Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-06-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Η Ελλάδα αγκαλιάζει με ευαισθησία και ανθρωπιά όλους όσοι ζουν και εργάζονται εδώ»

  • [01] «Η Ελλάδα αγκαλιάζει με ευαισθησία και ανθρωπιά όλους όσοι ζουν και εργάζονται εδώ»

    Το μήνυμα ότι «η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω» έστειλε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη λειτουργία του κράτους και των θεσμών. Σε μια ομιλία-καταγγελία της «στείρας αντίδρασης, της πόλωσης και των κομματικών σκοπιμοτήτων», ο κ. Καραμανλής στηλίτευσε τις πρακτικές του παρελθόντος, ενώ διαβεβαίωσε ότι «η αρχή για την Ελλάδα που θέλουμε έγινε». Υπογράμμισε μάλιστα ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν ταυτίζεται με το κράτος και ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με όσα κατήγγειλε ως αντιπολίτευση.

    Αναφερόμενος στην επιστολή που έστειλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Παπανδρέου προς την πρόεδρο της Βουλής για τη διεξαγωγή της συζήτησης, ο κ. Καραμανλής είπε ότι όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες απολαμβάνουν τα ίδια ατομικά και πολιτικά δικαιώματα και ότι «η Ελλάδα αγκαλιάζει με ευαισθησία και ανθρωπιά όλους όσοι ζουν και εργάζονται εδώ».

    Για τους θεσμούς και την ποιότητα της δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα διανύει την πιο μακρά περίοδο δημοκρατικής σταθερότητας, ωστόσο, άρχισαν να εμφανίζονται τα τελευταία χρόνια φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς, απόπειρα ποδηγέτησης της πολιτικής από οργανωμένα συμφέροντα, άναρχη ανάπτυξη της ιδιωτικής τηλεόρασης, γιγαντισμός του δημόσιου τομέα, εξυπηρέτηση μικρών ομάδων συμφερόντων και προπάντων, ανάπτυξη καθεστωτικών νοοτροπιών. Ως δείγματα της «κατάπτωσης» εκείνης, ο κ. Καραμανλής ανέφερε τις παράνομες ελληνοποιήσεις και το έγκλημα του Χρηματιστηρίου. Εμείς έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι λειτουργούμε ως κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής και ανέφερε ως παραδείγματα την επανέναρξη των συνεδριάσεων του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, τις συζητήσεις στη Βουλή, την ενημέρωση όλων των πολιτικών δυνάμεων: «Οι πόρτες του γραφείου μου είναι διαρκώς ανοικτές σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και είναι επιδίωξή μου να υπάρχουν πιο τακτικές, αλλά και πιο ουσιαστικές συζητήσεις» είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την έκπληξη του διότι στην επιστολή του ο κ. Παπανδρέου ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε θέμα λειτουργίας του κράτους: «Μόλις τώρα! Μόλις έχασαν τις εκλογές, δύο χρόνια από τότε που βρέθηκαν στην αντιπολίτευση, ξέσπασε πρόβλημα κράτους!!! Έλεος!!» είπε ο κ. Καραμανλής και ρώτησε: γιατί τόση αυθαιρεσία και ως προς το πρόβλημα και ως προς το χρόνο της διόγκωσης του, γιατί τόση προσποίηση άγνοιας και αμνησίας και γιατί τόσο κραυγαλέα αυτοδιάψευση;»

    Εμείς δεν αρνηθήκαμε τα προβλήματα, αλλά «δεν είμαστε οπαδοί της εικονικής πραγματικότητας» είπε ο κ. Καραμανλής και επανέλαβε ότι «το δημόσιο είναι ο μεγάλος ασθενής σβ αυτό τον τόπο». Αναφερόμενος στις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ κατά την οκταετία 1996-2004 μίλησε για προσλήψεις από τα παράθυρα, για εγκρίσεις εκτάκτων που βρίσκονταν, περίπου, στο 85% του συνόλου των προσλήψεων, και για δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς που φορτώνονταν προσωπικό που δεν χρειάζονταν. «Η γραφειοκρατία ταλαιπωρούσε τους πολίτες, υπονόμευε την αναπτυξιακή διαδικασία και τροφοδοτούσε τη διαφθορά, χωρίς να λαμβάνονται ούτε καν στοιχειώδη μέτρα» είπε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι «σχεδόν εκατό αυξήσεις φόρων έγιναν στη διάρκεια των τελευταίων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, και ότι το δημόσιο χρέος στα τελευταία οκτώ χρόνια ΠΑΣΟΚ διπλασιάστηκε».

