Ζαγορίτης αναφέρθηκε στο τεράστιο έργο του Υπουργείου Εσωτερικών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την οποία όπως είπε, «εμπράκτως η ΝΔ υποστηρίζει απαλείφοντας τα χρέη και δημιουργώντας ένα σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας της», υπογράμμισε ότι «η ΝΔ τόλμησε να κάνει τομές, όπως το όριο του 42 % για εκλογή από την πρώτη Κυριακή, ώστε να εκφράζεται καλύτερα η λαϊκή βούληση στις τοπικές κοινωνίες» και έκανε ιδιαίτερη μνεία στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλο και τον Νομάρχη Π. Ψωμιάδη, αλλά και «στον Σταύρο Κελετζή, που εγκαταλείπει τα έδρανα της Βουλής για να δώσει τη μάχη στο Νομό Έβρου».

    «Εξακολουθούμε, να δουλεύουμε εντείνοντας τους ρυθμούς, παρά τις μετρήσεις, που μας φέρνουν σταθερά μπροστά από το ΠΑΣΟΚ και κυρίως τον Κ. Καραμανλή σε σχέση με τον Γ. Παπανδρέου. Αλλά, θα αδικούσαμε πολλούς σημαντικούς υποψηφίους της Αυτοδιοίκησης εάν μπλέκαμε τα πολιτικά με τα αυτοδιοικητικά. Πρέπει να επιλεγούν οι καλύτεροι, οι αξιότεροι και εμείς αυτούς επιλέξαμε να προτείνουμε» κατέληξε ο Γραμματέας της ΝΔ.

    [04] Αεροπορική τραγωδία

    Περισσότεροι από 140 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων όλα τα μέλη του πληρώματος, στο δυστύχημα που συνέβη κατά την προσγείωση ενός ρωσικού επιβατικού αεροπλάνου Airbus A-310 χθες το πρωί στο αεροδρόμιο του Ιρκούτσκ, στην ανατολική Σιβηρία.

    Στο αεροπλάνο επέβαιναν 192 επιβάτες και οκταμελές πλήρωμα. Το δυστύχημα σημειώθηκε γύρω στις 08.00 (τοπική ώρα, 02.00 ώρα Ελλάδας), τη στιγή που προσγειωνόταν στο Ιρκούτσκ το Airbus Α-310 της εταιρείας Sibir, προερχόμενο από τη Μόσχα.

    Το αεροπλάνο βγήκε από το διάδρομο και χτύπησε σ' ένα τοίχο (σύμφωνα με άλλες πληροφορίες προσέκρουσε σε ένα κτίριο) πριν πιάσει φωτιά. Η καμπίνα του αεροσκάφους καταστράφηκε σχεδόν εντελώς.

    Η πυρκαγιά δεν κατέστη δυνατό να σβήσει παρά τρεις ώρες αργότερα.Ομάδα της ρωσικής Επιτροπής Αεροπορίας αναχώρησε από τη Μόσχα για τη Σιβηρία για να ερευνήσει τα αίτια του δυστυχήματος.

    [05] Τέταρτο παγκόσμιο κύπελλο για την Ιταλία

    Για τέταρτη φορά στην Ιστορία της, η Ιταλία στέφθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου πρωταθλήτρια του κόσμου. Στον τελικό του 18ου Παγκοσμίου Κυπέλλου, η ομάδα του Μαρτσέλο Λίπι νίκησε 5-3 στα πέναλτι τη Γαλλία (1-1 ο κανονικός αγώνας και η παράταση) και κατέκτησε το βαρύτιμο τρόπαιο. Οι Γάλλοι «άνοιξαν» το σκορ με πέναλτι του Ζιντάν στο 7΄ και οι Ιταλοί ισοφάρισαν στο 19΄ με τον Ματεράτσι. Στο 110' ο Ζιντεντίν Ζιντάν αντίκρισε την κόκκινη κάρτα, γιατί χτύπησε με κεφαλιά το Ματεράτσι, και με αυτόν τον άδοξο τρόπο «έκλεισε» τη σπουδαία καριέρα του.

