Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-06-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εντός του 2006 η Τουρκία θα πρέπει να υλοποιήσει τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της
  • [02] Ολοκληρώθηκαν τα έργα στην Κακιά Σκάλα

  • [01] Εντός του 2006 η Τουρκία θα πρέπει να υλοποιήσει τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της

    Συνεργασία με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη είχε, το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στο Μέγαρο Μαξίμου. Κατά τη συνάντηση εξετάστηκε η πορεία της εξωτερικής μας πολιτικής, ενώ η κα Μπακογιάννη ενημέρωσε τον κ.Καραμανλή για τις επαφές που είχε πρόσφατα στη Μόσχα.

    Εντός του 2006 η Τουρκία θα πρέπει να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρώπης μεταξύ των οποίων και το πρωτόκολλο σύνδεσης ΕΕ- Τουρκίας, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, και πρόσθεσε ότι το χρονοδιάγραμμα προς την Τουρκία είναι σαφές από την απόφαση της ΕΕ και από το Συμβούλιο Κορυφής.

    Ερωτηθείσα για τις νέες προκλήσεις των "Γκρίζων Λύκων" στην Τουρκία, η κα Μπακογιάννη είπε ότι οι "Γκρίζοι Λύκοι" έχουν μια συμπεριφορά που είναι καταδικαστέα από ολόκληρο τον κόσμο "και θέλω να ελπίζω και μέσα στην Τουρκία". Σημείωσε, ότι είναι μια συμπεριφορά που δεν συνάδει με την Ευρωπαϊκή προοπτική και με το σεβασμό των θρησκευτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Η κα Μπακογιάννη ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για το ταξίδι της στη Μόσχα και για τη συνάντησή της με τον ομόλογό της κ. Λαβρόφ, καθώς επίσης και για τις συνομιλίες που είχε με τον κ. Νίκολας Μπέρνς.

    Στις δηλώσεις της ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά θέματα σε κρίσιμη εξέλιξη όπως το Ιράν και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα ελπίζει πως το Ιράν θα έχει θετική ανταπόκριση στην πρόταση που έχει γίνει από την ΕΕ στις ΗΠΑ, στη Ρωσία και στην Κίνα.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κα. Μπακογιάννη δήλωσε ότι η Ρωσία έχει καθαρή θέση για το Κυπριακό, όπως και για τα Βαλκάνια, η οποία είναι θετική για τις ελληνικές απόψεις.

    Συναντήσεις με πρώην πρόεδρο ΕΒΕΑ και πρόεδρο ΣΕΒ

    Νωρίτερα, o πρωθυπουργός δέχθηκε, διαδοχικά, τον πρώην πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) Δρακούλη Φουντουκάκο και τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλο.

    Ο κ.Καραμανλής συζήτησε με τον πρόεδρο του ΣΕΒ για τους στόχους και το πρόγραμμα δράσης της νέας ηγεσίας του Συνδέσμου.

    Βγαίνοντας ο κ. Δασκαλόπουλος δήλωσε ότι συζητήθηκαν σειρά θεμάτων που αφορούν την κοινωνία, καθώς και το ρόλο του επιχειρηματικού κόσμου σήμερα και στο μέλλον.

    Ο κ. Δασκαλόπουλος ρωτήθηκε για το ασφαλιστικό και είπε ότι θα πρέπει να γίνει διάλογος χωρίς προκαταλήψεις, και ότι καλώς έχει μπει το θέμα στο τραπέζι, γιατί έτσι δεν θα ανησυχούν οι εργαζόμενοι για τις συντάξεις τους.

    Για το ΙΚΑ ανέφερε ότι οι πόροι πρέπει να γίνουν αντικείμενο καλύτερης διαχείρισης και αποτελεσματικότητας.

    Ρωτήθηκε και για τη ΓΣΕΕ και σημείωσε ότι περιμένει την οριστικοποίηση της νέας ηγεσίας της Συνομοσπονδίας και ότι το μήνυμα είναι για συνεργασία μέσα από τους θεσμοθετημένους μηχανισμούς, καθώς υπάρχουν κοινά συμφέροντα.

    Τέλος, ρωτήθηκε για τα θέματα Παιδείας και απάντησε ότι η αναβάθμιση της παιδείας είναι μεγάλη εθνική προοπτική.

