Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-07-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στα Δωδεκάνησα ο Γιώργος Παπανδρέου
  • [02] Νέος νόμος για την ενίσχυση των επενδύσεων
  • [03] Επίσημη επίσκεψη Κ. Παπούλια στην Ισλανδία
  • [04] Η Τουρκία να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα της ΕΕ

  • [01] Στα Δωδεκάνησα ο Γιώργος Παπανδρέου

    Τα Δωδεκάνησα επισκέπτεται σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Στις 11.30 το πρωί μίλησε στο Διεθνές Συνέδριο Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνίας για την Εκπαίδευση, που πραγματοποιείται στην Ρόδο (Ξενοδοχείο Capsis) και διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το University College of the Fraser Valley.

    Το μεσημέρι ο κ.Παπανδρέου μετέβη στην Τήλο, όπου θα συναντηθεί και θα συνομιλήσει με κατοίκους του νησιού. Στη συνέχεια, θα επιστρέψει στην Ρόδο, όπου θα συναντηθεί με τις αρχές του νησιού, βουλευτές και κομματικά στελέχη.

    "Η Αθήνα αλλάΖΕΙ! Είναι δέσμευση"

    "Η Αθήνα αλλάΖΕΙ! Είναι δέσμευση", είναι το όνομα του συνδυασμού του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων Κ. Σκανδαλίδη το οποίο ανακοίνωσε ο ίδιος σήμερα σε εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθημαίων.

    Ο κ. Σκανδαλίδης ανακοίνωσε τα ονόματα των ήδη δημοτικών συμβούλων του συνδυασμού "Ομορφη πόλη" του Χρήστου Παπουτσή, οι οποίοι επιθυμούν να συνεχίσουν με τον συνδυασμό του κ. Σκανδαλίδη. Πρόκειται για τους: Γ. Αρσένη, Π. Ζούνη, Κ. Καψή, Π. Μπέη, Κ. Παταβούκα, Α. Ροκόφυλλου, Γ. Σωτηρόπουλου και Υ. Τζάρβις.

    Επίσης ανακοινώθηκαν τα ονόματα, των εκλεγμένων κατά δημοτικά διαμερίσματα, διαμερισματικών συμβούλων.

    Ο υποψήφιος δήμαρχος δεσμεύτηκε -όπως είπε στη σημερινή του ομιλία- ότι από τον επόμενο χρόνο -εάν θα εκλεγεί- τα διαμερισματικά Συμβούλια να μετατραπούν σε δημοτικά Συμβούλια γειτονιάς, με αρμοδιότητα και αντίστοιχους πόρους στους κρίσιμους τομείς της καθημερινότητας. Κάθε διαμέρισμα θα έχει τον δικό του αντιδήμαρχο, με δικαίωμα υπογραφής και εκταμίευσης.

    Θέματα που θα συγκεντρώσουν τις προσπάθειες του υποψήφιου δημάρχου είναι η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πόλη με αποφάσεις για το ρυθμιστικό σχέδιο, τη διαχείριση σκουπιδιών, το κυκλοφοριακό πρόβλημα και τους πνεύμονες πρασίνου.

    Αλλες δεσμεύσεις του συνδυασμού "Η Αθήνα αλλάΖΕΙ! Είναι δέσμευση" είναι η υλοποίηση ενός χρηματοδοτικού σχήματος για την αξιοποίηση των εγκαταλειμμένων και διατηρητέων κτιρίων, η δέσμευση, με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, των ελεύθερων χώρων, η απομάκρυνση των εγκαταλειμμένων αυτοκινήτων από τους δρόμους κ.λπ.

    Τέλος, ο κ. Σκανδαλίδης υποσχέθηκε πως αν δεν γίνει η Αθήνα μια πόλη καθαρή, αυτό θα πρέπει να αποτελέσει αιτία εξοστρακισμού του δημάρχου.

    [02] Νέος νόμος για την ενίσχυση των επενδύσεων

    Το Σεπτέμβριο θα ανακοινωθεί ο νέος νόμος για την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον υφιστάμενο επενδυτικό νόμο που λήγει στις 31.12.2006.

    Ο νέος νόμος θα προβλέπει ανώτατα όρια επιχορηγήσεων που θα κυμαίνονται από 30% του ύψους της επένδυσης έως και 60% (για τις μικρές επιχειρήσεις). Το περιεχόμενο του νέου νομοσχέδιου εξετάστηκε σήμερα στη σύσκεψη των υπουργών Οικονομίας & Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη και και Ανάπυξης Δημήτρη Σιούφα, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Οικονομικών Χρήστου Φώλια.