    Το παιχνίδι πήρε «φωτιά» με το... καλησπέρα. Μόλις στο 6' ο Οράσιο Ελιζόντο είδε ως ανατροπή μέσα στην περιοχή την πτώση του Μαλουντά υπό την πίεση του Ματεράτσι και έδωσε πέναλτι, το οποίο εκτέλεσε ο Ζιντάν με στιλ... αλά Πανένκα κι έκανε το 1-0.

    Στη συνέχεια οι Ιταλοί ανέλαβαν τα ηνία του αγώνα και, παρά την συμπαγή άμυνα των Γάλλων, κατάφεραν να βρουν τον δρόμο προς τα δίχτυα πριν συμπληρωθεί το εικοσάλεπτο. Στο 19' ο Πίρλο εκτέλεσε κόρνερ από δεξιά και ο προωθημένος Ματεράτσι με κεφαλιά ισοφάρισε το σκορ.

    Μοιραία ο ρυθμός έπεσε στα επόμενα λεπτά, αφού οι δύο ομάδες αποφάσισαν να γίνουν πιο προσκετικές. Ο Ζινεντίν Ζιντάν αισθανόταν συνεχώς την πιέση των προσωπικών του αντιπάλων, που του άφηναν ελάχιστο πεδίο δράσης, ενώ από την άλλη μεριά οι Γάλλοι έδειξαν και πάλι να ενδιαφέρονται περισσότερο για την αμυντική λειτουργία της ομάδας τους κι έτσι μόνο στο 35' η Ιταλία κατάφερε να γίνει και πάλι απειλητική, δύο φορές με τον Λούκα Τόνι. Αρχικά ο επιθετικός της Φιορεντίνα βρέθηκε μέσα στην περιοχή από μπαλιά του Τότι, αλλά πρόλαβε τελευταία στιγμή ο Τιράμ και με προβολή έδιωξε σε κόρνερ, που εκτέλεσε ο Πίρλο και ο Τόνι με κεφαλιά, έστειλε την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι. Μοιραία λοιπόν η λήξη του πρώτου ημιχρόνου βρήκε τις δύο ομάδες ισόπαλες, με τους Ιταλούς απλώς να υπερέχουν λίγο στις εντυπώσεις.

    Με την έναρξη του β' ημιχρόνου, η Γαλλία μπήκε πολύ πιο δυνατά και με τον Ανρί στο 49' να αναστατώνει την ιταλική άμυνα, αλλά τον Τζαμπρότα να κόβει την τελευταία στιγμή το γύρισμα του επιθετικού της Άρσεναλ, ενώ στο 52' ο αμυντικός της Γιουβέντους εμπόδισε μέσα στην περιοχή τον Μαλουντά να πλασάρει. Ένα λεπτό αργότερα, το γύρισμα του Μαλουντά από την άκρη της περιοχής πέρασε χωρίς να το εκμεταλλευτεί ο Ριμπερί.

    Η πίεση των Γάλλων συνεχίστηκε, ωστόσο στο 56' ήρθε ένα γερό «χτύπημα», καθώς τραυματίστηκε ο Βιεϊρά και αναγκάστηκε να αποχωρήσει. Λίγο αργότερα ο Λίπι επιχείρησε να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις (Ντε Ρόσι αντί Τότι, που δεν βοήθησε, και Ιακουίντα αντί Περότα), αφού έβλεπε πως η ομάδα του δεν μπορούσε να ελέγξει τη μεσαία γραμμή και να βγάλει επιθέσεις. Το θέμα ήταν ότι ο κινητήριος μοχλός της Ιταλίας στο α' ημίχρονο, Αντρέα Πίρλο, αδυνατούσε πλέον να ελευθερωθεί και να πάρει πρωτοβουλίες κι έτσι η Γαλλία συνέχισε να έχει τον πρώτο λόγο.

    Δύο καλές στιγμές δημιουργήθηκαν στη συνέχεια. Στο 63' ο Μπουφόν εξουδετέρωσε το σουτ του Ανρί, ενώ στο 76' ένα μακρινό φάουλ του Πίρλο πέρασε δίπλα από το δοκάρι του Μπαρτέζ. Στο τελευταίο πεντάλεπτο της κανονικής διάρκειας, ο Λίπι έπαιξε το τελευταίο του «χαρτί», περνώντας στο παιχνίδι τον Ντελ Πιέρο, ωστόσο το ματς οδηγήθηκε στην παράταση και ήταν η 5η φορά στην ιστορία της διοργάνωσης, που συνέβαινε αυτό σε έναν τελικό (1934, 1966, 1978, 1994).

