Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-06-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεννόηση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις για τη συνταγματική αναθεώρηση

  • [01] Συνεννόηση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις για τη συνταγματική αναθεώρηση

    Η ΝΔ επιζητά τη συνεννόηση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, την αξιοποίηση κάθε γόνιμης ιδέας και τη συμπόρευση μακριά από ιδεοληψίες και εφήμερες σκοπιμότητες. Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά την ειδική συνεδρίαση της Βουλής, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για τον ορισμό προθεσμίας υποβολής της έκθεσης της επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

    Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι η συνταγματική αναθεώρηση του 2001 πρόσθεσε σημαντικά θετικά στοιχεία, ωστόσο «αφήσαμε πίσω ορισμένες επιτακτικά αναγκαίες αλλαγές, και αφετέρου προχωρήσαμε σε κάποιες αλλαγές, που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα».

    Ζήτησε επίσης να επιδειχθεί η απαιτούμενη περίσκεψη ως προς τους θεσμούς, και αναφερόμενος στην πρόταση για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας είπε ότι, θέλει μεν να ακυρώσει κάθε πιθανή πρόκληση πρόωρων εκλογών, υπογράμμισε ωστόσο ότι «δεν χρειάζεται για το λόγο αυτό, να ακυρώσουμε μια ρύθμιση που ωθεί τις πολιτικές δυνάμεις στη συνεννόηση και σε κοινά αποδεκτές επιλογές».

    Παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες της ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο κ. Καραμανλής στάθηκε στο θέμα της Παιδείας, θέτοντας μάλιστα το ερώτημα εάν «θα διαμορφώσουμε εμείς το θεσμικό πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων, ή θα αφήσουμε να επικρατήσουν καταστάσεις που δημιουργούν τον κίνδυνο ενός αρρύθμιστου πεδίου».

    Η δική μας πρόταση είναι να αποφασίσουμε σήμερα όλοι μαζί και «να ορίσουμε στο Σύνταγμα τη δυνατότητα της επόμενης Βουλής να θεσπίσει ένα καθαρό νομικό πλαίσιο, που να διευθετεί αποτελεσματικά τις επερχόμενες εξελίξεις».

    Πρότασή μας, πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής, είναι να οριοθετηθεί η έννοια της Ανώτατης Εκπαίδευσης, να διευκρινιστεί η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας ΑΕΙ μη κρατικού και, οπωσδήποτε, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, σε θεσμοθετημένο πλαίσιο λειτουργίας, να είναι απόλυτα σαφές ότι η παροχή Ανώτατης Εκπαίδευσης από μη δημόσιους φορείς γίνεται μόνο κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, με αυστηρή εποπτεία του κράτους και να προβλέπεται ρητά ότι τα προσόντα των διδασκόντων στα μη κρατικά ιδρύματα θα είναι αντίστοιχα με εκείνα των διδασκόντων στα κρατικά.

    Εξάλλου, ο κ. Καραμανλής σημείωσε θετικά, «το γεγονός ότι η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, εδώ και αρκετό καιρό, βαίνει παράλληλα. Με συναίσθηση ευθύνης και πραγματικά προοδευτική αντίληψη, η σύνθεση των προτάσεων είναι απόλυτα εφικτή».

    Μιλώντας για τη Δικαιοσύνη, είπε -μεταξύ άλλων- ότι προτείνεται η ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου, με σταθερή σύνθεση, που θα αποκτήσει ευρύτερες αρμοδιότητες, όπως ο τελικός έλεγχος της αντισυνταγματικότητας των νόμων, ο έλεγχος της διαφάνειας στις λειτουργικές και εκλογικές δαπάνες των κομμάτων, ο έλεγχος των προεκλογικών και λειτουργικών δαπανών των βουλευτών, ο έλεγχος του «πόθεν έσχες» των βουλευτών και των μελών της Κυβέρνησης, καθώς και η επιβολή αυστηρών κυρώσεων.

    «Αμεσα συνυφασμένη με την επιδίωξη διαφάνειας και αποτροπής φαινομένων διαπλοκής είναι και η πρότασή μας να προβλεφθεί ρητά ως πρώτιστη πηγή χρηματοδότησης των κομμάτων ο κρατικός προϋπολογισμός, αλλά και να θεσπιστούν, ταυτόχρονα, αυστηρότεροι περιορισμοί στη χρηματοδότησή τους από ιδιωτικές πηγές» συμπλήρωσε ο κ. Καραμανλής.

    Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Καραμανλής στην πρόταση της ΝΔ για ρητή συνταγματική πρόβλεψη της υποχρέωσης του κράτους να μεριμνά για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και την εμπέδωση της κοινωνικής δικαιοσύνης, που περιλαμβάνει την ουσιαστική κοινωνική ένταξη όλων των ομάδων του πληθυσμού, όλων των μεταναστών, όλων των πολιτών που ζουν στον τόπο μας. «Υπερκαλύπτει, δηλαδή, την πρόταση για ειδική αναφορά στους μετανάστες».

    Μίλησε ακολούθως για τη δυνατότητα της πολιτείας να καλύπτει -μέσω του ΑΣΕΠ- οργανικές θέσεις του Δημοσίου και από υπάλλήλους που συνάπτουν συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, καθώς και για τη ρητή καθιέρωση και της προσωπικής ευθύνης των υπαλλήλων: «Στόχος είναι να μπει τέλος στις πρακτικές διάχυσης και μετάθεσης ευθυνών, που οδηγούν τελικά στην ατιμωρησία. Να μπει τέλος στη διαιώνιση συμπεριφορών, που υποβαθμίζουν τη λειτουργία του κράτους».

    Σημαντική ήταν επίσης η αναφορά του στις αδυναμίες που προέκυψαν στη λειτουργία του «απόλυτου επαγγελματικού ασυμβίβαστου» των βουλευτών που απέτρεψε την είσοδο στον εκλογικό στίβο «πολιτών καταξιωμένων στην κοινωνία και επιτυχημένων στην οικονομική ζωή του τόπου». Προτείνουμε την κατάργηση του «απόλυτου» και τη θέσπιση «μερικού» ασυμβίβαστου, είπε ο πρωθυπουργός.

    Όσο για την πρόταση της ΝΔ για «λελογισμένη αύξηση» του αριθμού των βουλευτών που εκλέγονται χωρίς σταυρό προτίμησης, σημείωσε ότι και η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για νέο εκλογικό σύστημα, προβλέπει πολλαπλάσιο αριθμό βουλευτών χωρίς σταυρό προτίμησης. Εάν επιδιώκεται και από το ΠΑΣΟΚ η διευκόλυνση της εισόδου στη Βουλή ικανών και άξιων πολιτών, που για διάφορους λόγους, αποφεύγουν ή δυσκολεύονται να αποδυθούν σε προσωπικό προεκλογικό αγώνα, η πρότασή μας μπορεί να αποτελέσει την πιο ισχυρή βάση συνεννόησης, είπε ο κ. Καραμανλής.

    Ακόμα, για το θέμα της ασυλίας των βουλευτών είπε ότι η Βουλή πρέπει να μπορεί να αρνείται την άρση της βουλευτικής ασυλίας, μόνο σε μια περίπτωση: Μόνον εάν και εφόσον διαπιστώνεται ότι η άρση της ασυλίας ζητείται, είτε για αδίκημα που συνδέεται με την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων, είτε για πολιτικούς λόγους.

    Τέλος, ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι η συνταγματική αναθεώρηση συνιστά κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, που απαιτεί δημιουργική και γόνιμη συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων.

    «Είναι η ώρα να αποδείξουμε στην πράξη ότι μπορούμε να συζητούμε, να συνθέτουμε, να βρίσκουμε κοινούς τόπους. Είναι χρέος όλων μας για την Ελλάδα που αλλάζει. Την Ελλάδα που προχωρά στο μέλλον, με ασφάλεια και σιγουριά, με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση. Την Ελλάδα που χτίζει μια πιο δίκαιη κοινωνία. Ένα πιο δίκαιο μέλλον. Για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες», κατέληξε ο πρωθυπουργός, χειροκροτούμενος θερμώς από τους βουλευτές της συμπολίτευσης.

    Ομιλία Γ.Παπανδρέου

    Η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει στο Σύνταγμα άλλοθι για την αποτυχία της, υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση.

    Ο κ. Παπανδρέου αφιέρωσε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση του Συντάγματος στη νέα γενιά που διαδήλωνε εκτός του Κοινοβουλίου την ώρα της συζήτησης και σημείωσε ότι η υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της ΝΔ για χρηματοδότηση της Παιδείας με το 5% του ΑΕΠ, αλλά και η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για αφιέρωση στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, του 40% των πόρων του Δβ ΚΠΣ, αποτελούν προϋποθέσεις για έναν εποικοδομητικό διάλογο με την κυβέρνηση -«αλλιώς δεν έχει νόημα».