    Ο κ. Καραμανλής στήριξε την κριτική του απέναντι στο ΠΑΣΟΚ παραθέτοντας «ομολογίες» στελεχών της νυν αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι υπήρξε «κράτος δομημένο και στελεχωμένο με νοοτροπία φέουδου», «ότι οι πολίτες θεωρούσαν πως το ΠΑΣΟΚ είχε γίνει μέρος του κατεστημένου» καθώς και ότι «κανείς τους δεν είχε κίνητρο να δουλεύει. Απλά έπρεπε να τα έχει καλά με την πολιτική ηγεσία για να παίρνει θέσεις διευθυντή».

    Τα λέγατε ή δεν τα λέγατε, ρώτησε τον κ. Παπανδρέου ο πρωθυπουργός: «Και μιλάτε δύο χρόνια μετά, για πελατειακό κράτος; Εσείς που περηφανευόσασταν ότι για να χτυπηθούν όσοι δεν δήλωναν ΠΑΣΟΚ είχατε ισοπεδώσει τα πάντα; Εσείς που διακηρύσσατε ότι μοιράσατε τις καίριες θέσεις του δημοσίου στους φίλους και τους παραφίλους σας; Πώς γίνεται να τα καταγγέλλετε προεκλογικά και να τα υπερασπίζεστε μετεκλογικά; Γιατί ταυτίζεστε, σήμερα, με τη συντήρηση του χτες; Τί κάνατε για να προχωρήσουν οι αλλαγές που, ο ίδιος, θεωρούσατε αναγκαίες; Γιατί τις πολεμάτε τώρα; Τι προτείνετε για το αύριο;»

    Στη συνέχεια, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η νέα διακυβέρνηση έθεσε από την πρώτη στιγμή σε εφαρμογή το πρόγραμμα, που επέλεξαν και εμπιστεύτηκαν οι πολίτες, στις 7 Μαρτίου: «Συμμαχήσαμε και συμμαχούμε με τους πολίτες για να προχωρήσουμε μαζί σβ ένα κράτος αυξημένων δυνατοτήτων. Κράτος με μικρότερη παρέμβαση στην οικονομία, αλλά μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στις υποχρεώσεις του προς την κοινωνία. Κράτος που σέβεται τον πολίτη και κερδίζει το σεβασμό του».

    Όσο για τα προβλήματα που ανακύπτουν, είπε ότι η κυβέρνηση τα αντιμετωπίζει θεσμικά και με πλήρη συναίσθηση ευθύνης: «Έτσι, ακριβώς, παραπέμψαμε άμεσα στη δικαιοσύνη το έγκλημα που συντελέστηκε σε βάρος του τόπου, ορισμένων πολιτών και της ίδιας της κυβέρνησης»

    Αναφερόμενος στην προτεινόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση, είπε ότι αφορά, ανάμεσα στβ άλλα, τη διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων και των πολιτικών, το «πόθεν έσχες» των βουλευτών, την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, και την εμπέδωση της ατομικής ευθύνης των δημόσιων λειτουργών.

    Ο κ. Καραμανλής στάθηκε και στη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, η οποία -όπως είπε- είναι αναγκαία για την εξέλιξη της κοινωνικής κινητικότητας, την ενίσχυση του κοινωνικού χαρακτήρα της παιδείας, και την οικοδόμηση αξιόπιστης, ποιοτικής, αλλά και ευρύτατα προσφερόμενης ανώτατης δημόσιας εκπαίδευσης: «Γιβ αυτό εργαζόμαστε. Και γιβ αυτό, θέτω ευθέως το ερώτημα: Χρειάζονται ή δεν χρειάζονται αλλαγές; Πάρτε, επιτέλους, θέση. Θέση ευθύνης».

    Ο κ. Καραμανλής είπε επίσης ότι πέρα από τα εγγενή προβλήματα, «υπάρχουν δυστυχώς και εμπόδια από τους εκφραστές της συντήρησης. Υπάρχουν αντιδράσεις των βολεμένων, που δεν θέλουν νβ αλλάξει τίποτα. Και στα φαινόμενα αυτά δεν μπορεί να παρέχεται πολιτική στήριξη. Δεν γίνεται να συμφωνούμε στην ανάγκη αναβάθμισης τομέων και υπηρεσιών, αλλά να οργανώνονται αντιδράσεις για τη συντήρηση χρεοκοπημένων καταστάσεων. Δεν γίνεται να συμφωνούμε στη διαπίστωση προβλημάτων, αλλά να μεθοδεύονται αντιστάσεις σε κάθε αλλαγή για την πρόοδο» [...] Αμοιροι ευθυνών δεν υπάρχουν. Ανεύθυνες πρακτικές καταδικάζονται από τους πολίτες». Είπε χαρακτηριστικά.

