Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-07-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το 2007 θα φανούν τα αποτελέσματα της δημοσιονομικής εξυγίανσης
  • [02] Συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο ΠΑΣΟΚ
  • [03] Συνέδριο για τη Βιομηχανία
  • [04] Προτεραιότητες του ΣΥΝ για αναθεώρηση

  • [01] Το 2007 θα φανούν τα αποτελέσματα της δημοσιονομικής εξυγίανσης

    Τον υποψήφιο της ΝΔ για το Δήμο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη θα δεχθεί, στις 9.30 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός. Στη συνέχεια, στις 10.45, θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφη. Αμέσως μετά θα συναντηθεί με τον υπουργό Ανάπτυξης Δ.Σιούφα.

    «Το επόμενο διάστημα η έμφαση θα δοθεί στην υλοποίηση των μέταρρυθμίσεων και στην ελάφρυνση κάποιων στρωμάτων της κοινωνίας, κάτι που έχει υποσχεθεί η Νέα Δημοκρατία για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά και οικονομικής αποτελεσματικότητας», προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, με συνέντευξη του στον "Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής". «Θα είναι ανετότερη η πολιτική του χρόνου, όπου θα δοθεί ακόμη μεγαλύτερη έμφαση σε αυτούς που έχουν περισσότερο ανάγκη», πρόσθεσε.

    Όπως ανάφερε, το 2007 θα ξεκινήσει η διαδικασία φορολογικής ελάφρυνσης των μισθωτών, ενώ για την εισοδηματική πολιτική στο δημόσιο τα περιθώρια θα είναι πιο άνετα σε σχέση με το 2006. Επιπλέον από την 1/1/2007 θα δοθεί σε δύο δόσεις το υπόλοιπο των αυξήσεων στο ΕΚΑΣ και στις συντάξεις του ΟΓΑ, ώστε την 1/1/2008 οι αγροτικές συντάξεις να φτάσουν τα 330 ευρώ και το ΕΚΑΣ στα 230 ευρώ.

    Σχολιάζοντας στις αιτιάσεις του ΠΑΣΟΚ για αφελληνισμό των επιχειρήσεων, ο υπουργός Οικονομίας αφού επισημαίνει την ανάγκη δημιουργίας κατάλληλου περιβάλλοντος για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα μας αλλά και εξωστρέφειας της εθνικής οικονομίας, τονίζει: «Πρέπει να φύγουμε από τη λογική της μικρής Ελλάδας. Το μέλλον μας βρίσκεται στο να παίξουμε το ρόλο μας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης [...] Θα πρέπει να παίξουμε το ρόλο μας, όπως όλες οι χώρες που άνοιξαν τις οικονομίες τους [...] Η Ιρλανδία για παράδειγμα, υπενθύμισε στήριξε το οικονομικό της θαύμα στις ξένες επενδύσεις. Κανείς δεν μίλησε για τον αποϊρλανδισμό της ιρλανδικής οικονομίας. Εδώ μιλάμε συνέχεια για αφελληνισμούς», παρατήρησε.

    Όσον αφορά στην εξαγορά της τουρκικής Finasbank από την Εθνική Τράπεζα, ο υπουργός Οικονομίας σχολίασε ότι «η επέκταση της Εθνικής στην Τουρκία είναι συμβατή με τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική για επέκταση των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη [...] Το να επεκτείνονται ελληνικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή εγώ θεωρώ ότι είναι πολύ σωστό, ενώ έχω και εμπιστοσύνη στη διοίκηση της Εθνικής» επανέλαβε.

    Για την αποκρατικοποίηση της Εμπορικής Τράπεζας, κατέστησε σαφές η κυβέρνηση θα λάβει τη σχετική απόφαση, εξετάζοντας τις προσφορές με βάση της αξία τους σε ρευστό ή σε ισοδύναμο ρευστού, δηλαδή τι αξίζουν οι μετοχές αν τις εκποιήσουμε εκείνη τη στιγμή και όχι με την τιμή που έχει στο χρηματιστήριο εκείνη τη στιγμή.

    Εξάλλου ο κ. Αλογοσκούφης χαρακτήρισε σημαντική και ήπια τη μεταρρύθμιση στην Παιδεία.«Πρέπει πρώτα να γίνουν οι διαρθρωτικές αλλαγές για να μην πετάμε χρήματα στο βρόντο. Πρώτα να βελτιωθεί η κατάσταση λειτουργίας και μετά να δούμε για τα θέματα της χρηματοδότησης. Αν πάμε να λύσουμε πρώτα τα θέματα της χρηματοδότησης και αφήσουμε στις καλένδες τις ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις θα έχουμε κάνει πάλι μία τρύπα στο νερό. Δεν θα έχουμε λύσει τα πρόβλήματα», σχολίασε.

