Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-07-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συμφωνία Παπαδόπουλου - Ταλάτ για έναρξη συνομιλιών σε τεχνικό επίπεδο

  • [01] Συμφωνία Παπαδόπουλου - Ταλάτ για έναρξη συνομιλιών σε τεχνικό επίπεδο

    Σε άμεση έναρξη διαδικασίας δικοινοτικών συνομιλιών σε θέματα ουσίας, παράλληλα με θέματα καθημερινότητας, συμφώνησαν ο πρόεδρος Τ. Παπαδόπουλος και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σε κοινή συνάντησή τους το απόγευμα με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ιμπραχίμ Γκαμπάρι.

    Η συμφωνία θέτει τέρμα στη στασιμότητα του κυπριακού στα δύο χρόνια και τρεις μήνες, που μεσολάβησαν από το δημοψήφισμα επί του Σχεδίου Ανάν για τη λύση του κυπριακού, το οποίο απέρριψαν οι ελληνοκύπριοι και ενέκριναν οι τουρκοκύπριοι.

    Ο κ. Γκαμπάρι, έχοντας μαζί του τους κυρίους Παπαδόπουλο και Ταλάτ, διάβασε στους δημοσιογράφους κοινή ανακοίνωση με τα ακόλουθα πέντε σημεία συμφωνίας μεταξύ των δύο ηγετών:

    Πρώτον, δέσμευση για επανένωση της Κύπρου στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, της πολιτικής ισότητας και των αποφάσεων και ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    Δεύτερον, αναγνώριση του γεγονότος ότι το «στάτους κβο» στη Κύπρο δεν είναι αποδεκτό και ότι η διαιώνισή του θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις και για τις δύο κοινότητες στο νησί, ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους.

    Τρίτον, δέσμευση για κοινά αποδεκτή λύση, την οποία και οι δύο πλευρές επιθυμούν χωρίς περιττές καθυστερήσεις.

    Τέταρτον, κοινή απόφαση για την άμεση έναρξη διαδικασίας δικοινοτικών συνομιλιών σε θέματα ουσίας, παράλληλα με θέματα καθημερινότητας.

    Πέμπτον, δέσμευση για την δημιουργία του κατάλληλου κλίματος, ώστε αυτή η διαδικασία να έχει θετικό αποτέλεσμα και δέσμευση για βελτίωση της καθημερινότητας της ζωής ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων και τερματισμού του παιχνιδιού επίρριψης ευθυνών από τη μία πλευρά στην άλλη.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται, επίσης, ότι οι δύο ηγέτες αποφάσισαν ότι μέχρι το τέλος Ιουλίου θα σχηματιστούν δύο επιτροπές τεχνικού επιπέδου, νοουμένου ότι θα συμφωνηθεί και ο κατάλογος των θεμάτων ουσίας που θα συζητηθούν.

    Αναφέρεται επίσης ότι οι δύο ηγέτες θα συναντώνται κατά διαστήματα, όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο για να δίνουν οδηγίες στις επιτροπές και να επιθεωρούν την πρόοδό τους.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε μετά τη επιστροφή του στο προεδρικό ότι η σημερινή συμφωνία γίνεται σε εφαρμογή της συμφωνίας των Παρισίων με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

    Τα θέματα ουσίας, είπε, θα συζητούνται παράλληλα με τα θέματα καθημερινότητας. Συμφωνήθηκε, πρόσθεσε, όπως μέχρι το τέλος Ιουλίου σχηματιστούν οι δύο επιτροπές αρχικά και αργότερα θα σχηματιστούν ενδεχομένως και άλλες, νοουμένου ότι θα συμφωνηθεί ο κατάλογος των θεμάτων ουσίας που θα συζητηθούν.

    Η σημερινή συμφωνία, επεσήμανε, είναι απλώς μια συμφωνία για να αρχίσει η διαδικασία.

    Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε τέλος την άποψη ότι τα δύσκολα θα αρχίσουν κατά την συζήτηση των θεμάτων ουσίας, οπότε θα διαφανεί κατά πόσον οι δύο πλευρές θα δείξουν την καλή διάθεση να βρεθούν οι αναγκαίοι συμβιβασμοί.

    Στην Αθήνα αύριο ο Τ. Παπαδόπουλος

    Ο πρόεδρος της Κύπρου φθάνει αύριο στην Αθήνα για συνομιλίες με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Ελλάδας.

    Στο επίκεντρο των επαφών του κ. Παπαδόπουλου θα βρεθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό υπό το φως της περιοδείας του αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών σε Άγκυρα, Αθήνα και Λευκωσία.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, τη Δευτέρα 10 Ιουλίου ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, στις 11:00 θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο Ελλήνων Πεσόντων ενώ στις 12:00 θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και από τη 13:00 έως τις 15:00 θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας.

    Το απόγευμα της ίδιας μέρας, στις 19:30, θα παραστεί στην τελετή παρασημοφόρησης του Μιχάλη Κακογιάννη που θα γίνει στο Σπίτι της Κύπρου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 8 July 2006 - 18:30:37 UTC