    Ομιλία Γ.Παπανδρέου

    Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου μιλώντας σήμερα στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε κατά την ομιλία του ότι η διετία της Νέας Δημοκρατίας συνετέλεσε στην αναβίωση ενός «παρακράτους», που ξεκινά από την προώθηση των κομματικών συμφερόντων στο δημόσιο τομέα και φθάνει μέχρι την λειτουργία παρανόμων μηχανισμών που πρωταγωνίστησαν στις υποθέσεις των υποκλοπών και των απαγωγών των Πακιστανών. Αποτέλεσμα όλων αυτών - υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - είναι η εμφάνιση κοινωνικών αδιεξόδων και μια συστηματική παραβίαση του Συντάγματος και των θεσμών.

    «Στις επόμενες εκλογές, βασική επιλογή θα είναι το ποιο κόμμα μπορεί να διασφαλίσει το κράτος δικαίου και την εφαρμογή του Συντάγματος. Ο λαός ξέρει, ότι το κόμμα που μπορεί να τα διασφαλίσει, είναι το ΠΑΣΟΚ» τόνισε ο κ. Παπανδρέου ολοκληρώνοντας την ομιλία του, για να συμπληρώσει ότι,'' αν ήταν Πρωθυπουργός ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Κώστας Σημίτης, κανένας Πακιστανός και κανένας άνθρωπος δεν θα μπορούσε να απαχθεί, ούτε το σκάνδαλο των υποκλοπών θα είχε συμβεί.''

    Ο κ. Παπανδρέου μιλώντας για "κομματικό παρακράτος" επικαλέστηκε κατβ αρχάς την αποστρατεία ενός «άριστου αξιωματικού» γιατί δεν ήταν κομματικά αρεστός, (χωρίς να τον κατονομάσει, αλλά καταθέτοντας τα σχετικά στοιχεία στα Πρακτικά), για να συνεχίσει αναφερόμενος στο «ρουσφέτι και πυροσβεστικώς κυβερνάν» στις ΔΕΚΟ με την εισαγωγή της «γαλάζιας συνέντευξης», την «πρόσληψη χωρίς κριτήρια 312.000 συμβασιούχων την ώρα που μονιμοποιείται μόνον το 1/10 των συμβασιούχων των προηγούμενων χρόνων», την «πρόσληψη 107.000 υπαλλήλων χωρίς κριτήρια και ΑΣΕΠ και με εικονικές προκηρύξεις», την «ίδρυση 400 νέων αμοιβόμενων επιτροπών και ομάδων εργασίας και τη δημιουργία 120 νέων θέσεων συμβούλων».

    Η απόδραση Παλαιοκώστα, οι απεργίες και οι αυτοκτονίες των κρατουμένων, αλλά και οι θάνατοι από πυρκαγιά στον Κορυδαλλό, είναι ενδεικτικές της «πλήρους κατεδάφισης» του σωφρονιστικού συστήματος, ενώ στο χώρο της Δικαιοσύνης, η κυβέρνηση, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «παραβιάζει ωμά τις δικαστικές επετηρίδες προκειμένου να προβάλει τους εκλεκτούς της», ενώ προβαίνει και σε «ωμές παρεμβάσεις» σε συγκεκριμένες υποθέσεις.

    Για τις εξελίξεις στην Παιδεία, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι η ΝΔ έχει υποβαθμίσει τις σπουδές δίνοντας προτεραιότητα στο ρουσφέτι. «Σήμερα θα συνειδητοποιήσουν χιλιάδες νέοι ότι τέλειωσε η ελπίδα τους για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ότι κοπήκανε με το δικό σας νόμο. Υπήρξε κάποια πρόνοια πριν νομοθετήσετε αυτό τον αυταρχικό νόμο; Μοιάζετε με τον πατέρα που, απογοητευμένος από το παιδί του, το αποκληρώνει. Είστε ο πατέρας που αποκληρώνει χιλιάδες παιδιά, που αποκληρώνει τη νέα γενιά. Μόνον αδιέξοδα φέρνει στην κοινωνία αυτός ο αυταρχισμός» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Τέλος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέρθηκε και πάλι στις υποθέσεις των απαγωγών των Πακιστανών και των υποκλοπών, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή, αρνήθηκε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την πρώτη υπόθεση, αν και, ως αντιπολίτευση, ζητούσε να διερευνηθούν με αυτόν τον τρόπο, οι υποθέσεις του Χρηματιστηρίου, του «Σάμινα», ή του ατυχήματος των Τεμπών.