    Αναφερόμενος στις προσλήψεις στον τομέα της Υγείας, επισήμανε ότι θα πρέπει να γίνουν μέσω ΑΣΕΠ, με βάση τα κονδύλια που προβλέπει ο φετινός και ο επόμενος προϋπολογισμός, σημειώνοντας πως «υπάρχει ένα πλαίσιο εφαρμογής του προϋπολογισμού και μέσα σε αυτό το πλαίσιο κινούμεθα και δεν θα κάνουμε υπερβάσεις στις δαπάνες, παρά τις πιέσεις που ασκούν φορείς και υπουργεία».

    Τέλος, με αφορμή την πρόβλεψη του περιοδικού "Economist" περί πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο του 2007, ο υπουργός Οικονομίας εκτίμησε ότι «είναι νωρίς να συζητάμε για εκλογές» και κατέληξε: «Ο δικός μας σχεδιασμός είναι να εξαντλήσουμε την τετραετία και δεν βλέπω για ποιο λόγο να κάνουμε νωρίτερα εκλογές».

    [02] Συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο ΠΑΣΟΚ

    Υπό την προεδρία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ συνεδριάζει, στη 1.00 το μεσημέρι, το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος, στο ξενοδοχείο Τιτάνια.

    Νωρίτερα, στις 12.00, ο κ.Γιώργος Παπανδρέου, θα συναντηθεί στον ίδιο χώρο με τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, που είναι υποψήφιοι στις Νομαρχιακές και Δημοτικές εκλογές.

    Προνοιακή σύνταξη στο ζευγάρι αγροτών έως 800 ευρώ, ενίσχυση της αγρότισσας και ένταξη στην ασφάλιση του ΟΓΑ των αγροτών που ζουν σε οικισμούς έως και 2.000 κατοίκων, καθώς και έκπτωση 50% στο κόστος οικοδομικής άδειας για νέους αγρότες, είναι μερικά από τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. μιλώντας στην εθνική Συνδιάσκεψη του κόμματος για την αγροτική πολιτική.

    Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει εγκαταλείψει στην τύχη του τους αγρότες, τους οποίους προεκλογικά χρησιμοποίησε για να αναρριχηθεί στην εξουσία. Παράδειγμα προς αποφυγή χαρακτήρισε ο υπουργός γεωργίας κ. Μπασιάκος την πολιτική που ακολούθησε τα προηγούμενα χρόνια το ΠΑΣΟΚ.

    [03] Συνέδριο για τη Βιομηχανία

    Την έναρξη των εργασιών του 3ου Συνεδρίου Βιομηχανίας που διοργανώνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος με θέμα «Ελληνική Βιομηχανία: Προς την Οικονομία της γνώσης», θα κηρύξει στις 10.30 το πρωί, ο υπουργός Ανάπτυξης Δ.Σιούφας. Θα μιλήσουν, επίσης, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αννα Διαμαντοπούλου, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Μάκης Παπαδόπουλος και η βουλευτής του ΣΥΝ Ασημίνα Ξηροτύρη.Από τους κοινωνικούς φορείς, μεταξύ άλλων, παρεμβάσεις θα κάνουν ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος και ο πρόεδρος ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος.

    Φιλοδοξία του ΤΕΕ είναι ο διάλογος που θα προκαλέσει το συνέδριο να συμβάλει στη διαμόρφωση μιας βιομηχανικής πολιτικής και ευρύτερα, μιας αναπτυξιακής στρατηγικής της χώρας στο νέο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον.

    [04] Προτεραιότητες του ΣΥΝ για αναθεώρηση

    Σε ανοικτή πολιτική συγκέντρωση στα Κάτω Πετράλωνα, θα μιλήσει το βράδυ ο κ.Αλέκος Αλαβάνος.

    Στα ζητήματα εκδημοκρατισμού, προστασίας του περιβάλλοντος, διεύρυνσης των κοινωνικών δικαιωμάτων, διαχωρισμού των ρόλων εκκλησίας-κράτους, διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της παιδείας, θα ρίξει ο ΣΥΝ το κύριο βάρος σε σχέση με τη συνταγματική αναθεώρηση.

    Αναλυτικότερα, τα πεδία στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα εστιάσει την προσοχή του, όπως τα παρουσίασε ο κ. ΑΛ. Αλαβάνος είναι:

    Η διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων και ο εκδημοκρατισμός των εργασιακών σχέσεων.

    Η εισαγωγή της έννοιας της προστασίας του περιβάλλοντος και τις αειφορίας σε όλες της ασκούμενες πολιτικές

    Η ενίσχυση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

    Η ρύθμιση και αναπροσδιορισμός των σχέσεων Πολιτείας και Εκκλησίας, στην κατεύθυνση του διαχωρισμού τους.

    Η περιφερειακή συγκρότηση του κράτους.

    Η καθιέρωση της απλής αναλογικής σε πάγιο εκλογικό σύστημα.

    Η μεταφορά εξουσιών από την κυβέρνηση στη Βουλή και σε άλλα αντιπροσωπευτικά όργανα του κράτους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 2 July 2006 - 22:30:21 UTC