    Συνάντηση με τον πρώην πρόεδρο του ΕΒΕΑ

    Στην ανάγκη ενίσχυσης της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, αναφέρθηκε ο πρώην πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) κ. Δρακούλης Φουντουκάκος μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα, με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο κ. Φουντουκάκος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την πολύ καλή συνεργασία που είχε όλα αυτά τα χρόνια και ανέφερε, ότι'' οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου έχουν θέσεις αλλά αν δεν υπάρχει θέληση από πλευράς της πολιτικής ηγεσίας, οι θέσεις μένουν κενές περιεχομένου''.

    Σημείωσε, ότι όλα τα χρόνια της προεδρίας του είχε εξαιρετικά καλές σχέσεις με την κυβέρνηση και από κοινού υλοποίησαν πάρα πολλά πράγματα. Μεταξύ αυτών είπε, εφαρμόσαμε μια στρατηγική για την εξωτερική πολιτική και την εξαγωγική πολιτική της χώρας, με αποτέλεσμα να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων.

    Προχωρήσαμε συνέχισε, σε τομές και διαρθρωτικές αλλαγές και εξέφρασε την ελπίδα ότι η ίδια πολιτική θα συνεχιστεί και με τη νέα ηγεσία του ΕΒΕΑ.

    Η χώρα μας είπε ακόμη ο κ. Φουντουκάκος, έχει ανάγκη καινοτόμων προϊόντων καθώς επίσης την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων με ένα και μόνο όραμα να πάει καλά το κράτος και να μπορούν οι επιχειρηματίες να παράγουν πλούτο και ο πλούτος αυτός να διαχέεται σε ολόκληρο τον κοινωνικό ιστό.

    [02] Ολοκληρώθηκαν τα έργα στην Κακιά Σκάλα

    Στην κυκλοφορία παραδόθηκε σήμερα και το ρεύμα της εισόδου προς Αθήνα της Εθνικής Οδού, στην Κακιά Σκάλα, μήκους 7,5 χιλιόμετρων, με 4,5 χιλιόμετρα σήραγγες και 400 μέτρα γέφυρες. Το έργο περιλαμβάνει τρεις λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και μια βοηθητική, ενώ οι δύο σήραγγες έχουν τη μεγαλύτερη διατομή στην Ευρώπη πλάτους 15 μέτρων.

    "Ολοκληρώνουμε ένα πολύ σημαντικό και δύσκολο οδικό έργο και τερματίζουμε την πολύχρονη ταλαιπωρία των οδηγών σβ αυτό το κομμάτι της Εθνικής Οδού", δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς κατά την επίσκεψή του στην Κακιά Σκάλα, την οποία χαρακτήρισε πλέον ως "Καλή Σκάλα" και πρόσθεσε: "Τον Ιούλιο του 2004, λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, παραδώσαμε στην κυκλοφορία το οδικό τμήμα της Κακιάς Σκάλας από Αθήνα προς Κόρινθο. Το Σεπτέμβριο του 2004 δημοπρατήσαμε νέα εργολαβία, με προϋπολογισμό 33,4 εκατ. ευρώ ώστε από εθνικούς πόρους να ολοκληρώσουμε το έργο στον κλάδο από Κόρινθο προς Αθήνα, να εγκατασταθούν όλα τα ηλεκτρομηχανικά συστήματα του έργου και να γίνουν οι όποιες υπολειπόμενες εργασίες του.

    Εκείνη την περίοδο από ορισμένους ελέχθησαν και εγράφησαν πολλά απαράδεκτα πράγματα τα οποία ειλικρινά δεν θέλω να θυμάμαι. Η ουσία είναι ότι υπήρξαν προσφυγές και στα ελληνικά δικαστήρια και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που καθυστέρησαν για σχεδόν ένα χρόνο τις εργασίες αποπεράτωσης του έργου. Όμως και τα ελληνικά δικαστήρια και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μάς δικαίωσαν πλήρως. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μάς έδωσε το πράσινο φως για να προχωρήσουμε τον Ιούνιο του 2005, αλλά λόγω καλοκαιριού, οι εργασίες αποπεράτωσης του έργου ξεκίνησαν στα τέλη Οκτωβρίου 2005.

    Το έργο της Κακιάς Σκάλας ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1999. Εξαιτίας όμως αρχικών κακών μελετών, αλλά και τροποποιήσεων που έγιναν σε αυτές τις μελέτες, άλλαξαν σε ορισμένα σημεία η χάραξη και τα χαρακτηριστικά του δρόμου με αποτέλεσμα να υπάρξουν σημαντικές καθυστερήσεις στην κατασκευή του και μεγάλη υπέρβαση του αρχικού προϋπολογισμού του.

