Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-06-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ειρηνευτικές πρωτοβουλίες στη Μ.Ανατολή
  • [02] Συναίνεση για την αναβάθμιση στην Παιδεία
  • [03] Φόρος τιμής στους ήρωες πιλότους
  • [04] Στη φρεγάτα "Λήμνος" ο Κ.Παπούλιας

  • [01] Ειρηνευτικές πρωτοβουλίες στη Μ.Ανατολή

    Στο συνέδριο του ECONOMIST θα μιλήσει στις 3.30 το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Ολοκληρώθηκαν αργά το βράδυ οι επαφές του Γιώργου Παπανδρέου στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη, με την ιδιότητά του ως προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Σε συναντήσεις που πραγματοποίησε με τον υπουργό Αμυνας του Ισραήλ Αμίρ Πέρετζ, την υπουργό Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι, τον Πατριάρχη Ιερουσαλήμων Θεόφιλο Γ', αλλά και τον Ισραηλινό πολιτικό Γιόσι Μπεϊλίν, καθώς, επίσης και την τηλεφωνική επαφή που είχε με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, εξέτασαν τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται μετά την απαγωγή του Ισραηλινού στρατιώτη από τις δυνάμεις της "Χαμάς", καθώς, επίσης, και την κλιμάκωση της έντασης, η οποία μοιάζει μονόδρομος έπειτα και από την απόφαση του ισραηλινού στρατού να εισβάλει στη Γάζα.

    Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε την αναγκαιότητα να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και οι δυο πλευρές, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για την κλιμάκωση της κρίσης.

    [02] Συναίνεση για την αναβάθμιση στην Παιδεία

    Ολοκληρώνονται σήμερα στο Λαγονήσι οι εργασίες της συνόδου των υπουργών Παιδείας του ΟΟΣΑ. Αυστηρά είναι τα μέτρα ασφαλείας, καθώς στην περιοχή θα πραγματοποιηθεί πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, ενώ αναμένονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου, μέχρι το απόγευμα.

    Στην ομιλία της χθες στη σύνοδο, η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, επισήμανε ότι ο στόχος είναι η δημιουργία προϋποθέσεων για την για την ποιοτική αναβάθμιση, την οργανωτική βελτιστοποίηση των συστημάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Χαρακτήρισε δε την παιδεία ως «σημαντικότερη εγγύηση για επένδυση στο μέλλον.

    Η κ.Μ.Γιαννάκου υπογράμμισε ότι η κοινωνική και θεσμική αποστολή του Πανεπιστημίου, πρέπει να επανεξεταστεί, υπό το πρίσμα των νέων κοινωνικών και οικονομικών δεδομένων και αναγκαιοτήτων και τόνισε την ανάγκη μέγιστης δυνατής συναίνεσης για ένα αναβαθμισμένο μοντέλο ανώτατης εκπαίδευσης.

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία, ζήτησε να βρεθούν λύσεις ώστε και οι ασθενέστεροι οικονομικά φοιτητές να βοηθούνται με επιδοτούμενα δάνεια αλλά και υποτροφίες. Ακόμη υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλή,στη δια βίου εκπαίδευση.

    Νωρίτερα, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η κ. Γιαννάκου απηύθυνε νέα πρόσκληση σε κόμματα και φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις τους επί του προσχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση.

    Ενταση, όμως, επικράτησε με αφορμή την ανειλημμένη υποχρέωση της υπουργού να συμμετάσχει στη Σύνοδο των ομολόγων της από τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, στο Λαγονήσι. Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξαν, ότι δε μπορεί να γίνει διάλογος χωρίς την παρουσία της αρμόδιας Υπουργού. Από την πλευρά του, το Κομμουνιστικό Κόμμα με επιστολή του ανακοινωσε, ότι δε συμμετέχει στη συνεδρίαση της επιτροπής, κάνοντας λόγο για προσχηματικό διάλογο. Ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέκος Αλαβάνος δήλωσε στην Επιτροπή, ότι το κόμμα του αποχωρεί, απορρίπτοντας συνολικά το προσχέδιο νόμου.

    Στο μεταξύ, από το υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκε ότι το 41,7% των υποψηφίων για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ έγραψαν κάτω από τη βάση. Το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για τον αποκλεισμό χιλιάδων μαθητών από την ανωτάτη εκπαίδευση και χιλιάδες κενές θέσεις στα περιφερειακά πανεπιστήμια και ΤΕΙ και το ΚΚΕ ζήτησε την κατάργηση της βάσης του 10.

    Τέλος, στον εισαγγελέα θα οδηγηθεί σήμερα το άτομο που συνελήφθη , στα χθεσινά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, μετά το τέλος της πορείας των φοιτητών.

    Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν τέσσερις φοιτητές, δύο δημοσιογράφοι, ένας φωτορεπόρτερ και ένας εικονολήπτης. Σύμφωνα με αξιωματικό της Αστυνομίας, οι νεαροί κουκουλοφόροι που προκάλεσαν τα επεισόδια ήταν εξοπλισμένοι με τουλάχιστον δέκα πιστόλια εκτόξευσης εμπρηστικών φωτοβολίδων, βόμβες μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα.

    [03] Φόρος τιμής στους ήρωες πιλότους

    Φόρο τιμής αποδίδει σήμερα η Βουλή στους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας, που έχασαν τη ζωή τους στην εκτέλεση του καθήκοντος, σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας στις 12.00 το μεσημέρι.

    Στη συνεδρίαση θα παρευρεθούν και θα απευθύνουν χαιρετισμό ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων.

    [04] Στη φρεγάτα "Λήμνος" ο Κ.Παπούλιας

    Στη φρεγάτα "Λήμνος" θα μεταβεί στις 11.00 το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας, όπου θα γίνει η επιθεώρηση του στόλου.Το βράδυ, θα παραστεί στη δεξίωση, στη σχολή ναυτικών δοκίμων, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη Ναυτική Εβδομάδα.

    Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, πραγματοποιήθηκε χθες στο Ολυμπιακό κλειστό γυμναστήριο Γαλατσίου, η τελετή έναρξης της 13ης Παγκόσμιας Γυμνασιάδας, που για πρώτη φορά θα τελεστεί στη χώρα μας από σήμερα έως και την Κυριακή 2 Ιουλίου.

    Ο πρώτος Πολίτης της χώρας, κήρυξε την έναρξη της σπουδαίας αυτής διοργάνωσης, στην οποία θα λάβουν μέρος 1.800 αγόρια και κορίτσια απ` όλο τον κόσμο.

    Παρόντες στη φαντασμαγορική φιέστα, ήταν εκτός των άλλων η Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Μαριέτα Γιαννάκου, και ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 28 June 2006 - 6:30:19 UTC