Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-07-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Ο τουρισμός είναι το ισχυρό σημείο της οικονομίας»
  • [02] Κριτική Παπανδρέου για την εξωτερική πολιτική
  • [03] Δεν αλλάζουν τα όρια συνταξιοδότησης

  • [01] «Ο τουρισμός είναι το ισχυρό σημείο της οικονομίας»

    Θέματα τουριστικής πολιτικής συζήτησε η υπουργός Φάνη Πάλλη-Πετραλιά με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Μετά τη συνάντηση, η κ. Πετραλιά είπε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για το ταξίδι της στην Κίνα και για τη συμφωνία τουριστικής συνεργασίας που υπέγραψε με την κινεζική κυβέρνηση.

    Σημείωσε, ότι ο πρωθυπουργός δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα θέματα που υπάρχουν στον τουρισμό και πρόσθεσε ότι υπάρχει κύμα επισκεπτών στη χώρα μας που δημιουργεί υποχρέωση για καλές υπηρεσίες και για αποφυγή της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας.

    Η κ. Πετραλιά είπε ακόμη ότι ''ο τουρισμός είναι το ισχυρό σημείο της οικονομίας, τουρισμός σημαίνει σύγχρονη Ελλάδα'' και ότι ''στην κατεύθυνση αυτή συνεργαζόμαστε όλοι''.

    Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός δέχθηκε τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ για το δήμο Αθηναίων Κώστα Σκανδαλίδη, με τον οποίο συζήτησαν θέματα που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση.

    Μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο κ.Σκανδαλίδης είπε ότι εξέθεσε τις απόψεις του στον κ.Καραμανλή για την μητροπολιτική αυτοδιοίκηση, για τις μητροπολιτικές λειτουργίες και για το ρόλο του δήμου Αθηναίων σε αυτό το πλαίσιο.

    Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός είναι προβληματισμένος και έχει τις δικές του απόψεις. Ο κ.Σκανδαλίδης είπε ακόμη ότι συζήτησαν για το μέλλον των έργων στο λεκανοπέδιο όπως είναι η επέκταση του μετρό, ο εσωτερικός δακτύλιος και τα έργα στο Γκάζι. Σε ερώτηση για το εάν απέσπασε υπόσχεση για χρήματα από τον πρωθυπουργό, ο κ.Σκανδαλίδης απάντησε ότι ο πρωθυπουργός δεν δίνει χρήματα καθώς επίσης ότι δεν ήταν αυτό το βασικό θέμα της συζήτησής τους.

    Ο κ.Σκανδαλίδης ρωτήθηκε ακόμη για την πρόταση του αντιπάλου του κ.Νικήτα Κακλαμάνη να ληφθούν μέτρα για τις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας, ώστε να μην δυσκολεύουν την καθημερινότητα των πολιτών. Ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ απάντησε ότι υπάρχει θεσμικό πλαίσιο και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρχει συνεννόηση με τους ενδιαφερόμενους. Σε καμία περίπτωση όμως να μην προκύψει κατάργηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών.

  • ** Αύριο στις 11.00 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ Χοσιάρ Ζεμπάρι, ενώ αργά το απόγευμα ο κ.Κ.Καραμανλής θα παραστεί στην εναρκτήρια τελετή του 6ου Παγκόσμιου συνεδρίου Ποντιακού Ελληνισμού.

    Συνάντηση Μπακογιάννη-Γκαρμπάρι

    Εποικοδομητική ειλικρινή και εγκάρδια χαρακτήρισε τη συνάντησή του με την Υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κ.Ιμπραχήμ Γκαρμπάρι, ο οποίος πραγματοποιεί διερευνητική περιοδεία σε Αγκυρα, Αθήνα και Λευκωσία για να διαπιστώσει εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια νέα πιο ουσιαστική πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του Κυπριακού.

    Σε δήλωσή του μετά το τέλος της συνάντησης, η οποία διήρκησε 45 περίπου λεπτά, ο κ.Γκαρμπάρι, -ο οποίος παρακάθεται αυτή την ώρα σε γεύμα εργασίας που παραθέτει ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης- είπε ότι με την υπουργό Εξωτερικών έκαναν μια συνολική ανασκόπηση του πλαισίου και των διαδικασιών του Κυπριακού.