    Μετά τη σύσκεψη ο κ. Αλογοσκούφης έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για τα αποτελέσματα του υφιστάμενου νόμου ο οποίος όπως τόνισε, είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την ώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων.

    Οπως είπε, έως και την περασμένη Παρασκευή είχαν υποβληθεί προς έγκριση 2.119 επενδυτικά σχέδια για επενδύσεις ύψους 4,2 δισ. ευρώ. Από αυτά έχουν εγκριθεί 1.241 επενδυτικά σχέδια για επενδύσεις 1,950 δισ. ευρώ από τα οποία προβλέπεται να δημιουργηθούν 6.424 νέες θέσεις εργασίας.

    Ο νέος νόμος όπως είπε ο υπουργός Οικονομίας θα ισχύσει από το νέο έτος, θα δίνει έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στην περιφερειακή σύγκλιση. Ο ίδιος τόνισε ότι ο νέος επενδυτικός νόμος εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της οικονομίας, ενώ αναφερόμενος στον προϋπολογισμό επανέλαβε την ικανοποιητική αύξηση των εσόδων το πρώτο εξάμηνο του έτους κατά 10% έναντι στόχου 8,9%.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας τόνισε ότι ο υφιστάμενος επενδυτικός νόμος που τέθηκε σε εφαρμογή το 2004 ήταν ο πιο ρωμαλέος και ο πιο αποτελεσματικός νόμος που είχε η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες.

    Στο ίδιο πλαίσιο θα κινείται όπως είπε και ο νέος αναπτυξιακός νόμος της χώρας που θα ισχύσει από την 1.1.2007. Αποτέλεσμα του υφιστάμενου νόμου όπως είπε ο υπουργός είναι η αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,1% το α' τρίμηνο του 2006, η σημαντική αύξηση των εξαγωγών των ελληνικών προϊόντων.

    [03] Επίσημη επίσκεψη Κ. Παπούλια στην Ισλανδία

    Ευοίωνες διαγράφονται οι προοπτικές ενίσχυσης των σχέσεων Ελλάδας και Ισλανδίας, κυρίως στον εμπορικό και τον οικονομικό τομέα, όπως διαπιστώθηκε στη συνάντηση που είχαν σήμερα στο Ρέικιαβικ οι πρόεδροι των δύο χωρών Κάρολος Παπούλιας και ΄Ολαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον.

    Ο κ. Παπούλιας πραγματοποιεί τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ισλανδία, που είναι η πρώτη επίσκεψη Ελληνα αρχηγού κράτους στο δεύτερο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό νησί, σε ανταπόδοση της επίσκεψης του κ. Γκρίμσον στην Ελλάδα το 2001.

    Η συνεργασία των δύο χωρών μπορεί να αναπτυχθεί περισσότερο στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, της φαρμακοβιομηχανίας και στον τραπεζικό χώρο, πέραν φυσικά των προϊόντων αλιείας που εισάγονται από την Ισλανδία στην Ελλάδα.

    Ο κ. Γκρίμσον έκανε μάλιστα λόγο για τις δυνατότητες στρατηγικής συνεργασίας στον επιχειρηματικό τομέα μεταξύ των δύο χωρών στην περιοχή της Κεντρικής και της Νότιας Ευρώπης, ιδιαίτερα δε στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σερβία.

    Ο Κάρολος Παπούλιας σημείωσε τη σημαντική οικονομική παρουσία της Ισλανδίας στη Βουλγαρία και τόνισε ότι υπάρχουν σκέψεις και προοπτικές να αναπτυχθεί ελληνοϊσλανδική οικονομική συνεργασία και να μεταφερθεί αυτή η επιχειρηματικότητα στα Βαλκάνια και κυρίως στη Σερβία.

    Ο πρόεδρος της Ισλανδίας έπλεξε το εγκώμιο του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, κάνοντας λόγο για τον πολιτικό άνδρα που επέδειξε θάρρος και έδωσε αγώνες κατά της Χούντας των συνταγματαρχών, για την ελευθερία και τη δημοκρατία στην Ελλάδα.