    Και πάλι οι Γάλλοι ήταν αυτοί που είχαν τον έλεγχο του αγώνα και στο 99' ο Ριμπερί άλλαξε την μπάλα με τον Ανρί, αλλά πλάσαρε μόλις άουτ. Τότε ο Ντομενέκ αποφάσισε να βάλει μέσα τον Τρεζεγκέ, όμως ο Ζιντάν ήταν αυτός που στο 103' βρέθηκε σε θέση σέντερ φορ και με κεφαλιά υποχρέωσε τον Μπουφόν σε εξαιρετική απόκρουση.

    Τελικά στο 110' έγινε αυτό που ουδείς θα ήθελε να δει. Ο Ζινεντίν Ζιντάν, ο οποίος «σημάδεψε» το 18ο Παγκόσμιο Κύπελλο και έκανε ολόκληρο τον πλανήτη να υποκλιθεί στο ποδοσφαιρικό μεγαλείο του, έχασε την ψυχραιμία του και εκτός φάσης χτύπησε με το κεφάλι τον Ματεράτσι, με αποτέλεσμα να δει την κόκκινη κάρτα και να πει με αυτό τον τρόπο το «αντίο» στα γήπεδα.

    Με δέκα παίκτες η Γαλλία και χωρίς τον ηγέτη της, δεν είχε άλλη λύση από το να οδηγήσει το παιχνίδι στη διαδικασία των πέναλτι, αφού ακόμη κι έτσι η Ιταλία δεν μπόρεσε να γίνει απειλητική. Και ήταν η δεύτερη φορά στην Ιστορία της διοργάνωσης που συνέβαινε αυτό. Η πρώτη ήταν το 1994 με φιναλίστ και πάλι την Ιταλία και με αντίπαλο τη Βραζιλία, που τελικά επικράτησε.

    Αυτή τη φορά, όμως, η Ιταλία δεν αστόχησε. Και οι πέντε ποδοσφαιριστές της ήταν εύστοχοι, ενώ για τους Γάλλους μοιραίος στάθηκε ο Τρεζεγκέ, ο οποίος το 2000 πέτυχε το «χρυσό» γκολ στον τελικό του EURO, απέναντι στην Ιταλία και έδωσε τη νίκη στους «τρικολόρ». Τώρα αστόχησε κι έτσι ο αρχηγός Φάμπιο Καναβάρο, στην 100η συμμετοχή του με την Εθνική Ιταλίας, σήκωσε ψηλά το τρόπαιο του πρωταθλητή κόσμου.

    Η σειρά των πέναλτι

    ΙΤΑΛΙΑ ΓΑΛΛΙΑ

    Πίρλο 1-0

    1-1 Βιλτόρ

    Ματεράτσι 2-1

    Δοκάρι Τρεζεγκέ

    Ντε Ρόσι 3-1

    3-2 Αμπιντάλ

    Ντελ Πιέρο 4-2

    4-3 Σανιόλ

    Γκρόσο 5-3

    Διαιτητής: Οράσιο Ελιζόντο (Αργεντινή)

    Κόκκινες: 110' Ζιντάν

    Κίτρινες: Τσαμπρότα - Σανιόλ, Μακελελέ, Μαλουντά

    Οι συνθέσεις:

    ΙΤΑΛΙΑ (Μαρτσέλο Λίπι): Μπουφόν, Τζαμπρότα, Ματεράτσι, Καναβάρο, Γκρόσο, Γκατούζο, Πίρλο, Περότα (61' Ιακουίντα), Καμορανέζι (86' Ντελ Πιέρο), Τότι (61' Ντε Ρόσι), Τόνι.

    ΓΑΛΛΙΑ (Ρεϊμόν Ντομενέκ): Μπαρτέζ, Σανιόλ, Τιράμ, Γκαλάς, Αμπιντάλ, Μακελελέ, Βιεϊρά (56' λ. τρ. Ντιαρά), Ζιντάν, Ριμπερί (100' Τρεζεγκέ), Μαλουντά, Ανρί (107' Βιλτόρ).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 9 July 2006 - 22:30:24 UTC