    Ο αναπληρωτής γγ του ΟΗΕ είπε ότι η αποστολή του έχει ως στόχο την αναζήτηση τρόπων επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, με την ελπίδα να βρεθεί μια περιεκτική λύση στο Κυπριακό. "Δεν βρισκόμαστε όμως εκεί και διερευνώ το κατά πόσο υπάρχει η πολιτική βούληση και η ευελιξία προς αυτή την κατεύθυνση".

    Ο Γκαμπάρι -ο οποίος μετά την Αθήνα θα επισκεφθεί τη Λευκωσία όπου και θα έχει συναντήσεις με τον Κύπριο πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ- ανακοίνωσε, τέλος, ότι θα ενημερώσει τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας για τα αποτελέσματα της περιοδείας του.

    Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη εξέφρασε πρώτα απ`όλα τη λύπη της για το τραγικό συμβάν σήμερα στην Κύπρο με την πτώση του στρατιωτικού ελικοπτέρου και τον τραγικό θάνατο των δύο πιλότων. "Επικοινώνησα με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο και του μετέφερα τα συλλυπητήρια της ελληνικής κυβέρνησης για το τραγικό συμβάν", τόνισε χαρακτηριστικά η κ.Μπακογιάννη.

    Αναφερόμενη στο περιεχόμενο των συνομιλιών της με τον αναπληρωτή γγ του ΟΗΕ, η κ.Μπακογιάννη είπε ότι του μετέφερε την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία "η πρωτοβουλία που ξεκίνησε με τη συνάντηση του γγ του ΟΗΕ κ.Κόφι Αναν με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο στο Παρίσι, είναι ιδιαίτερα σημαντική", και ότι "η προσπάθεια για να λειτουργήσουν οι τεχνικές επιτροπές πρέπει να προχωρήσει. Ταυτόχρονα όμως, -τόνισε η υπουργός Εξωτερικώ - με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και με συγκεκριμένη ατζέντα θεμάτων ουσίας, όπως επί παραδείγματι το περιουσιακό και η απογραφή του πληθυσμού".

    Ερωτηθείς εάν ο κ.Γκαρμπάρι μετέφερε στην Αθήνα κάποια επιστολή ή μήνυμα του γγ, η υπουργός Εξωτερικών απάντησε αρνητικά υπενθυμίζοντας ότι είναι διερευνητική η αποστολή του στην Κύπρο.

    Σε άλλη ερώτηση σχετικά με τις θέσεις της τουρκικής πλευράς και του σχεδίου Αναν, η υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την πεποίθησή της ότι "το σχέδιο Αναν αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει, καθώς δεν έχει γίνει αποδεκτό από την πλειοψηφία των ελληνοκυπρίων".

    Η κ.Μπακογιάννη επανέλαβε ότι η οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία για την επίλυση του Κυπριακού πρέπει να βασίζεται σε τρεις παραμέτρους: στα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, στις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί από τους γγ του Οργανισμού και στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα με δεδομένο ότι η Κύπρος είναι πλήρες μέλος της ΕΕ.

    [02] Κριτική Παπανδρέου για την εξωτερική πολιτική

    Τους τρόπους υποστήριξης της Ομογένειας, η οποία σε μερικές περιοχές των ΗΠΑ αντιμετωπίζει ορισμένα προβλήματα, προκειμένου να μπορέσει να βοηθήσει και αυτή με τη σειρά της την Ελλάδα και την Κύπρο, συζήτησαν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού Αντριου Αθενς και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Γιώργος Παπανδρέου, στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν σήμερα το μεσημέρι.

    Στη συνέχεια ο κ.Παπανδρέου θα έχει συνομιλίες με τον αναπληρωτή γγ του ΟΗΕ Ιμπραχίμ Γκάμπαρι.

    Κριτική στην κυβέρνηση και στην κυβερνητική πολιτική άσκησε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στη συνεδρίαση των Συντονιστών της ΚΟ του Κινήματος.

    Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, για την οποία γινόταν την ίδια ώρα συζήτηση στην κυβερνητική επιτροπή, ο κ. Παπανδρέου τόνισε μιλώντας ειδικότερα για τα ελληνοτουρκικά, ότι η κυβέρνηση θα κρύβεται πίσω από τις θέσεις της Ευρωπαϊκής ΄Ένωσης και δεν θα παίρνει τις πρωτοβουλίες που χρειάζονται.

    Στον αντίποδα της στάσης που τηρεί η κυβέρνηση στην εξωτερική πολιτική, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τοποθέτησε τη δική του πρωτοβουλία, ως Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, για τη Μέση Ανατολή. Πληροφόρησε τα μέλη του ΣΟ ότι η πρότασή του για διεθνή διάσκεψη για το μεσανατολικό γίνεται δεκτή από τα αντιμαχόμενα μέρη. Άφησε, πάντως, να εννοηθεί ότι αυτή η πρωτοβουλία δεν είναι εύκολο να προχωρήσει μεσούσης της κρίσης στην περιοχή.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στον αποκλεισμό της ελληνικής εκπροσώπησης στο διεθνές ποδόσφαιρο, λέγοντας πως αν η κυβέρνηση στην παιδεία πήρε βαθμό κάτω από τη βάση, στο ποδόσφαιρο αποβλήθηκε, δημιουργώντας αρνητική εικόνα για την Ελλάδα διεθνώς και προκαλώντας θεσμική ανωμαλία στο εσωτερικό. Και υπογράμμισε ότι η υπόθεση αυτή είναι πολύ σοβαρότερη από εκείνη του «βασικού μετόχου».

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τα στελέχη του κόμματος να δραστηριοποιηθούν σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού στη βάση του προγραμματισμού που έχει εκπονηθεί. Ο προγραμματισμός περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αποκάλυψη των ρουσφετιών της κυβέρνησης, των ψεμάτων της και των πελατειακών σχέσεων που καλλιεργεί και να συγκεντρώσουν στοιχεία για όλα αυτά.

    Αναφερόμενος στο θέμα της συνεδρίασης, την απασχόληση και την ανεργία, ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αλλάζει τον τρόπο καταγραφής της ανεργίας, ώστε να μπορεί να εμφανίζει χαμηλότερα ποσοστά ανέργων και επανέφερε την πρότασή του για τη μετατροπή της Στατιστικής Υπηρεσίας σε ανεξάρτητη αρχή.

    [03] Δεν αλλάζουν τα όρια συνταξιοδότησης

    Κανείς από τους ασφαλισμένους που δικαιούνται πρόωρη συνταξιοδότηση δεν πρόκειται να χάσει το δικαίωμά του αυτό, τόνισε σήμερα σε δηλώσεις του ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σάββας Τσιτουρίδης, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θέλει να καλλιεργήσει κλίμα εργασιακής ασφάλειας.

    Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο υπουργός Απασχόλησης μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ.Αλογοσκούφη.

    Οσοι το επιθυμούν, τόνισε ο κ.Τσιτουρίδης ασφαλώς και μπορούν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα, εφόσον έχουν το δικαίωμα αυτό, πρόσθεσε ωστόσο, ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να διαμορφώσει το κατάλληλο περιβάλλον με τη θέσπιση κινήτρων, ώστε οι εργαζόμενοι να επιλέγουν την παραμονή στην εργασία τους.

    Αναφερόμενος στο "μοντέλο της Νάουσας" είπε ότι το οικονομικό βοήθημα χορηγείται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, καθώς ο στόχος είναι οι άνεργοι να επιστρέψουν σε θέσεις εργασίας.

    Ο υπουργός Απασχόλησης τόνισε εξάλλου ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής ορίων ηλικίας συνταξιόδοτησης.

    Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπογραφεί η απόφαση για την ενεργοποίηση της Επιτροπής που θα είναι αρμόδια να αποτυπώσει τις προοπτικές του ασφαλιστικού συστήματος με στόχο τη διεξαγωγή του διαλόγου για το ασφαλιστικό.

    Επίσης ανέφερε ότι εντός 15 ημερών θα συνέλθουν οι δυο διυπουργικές επιτροπές, η μία για τις ΔΕΚΟ και η άλλη για τις αποκρατικοποιήσεις, στην οποία θα συζητηθεί το θέμα της Εμπορικής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 5 July 2006 - 12:30:29 UTC