    Ο κ. Γκρίμσον αναφέρθηκε επίσης στην αγάπη του προς την Ελλάδα, την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό και στάθηκε ιδιαίτερα στη συνεργασία που είχε στη δεκαετία του ΄80 με τον τότε πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας των "6" για τον πυρηνικό αφοπλισμό (σ.σ. εννοούσε την πρωτοβουλία των "6", της δεκαετίας του '80 στην οποία μετείχαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Ανδρέας Παπανδρέου, της Σουηδίας Ούλοφ Πάλμε, της Ινδίας Ρατζίβ Γκάντι και οι πρόεδροι του Μεξικού Μιγκουέλ ντε λα Μαδρίδ, της Αργεντινής Ραούλ Αλφονσίν και της Τανζανίας Τζούλιους Νιερέρε).

    Χαρακτηριστικό του κλίματος στις ελληνοϊσλανδικές συνομιλίες ήταν και το γεγονός ότι για πρώτη φορά η κοινή συνέντευξη των δύο προέδρων δόθηκε στο προαύλιο χώρο του Προεδρικού Μεγάρου με έναν λαμπρό ήλιο, και ο Κάρολος Παπούλιας τόνισε ότι έχει σημασία το γεγονός ότι οι δηλώσεις μας γίνονται σε ένα περιβάλλον με φως, θάλασσα και βουνό που θυμίζουν ελληνικό νησί και προοιωνίζονται την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας.

    Επισημαίνεται ότι το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Προεδρικό Μέγαρο είχε στεγάσει προ 200 ετών το μοναδικό σχολείο της Ισλανδίας όπου διδάσκονταν η αρχαία ελληνική γλώσσα και η ελληνική ιστορία.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφερόμενος στη συνεργασία του κ. Γκρίμσον με τον Ανδρέα Παπανδρέου στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας των "6" είπε χαρακτηριστικά ότι "... ο κόσμος είναι μικρός". Αναφερόμενος ειδικότερα στην ελληνοϊσλανδική οικονομική συνεργασία ο κ. Παπούλιας σημείωσε την παρουσία στην ελληνική αποστολή του διευθυντή της τηλεπικοινωνιακής εταιρίας "Forthnet", της οποίας το 40% έχει εξαγοράσει η ισλανδική εταιρία "Novator".

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντώντας σε ερώτηση πώς βλέπει το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων δήλωσε ότι το πρόβλημα του οδοιπορικού της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση εξαρτάται από την πρόοδο που η γειτονική μας χώρα θα επιτελέσει στην εκπλήρωση των όρων και των προϋποθέσεων που (της) έχει θέσει η ΕΕ όπως και σε όλα τα υποψήφια προς ένταξη μέλη. Δεν μπορώ, είπε, να εκτιμήσω αν η Τουρκία θα μπορέσει να εκπληρώσει αυτές της τις υποχρεώσεις.

    Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και της ευχόμαστε τα καλύτερα. Αλλά αυτό εξαρτάται από την Τουρκία, την τουρκική κυβέρνηση και τον τουρκικό λαό, πρόσθεσε.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς για την απόφαση της FIFA που αφορά το ελληνικό ποδόσφαιρο απάντησε ότι είναι ένα πρόβλημα που βρίσκεται σε εξέλιξη και πρόσθεσε ότι νομίζει πως η κατάληξη θα είναι καλή και θα ικανοποιήσει φιλάθλους και σωματεία.

    Ο πρόεδρος της Ισλανδίας ερωτηθείς για το Κυπριακό και τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή στη μεγαλόνησο απάντησε ότι το ζήτημα είναι πολυσύνθετο και σημείωσε ότι κάθε φορά που συναντιόνταν με τον Ανδρέα Παπανδρέου αντιλαμβανόταν τις ελληνικές ανησυχίες για το Κυπριακό. Η Ισλανδία, είπε, έχει στενή σχέση με την Κύπρο και επιθυμεί την περαιτέρω ανάπτυξή τους με τη Μεγαλόνησο.

    Τέλος, ο κ. Γκρίμσον ερωτηθείς για την αποχώρηση της αμερικανικής Βάσεως από τη χώρα του είπε ότι οι σχετικές διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και σημείωσε ότι η Βάση αυτή βρισκόταν στην Ισλανδία με βάση αμυντική συμφωνία η οποία εξακολουθεί να ισχύει.

    Τόνισε ακόμη ότι τις προηγούμενες δεκαετίες η Βάση αυτή είχε σημαντική οικονομική σημασία για τη χώρα του, αλλά τώρα που η ισλανδική οικονομία είναι ιδιαίτερα δυνατή, η αποχώρηση της Βάσης δεν θα έχει τόσο σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις.

    Αργότερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το Εθνικό Μουσείο του Ρέικιαβικ και ακολούθως παρεκάθησε σε γεύμα που του παρέθεσε ο δήμαρχος της πόλης στο κτίριο Χόφντι. Το κτίριο αυτό είναι μια ξύλινη κατοικία που μεταφέρθηκε στο Ρέικιαβικ από τη Νορβηγία στις αρχές του 20ού αιώνα και ήταν έδρα του γαλλικού προξενείου και αργότερα της βρετανικής πρεσβείας. Κατά καιρούς φιλοξένησε προσωπικότητες όπως ο Γουίνστον Τσόρτσιλ, ο Βίλι Μπραντ και η ηθοποιός Μάρλεν Ντίτριχτ, ενώ τον Οκτώβριο του 1986 φιλοξένησε τη Σύνοδο Κορυφής του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν και του προέδρου της τότε Σοβιετικής Ενωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

    Ο πρόεδρος της Ισλανδίας ανακοίνωσε ότι το φθινόπωρο πρόκειται να επισκεφθεί το Ρέικιαβικ ο κ. Γκορμπατσόφ για την 20ή επέτειο από τη συνάντηση του 1986 που ήταν και η αρχή του τέλους του ψυχρού πολέμου.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος προσεκάλεσε τον Ισλανδό ομόλογό του να επισκεφθεί επισήμως την Ελλάδα, πρόκειται να επισκεφθεί αργότερα σήμερα σταθμό παραγωγής γεωθερμικής ενέργειας και το βράδυ θα παρακαθήσει στο επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του ο πρόεδρος της Ισλανδίας κ. Γκρίμσον.

    [04] Η Τουρκία να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα της ΕΕ

    "Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ορίσει συγκεκριμένες προϋποθέσεις, η εκπλήρωση των οποίων πρέπει να γίνει σε τακτικό και συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από την υποψήφια προς ένταξη χώρα, την Τουρκία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση τιμά και εννοεί τις συμφωνίες τις οποίες έχει κάνει με όλα τα κράτη και βεβαίως με τα υποψήφια κράτη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικων κ. Γ. Κουμουτσάκος όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία δεν θα εφαρμόσει το Πρωτόκολλο για την Τελωνειακή Ενωση "εάν δεν αρθεί η απομόνωση των Τουρκοκυπρίων".

    Ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ακόμη ότι "είναι γνωστές οι δημόσιες, επαναλαμβανόμενες και σαφείς τοποθετήσεις είτε εκπροσώπων των κρατών - μελών, είτε εκπροσώπων των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προεξαρχούσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής", απαντώντας σε ερώτηση αν κάποιος Ευρωπαίος εταίρος εξετάζει το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στην προθεσμία προς την Αγκυρα για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου.

    Η ελληνική θέση είναι γνωστή και σαφής, πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος: «Η Τουρκία έχει αναλάβει ορισμένες υποχρεώσεις και πρέπει να τις τηρήσει στο χρονοδιάγραμμα που ορίζουν οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε.

    Σε ερώτηση εάν η εταιρική σχέση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση αφήνει στην Άγκυρα περιθώρια για αναβολή της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι «αυτό το οποίο ισχύει είναι η απόφαση της 21ης Σεπτεμβρίου του 2005».

    Απαντώντας σε ερώτηση αν το υπουργείο Εξωτερικών αξιολογεί θετικά την εφαρμογή του «μορατόριουμ» στο Αιγαίο, ένα μήνα μετά την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ.Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε σήμερα ότι «πρόκειται για συμφωνία η οποία στηρίζεται στο παλαιότερο μνημόνιο «Παπούλια - Γιλμάζ» και αφορά εθνικές στρατιωτικές ασκήσεις». Η μέχρι τώρα εφαρμογή του μνημονίου «είναι ομαλή και δεν έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα όσον αφορά το μορατόριουμ», είπε.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά την τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας που ενεργοποιήθηκε ανάμεσα στο στρατηγείο της Λάρισας και στο Εσκί Σεχίρ, ο κ. Κουμουτσάκος έκανε λόγο για «ένα μέσο - πιστεύουμε θετικό - που μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση απευκταίων περιπτώσεων εμπλοκών κατά τη διάρκεια αναγνωρίσεων ή αναχαιτίσεων. Αυτή είναι η λειτουργία της «κόκκινης» γραμμής, η οποία εγκαινιάστηκε πολύ πρόσφατα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 6 July 2006 - 12:30:24 UTC