    Από την άλλη πλευρά, το έργο αυτό είναι ένα από τα δυσκολότερα σιδηροδρομικά και οδικά έργα που κατασκευάστηκαν, μέχρι σήμερα, στην Ελλάδα. Και κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει τις τεράστιες δυσκολίες που υπήρξαν στην κατασκευή του έργου εξαιτίας της στενής διατομής που είχε η Εθνική Οδός, δίπλα σε απόκρημνα πρανή και σε συνδυασμό με την αλματώδη αύξηση του κυκλοφοριακού φόρτου.

    Σήμερα, δίνοντας στην κυκλοφορία το νέο τμήμα της Κακιάς Σκάλας από Κόρινθο προς Αθήνα με τις δύο νέες σήραγγες «Σκίρων» μήκους 370 μέτρων και «Θησέας» μήκους 350 μέτρων, το οδικό τμήμα της Κακιάς Σκάλας γίνεται ένα άρτιο έργο, ένας υπερσύγχρονος, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, κλειστός αυτοκινητόδρομος"

    Το έργο, μεταξύ των άλλων, περιλαμβάνει:

    - 7,5 χιλιόμετρα κλειστούς αυτοκινητόδρομους με τρεις (3) λωρίδες κυκλοφορίας και λωρίδα έκτακτης ανάγκης (ΛΕΑ). Στις περιοχές ανοιχτής οδοποιίας οι δύο κατευθύνσεις είναι πλήρως διαχωρισμένες με διπλό στηθαίο ασφαλείας, ενώ σε περιοχές υπόγειας χάραξης η κυκλοφορία πραγματοποιείται σε ανεξάρτητες σήραγγες.

    - Ένα υπερσύγχρονο Κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορίας εξοπλισμένο με το πλέον σύγχρονο, ενοποιημένο και αυτοματοποιημένο σύστημα ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων ελέγχου της κυκλοφορίας, σήμανσης, αερισμού, φωτισμού και πυροπροστασίας. Το σύστημα αυτό επιτρέπει τη συνεχή παρακολούθηση της κυκλοφορίας στις σήραγγες και έξω από αυτές και τη δυνατότητα άμεσης παρέμβασης σε περίπτωση οποιουδήποτε συμβάντος με το κατάλληλο εκπαιδευμένο προσωπικό.

    - Τρεις σήραγγες στην κατεύθυνση προς Κόρινθο («Γεράνεια» 850 μέτρων, «Ευπαλίνος» 1.700 μέτρων και «Αίθρα» 1.200 μέτρων) και δύο σήραγγες στην κατεύθυνση προς Αθήνα («Σκίρων» 370 μέτρων και «Θησέας» 350 μέτρων), με τη μεγαλύτερη διατομή στην Ευρώπη, πλάτους 15 μέτρων. Το συνολικό μήκος των σηράγγων είναι 4.470 μέτρα.

    - Τρεις γέφυρες συνολικού μήκους 390 μέτρων και πλάτους 17 μέτρων.

    - Σήραγγες διαφυγής (για περίπτωση έκτακτης ανάγκης) συνολικού μήκους 900 μ.

    - Κατασκευή μέτρων προστασίας των πρανών για αποφυγή βραχωδών καταπτώσεων στον αυτοκινητόδρομο.

    - Μεγάλος αριθμός τοίχων αντιστήριξης.

    - Αντιπλημμυρικά έργα, αποχέτευση όμβριων υδάτων.

    "Η Κακιά Σκάλα τελείωσε, λοιπόν, έγινε ? Καλή Σκάλα", είπε ο κ. Σουφλιάς και συμπλήρωσε: Είναι ένα εξαιρετικό έργο για το οποίο οφείλω να συγχαρώ και τους κατασκευαστές και τους εργαζόμενους του ΥΠΕΧΩΔΕ στην ΕΥΔΕ ΠΑΘΕ.

    "Πιστεύω ότι όλοι οι Έλληνες θα χαρούμε αυτό το έργο και ειδικότερα όσοι επιβαίνουν στα 70 χιλιάδες αυτοκίνητα που κάθε Κυριακή του καλοκαιριού επιστρέφουν στην Αθήνα. Θα πρέπει όμως και με αφορμή αυτό εδώ το έργο να επισείσω την προσοχή όλων μας στο θέμα της οδικής ασφάλειας. Βεβαίως, ένα έργο σαν και αυτό μας επιτρέπει να μετακινούμαστε με πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια σε σχέση με το παρελθόν. Όμως, υπογραμμίσω ότι το θέμα της οδικής ασφάλειας είναι πρώτα απβ όλα μέλημα και ευθύνη του κάθε οδηγού", κατέληξε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 30 June 2006 - 12:30:19 UTC