    «Στη δημοκρατική Ελλάδα του 2006, άνθρωποι έπεσαν θύματα απαγωγών από όργανα της κρατικής εξουσίας. Όργανα κρατικής εξουσίας παρανόμησαν. Αυτό καλύπτετε, αυτό υιοθετείτε με τη στάση σας. Δεν προστατεύετε τη Δημοκρατία και τον πολίτη, αλλά πουλάτε προστασία σε αδιαφανείς μηχανισμούς που παραμένουν ανενόχλητοι. Όταν προστατεύετε τον υπουργό σας, μην νομίζετε ότι τον έχετε στο χέρι σας και σας χρωστά χάρη - το αντίστροφο συμβαίνει: Γίνεστε εσείς ένας αδύναμος πρωθυπουργός που άγεται και φέρεται. Και αυτό είναι η ύψιστη ύβρις» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Ομιλία Α.Παπαρήγα

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα έκανε λόγο για προσχηματικό διάλογο στο θέμα της παιδείας, για να καλυφθεί, όπως υποστήριξε, το έλλειμμα δημοκρατίας που υπάρχει, τονίζοντας ότι για το λόγο αυτό το κόμμα της επέλεξε την αποχή.

    Σχολιάζοντας ειδικότερα, το προσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που δόθηκε χθες στην δημοσιότητα, η κ. Παπαρήγα τόνισε μεταξύ άλλων, ότι σε ότι αφορά τα κοινοτικά ποσά που διοχετεύονται στα πανεπιστήμια δεν θα ελέγχεται η σκοπιμότητα των εξόδων αλλά μόνο η διαχείριση, δημιουργώντας έτσι διαφθορεία συνειδήσεων.

    «Το θέμα δεν είναι αν έγινε ή δεν έγινε διάλογος. Και τα δύο κόμματα έκαναν διάλογο. Εμείς δεν κρυβόμαστε ότι δεν έκαναν. Εμείς δηλώνουμε ότι δεν παίρνουμε μέρος στον διάλογο αυτό, γιατί θεωρούμε ότι είναι χαμένος χρόνος. Με τη στάση μας θέλαμε να πούμε στον ελληνικό λαό, προετοιμάσου για αυτά που έρχονται. Το Υπουργείο Παιδείας έκανε διάλογο όπως έκανε και το ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια, για να κρύψουν ότι υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας. Δεν κατηγορούμε κανένα, επιλέξαμε να μην πάρουμε μέρος γιατί ξέρουμε ότι η μπίλια θα κάτσει σε αντιλαϊκά μέτρα», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Παπαρήγα.

    Στη συνέχεια, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ κατηγόρησε τόσο τη ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ για ίδια αντιλαϊκή και αυταρχική πολιτική τονίζοντας:

    «Ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα γίνεται συζήτηση για αλλαγές που γίνονται από την ΝΔ σε ορισμένους βασικούς μηχανισμούς του κράτους. Στην ουσία όμως δεν έχουμε αλλαγή εξουσίας αλλά αλλαγή διακυβέρνησης. Στην Ελλάδα δεν αλλάζει η πολιτική επί της ουσίας για αυτό και όπως καταλαβαίνετε δεν μπορούμε να συμπαρασταθούμε στο ΠΑΣΟΚ αν αλλάζουν κάποια στελέχη. Το θέμα είναι από ποια πλευρά μπορεί κάποιος να δει τα θέματα της δημοκρατίας; Πέρα από τα ζητήματα ελευθεριών, που συρρικνώνονται είναι αλήθεια, εμείς πιστεύουμε ότι η δημοκρατία δεν είναι μόνο βιτρίνα, όπου πίσω από την ωραία συσκευασία υπάρχουν σάπια προϊόντα»

    «Για το ΚΚΕ δημοκρατία, είναι ίσες ευκαιρίες και ίσα δικαιώματα. Στην εργασία, στην παιδεία, στην ελευθερία», κατάληξε η κ. Παπαρήγα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 22 June 2006 - 12:30:19 UTC