    «Εμείς - τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - δεσμευόμαστε ότι, ως κυβέρνηση, θα συζητήσουμε εξαντλητικά την κάθε αλλαγή στο εκπαιδευτικό σύστημα με τη νεολαία, προκειμένου, είτε να μας πείσει, είτε να την πείσουμε». Επανέλαβε πάντως, τις θέσεις του υπέρ της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, βάσει συμφωνιών τετραετίας των ΑΕΙ και ΤΕΙ με το κράτος και τις τοπικές κοινωνίες - και υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος, καθώς «η μη ρύθμιση της λειτουργίας των ιδιωτικών μονάδων, σημαίνει ιδιωτική ασυδοσία».

    Γενικότερα σε ό,τι αφορά την πρόταση της ΝΔ για την συνταγματική αναθεώρηση και την ομιλία του Πρωθυπουργού, ο κ. Παπανδρέου παρατήρησε αρχικώς ότι «τα Συντάγματα έχουν αξία όταν τηρούνται». «Δεν είπατε τίποτα για την παραβίαση του Συντάγματος στην υπόθεση των υποκλοπών, των απαγωγών των Πακιστανών, το κομματικό κράτος, την χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, την υποβάθμιση των αξιών (...) Δεν σας ενδιαφέρει εάν παραβιάζεται το Σύνταγμα με την πρόταση του κ. Αβραμόπουλου για προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ στο χώρο της υγείας» είπε, απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό ο κ. Παπανδρέου, για να συμπληρώσει αργότερα:

    «Μόλις χθες κρύψατε στο συρτάρι το πόρισμα της ΑΔΑΕ για τις υποκλοπές. Κερδίσατε μια μέρα για να μην το διαβάσω και να μην σας θέσω τα ερωτήματα που θέτω. Εμπλέκεται πάρα πολύ η ΕΥΠ σβ αυτήν την υπόθεση. Ελπίζετε ότι με την σκανδαλολογία θα ξεπεράσετε το μεγαλύτερο σκάνδαλο?»

    «Ήταν δική μας πρόταση η πλήρης διερεύνηση των υποθέσεων των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Εσείς εξυπηρετείτε αδιαφανή συμφέροντα. Η κυβέρνηση κωλυσιεργούσε το έργο της διερεύνησης σκοπίμως και συνειδητά. Ενδιαφέρεται να κρατά ανοικτή την σκανδαλολογία. Απατάσθε. Θα διαψευσθείτε. Η μεγάλη δημοκρατική παράταξη δεν εκβιάζεται και δεν χειραγωγείται. Ο λαός την γέννησε και ο λαός την κρίνει», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Για την παράταση της λειτουργίας της Ολομέλειας το καλοκαίρι, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για «τέχνασμα εκβιασμού της πολιτικής ζωής του τόπου», ενώ στην πρόταση της ΝΔ για αύξηση των βουλευτών Επικρατείας, ο κ. Παπανδρέου διέκρινε πρόθεση του Πρωθυπουργού να προβεί σε περισσότερες «τοποθετήσεις βουλευτών της επιλογής του» και υπενθύμισε ότι παλαιότερα ο κ. Καραμανλής είχε ταχθεί υπέρ ενός μεικτού εκλογικού συστήματος όμοιου με το γερμανικό. «Προεκλογικά είχατε ταχθεί και υπέρ της πλήρους εκλογής Προέδρου από το λαό. Εγώ όταν μεταβάλλω μια άποψη εξηγούμαι και έχω θάρρος να το παραδεχθώ. Για σας, προφανώς, είναι αδυναμία που πρέπει να την κρύβετε».

    «Την ανάπτυξη της χώρας θέλετε να την περάσετε μέσα από το βόλεμα των οικοπεδοφάγων. Τα δάση τσιμέντο να γίνουνε. Δεν είναι βιώσιμη ανάπτυξη αυτό κύριε Καραμανλή. Είναι αβίωτη ζωή» παρατήρησε σχετικά με τις προτάσεις της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 24.

    Τέλος, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε σε κάποιες από τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ: Την κατοχύρωση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι στους νέους άνω των 21 ετών, την συνταγματική κατοχύρωση εγγυημένου επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης, την «ενίσχυση της Δημοκρατίας μέσω του δημοψηφίσματος, τη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία και τη συνταγματική κατοχύρωση της κοινωνίας των πολιτών, την ενίσχυση του Κοινοβουλίου ως οργάνου διαβούλευσης και λογοδοσίας» (...) «Μπορούμε να συναντηθούμε με τις αγωνίες των κομμάτων της Αριστεράς» παρατήρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 29 June 2006 - 12:30:16 UTC